Sveti Jernej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sveti Jernej
Portret
Rojstvo1. stoletje pr. n. št.
Kana, Izrael
Smrt1. stoletje
Albanopolis[d]
Poklicduhovnik

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. O njegovem življenju imamo zelo malo podatkov. Rodil se je približno ob začetku našega štetja, verjetno v Kani Galilejski, umrl je verjetno v Siriji ali Armeniji.

Ime Bartolomej izvira iz aramejskega בר תלמא‎ [bar Tolmaj] = Tolmajev sin (Ptolomejev sin ali lahko tudi sin brazd, sin oranja). V grščini so njegovo ime zapisali kot starogrško Βαρθολομαίος [Bartholomeos]. V Matejevem, Markovem in Lukovem evangeliju nastopa Bartolomej vedno skupaj s Filipom, v Janezovem evangeliju pa nastopata skupaj Filip in Natanael (glej Jn 1,45-50), zato se domneva, da je Natanael (נתנאל‎ [Natanael] = Božji dar) ista oseba kot Bartolomej. Izvir slovenske oblike Jernej (tudi Jernač) je teže razložiti - mogoče gre za zamenjavo z imenom Irenej.

Apostol Jernej je v Svetem pismu le malokrat omenjen: naveden je v seznamu dvanajsterih apostolov, kot Filipov prijatelj in kot eden od tistih, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju.

Po starem izročilu je Jernej odšel oznanjat krščanstvo najprej v Indijo, pozneje pa še v Armenijo, kjer sta skupaj z Judo Tadejem ustanovila Armensko apostolsko Cerkev. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta po katoliškem oziroma 11. junija po pravoslavnem koledarju.

V Sloveniji je bil Jernej v preteklosti zelo priljubljen svetnik in zato se po njem imenuje precej slovenskih krajev: Jernej, Sveti Jernej, Šentjernej, ipd.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]