Uskoki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Uskoki (tudi Vlahi, Morlaki, Prebegi in hajduki) je naziv za skupine ljudi, ki so se med 15. in 17. stoletjem umaknili iz svojih domovanj zaradi prodorov Osmanov. Naziv se lahko zapiše z veliko začetnico (kot narodnostna skupina) oz. z malo (kot skupina ljudi). Med uskoki so prevladovali pravoslavni Srbi.

Po navadi so se selili kot skupina in nato organizirano kolonizirali dotedaj neposeljeno ozemlje na področju druge države. Največ se jih je umaknilo na ozemlje Hrvaške, Ogrske, Habsburške monarhije in Beneške republike.

Kot organizirana skupina so imeli določene privilegije do fevdalnega gospoda. V zameno za naselitev so morali izvajati vojaško službo, poleg tega so bili prosti dajatev in imeli pravico do ohranitve lastne kulture. Toda v nadaljnjem življenju se je večina kmalu asimilirala z večinskim prebivalstvom, kljub temu pa so se na določenih območjih ohranili sledovi njihove kulture.

Ker so bili večinoma naseljeni raztreseno med staroselsko prebivalstvo, so se v glavnem hitro asimilirali. Uskoki so se naselili v Kostelu leta 1531, ko je cesar Ferdinand I. Habsburški dovolil »uskočiti« skupini 1.000 priseljencev iz Cetinske krajine v Dalmaciji.[navedi vir]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]