Galilejsko jezero

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Genezareško jezero)
Jump to navigation Jump to search
Galilejsko jezero v somraku, pogled iz Tiberije

Galilejsko jezero je največje sladkovodno jezero v Izraelu. Imenuje se tudi Genezareško jezero ali Tiberijsko jezero, hebrejsko: ‏ים כנרת‎ [Jam Kineret] = Harfasto jezero (zaradi oblike), arabsko: بحيرة طبريا [Buhairet Tabariyya] =Jezero Tiberija.

Jezero je približno 21 km dolgo in 13 km široko. Leži v veliki tektonski prelomnicipod nivojem morja. Jezerska gladina leži 209 m pod morjem in je s tem najnižje ležeče sladkovodno jezero na severu. Skozi jezero teče reka Jordan, ki potem teče naprej v Mrtvo morje.

Na zahodni obali jezera leži mesto Tiberija, ki se imenuje po cesarju Tiberiju. Mesto je zgradil Herod Antipa okoli leta 20 kot prestolnico svojega Galilejskega kraljestva. Severozahodno od jezera se razprostira rodovitna Genezareška ravnina. Vzhodno od jezera leži Golanska planota.

Mimo jezera je že v antiki potekala pomembna trgovska pot, ki je povezovala Egipt s severnejšimi deželami. Zgodovinar Jožef Flavij je opisal Galilejsko jezero z velikim navdušenjem nad njegovo naravno lepoto. Zapisal je tudi, da je jezero pomembno ribolovno področje in da na jezeru deluje vsaj 230 ribiških bark.

Panorama jezera - pogled s severa
Panorama jezera - pogled s severa

Galilejsko jezero v Svetem pismu[uredi | uredi kodo]

Ribolov na Genezareškem jezeru, 1890-1900

Jezero je omenjeno nekajkrat v Stari zavezi (4 Mz 34,11; Joz 13,27), še bolj pa je znano iz Nove zaveze.

Velik del Jezusovega javnega delovanja je potekalo v bližini Galilejskega jezera. Vsaj štirje Jezusovi apostoli so bili prej ribiči na tem jezeru: Andrej, Peter, Jakob Veliki in Janez Evangelist.

Jezero je povezano tudi z nekaterimi Jezusovimi čudeži: tukaj naj bi Jezus hodil po vodi, z glasom pomiril vihar, itd.

Zaradi povezave z Jezusovim življenjem je bilo Galilejsko jezero že od časa Bizantinskega cesarstva pomemben cilj številnih romarjev. Tudi danes je turizem najpomembnejša gospodarska panoga v okolici jezera.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]