Diaspora

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Diaspora je vsako gibanje prebivalcev, ki imajo skupne nacionalne ali kulturne identitete. Medtem ko se begunci na koncu lahko naselijo tam, kamor so pribežali, izraz diaspora pomeni začasna preselitev prebivalstva na neko lokacijo.

Izvori in razvoj[uredi | uredi kodo]

Prva omemba izraza diaspora je nastala kot posledica izgnanstva z izrazom »esē diaspora en pasais basileias tēs gēs«. Njegova uporaba se je začela s tem izvornim izrazom, ko se je hebrejska Biblija prevedla v grško. Prvi zapis besede diaspora v angleškem jeziku je bil leta 1876, nanašal se je na begunce zaradi irske lakote.

Različne diaspore[uredi | uredi kodo]

Grška Diaspora

Evropska diaspora
Evropska zgodovina vsebuje številne diaspora podobnih dogodkov. Nekoč se je s trgovanjem in kolonizacija dejavnostjo grških plemen z Balkana in Male Azije širila grška kultura, vera in jezik okoli Sredozemlja in Črnega morja. Grki so v tistem času ustanovili preko 400 kolonij.
Lahko omenimo tudi špansko ekspedicijo in Columba, ki je leta 1492 dosegel Ameriko, po kateri se je evropsko raziskovanje in kolonizacija hitro razširila.
Posebni primer je irska diaspora v 19. stoletju. Ocenjujejo, da se je med 45 % in 85 % prebivalcev Irske izselilo v Anglijo, ZDA, Kanado, Argentino, Avstralijo in Novo Zelandijo.
Afriška diaspora
Ena od največjih diaspor pred sodobnega časa je bila afriška diaspora, ki se je začela v 16. stoletju, ko je od 9,4 do 12 milijonov ljudi iz zahodne in južno-vzhodne Afrike prišlo na zahod kot sužnji.
Azijska diaspora
Največje izseljevanje Kitajcev se je začelo v 19. stoletju in trajalo do leta 1949 zaradi vojn in lakote v celinski Kitajski, pa tudi zaradi politične korupcije. Največ priseljencev je bilo slabo izobraženih in nepismenih kmetov, ki so se priselili v države v razvoju kot je Amerika, Avstralija, Afrika ...
Največja azijska diaspora pa prihaja iz indijske diaspore, od koder naj bi se izselilo več kot 25 milijonov ljudi, ki so danes po celem svetu.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Kantor, Mattis, judovsko enciklopedija čas postavka: leto po letno zgodovino od ustvarjanja do danes, (Nova posodobljena izdaja), Jason Aronson, Northvale NJ, 1992
  • Barclay, John MG, (ur.), pogajalski diaspora: Jewish strategije v rimski imperij, Continuum International Publishing Group, 2004
  • Galil, Gershon, in Weinfeld, Moshe, zgodovinske študije v geografijo in Biblijsko Zgodovinopisje: Predstavljen Zekharyah Ḳalai, BRILL, 2000
  • Cohen, Robin, Global Diaspore: Uvod, University of Washington Press Seattle, 1997
  • Oonk, G, »Globalne indijske Diaspore: poti migracije in teorije, Amsterdam University Press, 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. http://asiansinafrica.com
  2. http://DIASPORAS.SE