Papež Pij II.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Papež Pij II)
Skoči na: navigacija, iskanje
 Pij II. 
Pinturicchiova freska: Prihod Pija II. v Ancono, 1502-1507 (Siena)]]
Sedež 19. avgust 1458 (izvoljen)
Pričetek papeževanja 3. september 1458 (ustoličen in kronan)
Konec papeževanja 14. avgust 1464 (končal in umrl)
Predhodnik Kalist III.
Naslednik Pavel II.
Redovi
Duhovniško posvečenje 4. marec 1447
Škofovsko posvečenje 15. avgust 1447
posvečevalec Juan Carvajal
Povzdignjen v kardinala 17. december 1456 (kardinal-duhovnik)
Položaj 210. papež
Osebni podatki
Rojstno ime Enea Silvio Piccolomini
Rojen 18. oktober 1405
Corsignano, Sienska republika
danes: Pienza, Italija)
Umrl 14. avgust 1464 (1464-08-14) (58 let)
Ancona (Marke
Papeška država danes: Italija)
Pokopan Bazilika sv. Petra (kapela sv. Andreja)
Narodnost Italijan
Vera katoličan
Starši Silvio Piccolomini
Vittoria Forteguerri
Predhodni položaj
Alma mater Univerza v Sieni
Grb
Drugi papeži z imenom Pij

Papež Pij II. (rojstvo ime Enea Silvio Piccolomini), italijanski papež in tržaški škof, literat in humanist, * 18. oktober 1405, Corsignano, † 14. avgust 1464, Ancona.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rodil se je leta 1405 v kraju Corsignano, ki se je pozneje, njemu na čast, preimenoval v Pienzo. V mladosti je bil vnet zagovornik koncila, a pozneje, ko je bil papež, je nasprotno zagovarjal papeževo oblast nad koncilom. Na vse načine je skušal organizirati veliko križarsko vojsko proti Turkom, da bi podjarmil Carigrad in je leta 1463 proglasil sveto vojno proti islamu. Ko je v Anconi zbiral ladje in mornarje za križarsko vojsko, ga je doletela smrt, po kateri je vse navdušenje križarjev splahnelo.

Bil je pesnik, pisatelj, mecen (predvsem umetnikom) in humanist, kar pa ni vplivalo na papeško politiko. Nasprotno, Piccolominijev humanizem je bil le sredstvo za uveljavitev Cerkvene moči in njegovih osebnih stremljenj. Veliko je pisal, tudi izrazito posvetnih del. Slogovno najpopolnejši je njegov življenjepis v dvanajstih knjigah, ki predstavlja apoteozo njegovega papeževanja.

Znan je tudi po reku, ki nekaj pove o človeški naravi: "Quando mi chiamavo Enea nessuno mi conoscea, adesso che son Pio, tutti mi chiamano zio!" (Ko sem bil še Enej, me ni nihče poznal, zdaj, ko sem Pij, me vsi kličejo stric!).[navedi vir]

Papež Pij II. in Slovenci [uredi | uredi kodo]

Umestitev prvega ljubljanskega škofa Žiga Lamberga 1463

Mesto Trst se ga spominja s ponosom, čeprav je bil škof tukaj le tri leta: 1447-50 in ni mogel veliko storiti za Trsta. Že takrat, kakor tudi pozneje, za časa škofovanja v Sieni, si je največ prizadeval za zbližanje med duhovščino in nemškim cesarstvom. 8. septembra 1462 je potrdil zlato bulo, s katero je bila ustanovljena ljubljanska nadškofija. [1]

O Eneju Silviju Piccolominiju je Alojz Rebula napisal roman Zeleno izgnanstvo (1981). Piccolominijevi spisi so bili vir romanopiscem, ki so se lotevali zgodovine celjskih grofov, pri nas Franu Deteli, Veliki grof (1885). Kot dvorni pisar Friderika III. je razširjal negativno podobo celjskih grofov, ki so ogrožali habsburške interese v slovenskem prostoru.

Z listino z datumom 27. marca 1461 je Pij II. ukazal opatu iz Podkloštra na Koroškem , naj zgladi spor med kostanjeviško opatijo in pletersko kartuzijo zaradi posestnih meja.

Ustanovitev ljubljanske škofije[uredi | uredi kodo]

Cesar Friderik III. je 6. decembra 1461 v smislu načel teda¬njega državnega cerkvenstva podpisal ustanovno bulo za ljubljan¬sko škofijo. Ustanovitev nove škofije je potrdil papež Pij II. 6. septembra 1462. V tej listini je Ljubljani podelil značaj »odlič¬nega mesta«, jo izločil iz neposredne oblasti oglejskega patriarha, cerkev sv. Nikolaja povzdignil v stolnico, potrdil ustanovo škofije in kapitlja, radovljiškega župnika imenoval za prošta, šentviškega za stolnega dekana, župnike vtelešenih župnij in beneficiata pri kapeli na Pšati pa za stolne kanonike. Vse novi škofiji dodeljene kraje je izločil iz oglejske uprave.

Z bulo 10. septembra 1462 ie izvzel tudi škofa in njegov kler izpod patriarhove sodne oblasti. Za prvega ljubljanskega škofa je cesar, ki si je pridržal to pravico, imenoval Žiga Lamberga, župnika v Šmartinu pri Kranju, ki se je na cesarskem dvoru seznanil s Piccolominijem in postal njegov prijatelj. Verjetno ga je v škofa posvetil papež sam. [2] Potrdil je torej ustanovitev Ijubljanske škofije (1462), kar je imelo velik pomen za slovensko zgodovino.

Starotrški župnik[uredi | uredi kodo]

Preden je postal papež, je bil župnik v Starem trgu pri Slovenj Gradcu. V zvezi s tem se je ohranila ljubka anekdota, ki pravi takole:

Eneja Silvij Piccolomini, znani tajnik cesarja Friderika IV. in pozneje (od l.1458 do l.1464) papež pod imenom Pij II., je bil tudi župnik v Starem trgu pri Slovenjgradci. Ko Starotržani zvedó, da so njih nekdanji, veselih burk polni župnik papež postali, podá se jih nekaj, kakor se pripoveduje, v Rim, da jim čestitajo.

Ko pridejo v sobo, kjer papež tujce sprejemajo, jih Pij II. ne poznajo več. Starotržani se tolažijo s tem, da jih le nočejo takoj tu pred vsemi spoznati, a da bo uže pozneje drugače. Ko se prvi Starotržan pripogne, da poljubi sv. relikvije na papeževih nogah, zmajejo papež slučajno z nogo. Starotržan, mislé, da je to znamenje, da jih papež poznajo, nagovori jih prav po domače:

»No, so še zmiraj tak nor’c[3], kot so pred bili?« Na tem originalnem ogovoru spoznajo papež svoje ljube nekedanje farane, sprejmejo jih prijazno, pogostujejo celi teden ter jih konči bogato obdarovane odpustijo. [4] [5]

Smrt in spomin[uredi | uredi kodo]

Ocena[uredi | uredi kodo]

Bil je pesnik, pisatelj, mecen, predvsem pa umetnik in humanist, kakor tudi spreten diplomat in politik. Piccolominijev humanizem je bil le sredstvo za uveljavitev cerkvene moči in njegovih osebnih teženj. Veliko je pisal, tudi izrazito posvetnih del, ki so prevladovala do njegovega duhovniškega posvečenja (1444). Slogovno najpopolnejši je njegov življenjepis Comentarii (Opombe) v dvanajstih knjigah, ki predstavlja apoteozo njegovega papeževanja.

Rojstni kraj[uredi | uredi kodo]

Pienza proslavlja šesto stoletje od rojstva svojega »ustanovitelja«, Silvija Eneja Pikolominija. Ko je on enkrat postal papež z imenom Pij II., je hotel spremetiti rojstni kraj Corsignano v »zgledno mesto«, ki ga še dandanes mnogi občudujejo in je pod zaščito Unescove svetovne dediščine. Ob tej obletnici potekajo v kraju prireditve v čast tega slavnega humanista, načrtovalca križarske vojne, velikopoteznega papeža in Marijinega častilca. [6] [7]

Dela[uredi | uredi kodo]

Seznam glavnih del spisanih v latinščini[uredi | uredi kodo]

 • Commentarii de gestis Basiliensis Concilii (1440)
 • De viris aetate sua claris (1440-50)
 • Historia rerum Federici III imperatoris (1452-58)
 • Historia Gothorum (1453)
 • Historia Bohemica (1458)
 • Historia rerum ubique gestarum locorumque descriptio; delo je bolj znano kot Cosmographia (1458)
 • Commentarii rerum memorabilium quae temporibus suis contigerunt (1463). Edini obstoječi življenjepis kakage papeža.
 • Historia de duobus amantibus


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ "Primož Hieng: Papeži, ki so nas imeli radi". Slovenske novice. 5. april 2015. Pridobljeno dne 1. maj 2015. 
 2. ^ M. Benedik. Papeži od Petra do Janeza Pavla II. str. 193. 
 3. ^ nor’c = norec, tukaj: = šaljivec. Jezik v anekdoti je nespremenjen.
 4. ^ "Papež Pij II. in Starotržani". Anton Berzovnik: Šaljivi Slovenec. 1884. Pridobljeno dne 27. november 2015. 
 5. ^ "Cerkvene razmere med Slovenci v petnajstem stoletju in ustanovitev Ljubljanske škofije". Wikivir. Pridobljeno dne 14. november 2015. 
 6. ^ "Pienza, la città ideale". Italia.it. Pridobljeno dne 29. november 2015. 
 7. ^ "Pio II, il papa che anticipò l'Europa. Pienza – città ideale di Nino Alfiero Petreni". Toscanaoggi.it. Pridobljeno dne 27. november 2015. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Življenjepisi[uredi | uredi kodo]

(v angleščini)
(v latinščini)
(v italijanščini)
(v slovenščini)

Posvetni spisi, Komentarji in papeške bule[uredi | uredi kodo]

Nazivi Rimskokatoliške cerkve
Predhodnik: 
Martino di Canale
Prošt v Baziliki sv. Lovrenca, Milano
1436–1440
Naslednik: 
Leonardo da Vercelli
Predhodnik: 
Niccolò II Aldegardi
Tržaški škof
1447–1450
Naslednik: 
Ludovico Della Torre
Predhodnik: 
Neri da Montegarullo
Sienski škof
1447–1450 [1]
Naslednik: 
Antonio Piccolomini
Predhodnik: 
Franz Kuhschmalz
Varminski škof
1457–1458 [2]
Naslednik: 
Paul Stange von Legendorf
Predhodnik: 
Guillaume-Hugues d'Estaing
Kardinal-duhovnik pri Santa Sabina
1456–1458
Naslednik: 
Berardo Eroli
Predhodnik: 
Kalist III.
Papež
1458–1464
Naslednik: 
Pavel II.
 1. ^ Celotni naziv škofije Siena: Arcidiocesi di Siena-Colle di Val d'Elsa-Montalcino
 2. ^ nazivi varminske škofije poljsko: Archidiecezja warmińska; de: Erzbistum Ermland; it: Arcidiocesi di Varmia