Ranko Novak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ranko Novak
Rojstvo4. maj 1948({{padleft:1948|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:4|2|0}})[1][2] (75 let)
Zagreb
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicgrafični oblikovalec

Ranko Novak, hrvaško-slovenski oblikovalec, profesor na ALUO * 4. maj 1948, Zagreb.

Novak je po zaključeni gimnaziji v Zagrebu diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, na Oddelku za arhitekturo. Že med študijem pri prof. E. Ravnikarju se je usmeril v grafično oblikovanje. Prevedel je ključno knjigo E. Ruderja o sodobni tipografiji. Leta 1980 je bil soustanovitelj Studia Znak (v njem so imeli vodilne vloge Novak, Miljenko Licul in fotograf Milan Pajk, ob nekaterih drugih sodelavcih). Leta 1988 je bil med iniciatorji združenja Art Directors Club Ljubljana. V studiu so razvijali zasnove celostnih podob političnih, kulturnih in gospodarskih organizacij ter zasebnikov. Odlikoval se je pri oblikovanju inovativnih plakatov, zlasti kulturnih ustanov. Posamezne galerije, npr. Vena Pilona v Ajdovščini ali Mestna galerija v Ljubljani, so dolgo živele z likovno identiteto tega oblikovalca. Zasnoval je likovno izhodišče za Zbornik za umetnostno zgodovino in oblikoval zbirko knjig Po poteh kulturne dediščine, osvežil grafično podobo revije Varstvo spomenikov. Pretehtano je zasnoval postavitve in kataloge razstav Narodnega muzeja. Bil je nezamenljiv pri ključnih arhitekturnih in fotografskih razstavah Moderne in Mestne galerije v Ljubljani, pri zasnovi strokovnih srečanj Piranesi v Piranu ter postavljavec številnih razstav v Zagrebu in drugje, kjer je izpeljal celostne podobe za izbrane muzeje. Razvil se je v enega vodilnih grafičnih oblikovalcev Slovenije z izjemnim občutkom za skladnost tipografij (tudi za vodilna dnevnika Delo in Dnevnik), barvnih poudarkov, iger črk in številk, drobnih iskrivosti v oblikovanju knjig (likovne in znanstvene monografije), časopisov, plakatov, koledarjev in drobnih tiskov, vse do vinskih etiket. Od leta 1991 je bil do upokojitve profesor na Oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je vzgojil številne tipografe in grafične oblikovalce. Sodeloval je na različnih razstavah in mednarodnih bienalih ter festivalih: BIO v Ljubljani, ZGRAF v Zagrebu, Mednarodni bienale plakatov v Varšavi; prejel je več pohval, npr. DOS - delo meseca. Novak se po letu 2000 veliko ukvarja s postavljanjem razstav in oblikovanjem katalogov, redno za stalne in občasne razstave v Narodni galeriji. Zadnji uspešni projekt je zasnova postavitve in ureditev kataloga razstave Rembrandtovih grafik pomladi 2023.

Na njegovi zadnj razstavi: Ranko Novak, Oblika vsebine. Grafično oblikovanje 1974–2022, Mestna galerija Ljubljana, 15. 9. 2022–13. 11. 2022 so avtorji z njegovimi oblikovanimi tiski napolnili vse prostore galerije; presenetljivo je razpel most od predračunalniškega oblikovanja do butičnih izdelkov novega časa. Ljubitelji in poznavalci so na razstavi še prepoznavali žlahtnost papirja, tiska, tipografij, barv in večplastnost izrazov, pogosto podrejenih osnovnemu besedilu, fotografiji ali črki, vendar s sporočili, ki presegajo minljivost medmrežnega hitenja.

Leta 1985 je za dosežke na področju grafičnega oblikovanja skupaj z Miljenkom Liculom prejel nagrado Prešernovega sklada.

Leta 2023 so mu podelili Župančičevo nagrado, najvišjo kulturno nagrado slovenske prestolnice.


Viri:

Studio Znak 1980–1994, katalog razstave, Ljubljana, 1994.

  1. The Fine Art Archive — 2003.
  2. Artists of the World Online, Allgemeines Künstlerlexikon Online, AKL OnlineB: K. G. Saur Verlag, Verlag Walter de Gruyter, 2009. — ISSN 2750-6088doi:10.1515/AKL