Akademska folklorna skupina France Marolt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Akademska folklorna skupina France Marolt je folklorna skupina, ki jo je leta 1948 s pomočjo Glasbene matice ustanovil etnomuzikolog in tedanji ravnatelj Glasbeno-narodopisnega inštituta France Marolt.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Skupino, ki si je ime »France Marolt« nadela šele po smrti njenega ustanovitelja, je France Marolt vodil le idejno, glasbeno vodstvo je zaupal svoji ženi Tončki Marolt, plesno pa inštitutovi etnokoreologinji Mariji Šuštar. Ob ustanovitvi je bila prvotna naloga skupine poustvarjati slovensko plesno izročilo in ga predstavljati javnosti.

Skupina je v nekaj letih naštudirala in začela izvajati plese vseh petih najznačilnejših delov etnične Slovenije: Koroške, Panonije, Primorske, Gorenjske in Bele krajine. Leta 1965 je strokovno in umetniško vodstvo prevzel Mirko Ramovš, ki je na podlagi svojega raziskovalnega dela izpopolnil in preoblikoval program skupine ter je še danes na tem položaju. Sedež skupine je v Ljubljani, na Kongresnem trgu 1.

Program danes[uredi | uredi kodo]

Danes repertoar skupine zajema plese vseh širših in tudi nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja. Glasbene priredbe plesnih postavitev sta prvotno oblikovala France in Tončka Marolt, priredbe postavitev Mirka Ramovša pa so delo etnomuzikologa Julijana Strajnarja in dr. Draga Kuneja z izjemo prekmurskih svatbenih plesov, ki so delo skladatelja Uroša Kreka. V letih od ustanovitve do danes je akademska folklorna skupina s svojimi nastopi uspešno predstavljala slovenski ljudski ples doma in na tujem tudi z nastopi na televiziji.

Skupina je gostovala skoraj v vseh evropskih državah, pa tudi v Alžiriji, Argentini, Egiptu, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Siriji, Tuniziji in v Združenih državah Amerike.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]