Janez Evangelist

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sveti Janez Evangelist)
Skoči na: navigacija, iskanje
Janez Evangelist
Portret
Rojstvo 10
Betsajda
Smrt 98
Efez
Poklic pisatelj

Janez (tudi Janez Evangelist, saj velja za pisca Evangelija po Janezu, in Janez Teolog, zlasti v pravoslavju), eden od dvanajstih Jezusovih apostolov, * ?, † 101?, Efez, današnja Turčija.

Poleg evangelija naj bi napisal še naslednje novozavezne spise: Prvo, Drugo in Tretje Janezovo pismo ter Razodetje (Apokalipso).

Ime[uredi | uredi kodo]

Janezovo pravo ime je bilo Johanan (hebrejsko: יוחנן [Yoḥanan], grško: Ιωάννης [Joanis]), kar pomeni Gospod je milostljiv. Slovenska oblika Janez očitno izhaja neposredno iz grščine. Poleg oblike Janez poznamo v slovenščini tudi obliko Ivan, ki smo jo dobili s posredovanjem drugih slovanskih jezikov.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Janez je bil sin Zebedeja in Salome ter brat apostola Jakoba Velikega. Skupaj z bratom in očetom se je preživljal z ribolovom na Genezareškem jezeru. Janez in Jakob sta bila najprej učenca Janeza Krstnika, potem pa ju je Jezus povabil med svoje učence. Jezus jima je dal tudi vzdevek Boanerges - sinova groma.

V evangelijih je Janez zelo pogosto ob Jezusu v odločilnih trenutkih: pri Jezusovem spremenjenju, na vrtu Getsemani, ob križanju, ipd. Pri zadnji večerji je sedel tik ob Jezusu in slonel na njem. V Janezovem evangeliju ime »Janez« ni nikoli omenjeno, pač pa pogosto nastopa »učenec, ki ga je Jezus ljubil«. Tradicionalno se verjame, da je Janez s temi besedami opisoval sebe.

Sveti Janez na Patmosu zapisuje Razodetje

Jezus je na križu izročil Janezu v varstvo svojo mater Marijo. Janez je ostal v Jeruzalemu približno do leta 60, potem pa je odpotoval v Efez, kjer je začel ustanavljati lokalno krščansko skupnost. Potem je deloval v Mali Aziji, nekaj časa pa je preživel tudi na otoku Patmosu, kjer naj bi napisal Razodetje. Doživel je visoko starost in umrl naravne smrti okoli leta 101 – kot zadnji od dvanajsterih apostolov (bil je tudi najmlajši med njimi).

Apostol Janez Evangelist goduje 27. decembra po katoliškem koledarju oziroma 8. maja in 26. septembra po pravoslavnem.

Na slikah je Janezov razpoznavni znak orel. Na skupinskih slikah je pogosto edini golobrad (ker je bil najmlajši od apostolov).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]