Pojdi na vsebino

Cerkev sv. Roka, Predenca

Cerkev sv. Roka, Predenca
Cerkev sv. Roka, Predenca se nahaja v Slovenija
Cerkev sv. Roka, Predenca
Cerkev sv. Roka, Predenca
46°13′30″N 15°31′23″E / 46.22500°N 15.52306°E / 46.22500; 15.52306
KrajPredenca
DržavaSlovenija
Verska skupnostRimskokatoliška
Zgodovina
Statuspodružnična cerkev
Arhitektura
Funkcionalno stanjeaktivno
Uprava
ŽupnijaŠmarje pri Jelšah
DekanijaŠmarje pri Jelšah
ŠkofijaCelje
MetropolijaMaribor
Predenca - Cerkev sv. Roka
LegaObčina Šmarje pri Jelšah
RKD št.748 (opis enote)[1]
Razglasitev NSLP13. oktober 1990

Cerkev sv. Roka je romarska cerkev, ki se nahaja na griču nad vasjo Predenca na eni strani ter nad Šmarjem pri Jelšah na drugi. Gradili so jo postopoma, vendar za čas njenega nastanka velja leto 1646.[2] Preprosto masivno zunanjščino krasijo gotsko zašiljena okna ter lesen kip svetega Roka nad vhodnimi vrati.

Notranjost cerkve je bogato okrašena. Freske v prezbiteriju prikazujejo prizore iz legende o svetem Roku, slika nad vrati zakristije pa predstavlja Šmarje s cerkvijo svetega Roka. V ladji so freske v celoti posvečene Mariji in svetnikom: osrednja freska na stropu predstavlja Marijino vnebovzetje, stranske freske pa upodabljajo svetega Franšiška Ksaverja, svetega Janeza Nepomuka, na kornih freskah prepoznamo svetega Antona Padovanskega, 14 priprošnjikov v sili ter graditelja kapelic Mateja Vrečarja. V osrednem delu glavnega oltarja stoji kip svetega Roka, v stranskih nišah sta sveti Anton Puščavnik in sveti Silvester. Zvonik ima en zvon.

Ob lepem vremenu se z griča, kjer stoji cerkev svetega Roka, vidi več kot 50 cerkva. Pogled sega od solčavskih hribov do svete Uršule nad Slovenj Gradcem, Pohorja in tako naprej.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 748«. Geografski informacijski sistem kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  2. E-občina. »Cerkev sv. Roka - smarje.si«. www.smarje.si. Pridobljeno 9. oktobra 2022.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]