Cerkev (zgradba)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Cerkev (z malo začetnico) je posvečena ali blagoslovljena verska zgradba (Božja hiša) namenjena javnemu bogoslužju (liturgija).

Običajno gre za samostojno zgradbo, pogosto z zvonikom. Po Milanskem ediktu leta 313 se je začela gradnja cerkev v obliki bazilike. Centralni tip se je na vzhodu uveljavil s Hagijo Sofijo, na zahodu pa z renesanso.

Glavni obliki cerkvenih zgradb sta: središčna ali centralna cerkev in vzdolžna ali longitudinalna cerkev (primer bazilika, dvoranska cerkev). Prve krščanske cerkve (4. stoletje) so imele atrij z vodnjakom za ritualno umivanje, preddverje (tudi narteks), prostor za vernike in prostor z oltarjem. Del za vernike je bil ločen od dela za duhovščino s slavolokom. Strešna konstrukcija je bila prvotno odprta, kasneje zaprta s kasetiranim stropom. V romaniki se je razvil obokan strop. Ob glavni ladji sta pogosto tudi stranski ladji in prečni ladji. Kor z glavnim oltarjem je bil nekoliko višje od ladje in zaključen z apsido. Cerkev je imela tudi kripto v katero se je vstopalo ob straneh pod kor. Med korom in prostorom za vernike je bila korna pregrada ali rešetkasta ograja. Ta je bila odstranjena z 2. vatikanskim koncilom leta 1962-65, ko se je oltar obrnil proti vernikom. V cerkvi je pogosto tudi pevska empora, na kateri so po navadi orgle, na katere igrajo cerkvene pesmi in s tem spremljajo petje solista ali zbora. Od 11. stoletja dalje so cerkve imele tudi zvonik, največkrat kvadraten, običajno zgrajen ob cerkveni zgradbi. Če stoji samostojno se imenuje kampanile. Danes imajo cerkve tudi klopi s klečalniki, spovednico, prižnico in zakristijo.

Glede na različne funkcije in lastnosti je cerkev lahko:dvojna, nadstropna, utrjena, taborska,..., glavna ali škofovska (stolnica), podružnična.

Poleg cerkve je po navadi pokopališče. Cerkev je lahko velika ali majhna. Manjša cerkev je kapela.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Slovenski veliki leksikon, Mladinska knjiga založba, Ljubljana 2004, ISBN 86-11-17002-4 (zv. 1)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]