Akademska folklorna skupina France Marolt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Akademska folklorna skupina France Marolt je folklorna skupina, ki jo je leta 1948 s pomočjo Glasbene matice ustanovil etnomuzikolog in tedanji ravnatelj Glasbeno-narodopisnega inštituta France Marolt.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Skupino, ki si je ime »France Marolt« nadela šele po smrti njenega ustanovitelja, je France Marolt vodil le idejno, glasbeno vodstvo je zaupal svoji ženi Tončki Marolt, plesno pa inštitutovi etnokoreologinji Mariji Šuštar. Ob ustanovitvi je bila prvotna naloga skupine poustvarjati slovensko plesno izročilo in ga predstavljati javnosti. Poslanstvo, ki mu skupina sledi v zadnjih letih, je premikanje meja v folklorni dejavnosti, poustvarjanje slovenske kultrune dediščine in interpretacija še ne videnih folklornih elementov na odru.

Skupina je v nekaj letih pripravila in začela izvajati plese vseh petih najznačilnejših delov etnične Slovenije: Koroške, Panonije, Primorske, Gorenjske in Bele krajine. Leta 1965 je strokovno in umetniško vodstvo prevzel Mirko Ramovš, ki je na podlagi svojega raziskovalnega dela izpopolnil in preoblikoval program skupine. Funkcijo umetniškega vodje je opravljal do leta 2010, ko ga je na mestu nasledil doktor etnologije Tomaž Simetinger. Od leta 2016 funkcijo opravlja zgodovinar in nemcist Anže Kerč. Do leta 2017 je skupina svoj sedež imela v prostorih palače Kazina na Kongresnem trgu 1, danes pa ima svoje prostore na Dunajski 56.

Program danes[uredi | uredi kodo]

Danes repertoar skupine zajema plese vseh širših in tudi nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja. Glasbene priredbe plesnih postavitev sta prvotno oblikovala France in Tončka Marolt, priredbe postavitev Mirka Ramovša pa so delo etnomuzikologa Julijana Strajnarja in dr. Draga Kuneja z izjemo prekmurskih svatbenih plesov, ki so delo skladatelja Uroša Kreka. V času, ko sta skupino vodila umetniški vodje dr. Tomaž Simetinger in Anže Kerč so pri priredbah sodelovali Peter Vendramin, Nina Volk, Oskar Stopar in Klemen Bojanovič. V letih od ustanovitve do danes se je akademska folklorna skupina s svojimi nastopi uspešno predstavljala tako slovenski kot tudi tuji javnosti, vrhunec vsakoletne plesne sezone pa je letna plesna predstava, ki se odvije na odru Cankarjevega doma.

Skupina je gostovala skoraj v vseh evropskih državah, pa tudi v Alžiriji, Argentini, Egiptu, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Siriji, Tuniziji in v Združenih državah Amerike.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]