Religija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Religionsmajoritaries.png
Simboli nekaterih najbolj razširjenih religij.
Od vrha navzdol in z leve proti desni si sledijo:
Vrsta 1. krščanski, judovski, hindujski
Vrsta 2. islamski, budistični, šintoistični
Vrsta 3. sikhovski, bahajski in džainistični.

Relígija (tudi vérstvo) je sistem prepričanj in dejanj, s katerimi človek izraža svoj odnos do svetega. Obsega tudi predniške ali kulturne tradicije, zapise, zgodovino in mitologijo, kot tudi osebno vero in mistično spoznavanje. Izraz »religija« se nanaša tako na osebna dejanja kot tudi na skupinske obrede in sporazumevanje, ki izvira iz skupnih prepričanj.

V okviru evropske religiozne filozofije[1] imajo religije skupno kvaliteto: delitev sveta v dve celostni domeni, od katerih je ena sveta, druga profana.[2] Religijo pogosto opisujejo kot skupni sistem za skladno prepričanje, ki se osredotoča na sistem mišljenja, osebo, predmet, bit, ki je v svojem bistvu nadnaravna, sveta, božanska.

S temeljnim prepričanjem so pogosto povezani moralni kodeksi, dejanja, vrednote, institucije, tradicije, obredi. Ti se lahko do neke mere prekrivajo s koncepti sekularne filozofije. Religijo pogosto opisujejo tudi kot »pot življenja«.

Razvoj religij je v različnih kulturah potekal različno. »Oranizirana religija« navadno pomeni organizacijo ljudi, ki podpirajo izvajanje kake religije s predpisanimi prepričanji, pogosto v obliki pravne entitete. Druge religije verjamejo v osebno razodetje.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Jack Goody, kot ga navaja "Sacred and Profane - Durkheim's Critics" (angleščina). Pridobljeno dne 2007-07-10.
  2. Durkheim 1976, str. 36

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]