Ranko Novak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ranko Novak
Rojstvo4. maj 1948({{padleft:1948|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:4|2|0}})[1][2] (74 let)
Zagreb
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicgrafični oblikovalec

Ranko Novak, hrvaško-slovenski oblikovalec, * 4. maj 1948, Zagreb.

Novak je po zaključeni gimnaziji v Zagrebu diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, na Oddelku za arhitekturo. Že med študijem pri prof. E. Ravnikarju se je usmeril v grafično oblikovanje. Prevedel je ključno knjigo E. Ruderja o sodobni tipografiji. Leta 1980 je bil soustanovitelj Studia Znak (v njem so imeli vodilne vloge Novak, Miljenko Licul in fotograf Milan Pajk, ob nekaterih drugih sodelavcih). Leta 1988 je bil med iniciatorji združenja Art Directors Club Ljubljana. V studiu so razvijali zasnove celostnih podob političnih, kulturnih in gospodarskih organizacij ter zasebnikov. Odlikoval se je pri oblikovanju inovativnih plakatov, zlasti kulturnih ustanov. Posamezne galerije, npr. Vena Pilona v Ajdovščini ali Mestna galerija v Ljubljani, so dolgo živele z likovno identiteto tega oblikovalca. Bil je nezamenljiv pri ključnih arhitekturnih in fotografskih razstavah Moderne in Mestne galerije v Ljubljani, pri zasnovi strokovnih srečanj Piranesi v Piranu ter postavljavec številnih razstav v Zagrebu in drugje. Razvil se je v enega vodilnih grafičnih oblikovalcev Slovenije z izjemnim občutkom za skladnost tipografij (tudi za vodilna dnevnika Delo in Dnevnik), barvnih poudarkov, drobnih iskrivosti v oblikovanju knjig (likovne in znanstvene monografije), časopisov, plakatov. Od leta 1991 je bil do upokojitve profesor na Oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je vzgojil številne tipografe in grafične oblikovalce. Sodeloval je na različnih razstavah in mednarodnih bienalih ter festivalih: BIO v Ljubljani, ZGRAF v Zagrebu, Mednarodni bienale plakatov v Varšavi; prejel je več pohval, npr. DOS - delo meseca. Novak se po letu 2000 veliko ukvarja s postavljanjem razstav in oblikovanjem katalogov, redno za stalne in občasne razstave v Narodni galeriji.

Leta 1985 je za dosežke na področju grafičnega oblikovanja skupaj z Miljenkom Liculom prejel nagrado Prešernovega sklada.

  1. The Fine Art Archive — 2003.
  2. Artists of the World Online, Allgemeines Künstlerlexikon Online, AKL OnlineB: K. G. Saur Verlag, Verlag Walter de Gruyter, 2009. — doi:10.1515/AKL