Katoliške cerkve vzhodnega obreda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Detajl vhodnih vrat Grškokatoliške cerkve sv. Cirila in Metoda: začetnice Jezusa Kristusa in grški glagol NIKA, ki pomeni »je zmagoslaven« in predstavlja Gospoda

Katoliške cerkve vzhodnega obreda (tudi uniatske cerkve, vzhodna liturgija, liturgija vzhodnega obreda ali grškokatoliške cerkve) je oznaka za skupino katoliških Cerkva, ki priznavajo katoliški nauk in vrhovno oblast papeža in so v polnem občestvu z Rimskokatoliško cerkvijo, vendar uporabljajajo vzhodno liturgijo. Delijo se na uniatske cerkve, ki imajo pravoslavno liturgijo, in na orientalne cerkve, ki imajo liturgije starih predkalednoskih in monofizitskih cerkva.

Seznam[uredi | uredi kodo]

Države, ki imajo sedež vzhodnokatoliških posebnih cerkva (rdeča: bizantinski obred, zelena: aleksandrijski obred, rumena: druge)

Seznam zajema cerkve, ki so priznane s strani Vatikana kot katoliške cerkve vzhodnega obreda.

Slovenija[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji se uniati pojavijo v 16. stoletju, toda nikoli se ne vzpostavi velika skupnost. Zaradi tega danes Grškokatoliška cerkev v Sloveniji ni samostojna, ampak podrejena hrvaški, katere sedež za Slovenijo se nahaja v Križevcih.

V Sloveniji sta dve grškokatoliški cerkvi: Grškokatoliška cerkev sv. Cirila in Metoda v Metliki in v Dragah pri Suhorju. Na vrhu Gorjancev so sicer obnovljene razvaline grškokatoliške cerkve sv. Elije ob razvalinah rimskokatoliške podružnice sv. Jere (Gere).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]