Kapitelj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kapiteljska cerkev v Novem mestu

Kapítelj je v rimskokatoliški Cerkvi izraz za zborovanje duhovnikov ali redovnikov, ki živijo v skupnosti, da lahko slovesneje opravljajo bogoslužje. Predstojnik te skupnosti, ki jo navadno sestavlja 12 (apostolsko število) kanonikov, je prošt (iz latinske besede praepositus, ki pomeni predstojnik).

Navadno je kapitelj na sedežu škofije - takšnemu rečemo stolni kapitelj - vendar lahko večja mesta, ki še niso sposobna sprejeti škofije, gostijo tudi tako imenovani kolegiatni kapitelj, ki se od stolnega razlikuje po tem, da njegov prošt ni škof ??

V Sloveniji smo imeli na sedežih škofij donedavna dva stolna (Ljubljana, Maribor) in izven njih en kolegiatni kapitelj (Novo mesto). Koper pa kljub temu, da je sedež škofije, kapitlja nima, ker v škofiji na razpolago ni dovolj duhovnikov, prav tako Celje in Murska Sobota.

Potem ko je papež Benedikt XVI. 6. aprila 2006 ustanovil škofijo v Novem mestu, je bil nekdanji kolegiatni kapitelj v Novem mestu povzdignjen v stolni kapitelj. Tako imamo danes v Sloveniji tri stolne kapitlje.

Pogovorno kapitelj imenujejo tudi samo kapiteljsko cerkev; glej npr. novomeški Kapitelj.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]