Pravoslavne Cerkve

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Oznaka Pravoslavne Cerkve običajno pomeni skupino 15 avtokefalnih krščanskih Cerkva, ki jih druži enak verski nauk - (vzhodno) pravoslavje. Ker večina teh Cerkva leži v vzhodni Evropi, jih imenujemo tudi Vzhodne pravoslavne Cerkve. Cerkve iz te skupine so med sabo v polnem občestvu.

V to skupino sodijo naslednje Cerkve:

Naštete Cerkve se med seboj priznavajo kot enakovredne in enakopravne in so med seboj v polnem občestvu. Obstaja tudi nekaj Cerkva, ki si prizadevajo za samostojnost in članstvo v tej skupini, a jih ne priznavajo vse ostale naštete Cerkve, zato jih ne moremo šteti kot polnopravne članice, npr.:

Navedene cerkve niso edine pravoslavne cerkve, ki delujejo na navedenih območjih. Med spodaj naštetimi cerkvami in konkurenčnimi cerkvami je različna stopnja nasprotovanja, predvsem pa ni medsebojnega priznavanja zakramentov.

Na območju Rusije deluje tudi vzporedna Ruska staroobredna pravoslavna cerkev.

Opomba: Oznaka »Pravoslavne Cerkve« v tukaj navedenem pomenu ni enakovredna s širšim pojmom pravoslavje, ki zajema še več drugih Cerkva, ki z zgoraj navedenimi niso v polnem občestvu (Predkalcedonske Cerkve, Asirska Cerkev, Koptska cerkev,itd).


Glej tudi[uredi | uredi kodo]