PubMed

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani PMID (identifikator))
PubMed
PubMed logo blue.svg
Kontakt
Raziskovalni centerUnited States National Library of Medicine (NLM)
Datum objavejanuar 1996 (1996-01)
Dostop
Spletna stranpubmed.ncbi.nlm.nih.gov

PubMed je prostodostopen iskalnik, ki dostopa predvsem do podatkovne zbirke referenc in povzetkov MEDLINE o znanostih o življenju in biomedicinskih temah. United States National Library of Medicine (NLM) pri Nacionalnem inštitutu za zdravje vzdržuje bazo podatkov kot del sistema Entrez sistema za pridobivanje informacij. [1]

Od leta 1971 do 1997 je spletni dostop do baze podatkov MEDLINE potekal predvsem prek institucij, kot so univerzitetne knjižnice.[2] Sistem PubMed je javnosti na voljo brezplačno od junija 1997.

PubMed identifikator[uredi | uredi kodo]

PMID (PubMed identifikator ali PubMed unikatni identifikator)[3] je enolična celoštevilska vrednost, ki se začne z 1, in je dodeljena vsakemu PubMed zapisu. PMID ni isto kot PMCID (PubMedCentral identifikator), ki je identifikator za vsa dela, ki do objavljena v prostodostopnem PubMed Central.[4]

Dodelitev PMID ali PMCID publikaciji bralcu ne pove ničesar o vrsti ali kakovosti vsebine. PMIDi so dodeljeni pismom uredniku, uredniškim mnenjem, -op ed kolumnam in vsem delom, ki jih urednik izbere za vključitev v časopi, kot tudi recenziranih člankov. Obstoj identifikacijske številke tudi ni dokaz, da prispevki niso bili umaknjeni zaradi prevare, nesposobnosti ali kršitev. Obvestilu o morebitnih popravkih izvirnih prispevkov se lahko dodeli PMID.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "PubMed".
  2. Lindberg DA (2000). "Internet access to the National Library of Medicine" (PDF). Effective Clinical Practice. 3 (5): 256–60. PMID 11185333. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2 November 2013.
  3. "Search Field Descriptions and Tags". National Center for Biotechnology Information. Pridobljeno 15 July 2013.
  4. Keener, Molly. "PMID vs. PMCID: What's the difference?" (PDF). University of Chicago. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 6 July 2014. Pridobljeno 19 January 2014.

 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]