Maharaštra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Maharaštra
महाराष्ट्र
Maharashtra
Maharaštra
[[Maharaštra |]]
Lega Maharaštra
Lega Maharaštre v Indiji
Glavno mesto
(in največje mesto)
Mumbaj
18°96′N, 72°82′E
Uradni jezik marati hindujščina angleščina
Upravljanje
 -  guverner: C. Vidyasagar Rao
 -  predsednik vlade: Devendra Fadnavis (BJP)
 -  parlament: dvodomni (288 sedežev)
Država Zastava Indije Indija 
 -  ustanovitev: 1. maj 1960 
Površina
 -  skupaj: 307.713 km²  
Prebivalstvo
 -  štetje 2011: 112.372.972[1] 
 -  gostota: 370 preb./km² (2)
Časovni pas IST (UTC+5:30)
 -  poletni (DST): ne upoštevajo (UTC+5:30)

Maharaštra (/mɑːhəˈrɑːʃtrə/; Marathi: महाराष्ट्र okrajšava: MH) je zvezna država v okviru Indije. Nahaja se na zahodu Indije. Njeno ozemlje se nahaja na območju 307.713 km2 (118.809 sq mi) V Maharaštri živi preko 112 milijonov ljudi. Ta zvezna država meji na naslednje indijske zvezne države: Gudžarat na severu, Karnataka, Telangana, in Goa na jugu, Madža Pradeš in Čatisgar, na vzhodu, nadalje na zahodu na Arabsko morje. Glavne reke v državi so Godavari, Krišna in Narmada. Glavno mesto Maharaštre je Mumbaj, ki šteje 18 miljonov prebivalcev, drugo največje mesto in drugo glavno mesto je Nagpur. V Gudžaratu večina prebivalcev govori jezik marati.

Maharaštra je ena izmed najbogatejših indijskih zveznih držav in tudi najbolj razvita država v Indiji. Kmetijstvo in industrija sta najpomembnejši gospodarski panogi. V industriji prevladuje proizvodnja kemičnih proizvodov, električnih in neelektričnih naprav, petrokemična industrija in tekstilna industrija.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Antika in zgodnji srednji vek[uredi | uredi kodo]

Maharaštra je v 4. in 3. stoletju pr.n.š. spadala pod oblast imperija Maurya. Okoli leta 230 pr.n.š. je Maharaštra prišla pod vladavino dinastije Satavahana za kar 400 let.[2]. Leta 90 n.š. je Vedishri,[3] sin satavahanaškega kralja Satakarni, gospodar Dakshinapathe, je dal glavno mesto kraljevstva postaviti v Junnar, trideset milj severno od Pune.

Državi so v pozno antičnem času vladali Zahodni Satrapi, Imperij Gupta, Gurjara-Pratihara, Vakataka, Kadambas, Imperij Chalukya, Dinastija Rashtrakuta, in Zahodnih Chalukya predno ji je zavladala dinastija Yadava. Na ozemlju sedanje Maharaštre je dinastija Chalukya vladala od 6. – 8. stoletja, in med vladarji sta izpostavljena Pulakeshin II, ki je premagal severnoindijskega imperatorja Harsha, in Vikramaditya II, ki je premagal arabske zavojevalce v 8. stoletju. Nato je dinastija Rashtrakuta vladala Maharaštri od 8. do 10. stoletja.[4] Arabski popotnik Sulaiman opisuje vladarja dinastije Rashtrakuta (Amoghavarsha) kot "enega od 4 velikih kraljev sveta".[5]

Od zgodnjega 11. stoletja do 12. stoletja je na območju Dekana, vključujoč velik del Maharaštre dominiral imperij Zahodna Chalukya in dinastija Chola.[6] Več bitk se je bilo med imperijem Zahodne Chalukye in Chola dinastijo na območju Dekana v času vladanja Raja Raja Chola I, Rajendra Chola I, Jayasimha II, Someshvara I in Vikramaditya VI.[7]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Census of India Population Finder: Maharaštra (v angleščini), pridobljeno 5.2.2014.
  2. India Today: An Encyclopedia of Life in the Republic: p.440
  3. Vklesani napis pri Naneghat opisuje Vedishri-ja kot zelo hrabrega kralja in gospodarja Dakshinapatha na (Dekanu). Mirashi, Studies in Indology, vol. I, p. 76 f.
  4. Indian History – page B-57
  5. A Comprehensive History of Ancient India (3 Vol. Set): p.203
  6. The Penguin History of Early India: From the Origins to AD 1300 by Romila Thapar: p.365-366
  7. Ancient Indian History and Civilization by Sailendra Nath Sen: p.383-384