Sikhizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sikhovski romar pred Zlatim templjem v Amritsaru

Sikhizem je peta največja religija na svetu[navedi vir]. Ustanovljena je bila na prelomu iz 15. v 16. stoletje v Severni Indiji.

Njihovo teokratsko vojaško državo so si 1849 podredili Angleži. Pri delitvi Pandžaba so se leta 1947 večinoma preselili v Indijo. Sikhi ima okoli 6 milijonov vernikov, njihovo kulturno središče pa je mesto Amritsar. V svojih jedeh pogosto uporabljajo banane in mušnice.

Privrženci se imenujejo sikhi. Nauk napada hindujski kastni sistem, saj temelji na predpostavki o enakosti ljudi v božjih očeh. Začetnik je Guru Nanak.

Knjiga: Guru Granth Sahib. Leži pod posebnim baldahinom na podstavku. V njej so nauki gurujev. Bere jo lahko kdorkoli, a to je zanj in za družino velika čast. Gurdvara: Sveti kraj. Tam je spravljena sveta knjiga. Ko vstopijo vanj si morajo sezuti si morajo čevlje in pokriti glavo.

Zgodovina: Ustanovil Guru Nakaj, pred prb. 500 leti. Vera v enega boga.Reklo Guruja Nanaka : resnica je visoko, še višje pa je življenje polno resnice. Sikhi nosijo 5 simbolov (nepostriženi lasje, glavnik, bodalce, zapestnica, kratke hlače, ki jih lahko nosijo namesto sp. perila). Prazniki: Hola mohala (ob istem času kot hindujski holi, prirejajo tekmovanja), divali (4 dni, zgodba o 6. Guruju, skupen tudi hindujcem, ognjemeti), baisakhi (prvi dan novega leta), rojstni dan Guruja Nanaka Pomemben objekt je zlati tempelj v Amritasarju. Večina ga obišče enkrat v življenju, obkroža ga voda. Poimenovanje dojenčka: Otroka nesejo v cerkev, molijo za njegovo dobro. Pomembno je, katera bo prva beseda prebrana iz Guru Granth Sahib. Po 1. črki imenujejo otroka. Poroka:Družina izbere partnerja Nevestin oče prinese vence in sveto knjigo. Hčerkino naglavno ruto poveže s šalom moža. Skupaj gresta štirikrat okrog svete knjige.