Sveti Jernej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sveti Jernej
Portret
Rojstvo1. stoletje pr. n. št.
Kana, Izrael
Smrt1. stoletje
Sirija
Poklicduhovnik

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. O njegovem življenju imamo zelo malo podatkov. Rodil se je približno ob začetku našega štetja, verjetno v Kani Galilejski, umrl je verjetno v Siriji ali Armeniji.

Ime Bartolomej izvira iz aramejskega בר תלמא [bar Tolmaj] = Tolmajev sin (Ptolomejev sin ali lahko tudi sin brazd, sin oranja). V grščini so njegovo ime zapisali kot Βαρθολομαίος [Bartholomeos]. V Matejevem, Markovem in Lukovem evangeliju nastopa Bartolomej vedno skupaj s Filipom, v Janezovem evangeliju pa nastopata skupaj Filip in Natanael (glej Jn 1,45-50), zato se domneva, da je Natanael (נתנאל [Natanael] = Božji dar) ista oseba kot Bartolomej. Izvir slovenske oblike Jernej (tudi Jernač) je teže razložiti - mogoče gre za zamenjavo z imenom Irenej.

Apostol Jernej je v Svetem pismu le malokrat omenjen: naveden je v seznamu dvanajsterih apostolov, kot Filipov prijatelj in kot eden od tistih, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju.

Po starem izročilu je Jernej odšel oznanjat krščanstvo najprej v Indijo, pozneje pa še v Armenijo, kjer sta skupaj z Judo Tadejem ustanovila Armensko apostolsko Cerkev. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta po katoliškem oziroma 11. junija po pravoslavnem koledarju.

V Sloveniji je bil Jernej v preteklosti zelo priljubljen svetnik in zato se po njem imenuje precej slovenskih krajev: Jernej, Sveti Jernej, Šentjernej, ipd.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]