Škofija Celje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Škofija Celje
Dioecesis Celeiensis
Stolnica sv. Danijela
Področje
Država Slovenija
Metropolija Metropolija Maribor
Statistika
Prebivalcev
- Skupno
- Katoličani

289.846
237.370
Župnije 112
Cerkve 333
Splošno
Obred rimski obred
Ustanovljena 7. april 2006
Stolnica stolnica sv. Danijela, Celje
Vodstvo
Papež Frančišek
Škof mesto izpraznjeno
Uradna stran
http://www.skofija-celje.si/

Škofija Celje je bila ustanovljena 7. aprila 2006; nastala je z delitvijo dotedanje Škofije Maribor, podrejena je Metropoliji Maribor. Stolna cerkev je stolnica sv. Danijela.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

O prvotni antični škofiji v Cladiji Celeji je ohranjenih bolj malo podatkov. V 3. stoletju je v mestu deloval sveti Maksimilijan Celjski, ki je umrl mučeniške smrti. V 6. in 7. stoletju je bila škofija podrejena Oglejskem patriarhatu. Iz tega obdobja sta znani imeni dveh škofov: Gavdencij, ki je živel v 6. stoletju in čigar ime se je ohranilo na napisu, najdenem v bližini današnjega mesta, in pa Janez, ki se je udeležil sinode v Gradežu leta 579 in sinode v Maranu leta 589 ali 590 ter se zapletel v tako imenovani spor treh poglavij. Škofija je bila zatrta ob vdoru Avarov.

Novodobna škofija je bila ustanovljena 7. aprila 2006, ko je papež Benedikt XVI. z bulo Varia inter munera škofijo izločil iz dotedanje Škofije Maribor, slednjo pa povišal v nadškofijo in sedež metropolije. Uradno je bila razglašena 21. maja istega leta. V škofiji se nahaja tudi največja cerkev v Sloveniji, to je cerkev sv. Mohorja in Fortunata, Gornji Grad (župnijska cerkev Župnije Gornji Grad). Najvišje ležeče svetišče je kapela sv. Cirila in Metoda, Podveža na 1780 metrih nadmorske višine (Župnija Luče). Najvišji vrh na področju župnije je Koroška Rinka, 2433 metrov, in se nahaja na meji z Nadškofijo Ljubljana. Najbolj severna župnija je Župnija Zavodnje, najbolj južna Župnija Dobova, najbolj zahodna Župnija Solčava in najbolj vzhodna Župnija Žetale.

Škofje[uredi | uredi kodo]

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Škofija je razdeljena na 11 dekanij: Celje (brez Župnije Vitanje), Žalec, Kozje, Rogatec (brez Župnij Stoperce in Žetale), Šmarje pri Jelšah, Braslovče, Gornji Grad, Šaleška dolina, Laško, Videm ob Savi. Te dekanije se nadaljnjo delijo na 112 župnij.

V škofiji živi 287.529 prebivalcev, od tega je 235.367 rimokatoličanov (81,85 %; vir 2006). Tu deluje 105 duhovnikov in 44 redovnikov oziroma redovnic.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]