Metlika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

za druge pomene glej Metlika (razločitev) oz. Metlika (priimek)

Metlika
mesto
Metlika.JPG
Metlika se nahaja v Slovenija
Metlika
Metlika
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 45°39′6.05″N 15°19′11.45″E / 45.6516806°N 15.3198472°E / 45.6516806; 15.3198472Koordinati: 45°39′6.05″N 15°19′11.45″E / 45.6516806°N 15.3198472°E / 45.6516806; 15.3198472
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaJugovzhodna Slovenija
Tradicionalna pokrajinaDolenjska
ObčinaMetlika
Ustanovitev1365
Površina
 • Skupno8,3 km2
Nadm. višina
175,5 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno3.229
 • Gostota390 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
Poštna številka
8330 Metlika
ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si
Metlika - mestno jedro
LegaObčina Metlika
RKD št.455 (opis enote)[2]

Metlíka (izgovorjava [mɛˈtliːka]; nemško Möttling[3]) je mesto v Beli krajini ob reki Kolpi z okoli 3200 prebivalci in tudi sedež istoimenske občine. Kraj ima tudi kopališče blizu mejnega prehoda s Hrvaško, kjer se voda segreje tudi do 24 °C. K mestu spadata mdr. zaselka Dacarji in Zvirkov vrh, južni del Metlike se je razvil pod gričem Borštek.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Metliški grad

Ozemlje na robu Bele krajine, kjer stoji današnja Metlika, je bilo poseljeno že v prazgodovini in antiki.

Prvotno naselje je nastalo pri današnjih Rosalnicah (vas pri Metliki), pozneje pa se je premaknilo pod metliški grad. Takrat imenovani Novi trg je mestne pravice dobil že pred letom 1335 od goriško-tirolskega grofa Henrika II, vendar ta listina o podelitvi mestnih pravic ni ohranjena. Leta 1365 je mestne pravice Metliki potrdil goriško-tirolski grof Albreht IV. K tako zgodnji pridobitvi teh pravic so pripomogli tudi turki, ki so leta 1408 prvič napadli Metliko, s tem pa tudi današnje ozemlje Slovenije in Sveto rimsko cesarstvo. V naslednjih 170 letih so jo izropali in požgali še 17-krat.

Po mestu je pustošila kuga in druge bolezni. V 16. stoletju, z nastopom protestantizma je dosegla enega svojih kulturnih viškov, takrat so v mestu odprli tudi prvo šolo. Koncem 17. stoletja je Metliko prizadel še hud potres. V 18. stoletju, leta 1705, je mesto do tal pogorelo. Metlika je v tem stoletju doživela čarovniški proces in kmečki upor. Zgrajen je bil leseni most preko Kolpe, in Metličani so igrali Linhartovo Županovo Micko.

Pomen Metlike se je povečal v času Ilirskih provinc. Leta 1850 so v Metliki ustanovili mestno godbo, leta 1865 pa narodno čitalnico. Leta 1869 je bila na pobudo metliškega graščaka Jožefa Savinška v Metliki ustanovljena prva požarna bramba na Slovenskem. Meščani so ustanovili tudi Prvo dolenjsko hranilnico in posojilnico. Malo pred koncem stoletja je bila v Metliki zgrajena osnovna šola.

Zaradi nazadovanja gospodarstva se je konec 19. in v začetku 20. stoletja pričelo izseljevanje, večinoma obubožanih kmetov, predvsem v Ameriko. Leta 1906 je bilo ustanovljeno delavsko izobraževalno društvo Danica, leto pozneje pa Belokranjski Sokol, v katerega so se vključili predvsem izobraženci in napredni metličani. Leta 1907 je bil ustanovljen Godbeni klub, ki je imel kvaliteten godalni orkester. 25. maja 1914 je bila odprta belokranjska železniška proga in železniška postaja.

Po prvi svetovni vojni je Metlika gospodarsko in kulturno dobro napredovala. Dobila je elektriko, vodovod, preko Kolpe je bil zgrajen nov železni cestni most. V Metliki je bilo ustanovljeno Tujskoprometno in olepševalno društvo, ki naj bi skrbelo za turizem in lepši videz mesta. Leta 1931 dobi Metlika lastni okraj, ki pa je bil po petih letih ukinjen. Tik pred drugo svetovno vojno je bil zgrajen sokolski dom, ki je pozneje postal pomembno kulturno žarišče.

Leta 1941 so Nemci napadli Jugoslavijo in okupirali tudi Metliko, kasneje pa so jo dobili Italijani. Spomladi 1942 so šli Metličani množično k partizanom. 8. septembra 1943 je Italija kapitulirala, in Metlika je postala svobodno mesto, ki ga je nato sovražnik poskušal kar nekajkrat zasesti. Najhujše boje je doživela med 10. in 16. julijem leta 1944, ko so se bili srditi boji med partizani in sovražniki v okolici mesta. Tega leta je Metlika dobila gimnazijo. Vojne, ki je od Metličanov zahtevala 73 življenj, je bilo 9. maja 1945 konec.

Po 2. svetovni vojni je Metlika doživela velik napredek – razvila se je predvsem industrija. Tako je dobila Metlika naslednje tovarne: Beti, Novoteks, Komet, Novoles, dobi novo železniško postajo, moderno vinsko klet in postane vinarsko središče Bele krajine, zgrajena je bila nova šola, športna dvorana, preurejen je bil kulturni dom. Zgrajen je bil nov gasilski dom, poslovni center in avtobusna postaja. V Metliki delujejo naslednje kulturne inštitucije: Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej in Ljudska knjižnica Metlika. Leta 1962 je bila v tekmovanju za najlepše slovensko mesto šesta.

Prireditve[uredi | uredi kodo]

Vinska vigred[uredi | uredi kodo]

Vinska vigred je praznovanje, ko na treh trgih zvrstijo različni glasbeniki zabavne, pop in rock glasbe, ki poskrbijo za zabavo pozno v noč. Čez dan poteka kulturni program z različnimi folklornimi in tamburaškimi skupinami, zbori, godbo na pihala, domačimi rock in pop skupinami, z otroškim in športnim programom... Osrednji dogodek na večerni otvoritvi je kronanje nove kraljice metliške črnine. Obiskovalci si, poleg degustacije vin, razstave potic in delavnic peke belokranjskih pogač, razstave domače obrti lahko ogledali nastope številnih zborov, folklornih skupin, etno zasedb, humoristov. Nedelja je na vigredi predvsem družinski dan. Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom, družinam in seveda tudi vsem ostalim, ki jih pritegnejo raznovrsten program ter številne stojnice.

V okviru praznovanja poteka tudi ocenjevanje vin Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, pa tudi strokovna predavanja in izobraževanja.

Pridi zvečer na grad[uredi | uredi kodo]

Poletne mednarodne prireditve s tem naslovom na metliškem gradu organizirajo od leta 1993 (do leta 2012 4000 nastopajočih in 80000 obiskovalcev[4]), ki so namenjene vsem starostnim skupinam in se večinoma odvijajo na grajskem dvorišču. Sklop prireditev predstavlja kvaliteten program z domačimi in tujimi izvajalci. Prireditve obsegajo tako dramske igre, koncerte, monokomedije, intervjuje, poezijo in drugo.

Metliški Vuzem[uredi | uredi kodo]

Vsak velikonočni ponedeljek folklorno društvo Ivan Navratil popoldne na trgu pod gradom izvede predstavitev belokranjskih plesov, poimenovanih Metliško obredje. V belokranjske narodne noše oblečeni pari pojejo in plešejo znane belokranjske ljudske plese, tudi Belokranjsko kolo, Ali je kaj trden must in Rešetca. Izvajajo še fantovske petelinje boje in postavijo t. i. »stolp«, ki je sestavni del belokranjskih plesov. Pri prireditvi sodelujejo številni meščani.[5]

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

V Metliki imajo svoj sedež naslednja slovenska podjetja:

 • Kolpa, d.d. Metlika
 • Kmetijska zadruga Metlika
 • Beti d.d.
 • Status d.o.o.
 • Prelet d.o.o.
 • in vrsta manjših podjetjij

Pobratenja[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.
 2. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 455". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
 3. Leksikon občin kraljestev in dežel zastopanih v državnem zboru, vol. 6: Kranjsko. 1906. Vienna: C. Kr. Dvorna in Državna Tiskarna, p. 10.
 4. Pestro jubilejno kulturno poletje, M. Bezek-Jakše, Dolenjski list, str. 9
 5. "Metlika : Bela krajina : Slovenija". Pridobljeno dne 3. januar 2013.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]