Indija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Republika Indija
भारत गणराज्य*

Bhārat Gaṇarājya
Republic of India

Zastava Indije Državni emblem Indije
Geslo»Satjameva džajate« (sanskrt)
सत्यमेव जयते  (v devanagariju)
Samo resnica zmaga[1]
HimnaDžana gana mana (bengalščina)
Ti vladaš mislim vseh ljudi
[2]
Državna pesem[4]
Vande mataram
Klanjam se ti, Mati
[3]
Lega Indije
Glavno mestoNew Delhi
Največje mesto Bombaj
Uradni jeziki
Uvrščeni jeziki
Demonim Indijec, Indijka
Upravljanje federativna republika[8]
parlamentarna demokracija[9]
 -  predsednik: Ram Nath Kovind
 -  predsednik vlade: Narendra Modi
Neodvisnost od britanske kolonialne oblasti 
 -  razglašena: 15. avgusta 1947 
 -  republika: 26. januarja 1950 
Površina
 -  skupaj: 3,287,590 km² (7.
 -  voda (%): 9,56
Prebivalstvo
 -  ocena 2008: 1.132.446.000[8] (2.)
 -  štetje 2001: 1.027.015.248 
 -  gostota: 329/km² (33.)
BDP (PKM) ocena 2007
 -  skupaj: 2,965 bilijonov USD[10] (4.)
 -  na prebivalca: 2700 USD (165.)
BDP (nominalno) ocena 2007
 -  skupaj: 1,089 bilijona USD (12.)
 -  na prebivalca: 977 USD (132.)
Gini (2004) 36,8[11] 
HDI (2007) Rast 0,619 (srednji) (128.)
Valuta indijska rupija (₨) (INR)
Časovni pas IST (UTC+5:30)
 -  poletni (DST): ne upoštevajo (UTC+5:30)
Vrhnja domena (TLD) .in
Klicna koda +91

Indija (uradno Republika Indija; hindi: भारत गणराज्य Bhārat gaṇarājya; glej tudi imena v drugih indijskih jezikih) je država v Južni Aziji. Po ustavi je parlamentarna federativna republika 28 zveznih držav in 7 zveznih ozemelj. Po geografski površini je na sedmem, po številu prebivalstva pa na drugem mestu med državami in tako demokracija z največ prebivalci na svetu. Na zahodu meji na Pakistan, na severovzhodu na Kitajsko, Nepal in Butan, na vzhodu pa na Bangladeš in Mjanmar. Njena obala, dolga 7517 kilometrov, meji na jugu na Indijski ocean, na zahodu na Arabsko morje ter na vzhodu na Bengalski zaliv.[13] Bližnje države v Indijskem oceanu so Šrilanka, Maldivi in Indonezija.

Indijska podcelina, domovina indske civilizacije in področje zgodovinskih trgovskih poti in ogromnih imperijev, je večino svoje dolge zgodovine slovela po svojem gospodarskem in kulturnem bogastvu.[14] Tu so nastale velike svetovne religije hindujstvo, budizem, džainizem in sikhizem; zaratustrstvo, judovstvo, krščanstvo in islam, ki so prav tako v veliki meri oblikovali indijsko kulturo, pa so se sem razširili v prvem tisočletju našega štetja. Po aneksaciji Britanske vzhodnoindijske družbe in britanski kolonizaciji sredi 19. stoletja je Indija leta 1947 po boju za neodvisnost s širokim nenasilnim uporom postala sodobna nacionalna država.

Indija ima dvanajsto največje gospodarstvo na svetu po tržnih deviznih tečajih in četrto največje po kupni moči. Gospodarske reforme so jo preoblikovale v drugo najhitreje rastoče gospodarstvo;[15] kljub temu jo še vedno prizadeva visoka stopnja revščine,[16] nepismenosti in nedohranjenosti. Poleg pluralistične, večjezične in večetnične družbe Indijo odlikuje tudi raznovrstnost živalstva in rastlinstva.

Izvor imena[uredi | uredi kodo]

Ime Indija izvira iz imena Ind, to pa iz staroperzijske besede Hindu, iz sanskrtskega Sindhu, zgodovinskega krajevnega poimenovanja reke Ind.[17] Stari Grki so Indijce imenovali Indoi (Ινδοί), ljudje Inda.[18] Indijska ustava priznava kot enakovredno uradno ime tudi Bharat (O tem zvoku izgovarjava , /bʰɑːrət̪/), sicer običajno poimenovanje države v številnih indijskih jezikih.[19] Kot sopomenka za vso Indijo se občasno uporablja tudi beseda Hindustan, perzijski izraz za »Deželo hindujcev«, sicer zgodovinsko ime za Severno Indijo.[20]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Indije.

Najstarejši poznani sledovi ljudi v Indiji so kamenodobna skalnata zatočišča s poslikavami Bhimbetka v zvezni državi Madhja Pradeš. Prve dokumentirane stalne naselbine so se pojavile pred okrog 9000 leti in se polagoma razvile v indsko civilizacijo,[21] okrog 3300 pr. n. št. v zahodni Indiji. Sledilo ji je vedsko obdobje, ki se je končalo v 5. stoletju pr. n. št. in v katerem so nastali hinduizem ter nekateri drugi kulturni vidiki zgodnje indijske družbe. Od 500 pr. n. št. naprej so v Indiji nastala številna neodvisna kraljestva in republike, poznani kot mahadžanapade.[22]

Poslikave v jamah Adžanta v Aurangabadu, Maharaštra, 6. stoletje

V 3. stoletju pr. n. št. se je večina Južne Azije pod Čandraguptom Maurjem združila v Maurjansko cesarstvo in se razcvetela pod Ašokom Velikim.[23] Od 3. stoletja n. št. je v obdobju Guptske dinastije nastopilo obdobje, imenovano antična »indijska zlata doba«.[24][25] V Južni Indiji so vladali Čalukji in Čoli. Pod njihovim pokroviteljstvom so se razcvetali znanost, tehnika, umetnost, literatura, astronomija in filozofija.

Po vdorih iz Srednje Azije med desetim in dvanajstim stoletjem je večina Severne Indije pripadla delhijskemu sultanatu in pozneje mogulskemu cesarstvu. Mogulski cesarji so svoje ozemlje razširili na večino indijske podceline. V Severovzhodni Indiji pa je bilo kot eno od redkih, ki so vzdržala mogulsko ekspanzijo, glavna sila ahomsko kraljestvo Asam.

V 16. stoletju so Indijo z namenom trgovanja začele obiskovati evropske države, npr. Portugalska, Nizozemska, Francija in Združeno kraljestvo ter pozneje izkoristile nesoglasja med indijsimi kraljestvi in v državi ustanovile kolonije. Do leta 1856 je bila večina Indije pod nadzorom Britanske vzhodnoindijske družbe.[26] Leto pozneje se je začel vseindijski upor vojaških enot in kraljestev, imenovan Prva indijska vojna za neodvisnost ali Sepojski upor, in resno ogrozil oblast Britanske družbe, a se vendarle končal neuspešno. Indija je nato kot kolonija britanskega imperija prišla pod neposredno oblast britanske krone.

Mahatma Gandhi (desno) in Džavaharlal Nehru, 1937. Nehru je leta 1947 postal prvi indijski predsednik vlade.

V prvi polovici dvajsetega stoletja so Indijski narodni kongres in druge politične organizacije sprožile vsenarodni indijski boj za neodvisnost. V 1920. in 1930. letih so v gibanju, ki ga je v skladu z doktrino ahimse ali nenasilja vodil Mahatma Gandhi, v množičnih akcijah državljanske nepokorščine sodelovali milijoni protestnikov.[27] 15. avgusta 1947 si je Indija končno priborila neodvisnost od britanske oblasti, vendar pa je bila v skladu z željami Zveze muslimanov razdeljena v neodvisni z religijo opredeljeni nacionalni državi Indijski dominion in Pakistanski dominion.[28] Tri leta pozneje, 26. januarja 1950, je Indija postala republika in je začela veljati nova ustava.[8]

V neodvisnosti Indijo pretresajo versko in kastno nasilje ter nemiri v nekaterih pokrajinah, ki pa jih država s toleranco in ustavnimi reformami uspešno obvladuje. Pomemben varnostni problem v Indiji je tudi terorizem, posebno v zvezni državi Džamu in Kašmir, v Severovzhodni Indiji in v velikih mestih, kot sta Delhi in Mumbaj. Poleg tega ima Indija nerešene ozemeljske spore s Kitajsko, zaradi katerih sta se državi leta 1962 tudi zapletli v kitajsko-indijsko vojno, ter s Pakistanom, kar je privedlo do vojne v letih 1947, 1965, 1971 in 1999. Indija je ustanovna članica Gibanja neuvrščenih in Združenih narodov (kot del Britanske Indije). Leta 1974 je Indija izvedla podzemni jedrski preizkus.[29] Temu je leta 1998 sledilo še pet preizkusov, s čimer se je Indija uvrstila med države z jedrskim orožjem.[29] Leta 1991 so obsežne gospodarske reforme[30] Indijo preobrazile v eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, s čimer se je še povečal njen svetovni in regionalni vpliv.[15]

Upravna delitev[uredi | uredi kodo]

Indija je federativna republika devetindvajsetih zveznih držav in sedmih zveznih ozemelj.[31][32] Vse zvezne države ter zvezni ozemlji Puducherry in Ozemlje državnega glavnega mesta Delhi imajo voljene vlade. Drugih pet ozemelj upravljajo z vrha nastavljeni uradniki in so pod neposredno oblastjo predsednika. Zvezne države so nastale leta 1956 z Odlokom o reorganizaciji zveznih držav na osnovi jezikovne sestave prebivalstva.[33] Tedaj uzakonjena ureditev se je potem obdržala bolj ali manj nespremenjena. Vsaka zvezna država ali zvezno ozemlje se deli v osnovne oblastne in upravne enote, imenovane okrožja. Vseh okrožij je skoraj 600.[34] Okrožja se delijo v tehsile, ti pa še v vasi.

Upravna delitev Indije, z 29 zveznimi državami in 7 zveznimi ozemlji

Zvezne države:

 1. Andra Pradeš
 2. Arunačal Pradeš
 3. Asam
 4. Bihar
 5. Čatisgarh
 6. Goa
 7. Gudžarat
 8. Harjana
 9. Himačal Pradeš
 10. Džamu in Kašmir
 11. Džarkand
 12. Karnataka
 13. Kerala
 14. Madža Pradeš
 15. Maharaštra
 1. Manipur
 2. Meghalaja
 3. Mizoram
 4. Nagaland
 5. Orisa
 6. Pandžab
 7. Radžastan
 8. Sikim
 9. Tamil Nadu
 10. Telangana
 11. Tripura
 12. Utar Pradeš
 13. Utarakand
 14. Zahodna Bengalija

Zvezna ozemlja:

 1. Andamanski in Nikobarski otoki
 2. Čandigarh
 3. Dadra in Nagar Haveli
 4. Daman in Diu
 5. Lakšadvip
 6. Ozemlje državnega glavnega mesta Delhi
 7. Puducherry

Velika mesta:[35] MumbajDelhiBangaloreKalkutaČenajAhmedabadHiderabad • (druga)

Geografija[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Geografija Indije.
Reke
Glavni članek: Seznam rek v Indiji.

Indija ima številne reke, med katerimi sta največji Ganges in Brahmaputra. Ganges je dolg 2700 km in je ploven v dolžini 1625 km. Izvira v zahodni Himalaji, v spodnjem toku pa skupaj z Brahmaputro ustvarja največjo delto na svetu. Izliva se v Bengalski zaliv. Ganges imajo Indijci za sveto reko.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Vera

V Indiji prevladuje hinduizem. Hinduízem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo[36]. Značilnost hinduizma je velika raznolikost verovanj, izvajanj in svetih besedil. Religija izvira iz starodavne vedske kulture, ki so jo na podcelino s sabo prinesli indoevropski arijci. Hinduizem je tretja najbolj razširjena vera. V hinduizmu se ukvarjajo z jogo. Poznajo štiri glavne vrste joge. Vsak si izbere tisto, ki najbolj ustreza njegovem značaju in starosti. Indija, ki je kulturno raznolika družba, slavi veliko različnih praznikov največkrat v obliki festivalov. Tako poleg treh nacionalnih državnih praznikov, indijske zvezne države praznujejo svoje praznike ali lokalne festivale glede na prevladujočo religijo ali jezikovno skupnost, Tako je dobro poznati Seznam državnih in javnih praznikov Indije, ki so predvsem obvezno spoštovani s strani javnih služb.

Kaste

Že od nekdaj[37] so Indijci razdeljeni na štiri osnovne kaste, ki se delijo na še številčnejše podkaste, pripadniki različnih kast pa se med seboj ne smejo mešati. Ljudje v posameznih kastah smejo opravljati samo zanje določena dela.

Prehrana[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Indijska kuhinja.

Različne vere povečujejo razlike prehranjevanja. Vsi pa jedo ribe, različna žita, zlasti riž, sadje in zelenjavo. V Indiji iz pšenice pripravljajo kašo, največ pa indijski kruh, ki ga delajo brez kvasa. Govejega mesa ne smejo uživati zaradi vere, ostale vrste mesa pa so za velik del prebivalstva predraga hrana. Med indijskimi jedmi slovijo zlasti tiste, ki so pripravljene s karijem in mešanico različnih začimb. Prav tako so znane tudi različne riževe jedi. Veliko pojedo rib, skoraj vsaka vas ob reki ali morju ima svoj naravni ali umetni ribnik. Najbolj priljubljena pijača je čaj. Indijci močno pazijo na kvaliteto čaja in na pravilno pripravo.

Biodiverziteta[uredi | uredi kodo]

Živalstvo

V Indiji je živalstvo zelo raznovrstno, s krčenjem gozdov pa uničujejo življenjski prostor številnim živalim. Med zavarovanimi živalmi so indijski slon, indijski nosorog, gaver (džungelsko govedo), azijski lev, tiger, snežni leopard,…

Rastlinstvo

V nekaterih področjih se pojavlja bambus, palme pa rastejo med majhnim številom različnih vrst dreves. V bolj mokri ravnini reke Ganges je veliko rastlinskih vrst. Rastlinstvo je še posebej razkošno v jugovzhodnih ravninah. V višjih pobočjih Himalaje najdemo veliko vrst arktičnega rastlinstva, v gosto pogozdenih nižjih območjih Himalaje pa uspevajo subtropske vrste rastlinstva, pomembne so orhideje. Gozd pokriva le slabo petino Indije.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. "State Emblem -Inscription". National Informatics Centre(NIC). Pridobljeno dne 2007-06-17. 
 2. "National Anthem - Know India portal". National Informatics Centre(NIC). 2007. Pridobljeno dne 2007-08-31. 
 3. "National Song - Know India portal". National Informatics Centre (NIC). 2007. Pridobljeno dne 2007-08-30. 
 4. "CONSTITUENT ASSEMBLY OF INDIA — VOLUME XII". Constituent Assembly of India: Debates. National Informatics Centre (NIC). 24 January 1950. Pridobljeno dne 2007-06-29. The composition consisting of the words and music known as Jana Gana Mana is the National Anthem of India, subject to such alterations in the words as the Government may authorise as occasion arises; and the song Vande Mataram, which has played a historic part in the struggle for Indian freedom, shall be honoured equally with Jana Gana Mana and shall have equal status with it. 
 5. "The Union: Official Language". Ministrstvo za notranje zadeve, Vlada republike Indije. National Informatics Centre (NIC). 2007. Pridobljeno dne 2007-06-24. 
 6. "Notification No. 2/8/60-O.L., dated 27 April, 1960". Ministrstvo za notranje zadeve, Vlada republike Indije. National Informatics Centre (NIC). Pridobljeno dne 4. julij 2007. 
 7. Official Languages Resolution, 1968, para. 2.
 8. 8,0 8,1 8,2 "CIA Factbook: India". Podatkovnik CIE. Centralna obveščevalna agencija. Pridobljeno dne 2007-03-10. 
 9. 9,0 9,1 "India at a Glance". Know India Portal. National Informatics Centre (NIC). Pridobljeno dne 2007-12-07. 
 10. CIA - The World Factbook - India
 11. "Field Listing - Distribution of family income - Gini index". Svetovni podatkovnik. CIA. 15. maj 2008. Pridobljeno dne 2008-06-06. 
 12. "Total Area of India" (PDF). Country Studies, India. Library of Congress – Federal Research Division. December 2004. Pridobljeno dne 2007-09-03. The country’s exact size is subject to debate because some borders are disputed. The Indian government lists the total area as 3,287,260 square kilometers and the total land area as 3,060,500 square kilometers; the United Nations lists the total area as 3,287,263 square kilometers and total land area as 2,973,190 square kilometers. 
 13. Kumar et al. 2006, str. 531
 14. Oldenburg, Phillip. 2007. "India: History," Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2007© 1997-2007 Microsoft Corporation.
 15. 15,0 15,1 "India is the second fastest growing economy". Economic Research Service (ERS). United States Department of Agriculture (USDA). Pridobljeno dne 2007-08-05. 
 16. Poverty estimates for 2004-05, Planning commission, Indijska vlada, marec 2007. Pridobljeno: 25. avgusta 2007.
 17. "India", Oxford English Dictionary, second edition, 2100a.d. Oxford University Press
 18. Basham, A. L. (2000). The Wonder That Was India. South Asia Books. ISBN 0-283-99257-3. 
 19. "Official name of the Union". Courts Informatics Division, National Informatics Centre, Ministry of Comm. and Information Tech. Pridobljeno dne 2007-08-08. Name and territory of the Union- India, that is Bharat, shall be a Union of States. 
 20. "Hindustan". Encyclopædia Britannica, Inc. 2007. Pridobljeno dne 2007-06-18. 
 21. "Introduction to the Ancient Indus Valley". Harappa. 1996. Pridobljeno dne 2007-06-18. 
 22. Krishna Reddy (2003). Indian History. New Delhi: Tata McGraw Hill. str. A107. ISBN 0070483698. 
 23. Jona Lendering. "Maurya dynasty". Pridobljeno dne 2007-06-17. 
 24. "Gupta period has been described as the Golden Age of Indian history". National Informatics Centre (NIC). Pridobljeno dne 2007-10-03. 
 25. Heitzman, James. (2007). "Gupta Dynasty," Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2007
 26. "History : Indian Freedom Struggle (1857-1947)". National Informatics Centre (NIC). Pridobljeno dne 2007-10-03. And by 1856, the British conquest and its authority were firmly established. 
 27. Concise Encyclopedia. Dorling Kindersley Limited. 1997. str. 455. ISBN 0-7513-5911-4. 
 28. Concise Encyclopedia. Dorling Kindersley Limited. 1997. str. 322. ISBN 0-7513-5911-4. 
 29. 29,0 29,1 "India Profile". Nuclear Threat Initiative (NTI). 2003. Pridobljeno dne 2007-06-20. 
 30. Montek Singh Ahluwalia (2002). "Economic Reforms in India since 1991: Has Gradualism Worked?" (MS Word). Journal of Economic Perspectives. Pridobljeno dne 2007-06-13. 
 31. "Country Profile: India" (PDF). Library of Congress - Federal Research Division. december 2004. Pridobljeno dne 24.6.2007. 
 32. "What new Telangana state means for India". BBC News. 30.7.2013. Pridobljeno dne 15.6.2014. 
 33. "States Reorganisation Act, 1956". Constitution of India. Commonwealth Legal Information Institute. Pridobljeno dne 2007-10-31. 
 34. "Districts of India". Government of India. National Informatics Centre (NIC). Pridobljeno dne 2007-11-25. 
 35. Razred X-1 po klasifikaciji Ministrstva za finance, ki določa višino dodatka za bivanje v velikih mestih za javne uslužbence. Recommendations of the Sixth Central Pay Commission - Decision of Government relating to grant of Dearness Allowance to Central Government servants. Oddelek za izdatke, Ministrstvo za finance, Vlada Indije. http://dispur.nic.in/sixthpay/sixth-pay-allowances.pdf. Pridobljeno 15.6.2014. 
 36. vir ali pa argumentiraj
 37. od kdaj?

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]