Goran Vojnović

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Goran Vojnović
Portret
Rojstvo 11. junij 1980({{padleft:1980|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:11|2|0}}) (36 let)
Ljubljana
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic filmski režiser, novinar

Goran Vojnović, slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj, pesnik in kolumnist, * 11. junij 1980, Ljubljana.

Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Literarna dela[uredi | uredi kodo]

Svoj literarni talent je javnosti pokazal leta 1998, ko je v samozaložbi izdal svojo prvo pesniško zbirko Lep je ta svet, slavo pa mu je prinesel njegov roman z naslovom Čefurji raus!. Roman je izšel leta 2008 in prejel veliko pozitivnih kritik. Po tem romanu pa je leto kasneje Sititeater naredil tudi predstavo, natančneje monokomedijo, katere igralec je Aleksandar Rajković – Sale. Tako so roman približali tudi tistim, ki malo manj radi berejo in bolj uživajo ob gledanju komedij v gledališču. Roman Čefurji raus! govori o Marku Đorđiću, ki je sin priseljencev iz Bosne. V romanu zasledimo Markove težave, ki jih ima doma, v šoli, košarkarskem klubu,… Ljubljanske Fužine pa so poglavitni kraj, kjer se roman odvija. Prav umestitev v ta prostor da bralcu še večjo predstavo o Markovem življenju, odraščanju, spopadanju z identiteto ter starši in opredeli stereotipe okolja. Goran Vojnović pa sodeluje tudi z mnogimi filmskimi revijami in časopisom Dnevnik, saj je tudi sam filmski publicist. V študentski reviji Element in na literarnem spletnem portalu airbeletrina.si, pa objavlja svoje kolumne. Njegov najbolj znan izbor kolumn, ki jih je zbral v eni knjigi, je poimenoval Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra. Leta 2013 je Goran Vojnović objavil roman "Jugoslavija, moja dežela".

Gledališke uprizoritve[uredi | uredi kodo]

Oba njegova romana - tako Čefurji raus! kot Jugoslavija, moja dežela - sta doživela gledališko uprizoritev. Gledališka predstava Čefurji raus! je nastala v režiji Mareta Bulca in doživela več kot 200 uprizoritev, Jugoslavija, moja dežela pa je gledališko uprizorjena v režiji Ivice Buljana.

Scenariji, režija[uredi | uredi kodo]

Režiral je štiri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kitajci prihajajo), z Markom Šantićem pa je napisal scenarij za film Sretan put Nedine (Srečno pot, Nedin). Leta 2010 je napisal scenarij za slovenski film Piran – Pirano, ki ga je tudi režiral in je na 13. Festivalu slovenskega film v Portorožu prejel 3 vesne. Leta 2013 je režiral film Čefurji raus!.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Vojnović ob osvojitvi Kresnikove nagrade leta 2013 na Rožniku

Goran Vojnovič je dobil nagrado Srce Sarajeva, in sicer za uspešno napisan scenarij filma Sretan put Nedine. Bil pa je tudi nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2009 je prejel Kresnikovo nagrado, ki jo od leta 1991 dalje podeljuje slovenska časopisna hiša Delo, za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado si je prislužil z romanom Čefurji raus!. Razglasitev tovrstne nagrade poteka vsako leto na Rožniku. Leta 2013 je prejel Kresnikovo nagrado še za svoj drugi roman Jugoslavija, moja dežela.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]