Salezijanci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Salezijanci (lat. Societas Salesiana S. Joannis Bosco = Salezijanska družba sv. Janeza Boska), kratica (SDB) je katoliška redovna družba, ki jo je leta 1859 v Torinu, (Italija) ustanovil sv. Janez Bosko za pomoč brezdomcem, papež Pij IX. pa jo je leta 1874 potrdil kot kongregacijo duhovnikov in redovnikov s preprostimi zaobljubami. Oboji imajo enakovredno temeljno izobrazbo in vzgojiteljsko poslanstvo, različno pa je njihovo področje dela. Prvi so v duhovniškem poklicu, drugi pa v drugih strokah.

Zvesti so nalogam, ki jih je izročil sv. Janez Bosko, so oznanjevalci evangelija mladim, posebno najrevnejšim; posebno skrb namenjajo duhovnim poklicem; so vzgojitelji vere med preprostim ljudstvom, zlasti z družbenim obveščanjem in oznanjevanjem evangelija ljudstvom, ki ga še ne poznajo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1845 je Sv. Janez Bosko odprl nočno šolo za dečke v Valdoccu, sedaj del mestne občine Torino v Italiji. V prihajajočih letih je odprl še nekaj šol, ter leta 1874 napisal nekaj pravil za njegove pomočnike. Omenjena pravila so postala Pravila sv. Frančiška Saleškega - salezijanci. Vzgojno ozračje, ki ga ustvarja, poimenuje Oratorij, ki ima štiri temeljne prvine: je hkrati dvorišče za razvedrilo, dom za vzgajanje, šola za izobraževanje in cerkev za duhovno spremljanje mladih. Leta 1874 je Papež Pij IX. Pravila sv. Frančiška Saleškega uradno tudi odobril. Red je rasel hitro, saj se je razširil v mnoge države po vsem svetu. Smrt Don Boska, leta 1888, ni ustavila rasti oz. širjenja reda, saj so bili salezijanski do konca leta 1911 prisotni že na Kitajskem, Indiji, Južni Afriki, Tuniziji in ZDA. Skupnost je leta 1995 štela 17000 članov v 1616 domovih. Je tretja največja misijonarska organizacija na svetu.[1]

Logotip reda[uredi | uredi kodo]

Novi logo Don Boskovih salezijancev.
Tradicionalni grb salezijanske družbe

Glavna ideja: Don Bosko in salezijanci naj bi se sprehajali z mladimi po svetu.

Celotni opis: Logo je narejen iz dveh podob. V ozadju je črka S (Salezijanci) na hriboviti podlagi. Centralna slika je v sredini črke S (poti). Gre za puščico, puščice, ki meri/jo navzgor, nad katerimi so trije krogi, kar ponazarja troje ljudi. Centralna puščica oz. figura lahko ponazarja objem sosednjih dveh figur ali pa celo hišo, ki ima na vsaki strani steber.

Različni elementi loga

 • Don Bosko, salezijanci in mladi ljudje: Sredinske tri figure predstavljajo sv. Janeza Boska, ki sega k otrokom, in njegovo klicanje salezijancem naj nadaljujejo njegovo delo.
 • Salezijanska nadarjenost in preventivni sistem: Cesta predstavlja učno pot mladih, hiša predstavlja oratorij razloga, razmišljanja in dobrote.
 • Salezijanska nadarjenost, pomembnost in razširjenost: Ozadje simbolizira srce, kar tudi spominja na zemljo.

Povezava med novim logom in prejšnjim[uredi | uredi kodo]

Tradicionalni salezijanski grb Novi logo Don Boskovih salezijancev
Logo-anima.gif
Tri kreposti (vera, upanje, ljubezen) zvezda, sidro, vneto srce Trije krogi
Zavetnik salezijancev Slika sv. Frančiška Saleškega Stiliziran 'S'
Ustanovitelj salezijancev Gozd (it. bosco) Osrednja oseba izmed treh narisanih
Popolnost in prizadevanja Gore (vrh) Cesta (pot)
Vrlina in žrtvovanje Prepletenost s palmami in lovorom Okroglo srce / odprti roki osrednje figure
Moto salezijancev Trak, na katerem piše: Da Mihi Animas Caetera Tolle Sv. Janez Bosko z odprtimi rokami

Organizacija reda v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Prikaz regionalne organizacije Don Boskovih salezijancev.

Salezijanci so na Slovenskem prisotni od 23. 11. 1901. Od takrat do danes se je zvrstilo že 14 inšpektorjev (odkar je uradno ustanovljena inšpektorija s sedežem v Ljubljani). Inšpektor Marko Košnik je vodenje Salezijanske inšpektorije svetega Cirila in Metoda - Ljubljana od svojega predhodnika Janeza Potočnika prevzel 24. maja 2018. Inšpektorialni svet pomaga inšpektorju v vsem, kar se tiče spodbujanja in vodenja inšpektorije. Sklicuje ga in mu predseduje inšpektor, sestavljajo pa ga vikar, ekonom in še trije svetovalci.[2] V službi inšpektorja in njegovega sveta je tajnik z vlogo notarja.[3]

Salezijanske province in pod-province po svetu
Linked to Provincial websites
Notranja-Amerika latinska Amerika - Južna cona Severna Evropa Zahodna Evropa Italija- Bližnji vzhod Afrika - Madagaskar Južna Azija Vzhodna Azija - Oceanija
Antilles (ANT) Buenos Aires, Argentina (ABA) Austria (AUS) South Belgium (BES) Adriatic, Italy (IAD) Central Africa (AFC) Bangalore, India (INK) Australia-Fiji-Samoa (AUL)
Bolivia (BOL) Bahia Blanca, Argentina (ABB) North Belgium (BEN) France (FRA) Piedmont & Valle d' Aosta, Italy (ICP) East Africa (AFE) Chennai, India (INM) China-Hong Kong-Macau-Taiwan (CIN)
Central America (CAM) Cordoba, Argentina (ACO) Czech Republic (CEP) Portugal (POR) Lombardy-Emilia Romagna, Italy (ILE) SUB-PROVINCE
Ethiopia Eritrea (AET)
Dimapur, India (IND) Indonesia-Timor Leste (ITM)
Canada (CAN) La Plata, Arhentina (ALP) Croatia (CRO) Barcelona, Spain (SBA) Liguria-Tuscany, Italy (ILT) SUB-PROVINCE
Tropical Equatorial (ATE)
Guwahati, India (ING) South Korea (KOR)
Bogota, Colombia (COB) Rosario, Argentina (ARO) East Europe (EST) Bilbao, Spain (SBI) South Italy (ILE) SUB-PROVINCE
French West Africa (AFO)
Hyderabad, India (INH) Japan (GIA)
Medellin, Colombia (COM) Belo Horizonte, Brazil (BBH) Great Britain (GBR) Leon, Spain (SLE) Northeast Italy (INE) SUB-PROVINCE
English West Africa (AFW)
Kolkata, India (INC) Papua New Guinea-Solomon Islands (FIN)
Ecuador (ECU) Salvador, Brazil (BSD) Germany (GER) Madrid, Spain (SMA) Sardinia, Italy (ISA) SUB-PROVINCE
Angola (ANG)
Mumbai, India (INB) Philippines North (FIN)
Philippines South (FIS)
Haiti (HAI) Campo Grande, Brazil (BCG) Malta (MLT) Hungary (UNG) Sevilla, Spain (SSE) Sicily, Italy (ISI) SUB-PROVINCE
Madagascar (AFO)
New Delhi, India (INN)
Guadalajara, Mexico (MEG) Manaus, Brazil (BMA) Ireland (IRL) Valencia, Spain (SVA) Middle East (MOR) SUB-PROVINCE
Zambia-Malawi-Zimbabwe-Namibia (ZMB)
Tiruchy, India (INT) Vietnam-Mongolia (VIE)
Mexico City, Mexico (MEM) Porto Alegre, Brazil (BPA) Warsaw, Poland (PLE)     SUB-PROVINCE
Maputo (MOZ)
[http://www.sdbpanjim.com/ Panjim, India (INP) Thailand-Cambodia-Laos (THA)
Peru (PER) Porto Velho, Brazil (BPV) Pila, Poland (PLN) DELEGATION
Rwanda-Burundi-Goma (RBG)
SUB-PROVINCE
Yangon, Myanmar (MYM)
 
East United States (SUE) Recife, Brazil (BRE) Wroclaw, Poland (PLO)   SUB-PROVINCE
Colombo, Sri Lanka (LKC)
West United States (SUO) Sao Paolo, Brazil (BSP) Krakow, Poland (PLS)  
Venezuela (VEN) Chile (CIL) Slovakia (SLK)
  Paraguay (PAR) Slovenia (SLO)
Uruguay (URU) Ukraine (UKR)
Notranja-Amerika latinska Amerika - Južna cona Severna Evropa Zahodna Evropa Italija- Bližnji vzhod Afrika - Madagaskar Južna Azija Vzhodna Azija - Oceanija

Dejavnost[uredi | uredi kodo]

Don Boskovo videnje o prihodnosti Cerkve

Najširša salezijanska dejavnost na Slovenskem, v zamejstvu, zdomstvu in diaspori je upravljanje nad tridesetih župnij kot pomoč lokalnim škofijam. Na vseh se salezijanci posebno posvečajo delu za mlade.

Več slovenskih salezijancev deluje v misijonih na raznih celinah in so izraziteje v službi vesoljne Cerkve, posvečajo pa se tudi ljudskim misijonom.

Salezijanski centri v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Gimnazija Želimlje, ki jo vodijo salezijanci

Celje - Don Boskov center Celje
Salezijanci v Celju upravljajo župnijo blaženega Antona Martina Slomška, vodijo Salezijanski mladinski center ter organizirajo vrtec.
Želimje

Zavod sv. Frančiška Saleškega (pogovorno: Majcnov dom) obsega gimnazijo, Dom Janeza Boska in center za mlade, družine in odrasle

Veržej - Marijanišče
V Veržeju se poleg obstoječih dejavnosti duhovnega centra, penziona Mavrica in centra domače in umetnostne obrti Duo načrtuje še center za poklicno (do)izobraževanje mladih.

Cerkev Marije pomočnice na Rakovniku

Ljubljana - Rakovnik
Duhovno središče vseh vej salezijanske družine, salezijanskega mladinskega gibanja je svetišče Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani, ki je tudi priljubljen romarski kraj. Zavod Janeza Smrekarja odpira nove možnosti, v njem se odvija projekt Skala - mladinska ulična vzgoja. S šolskim letom 2017/2018 se je odprl dijaški dom na Rakovniku (sprva samo za fante ljubljanskih srednjih šol, z naslednjim šolskim letom pa tudi za dekleta).

Mladinski centri[uredi | uredi kodo]

Nekateri salezijanski centri, z večjim številom mladih, omogočajo tudi druge dejavnosti. V Cerknici, Mariboru, Veržeju, v Ljubljani in v Sevnici začenjajo delovati - poleg rednega pastoralnega dela - mladinski centri (s počitniškimi domovi), mladinska društva ...

Druge oblike izobraževanja in formacije[uredi | uredi kodo]

 • Katehetski center skrbi za številne publikacije verske in vzgojne vsebine.
 • Izročilo založbe Knjižic uspešno nadaljuje založba Salve, ki skrbi za trgovino, pripravo za tisk in katehetske pripomočke.
 • Vse skupine salezijanske družine povezuje revija Salezijanski vestnik.
 • Mladi, ki jih Bog kliče v salezijansko družbo, vstopijo v formacijsko skupnost (Ljubljana-Rakovnik), nato vstopijo v noviciat v Italiji (Colle don Bosco), nadaljnje študije opravljajo redno v Ljubljani (stanujejo na Rakovniku), izredno pa tudi drugod, zlasti na Salezijanski papeški univerzi v Rimu.

Hčere Marije Pomočnice[uredi | uredi kodo]

Sv. Marija Dominika Mazzarello

Žensko družbo je ustanovila Marija Dominika Mazzarello. 5. avgusta 1872 je prva skupina deklet izpovedala podobne zaobljube kot pri don Bosku fantje, ki so postali salezijanci, red je doblil ime »hčere Marije Pomočnice«.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. http://www.salesians.ie/about_worldhist.htm
 2. Konstitucije Družbe sv. Frančiška Saleškega, člen 164.
 3. Splošni pravilnik, člen 158.

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Rebić, Adalbert, Bajt, Drago: Splošni religijski leksikon: A-Ž Ljubljana, Modrijan, 2007 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]