Apostol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Apostoli na da Vincijevi freski Zadnja večerja

Izraz apóstol v krščanstvu pomeni učence Jezusa Kristusa oziroma oznanjevalce njegovega verskega nauka. Beseda izvira iz grščine: starogrško απόστολος [apostolos] = odposlanec.

Apostoli v ožjem pomenu besede so dvanajsteri učenci, ki jih je Jezus posebej izbral. Apostoli v širšem pomenu so tudi drugi zelo zavzeti in dejavni oznanjevalci krščanstva.

Seznam dvanajstih apostolov[uredi | uredi kodo]

Seznam se nanaša na Markov in Matejev evangelij. Po Lukovem evangeliju Tadeja nadomešča Juda, Jakobov sin.

Apostoli v širšem pomenu[uredi | uredi kodo]

Izraz apostol sprva ni bil pridržan le za dvanajstere: apostoli so bili vsi kristjani, ki so sodelovali pri misijonskem delu. V širšem pomenu naziv označuje osebo, ki goreče oznanja krščansko vero, posebno v povezavi z določeno skupino ljudi ali narodom.

Tako svetega Pavla imenujemo apostol, čeprav ni bil eden izmed dvanajsterih. Svoje apostolstvo je izkazal z gorečim oznanjevanjem evangelija zlasti med pogani (nejudi), zato mu pravimo tudi apostol poganov.

Drugi krščanski oznanjevalci, ki s svojo gorečnostjo zaslužijo ime apostoli so:

V začetku izraz apostol ni bil omejen samo na moške: obstajale so tudi ženske - apostolke. Že Pavel v pismu Rimljanom omenja apostolko Junijo:

Pozdravite Andrónika in Junijo, moja rojaka in sojetnika, odlična apostola, ki sta bila že pred mano v Kristusu. (Rim 16,7 - Slovenski standardni prevod - Biblija.net)

Ta odlomek je v številnih izdajah Svetega pisma spremenjen tako, da je Junija postala moški - Junij (npr. v »Ekumenski izdaji« Svetega pisma).

V pravoslavju je znanih tudi 70 apostolov, ki jih vodi sveti Jakob Gospodov brat, med njimi pa so še evangelist Marko, evangelist Luka in druge pomembne osebnosti iz začetkov krščanstva. V katolištvu se za te osebe po navadi uporablja splošnejši izraz »učenci«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]