Wikipedija:Pod lipo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dobrodošli pod lipo!
Stran je namenjena splošnim razpravam in vprašanjem glede različnih vidikov slovenske Wikipedije. Preden zastavite vprašanje, prosimo, preglejte arhivirane teme. Tu ga objavite šele, če v arhivu (glej spodaj) ne najdete ustreznega odgovora. Pri objavi komentarjev se prosimo podpišite (uporabite ~~~~ ali v urejevalniku kliknite gumb z ikono s svinčnikom).
Vrba lipa.JPG
Želim...
Kam iti?

... zastaviti enciklopedično vprašanje
... pomoč administratorja
... pomoč pri urejanju
... pomoč pri nalaganju datotek
... komentirati določen članek
... predlagati popravke hroščev in izboljšave wikiprogramja
... don't speak Slovene?

srecno 2015[uredi | uredi kodo]

Veliko zdravja in lepih trenutkov v letu 2015! ˝˝˝˝ -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Kapitan (pogovorprispevki).

Se pridružujem poslanici, z najboljšimi željami naši wikipediji. Naj se število piscev kvalitetnih prispevkov v 2015 potroji! Žiga 09:24, 24. december 2014 (CET)

Vsem wikisodelavcem in wikisodelavkam želim veliko zdravja, ogromno novih idej, dobro vzdržljivost tehnoloških podaljškov (beri: tipkovnic in mišk) ter ogromno veselja za pisanje in odkrivanje novega/neznanega!--Archangel 09:32, 24. december 2014 (CET)

Se pridružujem z zahvalo za prijetno, prisrčno, za moje možgane in srce pomembno okolje

Merry Xmas 2014.jpg

SmozBleda (pogovor) 10:27, 28. december 2014 (CET)

Še jaz želim vsem, da nas tudi letos ne mine ustvarjalni zanos in da ohranimo prisrčno, kolegialno atmosfero v ozadju. — Yerpo Ha? 17:56, 31. december 2014 (CET)
Srečno in zdravja polno 2015--Engelbert (pogovor) 19:09, 31. december 2014 (CET)
Se pridružujem voščilom. --✉•Zaplotnik•✎ 19:13, 31. december 2014 (CET)
Tudi jaz želim vse dobro v novem letu 2015! --Jalen (pogovor) 11:50, 1. januar 2015 (CET)

Iskrena voščila vsem wikisodelavcem! --Radek (pogovor) 12:23, 1. januar 2015 (CET)

Vsem sodelavcem na Wikipediji pošiljam tole novoletno voščilo;
 • Staro leto je minilo, novo zopet nastopilo;
 • naj nebeški nam vladar vseh dobrot nakloni dar!
 • in tako bi naj ostalo, dokler se ne bo končalo. --struc struc (pogovor) 12:52, 1. januar 2015 (CET)

Čast prvega letošnjega članka je pripadla Octopusu, z Zincke-Suhlovo reakcijo. — Yerpo Ha? 18:00, 1. januar 2015 (CET)


Pogrešam Janezovo čestitko... ima kdo možnost preverit, kako je z njim? — Yerpo Ha? 18:38, 3. januar 2015 (CET)

Jernej! Lahko namesto Janeza z veteranom Štefanom zaželim vsem srečno novo leto in vse dobro :-) Jaz lani nisem bil nič v kontaktu z njim. In da klingonski nebeški vladar nam mira da pravkar, ter število piscev celo štirikrat pomnoži. --xJaM (pogovor) 01:54, 15. januar 2015 (CET)
Vabimo vas na predavanje Kako nastaja (slovenska) Wikipedija in kako ji lahko pomagam?, ki bo v torek, 27. januarja 2015, ob 18. uri v Knjižnici Črnomelj (Ulica Otona Župančiča 7, Črnomelj). Vstop je prost. Več nas bo, bolj bo zanimivo in več bomo lahko naredili za širjenje znanja. Kdorkoli ima too ze načes lahko tudi Janeza skoči pogledat, v spominu imam da je tam v domu za upokojence. --Miha 17:48, 26. januar 2015 (CET)
Jest mam. A prav tako mu je ime?--ModriDirkac (pogovor) 19:12, 26. januar 2015 (CET)
Tako, ja. Ampak Miha, si siguren, da je Črnomelj, ne Črnuče? — Yerpo Ha? 19:16, 26. januar 2015 (CET)
Črnomelj. Bil sem v domu, ker je šel že spat, sem mu pustil v imenu Wikipedistov voščilo z dobrimi željami. Je bolj slabega zdravja in ga najbrž zato ni kaj dosti okoli. --ModriDirkac (pogovor) 08:42, 28. januar 2015 (CET)
Pozorno od tebe. --Miha 14:17, 28. januar 2015 (CET)

Happy Public Domain Day![uredi | uredi kodo]

Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (pogovor) 19:38, 1. januar 2015 (CET)


 • Some of the freed files:
Nekaj relevantnih domačih:
Yerpo Ha? 19:54, 1. januar 2015 (CET)
Tem našim so se avtorske pravice v resnici iztekle že pred 20 leti, ko je veljalo še, da so dela zavarovana do 50 let po smrti avtorja. Zdaj smo v prehodnem obdobju, ki se kmalu izteče. Tako je malo čudna situacija, da so se avtorske pravice avtorja umrlega leta 1944 iztekle 1. januarja 1995, avtorja umrlega leta 1945 pa se bodo šele 1. januarja 2016. --Sporti (pogovor) 09:07, 10. januar 2015 (CET)
Imaš prav, na ta haklc sem pozabil. — Yerpo Ha? 09:11, 10. januar 2015 (CET)

Ali se ne iztečejo avtorske pravice takoj na obletnico smrti, ne pa šele 1. januarja 2016? --Janezdrilc (pogovor) 00:22, 4. februar 2015 (CET)

Spominske plošče[uredi | uredi kodo]

Kaj bomo s tem? Posebno:Prispevki/Cauchy --ModriDirkac (pogovor) 22:23, 9. januar 2015 (CET)

Mogoče prestavit v članke o župnijah? — Yerpo Ha? 08:14, 10. januar 2015 (CET)

Ali pa k farni cerkvi. Vsekakor edino tja sodijo. In opozorit Košija, če namerava našteti vse plošče ... --Andrejj (pogovor) 08:33, 10. januar 2015 (CET)

Zakaj bi to bolj sodilo k župniji ali k cerkvi? To vendar niso cerkvene ali župnijske zadeve, ampak krajevne. Slovnico pa naj popravi! Ne vem, zakaj bi farne plošče pisali z veliko začetnico? Pa še opozoriti ga je treba na NPOV. Niso bili vsi, ki so na ploščah, žrtev revolucionarnega nasilja. Tisti, ki so kot pripadniki MVAC ali SD padli v bojih s partizani, so bili žrtve vojne. --IP 213 (pogovor) 00:10, 12. januar 2015 (CET)
Če so farne plošče, je to predvsem župnijska zadeva, mar ne? Poleg tega je problem POV tu večplasten - poleg spornega tlačenja vseh umrlih v isti koš še nezaslužena teža. Kako naj povprečen bralec razume članek, kjer je tekst o komemoraciji "žrtev komunistov" trikrat daljši od vsega ostalega, kar piše o vasi (primer 1, 2)? — Yerpo Ha? 08:50, 12. januar 2015 (CET)

Če nič drugega, so vedno na/ob farni cerkvi. Mimogrede, zgodi se, da so na sezname uvrščeni (pomotoma?) tudi ljudje, ki so padli kot žrtve nacističnega nasilja. Morda je bolje, da se opiše zadevo v članku Farne plošče v Sloveniji ali kaj takega!? --Andrejj (pogovor) 08:58, 12. januar 2015 (CET)

Zdi se mi, da je Cauchy s "farnimi ploščami" mislil na spomenike, ki se nahajajo na področju župnije, ne pa, da jih je župnija dala postavit. Če je tako, sodijo informacije v članke o naseljih. --Janezdrilc (pogovor) 13:48, 12. januar 2015 (CET)

Zaradi tega, ker bi pogosto v naselju informacija o farnih ploščah bila edina informacija o naselju, sem dal v župnijo, ker so tudi z vidika akterjev zraven ponavadi isti ljudje. Ko bo na voljo bolj uravnotežena informacija, pa jo po mojem mnenju lahko damo nazaj v naselje.--ModriDirkac (pogovor) 14:14, 12. januar 2015 (CET)

Ime "farna plošča" je, se mi zdi, bolj opisno in ne pomeni nujno, da je ploščo postavila župnija. Predvsem gre za žrtve iz te župnije. Saj so tudi partizanske spomenike včasih postavljale zveze borcev, pa jih ne bomo dali v gesla tipa ZZB v Spodnjem Dupleku. Zato še vedno mislim, da zadeva načelno sodi v geslo o naselju. Je pa res čudno, če o naselju ne piše nič, razen, da imajo to ploščo, in to je lahko tudi vsebinsko problematično. Ampak dokler izhajamo iz tega, da nobeno geslo ni dokončano, se mi to ne zdi usodno. --IP 213 (pogovor) 21:58, 12. januar 2015 (CET)

PMM je samo ime zgrešeno. To niso "farne" plošče, temveč enostavno "spominske plošče" ali celo "komemorativne plošče" in ni narobe, da se jih omenja v članku o naselju (ne pa v članku o fari). Narobe je tisti prikriti NNPOV, ko je govora o "revolucionarnem nasilju" in podobnih namigih na dogodke, ki so danes izven mode. Mislim, da mora biti wiki predvsem toliko nepristranska, da z isto ravnodušnostjo opisuje žrtve vseh nasilij, ne samo nekega "revolucionarnega" (beri komunističnega) nasilja. Seveda potem spadajo v članek o naselju tudi druge spominske plošče, recimo tiste za žrtve nacizma in fašizma, ki ju menda ne vključujemo med revolucionarne. --Radek (pogovor) 09:25, 13. januar 2015 (CET)
Zivijo, sam sem prispeval nekaj na strani NSZ, zato se spomnim, da so "farne spominske plošče" prazvprav "Farne spominske plošče", ki jih je postavilo društvo v sodelovanju s farami/z župnijami. Bile so izdane tri knjige, verjetno je razprava o primernosti imena in vsebini močno potrebna in smiselna, kar pa spada v poseben članek. Sam zapis o obstoju te plošče spada verjetno v kraj, saj bi sicer zaradi omembe FSP moral uporabnik ustvariti novo stran o 'fari', kar pa se mi ne zdi smiselno? Popdobno, kot bi zaradi nestrinjanja o pomembnosti npr. Poti ob žici, umaknili povezavo Ljubljana#.C5.A0port_in_rekreacija in jo postavili (samo) v članek o 'spominskih poteh'. Kaj menite?--Pishcotec (pogovor) 08:18, 19. januar 2015 (CET)
Večina župnij je pravzaprav že popisanih - glej Seznam rimskokatoliških župnij v Sloveniji. Pot ob žici ni najboljša primerjava, saj je ljubljanski šport v članku obširneje popisan in pot ne izstopa (za razliko od spomenikov po krajih), ampak priznam, da je pri spominskih ploščah tudi mene zmotila predvsem tista posredna pristranskost. Če se najde kakšna boljša rešitev, nisem absolutno proti vračanju zapisov v članke o naseljih, čeprav glede na podatke v tekstu Farne spominske plošče PMM vseeno bolj spadajo v članke o župnijah. — Yerpo Ha? 08:32, 19. januar 2015 (CET)

Pozdravljeni, nisem Cauchy. Danes mi je spoštovani g. Andrejj zbrisal podatke o FSP, ki sem jih vnesel pred nekaj časa. Kot verjetno Cauchy sem tudi jaz opazil, da podatkov o teh ploščah pač ni. Če so sporne, je to drug problem, ki ga je treba rešiti tako, da se zraven to dopiše, zato je primerna povezava na članek o FSP (kot je napisal nekje Pishcotec). To, da se briše relevantne podatke iz Wikipedije mi je novo (saj je vendar za vsak podatek potrebno nekaj truda!), vendar sem tudi sam na Wiki nov. Tudi jaz ne brišem podatkov o Fiat Punto, čeprav so zelo nepopolne ... Mi lahko kdo razloži? Hvala. --JGeoheli (pogovor) 12:31, 22. januar 2015 (CET)

Živjo, to ti lahko jaz odgovorim. Zato ker Fiat punto ne razkriva revolucionarnih zločinov. Močno obžalujem to, da so na Wikipediji tudi dvojna merila.--Stanne (pogovor) 13:03, 22. januar 2015 (CET)
Če so kje dvojna merila, potem so v sodobni reinterpretaciji polpretekle zgodovine v politične namene. Nič ni narobe, če smo v enciklopediji malo bolj previdni kot so politiki. — Yerpo Ha? 13:14, 22. januar 2015 (CET)

Lepo da se ljudje registrirajo (dvakrat!?), da povejo mnenje. Moje mnenje je, da opisi kot taki ne sodijo v kraj, nemara še k župniji ne - navsezadnje tudi ni opisana vsaka 'partizanska' spominska plošča. Predlagam pa dopolnitev zapisa Farne spominske plošče. --Andrejj (pogovor) 13:37, 22. januar 2015 (CET)

Tole množično registriranje uporabniških imen meni zbuja sum o lutkarstvu zaradi zavajanja blokiranega uporabnika Mirana77. Stanne se je recimo registriral 10 minut pred objavo zgornjega komentarja, ki je njegov edini prispevek, tudi JGeohelli in Cauchy sta se registrirala po Miranovi blokadi, račun Pishcotec pa je sicer starejši, a zdaj piše članke po popolnoma istem kopitu (z navajanjem nacistične medvojne propagande vred). Mogoče bi bilo smiselno zaprositi za preverjanje? — Yerpo Ha? 13:38, 22. januar 2015 (CET)
Odgovor na moje vprašanje? Ponovim: Zakaj se briše relevantne in citirane podakte iz Wikipedije? --> Andrejj? (Seveda pišem o tem, kar me zanima, in pač ne o avtomobilizmu. Ampak zato pa je Wiki uspešna, ker vsak piše o tem, kar ga zanima.)

Kakšna enciklopedija pa je to, da se zbriše podatek o nekaj deset pobitih ljudeh med vojno - od domobrancev, partizanov, nacistov, fašistov ... vseeno. Menda to ni nepomemben podatek? To, da pa Yerpo linka 'nacistično propagando' na 'Slovenec', je pa znak mnogočesa, samo enciklopedičnosti ne - oprostite, Yerpo. Mislim, da to ni kraj za razčiščevanje idejne usmeritve (gremo na pivo?), ampak sloga, ki ga uporabljamo na Wiki. Torej, odgovori samo v tem stilu?--JGeoheli (pogovor) 15:14, 22. januar 2015 (CET)

Podatek je pomemben, vendar mora biti predstavljen nepristransko, kar ni bil. Zato je bil odstranjen. Idejna usmeritev takratnega Slovenca pa je zelo jasna - na prvi strani recimo olajšano razlaga, kako je z gospodom Führerjem po poskusu atentata vse v redu, še več, tak nadčlovek je, da mu niti ritma ni podrlo (Dokument v dLIB). Menda to ni nepomembno? — Yerpo Ha? 15:23, 22. januar 2015 (CET)
Vsak dan se učimo (danes imam slučajno čas), hvala. Prosim, g. Yerpo, mi lahko napišete nepristranski stavek o FSP, ki ga lahko dodam, kamor ustreza?
Slovenec: pomoje je zgodovinsko bolj prav, da se navede oba vira in ponudi razlago, zakaj je eden pristranski. Bi šli v NUK in zažgali vse kopije Slovenca? Ne, zato, ker je pomnik časa. Ergo, isto v Wikipedijo?
Če je pa članek nepopolno napisan, sem videl drugje, se napiše, da je nepopoln, škrbina, pristranski, ... ne pa izbriše. G. Andrejj mi je przjazno napisal, naj se obrnem na to stran, po tem, ko mi je izbrisal prispevke, ni mi pa povedal, kam je relevantno vsebino relevantno uvrstil?--JGeoheli (pogovor) 16:04, 22. januar 2015 (CET)
Razlaga, na kak način je stavek o FSP pristranski, je na vrhu te razprave, tudi s predlogom za relevantnejšo umestitev.
Slovenec: je pomnik enega vidika svojega časa, kar pa ne pomeni, da ga lahko nekritično uporabljamo kot vir podatkov za zapise v enciklopediji. Iz čisto objektivnih razlogov mu namreč ni mogoče zaupati, kvečjemu bi bil uporaben za ponazoritev pojava medvojne propagande kot take. Namesto tega je standard, da povzemamo zapise strokovnih člankov, enciklopedij in podobnih uglednih virov, kar je še posebej pomembno pri kontroverznih temah.
Mimogrede, na pogovornih straneh se po dogovoru tikamo. Nikogar ni treba ogovarjati z gospodi ipd. — Yerpo Ha? 16:31, 22. januar 2015 (CET)
ok, poskusim še tretjič:) a) Kakšen naj bo zapis, da bo nevtralen? b) se resno (?!) briše podatke iz Wikipedije (podatki o FSP niso iz leta 1945 oz. iz Slovenca).--JGeoheli (pogovor) 19:46, 22. januar 2015 (CET)
Na obe vprašanji smo v tej debati že odgovorili. Glede zapisa o FSP sicer bolj v smislu kakšen naj ne bi bil, pa vendar. Ni potrebe po posmehljivem tonu. Ampak ko ravno lepo vprašaš, precej bolj nevtralen zapis kot nenatančni in čustveno nabiti "žrtve revolucionarnega nasilja" je recimo v prvem odstavku opisa FSP. — Yerpo Ha? 20:47, 22. januar 2015 (CET)
Se strinjam, dikcija 'nasilne smrti na protikomunistični strani' je bolj točna. Še točka b) - lahko uporabnika Andrejj prosimo, popravi narejeno škodo in zbrise podatke vsaj prenese pod župnije - čeprav v resnici menim, da spadajo pod kraj, kjer so postavljene?--JGeoheli (pogovor) 14:44, 23. januar 2015 (CET)

Saj vem, da me boste benal, ampak bi vseeno rad še malo spregovoril. Iz tega, kar piše v prvem odstavku NSZ, ki ga navaja Yerpo, je popolnoma nejasno, kdo je povzročil "nasilno smrt tistih na protikomunistični strani". Zakaj je treba zamolčati, da jo je povzročila revolucija/komunisti/partizani? Pa saj to je resnica! Saj niso sami od sebe umrli nasilne smrti. To so gola dejstva. Neprimerno in čustveno nabito izražanje bi se mi zdelo npr. "Krvoločni komunisti so jih zverinsko mučili in pobili" - Kar je sicer ponekod tudi resnica, vendar so tu odvečne besede, ki ne sodijo v strokovni prostor. Izraz "Žrtve revolucionarnega nasilja" se mi zato zdi popolnoma faktičen, brez čustev: Bili so žrtve in to s strani revolucionarjev. Nič drugega. --Stanne (pogovor) 07:23, 23. januar 2015 (CET)

Ni res. Preberi zadnji odstavek tistega opisa. Da je njihova smrt posledica "revolucionarnega nasilja" je v številnih primerih manjšinsko mnenje, zato je po mojem mnenju primerneje uporabljati splošnejši izraz (ta je mimogrede citat iz knjige same). "Žrtve revolucionarnega nasilja" je podobno narobe kot če bi začeli vse padle pripadnike NOB označevati za "žrtve militantnega katolicizma". — Yerpo Ha? 07:51, 23. januar 2015 (CET)

Aha. Dobro, razumem. Izraz "žrtve revolucionarnega nasilja" se torej uporablja samo tam, kjer obstajajo tehtne reference, ki to potrjujejo. Seveda, saj jih nekaj sodi tudi med žrtve okupatorskega nasilja. Se opravičujem za zmedo. --Stanne (pogovor) 15:16, 23. januar 2015 (CET)

Rangiranje[uredi | uredi kodo]

Včeraj so nas po številu člankov prehiteli Armenci, ki že od konca lanskega leta intenzivno rastejo (zasledil sem, da so zagnali obširno javno kampanjo promocije pisanja člankov), tako da smo zdaj na 42. mestu na lestvici Wikipedij. Osebno sem do tega dogodka dokaj indiferenten, saj je po mojem mnenju golo število člankov eno slabših meril. Kvečjemu se lahko zaradi padanja po lestvici zgodi, da izpademo iz prioritete za razvoj avtomatskih orodij, ali recimo da ukinejo slovenski interwiki na prvi strani angleške Wikipedije. Smo pa po drugi strani zelo uspešno splezali na lestvici po pokritosti temeljnih tem (hvala sodelavcem WikiProjekta 1000 nujnih) in tudi »globina« - razmerje med članki in številom urejanj ter številom podpornih strani - se nam popravlja. Naprej v nove zmage! :) — Yerpo Ha? 08:13, 11. januar 2015 (CET)

Če bo kriza, bomo prosili Klemna, naj pride nazaj. Ne dvomim, da ima pripravljenih 15.000 škrbin in samo čaka, da jih deponira na WP, če dobi šanso. --IP 213 (pogovor) 00:12, 12. januar 2015 (CET)
Spomnim se, ko so nam ušli Rusi. Nekaj časa sem kar redno spremljal njihov IRC kanal, in mi je postalo jasno zakaj. Pa tudi Vera ima z njihovo pomočjo za predloge pozitivne izkušnje. Zanimivo, tako na uč bi rekel, da je armensko govorečih, ohoho več kot slovenskih. Če nam solidni pokazatelj število člankov proti številu govorcev v takšnih primerih ne pomaga, bo še slabše, če ne bo (vsaj) avtomatskih orodij. Ravno berem Axelov predlog, da bi bilo treba uvesti polna imena uporabnikov. V tem primeru bi WP verjetno postala ena od neštetih forumov/portalov/blogov. Axel je pač Nemec po rojstvu. No, spletni nadimki so verjetno ena od redkih stvari, ki ostaja sodelavcem wp. Saj v tem trenutku verjetno pri nas uporabnika, pri katerem ne bi bilo moč preverjati identitete? Mislim na aktivne seveda. Samo je pa sedaj številka nekaj posebnega. --xJaM (pogovor) 15:28, 12. januar 2015 (CET)
Ja, 8 milijonov Armencev, 6 milijonov maternih govorcev armenščine. Oni bi morali po tem biti na 42 / 3 = 14-em mestu, ali celo na 11-em. Meni se to bolj zdi kot kakšna matematična olimpijada. Ali je v zgoraj omenjenih parametrih že vsebovana usefulness? Je v globini zajeta tudi uporabnost, saj je wp menda 10-ta najbolj rabljena spletna stvar? Ah, Rusi so po številu člankov prehiteli celo Kitajce. --xJaM (pogovor) 15:32, 12. januar 2015 (CET)
Jah, nobeno avtomatsko orodje ne more izmeriti kakovosti ali uporabnosti, zato da za silo realno sliko šele kombinacija več njih. In nanjo smo lahko PMM kar ponosni, po številu ogledov pa smo na 38. mestu med Wikipedijami (dobrih 15.000 na uro, podatek za lanski november). Od najbolj aktivnih svojo identiteto uspešno skrivata vsaj IP 213 in Sporti in kar se mene tiče ni s tem nič narobe. — Yerpo Ha? 15:46, 12. januar 2015 (CET)
PS: poleg samega števila govorcev sta za razvitost Wikipedije v nekem jeziku zelo pomembna tudi razširjenost interneta v njegovem okolju in splošna računalniška pismenost (mislim, da je o tem obširneje pisal Hladnikm). Če recimo urediš tabelo z mojega prejšnjega linka po obiskanosti, je tik pred nami Wikipedija v hindijščini - govorcev tega jezika je kar 550 milijonov, imajo pa tretjino manj člankov od nas in obiskanost skoraj enako. Roko na srce tudi pri Armencih človek nima ravno asociacije na digitalno kulturo, pa so očitno to že stari predsodki, ali pa so z dobro organizacijo nadomestili primanjkljaj (čeprav sumim tudi pomoč botov). — Yerpo Ha? 16:24, 12. januar 2015 (CET)
V razpredelnici je npr. za govorce za slovenščino (žal) navedena samo EU (sicer je sorodno za večje jezike - de, it, pl, cs, sv, hu, uk, fi, no, itd.). Načeloma bi moralo biti tudi NA in SA; je pa zanimivo, da ni več aktivnih uporabnikov od tam. Nekateri so poskušali (anton Mravcek (NA), marianocecowski (SA), ...). Verjetno bi se našel kakšen tudi v OC. Za armenske teme pogrešam identiteto skrivajočega heretika. Tudi sam sem pomislil na to, gotovo so to predsodki. Armenska azbuka pri digitalni kulturi verjetno ne bi smela biti ovira. Zanimivo tudi, da je ru na 2. mestu po številu ogledov (1,3 M), kar človek tudi ne bi pričakoval. Na uč, ima npr. boljše razmerje speakers/editors proti de ali ja, čeprav ne vem ali to kaj pomeni. V tem smislu prednjačita tudi zh in ar, s kontra strani, pa poleg slovenščine npr. et. In še, ali angleščina nima regije SA (kot je razvidno jih ima največ fr)? --xJaM (pogovor) 10:00, 13. januar 2015 (CET)
Razdelitev po regijah je očitno narejena po podatku, kje vse je nek jezik uraden. Manjšinski status pmm ne bi bil preveč informativen. — Yerpo Ha? 07:49, 14. januar 2015 (CET)
Malo otročje bo tole, ampak kaj ... od tisoč nujnih jih je 132 daljših od 25.000by. Ostalih 1000-132 = 868 se lahko lotevam(o) po lastni presoji. In seveda ... zakaj ne recimo najprej Shakespeare (22974), potem šele Ovid (19807). Oba poznam enako dobro ali slabo, za oba je na voljo odlična angleška (nemška, francoska itd) predloga, tako da o vrstnem redu navsezadnje odločajo argumenti iz druge vrste, kot je recimo luknja do magičnih 25.000. Tukaj nekaj kandidatov:
Globalizacija       24954
Arabska abeceda     24516
Zelenjava        24272
Obnovljivi viri energije 23902
Karate         23486
Čebele         23000
Shakespeare, William  22974
Jedrska energija    22708
Gripa          22416
Nota bene:lahko da so števci narobe, delo bo vseeno koristno. Vprašanje: Shakespeare je dejansko trenutno pri 19.201 - je to z bonusom za sl ali brez?--SmozBleda (pogovor) 11:17, 13. januar 2015 (CET)
Pa še nekaj (Monty Python bi rekel: "Now to something completely different") : kakšen je rang tipično slovenskih tem (appellation controlee tako rekoč) v recimo en ali de wikipediji. Kaj so tipične avtohtone teme, ki bi zanimale ves svet? --SmozBleda (pogovor) 18:49, 13. januar 2015 (CET)
19k znakov od Shakespearea je še brez "bonusa". Izračun velikosti si lahko vklopiš v svojih nastavitvah (vtičniki -> urejevalni vtičniki -> zadnja postavka), potem se prikaže tik nad povzetkom urejanja. Dolgih člankov pa imamo že skoraj 140, ne 132. Za avtohtone slovenske teme sem ti že zadnjič predlagal, da kar ustanovi seznam in ga bomo skupaj spolirali. Če misliš z rangom obdelanost, si lahko recimo pomagaš s tabelo v angleškem Wikipedia:WikiProjektu Slovenia. — Yerpo Ha? 07:49, 14. januar 2015 (CET)

obletnica smrti Else Lasker-Schüler 21.1.2015[uredi | uredi kodo]

Če sta Bill Clinton in Monika Lewinsky zaslužila današnjo omembo, potem jo tudi 70.letnica smrti pesnice. LP SmozBleda (pogovor) 10:38, 21. januar 2015 (CET)

Če misliš okrogle obletnice, obletnic med 50. in 100. ne vključujemo, bi bilo preveč gneče. Afera Lewinsky je vključena kot dogodek "na današnji dan", se pa strinjam, da je za današnje čase že trivialen (če sploh kraj ni bil). Tako da zaradi mene lahko menjamo vnos. — Yerpo Ha? 13:53, 21. januar 2015 (CET)

Slika leta na Zbirki[uredi | uredi kodo]

Mal reklame za glasovanje za sliko leta na Zbirki ... če vam je všeč ena slovenska slika lanskoletnega žledu iz Postojne, in ste bili lansko leto tam tudi malo aktivni, lahko zanjo glasujete tukaj commons:Commons:Picture_of_the_Year/2014/R1/Gallery/Objects,_rocks_and_miscellaneous. Malo morate polistati. A je mogoče še kakšna naša kandidat? --Pinky sl (pogovor) 20:23, 23. januar 2015 (CET)

Nak, kolikor vem, je edina letos. Ko smo že pri glasovanjih in delanju reklame zanje, ne spreglejte, da imamo eno odprto glasovanje za administratorja. — Yerpo Ha? 09:16, 24. januar 2015 (CET)

Wikimedia CEE pomlad 2015[uredi | uredi kodo]

Za letošnjo pomlad se pripravlja vse-srednjeevropska akcija pisanja člankov o regiji - Wikimedia CEE Spring 2015. Zastavljena je napol tekmovalno, z rangiranjem piscev in po možnosti kakšno nagrado za najboljše (še ni dorečeno), glavni cilj pa je izboljšanje pokritosti enciklopedičnih tem. Vsaka skupnost wikipedistov naj bi sestavila seznam člankov, ki pridejo v poštev, za svojo državo. Zaenkrat sem se javil za kontaktno osebo in začel sestavljati slovenski seznam, vabljeni k sodelovanju. V osnovi gre za nekaj podobnega temu, kar predlaga SmozBleda, torej okvirno v rangu 100 člankov o pomembnih slovenskih temah. Jaz osebno ne bi bil toliko strikten, zato je v mojem delovnem seznamu ene sorte mešanica res temeljnih tem in takih, ki so predvsem zanimive (in po možnosti že dobro opisane vsaj v kakšni Wikipediji), da se privabi čim več piscev. Torej, kot rečeno, vabljeni k dopolnjevanju seznama, jaz bom pa sporočil, ko bo kaj novega. — Yerpo Ha? 14:47, 26. januar 2015 (CET)

S svojo neizoblikovano Outward bound (naše znanje ven) idejo nisem sam (g). Sem dodal nekaj svojih krajcarčkov v šparovček, t.j. slovenski seznam SmozBleda (pogovor) 13:16, 2. februar 2015 (CET)
Nekaj predlogov sem tam dodala na pogovorno stran. --Pinky sl (pogovor) 19:37, 6. februar 2015 (CET)
Ne sprašuj, samo dodaj :) — Yerpo Ha? 20:02, 6. februar 2015 (CET)
Malo sem še dopolnil, pogledal sem tudi med našimi IČ. Število člankov še ni ravno pretirano (mislim da smo okoli 125): med skoraj končanimi ima Ukrajina 300 člankov, Estonija in Azerbajdžan pa skoraj 200. --Sporti (pogovor) 11:12, 15. februar 2015 (CET)
Ja, glede na trenutni koncept tekmovanja - odprto, seznam je mišljen samo kot pomoč - zgornje meje v bistvu ni, torej več je bolje. — Yerpo Ha? 11:54, 15. februar 2015 (CET)

V naslednjem koraku je po mojem - vzporedno s širjenjem seznama - treba preveriti, v kakšnem stanju so inačice v tujem jeziku (v angleščini, pa če ne stane preveč, tudi v nemščini). Potem pa po smiselnem vrstnem redu boljšati tujejezično verzijo. Kar se lahko da že dogaja, samo da sem bil zadnje tedne odsoten. LP SmozBleda (pogovor) 09:49, 15. februar 2015 (CET)

Trenutno na žalost ni preveč zanimanja za pisanje o slovenskih temah na :enwiki, razen kakšen Doremo se ukvarja z njimi. — Yerpo Ha? 11:54, 15. februar 2015 (CET)

Postavil sem stran za koordinacijo na naslovu Wikipedija:Wikimedia CEE Pomlad 2015. Bo posodobljena, ko bo več informacij. — Yerpo Ha? 22:36, 24. februar 2015 (CET)

Predloge za Wikipedija:Wikimedia CEE Pomlad 2015 sem si uredil v svojem peskovniku 2. Bil bi vesel, ko bi mi kdo pomagal priti do dolžin angleških različic tem - konkreten problem: kakšna je gramatika za PAGESIZE <STRAN V TUJI WIKIPEDIJI> - če to sploh gre ...SmozBleda (pogovor) 18:51, 6. marec 2015 (CET)


Tako, akcija je v teku, če bo kdo imel čas in voljo za pisanje o čemerkoli, je toplo vabljen. Nisem je zastavil preveč resno, ker tudi jaz nimam ogromno časa/volje te dni. Bolj je namenjena temu, da pokažemo navzven, da se nekaj dogaja in da imajo ljudje priložnost sodelovati pri nečem zanimivem. Skratka, no pressure. — Yerpo Ha? 08:33, 21. marec 2015 (CET)

Na mojem Google drive se nahaja Excel datoteka z imeni doslej navedenih člankov-kandidatov, v slovenščini in angleščini, skupaj z njih dolžinami. V angleški obliki je razveseljivo veliko materiala: 28 člankov nad 25k in 43 v intervalu 10-25k. Da so relevantni in zanesljivi, si lahko mislimo in verjamemo - ali pa vsebino preverimo za vsak primer. Nekaj opažanj

 • precej tem je predstavljeno v angleščini, v slovenščini pa ne (!?): Demografija Slovenije, Piščalka z divjih bab, Transport v Sloveniji
 • nekatere teme delimo s sosedi:Korotanija, Sava, Lipicanci, Kranjska čebela, slovenske manjšine
 • v angleščini niso predstavljene nekatere teme, ki bi lahko bile splošno zanimive: ansable Slavka Avsenika, Slovenska mitologija, Idrijska čipka, Stiški samostan, Zlata lisica ...

O vsem tem bom obvestil tudi koordinatorja. Zaenkrat projekt dela reklamo za Albanijo in Armenijo(g), tako da, kot Yerpo pravi, no pressure.SmozBleda (pogovor) 09:21, 26. marec 2015 (CET)

GeoLokacije[uredi | uredi kodo]

Swiss army knife se je nekaj pokvaril (zelo zamudno poiščeš lokacijo, saj iskanje kraja ne deluje). Ali uporabljate že kakšno drugo orodje za generiranje lokacijske kode? --ModriDirkac (pogovor) 00:09, 4. februar 2015 (CET)

Meni vedno napiše, da iskanje ne dela odkar je Google spremenil API, sploh se ne spomnim, da bi kdaj delalo. Pa je vseeno daleč najuporabnejša rešitev kar jih poznam, čeprav je treba vsakič posebej zumirati. Torej ne, na žalost ne poznam nič boljšega. — Yerpo Ha? 14:15, 5. februar 2015 (CET)

Povečava SVG[uredi | uredi kodo]

Ali obstaja način klicanja slike, ki bi relativno majčken SVG ob kliku samodejno renderiral v full screen, brez da bi nalagal ločen .png? V članku o Avstriji imam tako problematično sliko. Se opravičujem za slovenščino, ampak takole upam, da me bo vsaj kdo razumel... Face-smile.svg--ModriDirkac (pogovor) 10:06, 17. februar 2015 (CET)

Po sliko je: Velikost predogleda: 299 × 275 točk. Druge ločljivosti: 261 × 240 točk | 522 × 480 točk | 652 × 600 točk | 835 × 768 točk | 1.113 × 1.024 točk, kjer je link do večjih ločljivosti, spodaj pa še: Prikaži to sliko v PNG-zapisu v drugih velikostih: 200px, 500px, 1000px, 2000px. Če bo koga zanimalo, bo do tega prišel po dveh klikih, razen če naložiš večjo osnovno verzijo. --Sporti (pogovor) 10:18, 17. februar 2015 (CET)
Finta je v tem, da ti Media Viewer pokaže sliko v izvirni velikosti, ostalo pa je za eksperte.... Ok, nalagam .png :( LP --ModriDirkac (pogovor) 10:30, 17. februar 2015 (CET)
To se ne bi mselo obnasati tako --> porocaj na Bugzillo --Miha 12:03, 17. februar 2015 (CET)

Wikimania 2015 scholarships[uredi | uredi kodo]

prestavljeno s Pogovor:Glavna stranYerpo Ha? 21:43, 24. februar 2015 (CET)

Dear Wikimedians,

Wikimedia Polska Association will fund up to two international scholarships to this year's Wikimania conference, to take place in Mexico City, on July 15-19, 2015, covering air fare, conference fee, accomodation and insurance. See here for information on how to apply for the scholarship, what the requirements are and how to contact us. Feel free to distribute this message to any relevant Wiki pages and mailing lists. On behalf of the WIkimedia Polska Scholarship Commitee, Wpedzich (pogovor) 21:37, 24. februar 2015 (CET)

13[uredi | uredi kodo]

Vse najboljše vsem za obletnico. Naj nam bo srečna trinajstka naklonjena Face-wink.svgYerpo Ha? 07:16, 26. februar 2015 (CET)

Avtorska zakonodaja[uredi | uredi kodo]

Na forumu SlovLit trenutno poteka debata o (ne)dostopnosti intelektualnih del ([1] [2] [3] [4]). Janko Klasinc z dLiba usmerja vse, ki nismo zadovoljni z obstoječimi slovenskimi specifikami v avtorski zakonodaji, na naslov gp.mgrt@gov.si, kjer do 17. 3. 2015 sprejemajo pripombe na predlog novele ZASP-G. Na Wikipediji nas tepeta zlasti dve slovenski posebnosti, to je odsotnost svobode panorame in 44. člen Zakona o varstvu kulturne dediščine [5], ki onemogočata uporabo fotografij javnih spomenikov in arhitekture, kar je v drugih nacionalnih okoljih dovoljeno. V zakon so bile ovire dodane bodisi iz komercialnih cehovskih interesov bodisi brez pametnega razloga in so v nasprotju s civilizacijskimi standardi in perspektivami in s človekovo pravico prostega dostopa do znanja. Zakonodajalcu bi poslal predlog, da prepoved uporabe avtorskih del in kulturne dediščine, ki v teh dveh točkah ločuje Slovenijo od prakse v večini drugih držav EU [6], ukine, saj prepovedi škodujeta slovenski kulturni primerljivosti in prepoznavnosti in jo potiskata v neenakopraven položaj, da ne govorimo o samodestruktivnih posledicah dejstva, da imamo državljani na spletu omejen dostop do svoje kulturne dediščine in umetnosti. Težave, ki jih povzroča slovenska zakonska specifika, so opisane na več mestih ([7] [8] [9] [10] [11] [12] (1217 zbrisanih fotografij zaradi kršenja svobode panorame) [13]).

Prosim vse, ki imate izkušnje s formulacijami zakonskih predlogov in njihovim utemeljevanjem, da ustrezno preoblikujejo zgornjo vsebino. Če se s predlogom strinjate, bi ga lahko na ministrstvo odposlal v imenu wikiskupnosti, sicer ga bom pač samo kot državljan. --Hladnikm (pogovor) 11:04, 28. februar 2015 (CET)

Glede fotografije Smrekarjeve ilustracije: na Zbirki velja, da zveste reprodukcije 2D umetniških del niso avtorsko zaščitene (seveda mora biti umetniško delo že v javni lasti). --Sporti (pogovor) 11:44, 28. februar 2015 (CET)
Hladnikm, se opravičujem, ker še nisem odgovoril na e-pošto, trenutno imam komplikacije v "resničnem življenju". Nisem pozabil. Za iztočnico, pred leti sem "lobiral" za svobodo panorame prek kanala predlagam.vladi.si (besedilo), pa so me odpravili, imam občutek, da niso dobro razumeli predloga - iz obrazložitve se zdi, da so razumeli, kot da hočem kar ukiniti avtorske pravice na 3D-delih, postavljenih v javnosti. Tako da bi z veseljem podprl predlog koga, ki ima več občutka za izražanje v obliki, kakršno razume zakonodajalec. V roku kakega tedna ali dveh lahko tudi kaj pripomorem, prej na žalost ne. Druga relevantna aktualna zadeva je spreminjanje avtorske zakonodaje na ravni EU, kjer se organizirajo tudi Wikimedijci: glej blogovski zapis. — Yerpo Ha? 13:29, 28. februar 2015 (CET)
Tule je program posveta Delovanje kolektivnih organizacij, ki upravljajo z avtorskimi pravicami, ki ga organizira Državni svet v torek 17. 3. 2015 ob 10. uri v dvorani Državnega sveta na Šubičevi 4 v Ljubljani. Nastopili bodo predstavniki založb in avtorskih agencij, ki ščitijo (kontrolirajo in zaračunavajo) uporabo intelektualne lastnine; uporabniki (bralci, gledalci, poslušalci, študentje, raziskovalci, knjižničarji, davkoplačevalci, zagovorniki prostega dostopa) bodo počakali na drugo priložnost. Ali pa bi se vendarle prijavil k besedi tudi kdo iz wikisrenje? --Hladnikm (pogovor) 18:54, 11. marec 2015 (CET)
Mene žal ne bo v domovini še do sredine poletja. Sem pa preletel novi predlog - v bistvu gre predvsem za poskus omejitve samopašnosti kolektivnih avtorskih organizacij (na čelu z zloglasnim Sazasom), ki so zdaj jasno na nogah in sodeč po poročanju medijev bo sledila burna politična bitka. Dvomim, da bi se naš glas sploh slišal in ni nemogoče, da ne bi v tem viharju egov dosegli celo obratnega učinka od želenega... — Yerpo Ha? 19:03, 11. marec 2015 (CET)

[Global proposal] m.Wikipedija.org: (vsi) Urejanje strani[uredi | uredi kodo]

MediaWiki mobile

Hi, this message is to let you know that, on domains like sl.m.wikipedia.org, unregistered users cannot edit. At the Wikimedia Forum, where global configuration changes are normally discussed, a few dozens users propose to restore normal editing permissions on all mobile sites. Please read and comment!

Thanks and sorry for writing in English, Nemo 23:32, 1. marec 2015 (CET)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2015)[uredi | uredi kodo]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 22:14, 2. marec 2015 (CET)

Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator page.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Inspire Campaign: Improving diversity, improving content[uredi | uredi kodo]

This March, we’re organizing an Inspire Campaign to encourage and support new ideas for improving gender diversity on Wikimedia projects. Less than 20% of Wikimedia contributors are women, and many important topics are still missing in our content. We invite all Wikimedians to participate. If you have an idea that could help address this problem, please get involved today! The campaign runs until March 31.

All proposals are welcome - research projects, technical solutions, community organizing and outreach initiatives, or something completely new! Funding is available from the Wikimedia Foundation for projects that need financial support. Constructive, positive feedback on ideas is appreciated, and collaboration is encouraged - your skills and experience may help bring someone else’s project to life. Join us at the Inspire Campaign and help this project better represent the world’s knowledge!

(Sorry for the English - please translate this message!) MediaWiki message delivery (pogovor) 21:01, 4. marec 2015 (CET)

Infopolje ločeno za ženske in moške[uredi | uredi kodo]

Obujam staro temo: ali so kakšne možnosti, da se naredi v Infopolju ločen prevod za ženske in moške. Npr. pri Desi Muck je poklic »pisatelj«. Prijaznejše za oko in jezik bi bilo »pisateljica«.--Polonica (pogovor) 09:25, 5. marec 2015 (CET)

Se strinjam, tudi sam že sem opazil to pomankljivost. Zaenkrat je tako, da se podatki za tukajšnje infopolje črpajo iz Wikipodatkov, tam pa je to urejeno precej tehnično, brez možnosti stilskih popravkov. Če prav razumem, je rešitev programerske narave, saj bi morali v Wikipodatke najprej shraniti vse ženske oblike poklicev, potem pa v program dopisati, da če piše pri osebi "spol - ženski", potem samodejno tudi v infopolje izpisuje ženske kot ženske. Verjetno bo kaj takega še sledilo... enkrat v prihodnosti... Če bi bila slovenščina prvi svetovni jezik, bi to že delovalo ;). --Janezdrilc (pogovor) 11:49, 5. marec 2015 (CET)

Če koga zanima kje smo glede tega: Wikidata:Property_proposal#ženska oblika oznake (string) --Pinky sl (pogovor) 15:03, 5. marec 2015 (CET)
gl tudi inspire - how to address Wikimedia's gender gap. Bliža se 8 marec in osebe, ki so prizadete od X chromosome deficiency, dobiva(j|m)o vsakoletnega mačka.SmozBleda (pogovor) 18:57, 6. marec 2015 (CET)

Zadnja povezava ne deluje

gl tudi - how to address Wikimedia's gender gap

Prosim za popravek.--Polonica (pogovor) 15:38, 18. marec 2015 (CET)

Inspire - how to address Wikimedia's gender gap bo prav. — Yerpo Ha? 15:56, 18. marec 2015 (CET)

Infopolje Univerza - posodabljanje[uredi | uredi kodo]

{{Infopolje Univerza/testniprimeri}} - Bi lahko kdo pomagal pri nazivih raznoraznih vodij univerz po svetu. Na desni strani testnih primerov je trenutni poskus vseh parametrov, ki jih bo imela posodobljena predloga. Dobro bi bilo zaradi jasnosti uporabljenih izrazov vsaj za vsakega napisati škrbinico. Dobro bi bilo če bi se nazivi razlikovali, saj imajo tuje univerze uporabljenih več naenkrat (glej testne primere) in ne le rektorja tako kot je to pri nas. Slavisti in ostali, bi bila vesela predlogov in idej na Pogovor o predlogi:Infopolje Univerza. --Pinky sl (pogovor) 18:00, 12. marec 2015 (CET)

Filter zlorab[uredi | uredi kodo]

Nedavno sem ugotovil, da obstaja Posebno:AbuseFilter, ki bi znal zelo olajšati boj proti vandalizmu. Zaenkrat nameravam skopirati uporaben filter ali dva z :enwiki in spremljati, kako se obnesejo, če bo šlo v redu, lahko vključimo tudi kakšno avtomatsko preprečevanje in/ali opozarjanje. — Yerpo Ha? 20:12, 13. marec 2015 (CET)

PS: obvlada kdo programiranje pogojnih in regularnih izrazov? — Yerpo Ha? 20:16, 13. marec 2015 (CET)

SUL finalization update[uredi | uredi kodo]

Hi all,apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 20:45, 13. marec 2015 (CET)

Sem prevedel stran. Kar je pomembnega, je predvsem stran Posebno:UsersWhoWillBeRenamed. Z njo lahko preverite, ali bo postopek vplival na vaš uporabniški račun. — Yerpo Ha? 08:53, 14. marec 2015 (CET)

Avstrija[uredi | uredi kodo]

Ali ima kdo voljo pomagat? Članek je aktualen, vsak dan ima po nekaj deset ogledov, meni pa najbrž ne bo zneslo ga v nekem bližnjem roku dokončat....--ModriDirkac (pogovor) 09:30, 23. marec 2015 (CET)

Jaz sem pred dnevi popravil par malenkosti, mogoče pridem še kaj naokoli. --IP 213 (pogovor) 20:47, 23. marec 2015 (CET)
Tak večji sklop iz železnega repertoarja, ki čaka srečnega dobitnika, je npr. celotna zgodovina; jaz bom pobral še kaj od ostalega iz angleške in nemške wiki.--ModriDirkac (pogovor) 08:44, 24. marec 2015 (CET)