Južna Koreja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Republika Južna Koreja

Daehan Minguk  (RR)
Zastava Južne Koreje emblem Južne Koreje
Zastava
Himna
애국가
Aegukga
"Domoljubna pesem"

Lega Južne Koreje
Glavno mesto
(in največje mesto)
Seul
Uradni jeziki Korejščina (Pyojuneo)
Korejski znakovni jezik[1]
Etnične skupine 
Upravljanje Unitarna država Predsedniški sistem Ustavna republika
 -  Predsednik Južne Koreje Joon Suk-jol
 -  Premier Južne Koreje Han Duck-soo
 -  Predsednik državnega zbora Južne Koreje Kim Džin-pjo
 -  Predsednik vrhovnega sodišča Koreje Kim Mjong-soo
 -  Predsednik ustavnega sodišča Koreje Joo Nam-sok
Ustanovitev
 -  Godžoseon: 2333 pr. n. št. (mitološko
 -  Tri kraljestva Koreje: 57 pr. n. št. 
 -  Korejsko cesarstvo: 12. oktober 1897 
 -  Prva republika: 15. avgust 1948 
Površina
 -  skupaj: 100.363 km² (107.
 -  voda (%): 0,3 (301 km2 / 116 mi2)
Prebivalstvo
 -  ocena 2021: Upad 51,744,876[2] (27.)
 -  gostota: 507/km² (13.)
BDP (PKM) ocena 2021
 -  skupaj: Rast $2.735 trillion[3] (14.)
 -  na prebivalca: Rast $53,051[3] (28.)
BDP (nominalno) ocena 2022
 -  skupaj: Rast $1.804 trillion[3] (12.)
 -  na prebivalca: Rast $34,994[3] (32.)
HDI (2021) 0.925 (19.)
Valuta Južnokorejski Won (₩) (KRW)
Časovni pas Korejski standardni čas (UTC+9)
Vrhnja domena (TLD)
Klicna koda +82

Južna Koreja,[a] uradno Republika Koreja (ROK),[b] je država v vzhodni Aziji, ki predstavlja južni del Korejskega polotoka in ima zemeljsko mejo s Severno Korejo. Njeno zahodno mejo predstavlja Rumeno morje, medtem ko njeno vzhodno mejo določa Japonsko morje. Južna Koreja trdi, da je edina legitimna vlada celotnega polotoka in pripadajočih otokov. V Južni Koreji živi 51,75 milijona prebivalcev, od katerih jih približno polovica živi v glavnem mestu Seulu, peti največji metropoli na svetu. Druga večja mesta so Inčon, Busan in Degu.

Korejski polotok je bil naseljen že v mlajšem paleolitiku. Njegovo prvo kraljestvo je bilo v kitajskih zapisih omenjeno v začetku 7. stoletja pred našim štetjem. Po združitvi Treh korejskih kraljeste] v Združeno Silo in Balhe konec 7. stoletja sta Koreji vladali Gorjeo (918-1392) in Džoseon (1392-1897). Naslednje Korejsko cesarstvo (1897-1910) je bilo leta 1910 priključeno k Japosnkemu cesarstvu. Japonska vladavina se je končala po Kapitulaciji Japonske v drugi svetovni vojni, po kateri je bila Koreja razdeljena na dve območji; severno območje, ki ga je zasedla Sovjetska zveza, in južno območje ZDA. Po neuspešnih pogajanjih o združitvi Korej je slednja avgusta 1948 postala Republika Koreja, prva pa naslednji mesec socialistična Demokratična ljudska republika Koreja.

Leta 1950 se je z invazijo Severne Koreje začela Korejska vojna, v kateri so obsežno, Američani pod vodstvom intervencije Združenih narodov podprli jug, medtem ko je Kitajska podprla sever, s pomočjo Sovjetske Zveze. Po koncu vojne leta 1953 je država sklenila vojaško zavezništvo z ZDA, njeno opustošeno gospodarstvo pa je začelo rasti in je med letoma 1980 in 1990 doseglo najhitrejšo rast povprečnega BDP na prebivalca na svetu. Kljub pomanjkanju naravnih virov se je država hitro razvila in postala eden od štirih Azijskih tigrov na podlagi mednarodne trgovine in ekonomske globalizacije ter se vključila v svetovno gospodarstvo z izvozno usmerjeno industralizacijo; trenutno je ena od največjih izvoznic na svetu in ima eno od največjih deviznih rezerv na svetu.[4] Junijski demokratični boj je pripeljal do predsedniških volitev 1987, država pa zdaj velja za eno najbolj naprednih demokracij v Aziji z najvišjo stopnjo svobode tiska na tej celini.[5]

Južna Koreja je visoko razvita država in je uvrščena kot peta na indeksu (HDI) v regiji Azije in Oceanije. Južna Koreja ima tretjo najvišjo pričakovano življenjsko dobo na svetu. V zadnjih letih se država sooča s staranjem prebivalstva in najnižjo stopnjo rodnosti na svetu. Njeno gospodarstvo se uvršča na dvanajsto mesto na svetu po nominalnem BDP. Njeni državljani uživajo v eno od najhitrejših internetnih povezav na svetu in najbolj razvejanem omrežju hitre železnice. Država je deveta največja izvoznica in deveta največja uvoznica. Njene oborožene sile so uvrščene med najmočnejše vojske na svetu in so druga največja stalna vojska na svetu po vojaškem in paravojaškem osebju. Južna Koreja je od 21. stoletja znana po svoji svetovno vplivni pop kulturi, zlasti v glasbi (K-pop), televizijskih dramah (K-drame), pojav, se imenuje Korejski val.[6][7][8] Je članica odbora pri OECD, G20, IPEF in Pariškega kluba.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi: Imena Koreje
Ime Koreja izhaja iz imena Gogurjeo, znanega tudi kot Koryŏ, enega od treh korejskih kraljestev..

Ime Koreja izhaja iz imena Gorjeo. Samo ime Gorjeo je v 5. stoletju kot skrajšano obliko svojega imena prvič uporabilo starodavno kraljestvo Gogurjeo, ki je v svojem času veljalo za velesilo Vzhodne Azije.[9][10][11][12]Kraljestvo Gorjeo iz 10. stoletja je nasledilo Gogurjeo,[13][14] in tako podedovala svoje ime, ki so ga gostujoči arabski in perzijski trgovci izgovarjali kot "Koreja".[15] Sodobno ime Koreja se na prvih portugalskih zemljevidih iz leta 1568, ki jih je sestavil João vaz Dourado, pojavlja kot Conrai.[16] in pozneje v poznem 16. stoletju in začetku 17. stoletja kot Koreja (Corea) na zemljevidih Teixeire Albernaza iz leta 1630.[17]

Kraljestvo Gorjeo so zahodnjaki prvič spoznali, ko je Afonso de Albuquerque leta 1511 osvojil Malakko in opisal ljudstva, ki so trgovala s tem delom sveta, ki so jih Portugalci poznali kot Gore.[18] Kljub soobstoju črkovanja Koreja in Koreja v publikacijah iz 19. stoletja nekateri Korejci menijo, da je Japonsko cesarstvo v času japonske okupacije namerno poenotilo črkovanje Koreje, tako da je bila Japonska po abecedi na prvem mestu.[19][20]

Ko je leta 1392 Gorjeo zamenjal Džoseon, je Džoseon postal uradno ime za celotno ozemlje, čeprav ni bilo splošno sprejeto. Novo uradno ime izvira iz starodavnega kraljestva Godžoseon (2333 pred našim štetjem). Leta 1897 je dinastija Čoson spremenila uradno ime države iz Čoson v Dehan Džeguk (Korejsko cesarstvo). Ime Dehan (Veliki Han) izhaja iz Samhan (Trije Hani) in se nanaša na Tri kraljestva Koreje in ne na starodavne konfederacije na jugu Korejskega polotoka.[21][22] Vendar so Korejci še vedno pogosto uporabljali ime Čoson za svojo državo, čeprav to ni bilo več uradno ime. V času Japonske vladavine sta se obe imeni Han in Džoseon uporabljali sočasno. Za neodvisnost se je borilo več skupin, med katerimi je bila najbolj znana Začasna vlada Republike Koreje (대한민국 임시정부 / 大韓民國臨時政府).

Po kapitulaciji Japonske je leta 1945 nastala "Republika Koreja" (대한민국 / 大韓民國, IPA: ˈtɛ̝ːɦa̠nminɡuk̚, Predloga:Literal translation; O tem zvoku listen) je bilo sprejeto kot pravno angleško ime nove države. Vendar to ni neposreden prevod korejskega imena.[23] Zato Južnokorejci včasih uporabljajo korejsko ime "Dehan Minguk" kot metonim, ki se nanaša na korejsko narodnost (ali "raso") kot celoto in ne le na južnokorejsko državo.[24][23] Zato Južnokorejci včasih uporabljajo korejsko ime "Dehan Minguk" kot metonim, ki se nanaša na korejsko narodnost (ali "raso") kot celoto in ne le na južnokorejsko državo.. V angleščini se prevaja kot Republic of Korea ali South Korea, kar za nas tujce pomeni, da je država politična entiteta, ki se razlikuje od severne sosede. Za večino tukajšnjih ljudi pa ima izraz Taehan minguk ta pomen le, če se uporablja v kontrastu z besedo Pukhan (Severna Koreja). Če vprašate Južnokorejce, kdaj je bil ustanovljen Tehan minguk, jih bo več odgovorilo "pred 5000 leti" kot "leta 1948", saj je za njih to preprosto polno ime za Hanguk, Korejo, domovino. To je vse, kar je pomenilo večini ljudi, ki so tako ponosno vzklikali te štiri zloge med svetovnim prvenstvom leta 2002. Nasprotno pa je uradno ime Severne Koreje v angleščini "Demokratična ljudska republika Koreja" neposreden prevod korejskega imena.

Ker je vlada nadzorovala le južni del Korejskega polotoka, se je uveljavil neformalni izraz "Južna Koreja", ki je v zahodnem svetu postajal vse pogostejši. Medtem ko Južnokorejci uporabljajo izraz Han (ali Hanguk) za skupno poimenovanje obeh Korej, Severni Korejci in etnični Korejci, ki živijo na Kitajskem in Japonskem, namesto tega uporabljajo izraz Džoseon.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Koreje.

Antična Koreja[uredi | uredi kodo]

Balhe (vijolična) in Silla (modra), okoli leta 830 n. št.
Najstarejša ohranjena knjiga s kovinskimi gibljivimi črkami, Džikdži, je bila natisnjena leta 1377, Gorjeo pa je leta 1234 ustvaril prve kovinske gibljive črke na svetu.
"Tripitaka Koreana" - budistični kanon ("Tripiṭaka"), izklesan na približno 80.000 lesenih blokih in shranjen (ter še vedno ohranjen) v Heinsa, ki je tudi Unescovo območje svetovne dediščine.

Korejski polotok je bil naseljen že v mlajšem paleolitiku.[25][26] Zgodovina Koreje se začne z ustanovitvijo Čoseona (znanega tudi kot "Godžoseon" ali Stari Čoseon, da bi ga razlikovali od dinastije iz 14. stoletja) leta 2333 pred našim štetjem s strani Danguna, kot pravi korejska temeljna mitologija.[27][28] Godžoseon je bil v kitajskih zapisih omenjen v začetku 7. stoletja.[29] Godžoseon se je širil, dokler ni obvladoval severni del Korejskega polotoka in dele Mandžurije. Gidža Čoseon naj bi bil ustanovljen v 12. stoletju pred našim štetjem, vendar sta bila njegov obstoj in vloga v sodobnem času sporna.[28][30] Leta 108 pred našim štetjem je Han porazila Vimana Džoseona in na severu Korejskega polotoka vzpostavila štiri poveljstva. V nekaj desetletjih so tri poveljstva padla ali se umaknila proti zahodu. Ker je bilo v tem času Poveljstvo Lelang uničeno in obnovljeno, se je kraj postopoma premaknil proti Liaodongu. Tako se je njegova moč zmanjšala in služil je le kot trgovsko središče, dokler ga ni leta 313 osvojil Gogurjeo.[31][32][33]

Tri kraljestva Koreje[uredi | uredi kodo]

V obdobju, znanem kot Proto-tri kraljestva Koreje, so države Bujo, Okdžo, Dongje in Samhan zasedale celoten Korejski polotok in južno Mandžurijo. Iz njih so nastale Gogurjeo, Bekdže in Silla, ki so nadzorovale polotok kot Tri kraljestva Koreje. Gogurjeo, največja in najmočnejša med njimi, je bila zelo militaristična država,[34][35] and competed with various Chinese dynasties during its 700 years of history. Goguryeo experienced a golden age under Gwanggaeto the Great and his son Jangsu,[36][37][38][39] ki sta si v svojem času podredila Baekje in Silla ter dosegla kratko združitev treh korejskih kraljestev in postala najbolj dominantna sila na Korejskem polotoku.[40][41] Poleg boja za nadzor nad Korejskim polotokom je bil Gogurjeo vključen v veliko vojaških spopadov z različnimi kitajskimi dinastijami,[42] predvsem Gogurjeo-sui, v kateri je Gogurjeo premagal ogromno silo, ki naj bi štela več kot milijon mož.[43] Baekje was a great maritime power;[44] its nautical skill, which made it the Phoenicia of East Asia, was instrumental in the dissemination of Buddhism throughout East Asia and continental culture to Japan.[45][46] Baekje was once a great military power on the Korean Peninsula, especially during the time of Geunchogo,[47] but was critically defeated by Gwanggaeto the Great and declined.[48]Predloga:Self-published inline Silla was the smallest and weakest of the three, but it used cunning diplomatic means to make opportunistic pacts and alliances with the more powerful Korean kingdoms, and eventually Tang China, to its great advantage.[49][50]

Po združitvi treh kraljestev s Sillo leta 676 je nastopilo obdobje Severno-južnih držav, v katerem je večino Korejskega polotoka nadzorovala Silla, medtem ko je Balhe nadzoroval severne dele Gogurjeja. Balhe je ustanovil General Gogurjeo in je bil ustanovljen kot naslednik Goguryeja. V času svojega največjega razcveta je Balhae nadzoroval večino Mandžurije in dele ruskega Daljnega vzhoda ter se je imenoval "uspešna država na vzhodu".[51] Poznejša Silla je bila zlata doba umetnosti in kulture, kar dokazujejo Hvangnjongsa in Sokguram. Odnosi med Korejo in Kitajsko so v tem času ostali razmeroma mirni. Poznejša Silla je nadaljevala pomorsko spretnost Bekje, ki je delovala kot Feničija srednjeveške Vzhodne Azije, in v 8. in 9. stoletju obvladovala morja Vzhodne Azije ter trgovino med Kitajsko, Korejo in Japonsko, predvsem v času Jang Bogo; poleg tega je ljudstvo Silla ustvarilo čezmorske skupnosti na Kitajskem na polotoku Šandong in v ustju reke Jangtze.[52][53][54][55][56]

Združene dinastije[uredi | uredi kodo]

Čangdok, ena od petih velikih palač, zgrajenih v času dinastije Čoson, in še ena Unescova svetovna dediščina.

Leta 936 je poznejša tri kraljestva združil Tedžo iz Goredža, potomec gorejskega plemstva,[57] ki je ustanovil Gorjeo kot naslednico Gogurjeo.[13][14][58][59] Balhe je leta 926 padel pod okrilje Khitanskega cesarstva, desetletje pozneje pa je De Gvang-hjon, zadnji kronski princ Balheja pobegnil na jug v Gorjeo, kjer ga je Wang Geon toplo sprejel in vključil v vladarsko družino ter tako združil obe državi naslednici Gogurjeo.[60] Podobno kot Silla je bila tudi Gorjeo visoko kulturna država, ki je izumila kovinsko premično pisavo tiskarski stroj.[61][62][63][64][65][66][67]Predloga:Excessive citations inline After defeating the Khitan Empire, which was the most powerful empire of its time,[68][69] in the Goryeo–Khitan War, Goryeo experienced a golden age that lasted a century, during which the Tripitaka Koreana was completed and there were great developments in printing and publishing, promoting learning and dispersing knowledge on philosophy, literature, religion, and science; by 1100, there were 12 universities that produced famous scholars and scientists.[70][71] Vendar so Mongolski vpadi v 13. stoletju kraljestvo močno oslabili. Mongoli niso nikoli osvojili Gorjeja, vendar je korejski dvor po treh desetletjih bojev izčrpan poslal svojega kronskega princa v prestolnico Juan, da bi prisegel zvestobo Kublajhanu, ki jo je sprejel in eno od svojih hčera poročil s korejskim kronskim princem. Od takrat je Korjeo še naprej vladal Koreji, čeprav je bil naslednjih 86 let zaveznik Mongolov. V tem obdobju sta se oba naroda prepletla, saj so se vsi naslednji korejski kralji poročili z mongolskimi princesami in poslednjo cesarico dinastije Juan je bila korejska princesa. Sredi 14. stoletja je Korjeo pregnal Mongole, da bi si povrnil severna ozemlja, za kratek čas osvojil Liaojang in premagal vpade Rdečih Turbanov. Vendar je leta 1392 general Ji Song-gje]], ki mu je bilo ukazano, naj napade Kitajsko, obrnil svojo vojsko in izvedel državni udar.

Ji Song-gje je razglasil novo ime Koreje "Joseon" glede na Gojoseon in prestolnico preselil v Hanseong (eno od starih imen Seul)..[72] Prvih 200 let dinastije Čoson je bilo zaznamovanih z mirom in velikim znanstvenim napredkom, poleg tega pa je Sedžong Veliki za spodbujanje pismenosti med preprostim ljudstvom uvedel Hangul.[73] Prevladujoča ideologija tistega časa je bilo neokonfucijanstvo, ki ga je poosebljal razred sonbi: plemiči, ki so se odpovedali položaju bogastva in moči, da bi živeli študijsko in pošteno življenje. Med letoma 1592 in 1598 je Tojotomi Hidejoši začel invazijo Koreje, vendar so njegovo napredovanje ustavile korejske sile (predvsem Čoseonska mornarica pod vodstvom admirala Sun sina in njegove znamenite "Želvje ladje").[74][75][76][77][78]Predloga:Excessive citations inline s pomočjo milic , ki so jih oblikovali korejski civilisti, in kitajske vojske. Japonske sile so se morale sčasoma umakniti in odnosi med vsemi stranmi so se normalizirali. Vendar so Mandžurijjci izkoristili vojno oslabljeno stanje Džoseona in jo napadli v letih 1627 in 1637, nato pa so nadaljevali z osvajanjem dinastije Ming. Po normalizaciji odnosov z novo dinastijo Čing je Džoseon doživel skoraj 200-letno obdobje miru. Kralja Jeongdžo je v 18. stoletju vodila predvsem novo renesanso dinastije Čoson.[79][80] V 19. stoletju so kraljevske rodbine prevzele nadzor nad vlado, kar je povzročilo množično korupcijo in oslabitev države ter hudo revščino in kmečke upore po vsej državi. Poleg tega je čoseonska vlada sprejela strogo izolacionistično politiko in si prislužila vzdevek kraljestvo puščavnikov, vendar se na koncu ni uspela zaščititi pred imperializmom in je bila prisiljena odpreti svoje meje. Po prvi kitajsko-japonski vojni in rusko-japonski vojni je bila Koreja priključena Japonski (1910-1945). Sledilo je obdobje prisilne asimilacije, v katerem so bili korejski jezik, kultura in zgodovina zatrti.[81] Ob koncu druge svetovne vojne so ZDA predlagale razdelitev Korejskega polotoka na dve okupacijski coni (ameriško in sovjetsko). Dean Rusk in Charles H. Bonesteel III]] sta za razmejitveno črto predlagala 38. severni vzporednik, saj bi bil Seul pod nadzorom ZDA. Na presenečenje Ruska in Bonesteela so Sovjeti sprejeli njun predlog in se strinjali z delitvijo Koreje.[82]

Sodobna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Južne Koreje.
Vojni spomeniki v Koreji, zgrajen v spomin med vojno (1950-1953)
Med letoma 1962 in 1994 je Gospodarstvo Južne Koreje raslo s povprečno 10-odstotno letno rastjo, ki jo je spodbujala 20-odstotna letna rast izvoza,[83] v obdobju, imenovanem Čudež na reki Han.

Kljub prvotnemu načrtu o ponovni združitvi Koreje v Kairska deklaracija iz leta 1943 je stopnjevanje sovražnosti med Sovjetsko zvezo in ZDA sčasoma privedlo do vzpostavitve ločenih vlad, vsaka s svojo ideologijo, kar je leta 1948 pripeljalo do delitve Koreje na dve politični enoti: [Severna Koreja|Severno]] in Južno Korejo. Na jugu je Sjngman Rhee, nasprotnik komunizma, ki so ga podprle in imenovale Združene države Amerike za vodjo začasne vlade, maja zmagal na prvih predsedniških volitvah novo razglašene Republike Koreje. Na severu pa je bil septembra za predsednika Demokratične ljudske republike Koreje imenovan Kim Il-sung, nekdanji protijaponski gverilec in komunistični aktivist.

Oktobra je Sovjetska zveza razglasila Kim Il-sungovo vlado za suvereno nad obema deloma države. Združeni narodi so razglasili Rheejevo vlado za "zakonito vlado, ki ima učinkovit nadzor in jurisdikcijo nad tistim delom Koreje, ki ga je začasna komisija ZN za Korejo lahko opazovala in se z njim posvetovala", in vlado, ki "temelji na volitvah, ki jih je opazovala začasna komisija", poleg tega pa so izjavili, da je "to edina takšna vlada v Koreji."[84] Oba voditelja sta začela avtoritarno zatirati politične nasprotnike v svoji regiji in si prizadevala za združitev Koreje pod njunim nadzorom.[85] While South Korea's request for military support was denied by the United States,[86] North Korea's military was heavily reinforced by the Soviet Union.[87][88]


Korejska vojna[uredi | uredi kodo]

25. junija 1950 je Severna Koreja napadla Južno Korejo in sprožila korejsko vojno, prvi večji konflikt hladne vojne, ki je trajal do leta 1953. Sovjetska zveza je takrat bojkotirala Združene narode (ZN) in s tem izgubila pravico do veta. To je ZN omogočilo posredovanje v državljanski vojni, ko je postalo jasno, da bodo močnejše severnokorejske sile poenotile celotno državo. Sovjetska zveza in Kitajska sta podprli Severno Korejo, pozneje pa so v operaciji sodelovali milijoni. Vojna se je končala v brezizhodnem položaju, ko sta obe strani doživeli poraz in ogromno žrtev med korejskim civilnim prebivalstvom na severu in jugu. Med vojno je Rheejeva stranka spodbujala načelo ilminizma (ki je temeljilo na nemški ideologiji o "gospodarski rasi, Herrenvolk"), s katerim je poskušala ustvariti poslušne državljane s pomočjo etnične homogenosti in avtoritarnih pozivov k nacionalizmu.[89]

S premirjem iz leta 1953, ki ga Južna Koreja ni nikoli podpisala, je bil polotok razdeljen vzdolž demilitariziranega območja blizu prvotne razmejitvene črte. Mirovna pogodba ni bila nikoli podpisana, zato sta državi tehnično še vedno v vojni. V korejski vojni je umrlo približno 3 milijone ljudi, pri čemer je bilo sorazmerno število civilnih žrtev večje kot v drugi svetovni vojni ali vietnamski vojni, zaradi česar je bila morda najbolj smrtonosen spopad v času hladne vojne. Poleg tega je vojna uničila skoraj vsa večja korejska mesta.[90][91][92][93][94]{Predloga:Excessive citations inline


Po korejski vojni (1960-1990)[uredi | uredi kodo]

Predsednik Park Čung-hee je imel ključno vlogo pri hitrem razvoju južnokorejskega gospodarstva z izvozno usmerjeno industrializacijo.

Leta 1960 je študentska vstaja ("revolucija 19. aprila") privedla do odstopa avtokratskega Sjngmana Rheeja. Temu je sledilo 13 mesecev politične nestabilnosti, saj je Južno Korejo vodila šibka in neučinkovita vlada. To nestabilnost je prekinil državni udar 16. maja, ki ga je vodil general Park Čung-hee. Kot predsednik je Park nadzoroval obdobje hitre izvozno usmerjene industrializacije s politično represijo. Park je bil močno kritiziran kot neusmiljen vojaški diktator, ki je leta 1972 podaljšal svojo vladavino s sprejetjem nove ustave, ki je predsedniku dala obsežna (skoraj diktatorska) pooblastila in mu omogočila, da je lahko kandidiral za neomejeno število šestletnih mandatov. Gospodarstvo Južne Koreje se je v času Parkove vladavine močno razvilo. Vlada je razvila vsedržavni sistem hitrih cest, seulsko podzemno železnico in postavila temelje za gospodarski razvoj v njegovem 17-letnem mandatu, ki se je končal z z njegovim umorom leta 1979.

Čun je nato ustanovil Odbor za nacionalno obrambno politiko v izrednih razmerah in v skladu s svojim političnim načrtom prevzel predsedniški položaj. Čun in njegova vlada sta v Južni Koreji despotsko vladala do leta 1987, ko so do smrti mučili študenta Nacionalne univerze v Seulu, Park Jongčola.[95] 10 junija, Združenje katoliških duhovnikov za pravičnost je razkrilo incident, kar je sprožilo junijski demokratični boj po vsej državi. Čunova stranka Demokratična stranka pravičnosti in njen vodja Roh Te-voo sta na koncu objavila deklaracijo z dne 6.29, ki je vključevala neposredne volitve predsednika. Roh je na volitvah zmagal s tesno prednostjo pred glavnima opozicijskima voditeljema Kim De-džung in Kim Joung-sam. Seul je gostil Olimpijske igre 1988, ki so bile po mnenju mnogih uspešne in so pomembno prispevale k svetovni podobi in gospodarstvu Južne Koreje.[96]

Geografija, podnebje in okolje[uredi | uredi kodo]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Geografija Južne Koreje.
Topografija Južne Koreje.

Južna Koreja zaseda južni del Korejskega polotoka, ki sega približno 1.100 km (680 mi) od azijske celine. Ta gorati polotok na zahodu obkrožata Rumeno morje, na vzhodu pa Japonsko morje. Njegova južna konica leži ob Korejski ožini in Vzhodnokitajsko morje. Država, vključno z vsemi otoki, leži med zemljepisnima širinama 33. severni vzporednik (33°) in 39. severni vzporednik (39°) ter zemljepisnima dolžinama 124. vzhodni poldnevnik (124°) in 130. vzhodni poldnevnik (130°E). Njegova skupna površina je 100.032 km2 (38.622,57 sq mi).[97]

Južno Korejo lahko razdelimo na štiri splošne regije: vzhodno regijo z visokimi gorskimi verigami in ozkimi obalnimi ravnicami; zahodno regijo s širokimi obalnimi ravnicami, rečnih porečij in gričevnatimi predeli; jugozahodno regijo z gorami in dolinami ter jugovzhodno regijo, v kateri prevladuje široko porečje reke Nakdong]]. V Južni Koreji so tri kopenske ekoregije: srednjekorejski listnati gozdovi, mandžurski mešani gozdovi in južnokorejski zimzeleni gozdovi.[98]

Južna Koreja ima večinoma gorat teren, ki večinoma ni obdelovalna zemlja. Nižine, ki so predvsem na zahodu in jugovzhodu, predstavljajo le 30 % celotnega ozemlja.

Ob zahodni in južni obali Južne Koreje leži približno tri tisoč otokov, večinoma majhnih in nenaseljenih. Džedžu-do je približno 100 kilometrov (62 milj) ob južni obali Južne Koreje. Je največji otok v državi s površino 1.845 kvadratnih kilometrov (712 square mile). Jeju je tudi kraj najvišje točke Južne Koreje: Hallasan, ugasli vulkan, dosega 1.950 metrov (6.400 čevljev) nad morsko gladino. Najvzhodnejša otoka Južne Koreje sta Ulleungdo in Gorovje Liancourt (Dokdo/Takešima), medtem ko sta Marado in Gorovje Socotra najjužnejša otoka Južne Koreje.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Podnebje Južne Koreje.
Podnebni diagram za Seul
JFMAMJJASOND
 
 
22
 
2
-6
 
 
24
 
4
-4
 
 
46
 
10
1
 
 
77
 
18
7
 
 
102
 
23
13
 
 
133
 
27
18
 
 
328
 
29
22
 
 
348
 
30
22
 
 
138
 
26
17
 
 
49
 
20
10
 
 
53
 
12
3
 
 
25
 
4
-3
povprečne temperature v °C
skupno padavin v mm
vir: [99]
imperialna pretvorba
JFMAMJJASOND
 
 
0.9
 
35
21
 
 
0.9
 
39
25
 
 
1.8
 
50
34
 
 
3
 
64
45
 
 
4
 
73
55
 
 
5.2
 
80
64
 
 
13
 
84
71
 
 
14
 
85
72
 
 
5.4
 
78
62
 
 
1.9
 
67
50
 
 
2.1
 
53
37
 
 
1
 
40
26
povprečne temperature v °F
skupno padavin v inčih

Južna Koreja ima običajno vlažno celinsko podnebje in vlažno subtropsko podnebje, nanjo pa vpliva vzhodnoazijski monsun, pri čemer so padavine močnejše poleti v kratkem deževnem obdobju, imenovanem vzhodnoazijska deževna doba ([[장마), ki se začne konec junija do konca julija. Zime so lahko zelo mrzle, saj se najnižja temperatura v notranjosti države spusti pod {−20 °C (−4 °F): v Seulu je povprečni januarski temperaturni razpon −7 do[convert: neznana enota], povprečni avgustovski temperaturni razpon pa 22 do[convert: neznana enota]. Zimske temperature so višje ob južni obali in precej nižje v gorati notranjosti.[100] Poletje je lahko neprijetno vroče in vlažno, saj temperature v večjem delu države presegajo 30 °C (86 °F). Južna Koreja ima štiri letne čase: pomlad, poletje, jesen in zimo. Pomlad običajno traja od konca marca do začetka maja, poletje od sredine maja do začetka septembra, jesen od sredine septembra do začetka novembra, zima pa od sredine novembra do sredine marca.

Največ padavin pade v poletnih mesecih od junija do septembra. Južna obala je pozno poleti izpostavljena tifonom, ki prinašajo močne vetrove, močno deževje in včasih poplave. Povprečna letna količina padavin se giblje od 1.370 mm (54 in) v Seulu do 1.470 mm (58 in) v Busanu.

Okolje[uredi | uredi kodo]
Opombe[uredi | uredi kodo]

 1. Južnokorejci uporabljajo ime Hanguk (한국, 韓國) ko govorimo o Južni Koreji ali Koreji kot celoti. Dobesedni prevod Južna Koreja,Namhan (남한, 南韓), se uporablja redko. Severnokorejci uporabljajo Namchosŏn (남조선, 南朝鮮), ko gre za Južno Korejo, izhaja iz severnokorejskega imena za Korejo, Chosŏn (조선, 朝鮮).
 2. Predloga:Korean.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. [시행 2016.8.4.] [법률 제13978호, 2016.2.3., 제정] [Enforcement 2016.8.4. Law No. 13978, enacted on February 3, 2016] (korejščina). 2016. Pridobljeno dne 26 July 2017.
 2. Global, K. E. D. "S.Korea to report first-ever population drop in 2021". KED Global (angleščina). Pridobljeno dne 2022-05-17.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "World Economic Outlook Database April 2022". IMF.org. International Monetary Fund. Pridobljeno dne 19 June 2022.
 4. Service (KOCIS), Korean Culture and Information. "The Korean Economy – the Miracle on the Hangang River : Korea.net : The official website of the Republic of Korea". www.korea.net (angleščina). Pridobljeno dne 2022-05-06.
 5. "2021 World Press Freedom Index". RSF. 11 January 2022.
 6. Lara Farrar. "'Korean Wave' of pop culture sweeps across Asia". CNN (angleščina).
 7. Kim, Harry (2 February 2016). "Surfing the Korean Wave: How K-pop is taking over the world | The McGill Tribune". The McGill Tribune. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23 November 2018. Pridobljeno dne 31 May 2019.
 8. Nguyen Hoai Phuong, Duong. Korean Wave as Cultural Imperialism: A study of K-pop Reception in Vietnam (PDF) (Disertacija). Leiden University.
 9. Roberts, John Morris; Westad, Odd Arne (2013). The History of the World. Oxford University Press. str. 443. ISBN 978-0-19-993676-2. Pridobljeno dne 15 July 2016.
 10. Gardner, Hall (27 November 2007). Averting Global War: Regional Challenges, Overextension, and Options for American Strategy. Palgrave Macmillan. str. 158–159. ISBN 978-0-230-60873-3. Pridobljeno dne 15 July 2016.
 11. Laet, Sigfried J. de (1994). History of Humanity: From the seventh to the sixteenth century. UNESCO. str. 1133. ISBN 978-92-3-102813-7. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 12. Walker, Hugh Dyson (20 November 2012). East Asia: A New History. AuthorHouse. str. 6–7. ISBN 978-1-4772-6517-8. Pridobljeno dne 19 November 2016.
 13. 13,0 13,1 Rossabi, Morris (20 May 1983). [https://books.google.com/books?id=sNpD5UKmkswC&q=%22As+the+self-proclaimed+successor+to+Koguryo+a nd+the+protector+of+Parhae+refugees%2C+many+of+them+of+Koguryo+origin%2C+Koryo+considered+the+northern+territories+in+Manchuria+its+rightful+legacy.%22 China Among Equals: The Middle Kingdom and Its Neighbors, 10th–14th Centuries] Preveri |url= vrednost (pomoč). University of California Press. str. 323. ISBN 978-0-520-04562-0. Pridobljeno dne 8 November 2016. line feed znak v |url= na poziciji 98 (pomoč)
 14. 14,0 14,1 Yi, Ki-baek (1984). A New History of Korea. Harvard University Press. str. 103. ISBN 978-0-674-61576-2. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 15. Yunn, Seung-Yong (1996), "Muslims earlier contact with Korea", Religious culture of Korea, Hollym International, str. 99
 16. Dourado, Fernão. "Atlas de Fernão Vaz Dourado". Arquivo nacional da Torre do Tombo.
 17. "1369MAPAS E ICONOGRAFIA DOS SÉCS. XVI E XVII" (PDF).
 18. pato, Raymundo. "Cartas de Afonso de Albuquerque, vol. 1".
 19. Korea原名Corea? 美國改的名. United Daily News (kitajščina). 5 July 2008. Pridobljeno dne 28 March 2014.
 20. Barbara Demick (15 September 2003). "A 'C' Change in Spelling Sought for the Koreas". Los Angeles Times. Pridobljeno dne 28 March 2016.
 21. 이기환 (30 August 2017). [이기환의 흔적의 역사]국호논쟁의 전말…대한민국이냐 고려공화국이냐. 경향신문 (korejščina). The Kyunghyang Shinmun. Pridobljeno dne 2 July 2018.
 22. 이덕일. [이덕일 사랑] 대~한민국. 조선닷컴 (korejščina). Chosun Ilbo. Pridobljeno dne 2 July 2018.
 23. 23,0 23,1 Myers, Brian Reynolds (28 December 2016). "Still the Unloved Republic". Sthele Press. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13 March 2018. Pridobljeno dne 10 June 2019. Tehan minguk. V angleščini se prevaja kot Republic of Korea ali South Korea, kar za nas tujce pomeni, da je država politična entiteta, ki se razlikuje od severne sosede. Za večino tukajšnjih ljudi pa ima izraz Taehan minguk ta pomen le, če se uporablja v kontrastu z besedo Pukhan (Severna Koreja). Če vprašate Južnokorejce, kdaj je bil ustanovljen Taehan minguk, jih bo več odgovorilo "pred 5000 leti" kot "leta 1948", saj je za njih to preprosto polno ime za Hanguk, Korejo, domovino. To je vse, kar je pomenilo večini ljudi, ki so tako ponosno vzklikali te štiri zloge med svetovnim prvenstvom leta 2002.
 24. Myers, Brian Reynolds (20 May 2018). "North Korea's state-loyalty advantage". Free Online Library. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20 May 2018. Pridobljeno dne 26 May 2018.
 25. "Ancient civilizations" (Sporočilo za javnost). Canada: Royal Ontario Museum. 12 December 2005. Pridobljeno dne 25 April 2010.
 26. "Prehistoric Korea". About Korea. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2 March 2008. Pridobljeno dne 12 July 2008., Office of the Prime Minister.
 27. "Korea's History". Asian Shravan. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28 January 2010. Pridobljeno dne 17 February 2009.
 28. 28,0 28,1 * Seth, Michael J. (2010). A History of Korea: From Antiquity to the Present. Rowman & Littlefield Publishers. str. 443. ISBN 978-0-7425-6717-7.
  "Skrajna manifestacija nacionalizma in družinskega kulta je bila oživitev zanimanja za Tanguna, mitskega ustanovitelja prve korejske države ... Večina učbenikov in poklicnih zgodovinarjev ga obravnava kot mit."
  "Čeprav je Kidža morda res obstajal kot zgodovinska osebnost, je Tangun bolj problematičen."
  "Večina korejskih zgodovinarjev obravnava mit Tangun kot poznejšo stvaritev."
  "Mit Tangun je postal bolj priljubljen med skupinami, ki so si prizadevale za neodvisnost Koreje, mit Kidža pa je bil bolj uporaben za tiste, ki so želeli pokazati, da je Koreja močno povezana s Kitajsko."
  "Če moramo izbirati med njima, se soočimo z dejstvom, da je Tangun s svojim nadnaravnim izvorom jasnejši mitološki lik kot Kidža."
 29. Peterson, Mark; Margulies, Phillip (2009). A Brief History of Korea. Infobase Publishing. str. 6. ISBN 978-1-4381-2738-5.
 30. Hwang, Kyung-moon (2010). A History of Korea, An Episodic Narrative. Palgrave Macmillan. str. 4. ISBN 978-0-230-36453-0.
 31. Early Korea Arhivirano 25 June 2015 na Wayback Machine.. Shsu.edu. Retrieved 17 April 2015.
 32. 낙랑군. terms.naver.com.
 33. 이문영 (15 July 2011). 이야기보따리 삼국시대: 역사친구 004. Sowadang. ISBN 978-89-93820-14-0 – via Google Books.
 34. Yi, Ki-baek (1984). A New History of Korea. Harvard University Press. str. 23–24. ISBN 978-0-674-61576-2. Pridobljeno dne 21 November 2016.
 35. Walker, Hugh Dyson (November 2012). East Asia: A New History. AuthorHouse. str. 104. ISBN 978-1-4772-6516-1. Pridobljeno dne 21 November 2016.
 36. Yi, Hyŏn-hŭi; Pak, Sŏng-su; Yun, Nae-hyŏn (2005). New history of Korea. Jimoondang. str. 201. ISBN 978-89-88095-85-0. He launched a military expedition to expand his territory, opening the golden age of Goguryeo.
 37. Hall, John Whitney (1988). The Cambridge History of Japan. Cambridge University Press. str. 362. ISBN 978-0-521-22352-2. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 38. Embree, Ainslie Thomas (1988). Encyclopedia of Asian history. Scribner. str. 324. ISBN 978-0-684-18899-7. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 39. Cohen, Warren I. (20 December 2000). East Asia at the Center: Four Thousand Years of Engagement with the World. Columbia University Press. str. 50. ISBN 978-0-231-50251-1. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 40. Kim, Jinwung (5 November 2012). A History of Korea: From "Land of the Morning Calm" to States in Conflict. Indiana University Press. str. 35. ISBN 978-0-253-00078-1. Pridobljeno dne 11 October 2016.
 41. "Kings and Queens of Korea". KBS World Radio. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28 August 2016. Pridobljeno dne 26 August 2016.
 42. Walker, Hugh Dyson (20 November 2012). East Asia: A New History. AuthorHouse. str. 161. ISBN 978-1-4772-6517-8. Pridobljeno dne 8 November 2016.
  • White, Matthew (7 November 2011). Atrocities: The 100 Deadliest Episodes in Human History. W. W. Norton & Company. str. 78. ISBN 978-0-393-08192-3. Pridobljeno dne 8 November 2016.
  • Grant, Reg G. (2011). 1001 Battles That Changed the Course of World History. Universe Pub. str. 104. ISBN 978-0-7893-2233-3. Pridobljeno dne 8 November 2016.
  • Bedeski, Robert (12 March 2007). Human Security and the Chinese State: Historical Transformations and the Modern Quest for Sovereignty. Routledge. str. 90. ISBN 978-1-134-12597-5. Pridobljeno dne 8 November 2016.
  • Yi, Ki-baek (1984). A New History of Korea. Harvard University Press. str. 47. ISBN 978-0-674-61576-2. Pridobljeno dne 29 July 2016. Koguryŏ je bil prvi, ki je leta 598 s pogumnim napadom čez reko Liao na Liao-hsi začel sovražnosti. Cesar Sui Ven Ti je začel povračilni napad na Koguryŏ, vendar je doživel preobrat in se sredi poti obrnil nazaj. Jang Ti, naslednji cesar Sui, je leta 612 izvedel invazijo neslutenih razsežnosti in zbral ogromno vojsko, ki naj bi štela več kot milijon mož. Ko njegovi vojski ni uspelo zavzeti trdnjave Liao-tung (današnji Liao-jang), sidro prve obrambne linije Kogurja, je skoraj tretjino svojih sil, približno 300.000 mož, prekinil bitko in napadel neposredno prestolnico Kogurja P'yŏngyang. Toda vojsko Sui je v past zvabil slavni kogurujski poveljnik Ŭlchi Mundŏk in pri reki Salsu (Ch'ŏngch'ŏn) je doživela katastrofalen poraz. Rečeno je, da je od 300.000 suejskih vojakov, ki so prečkali reko Yalu, preživelo le 2.700 in našlo pot nazaj, cesar Sui pa je zdaj odpravil obleganje trdnjave Liao-tung in umaknil svoje sile na samo Kitajsko. Jang Ti je še naprej pošiljal svoje vojske proti Kogurju, vendar spet brez uspeha, in kmalu je njegovo vojno oslabljeno cesarstvo propadlo.
  • Nahm, Andrew C. (2005). A Panorama of 5000 Years: Korean History (Second revised izd.). Seoul: Hollym International Corporation. str. 18. ISBN 978-0-930878-68-9. Kitajsko, ki je bila od začetka 3. stoletja razdeljena na številne države, je konec 6. stoletja ponovno združila dinastija Sui. Kmalu zatem je Kitajska Sui mobilizirala veliko število vojakov in začela vojno proti Koguriji. Vendar so bili prebivalci Kogurja enotni in so uspeli odbiti kitajske agresorje. Leta 612 so vojske Sui ponovno vdrle v Korejo, vendar so se sile Koguryŏ pogumno borile in povsod uničile vojske Sui. General Ŭlchi Mundŏk iz Koguryŏa je v bitkah pri reki Salsu (zdaj reka Ch'ŏngch'ŏn) s svojo domiselno vojaško taktiko popolnoma uničil okoli 300.000 suejskih vojakov, ki so prišli čez reko Yalu. Samo 2 700 suejskim vojakom je uspelo pobegniti iz Koreje. Dinastija Sui, ki je zapravila toliko energije in delovne sile za agresivne vojne proti Koguryŏ, je leta 618 padla.
 43. Ebrey, Patricia Buckley; Walthall, Anne; Palais, James B. (2006). East Asia: A Cultural, Social, and Political History. Houghton Mifflin. str. 123. ISBN 978-0-618-13384-0. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 44. Kitagawa, Joseph (5 September 2013). The Religious Traditions of Asia: Religion, History, and Culture. Routledge. str. 348. ISBN 978-1-136-87590-8. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 45. Ebrey, Patricia Buckley; Walthall, Anne; Palais, James B. (2013). East Asia: A Cultural, Social, and Political History, Volume I: To 1800. Cengage Learning. str. 104. ISBN 978-1-111-80815-0. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 46. A Brief History of Korea. Ewha Womans University Press. 1 January 2005. str. 29–30. ISBN 978-89-7300-619-9. Pridobljeno dne 21 November 2016.
 47. Yu, Chai-Shin (2012). The New History of Korean Civilization. iUniverse. str. 27. ISBN 978-1-4620-5559-3. Pridobljeno dne 21 November 2016.[vir iz samozaložbe]
 48. Kim, Jinwung (2012). A History of Korea: From "Land of the Morning Calm" to States in Conflict. Indiana University Press. str. 44–45. ISBN 978-0-253-00024-8. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 49. Wells, Kenneth M. (3 July 2015). Korea: Outline of a Civilisation. Brill. str. 18–19. ISBN 978-90-04-30005-7. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 50. Injae, Lee; Miller, Owen; Jinhoon, Park; Hyun-Hae, Yi (15 December 2014). Korean History in Maps. Cambridge University Press. str. 64–65. ISBN 978-1-107-09846-6. Pridobljeno dne 24 February 2017.
 51. Kitagawa, Joseph (5 September 2013). The Religious Traditions of Asia: Religion, History, and Culture. Routledge. str. 348. ISBN 978-1-136-87590-8. Pridobljeno dne 21 July 2016.
 52. DuBois, Jill (2004). Korea. Marshall Cavendish. str. 22. ISBN 978-0-7614-1786-6. Pridobljeno dne 29 July 2016. golden age of art and culture.
 53. Randel, Don Michael (2003). The Harvard Dictionary of Music. Harvard University Press. str. 273. ISBN 978-0-674-01163-2. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 54. Hopfner, Jonathan (10 September 2013). Moon Living Abroad in South Korea. Avalon Travel. str. 21. ISBN 978-1-61238-632-4. Pridobljeno dne 29 July 2016.
 55. Kim, Djun Kil (30 January 2005). The History of Korea. ABC-CLIO. str. 47. ISBN 978-0-313-03853-2. Pridobljeno dne 30 September 2016.
 56. 박, 종기 (24 August 2015). 고려사의 재발견: 한반도 역사상 가장 개방적이고 역동적인 500년 고려 역사를 만나다 (korejščina). 휴머니스트. ISBN 978-89-5862-902-3. Pridobljeno dne 27 October 2016.
 57. Kim, Djun Kil (30 January 2005). The History of Korea. ABC-CLIO. str. 57. ISBN 978-0-313-03853-2. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 58. Grayson, James H. (5 November 2013). Korea – A Religious History. Routledge. str. 79. ISBN 978-1-136-86925-9. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 59. Lee, Ki-Baik (1984). A New History of Korea. Cambridge: Harvard University Press. str. 103. ISBN 978-0-674-61576-2. Ko je Parhe približno v tem času propadel pod rokami Khitanov, je velik del vladajočega razreda, ki je bil po rodu Koguryŏ, pobegnil v Koryŏ. Wang Kŏn jih je toplo sprejel in jim velikodušno podaril zemljo. Poleg tega, da je kronskemu princu Parhe, Te Kvang-hyŏnu, podelil ime WVng Kje ("naslednik kraljevega Vanga"), je Vang Kŏn njegovo ime vpisal v register kraljevega gospodinjstva, s čimer je jasno sporočil, da pripadata istemu rodu, in dal opraviti obrede v čast svojega prednika. Tako je Koryŏ dosegel pravo narodno združitev, ki ni zajela le kasnejših treh kraljestev, temveč celo preživele Koguryŏjeve rodbine iz kraljestva Parhe.
 60. "Korean Classics : Asian Collections: An Illustrated Guide (Library of Congress – Asian Division)". Library of Congress. Pridobljeno dne 19 August 2016.
 61. "Gutenberg Bible". British Library. Pridobljeno dne 19 August 2016.
 62. "Korea, 1000–1400 A.D. | Chronology | Heilbrunn Timeline of Art History". The Metropolitan Museum of Art. Pridobljeno dne 19 August 2016.
 63. Chandler, Daniel; Munday, Rod (2016). "Movable type". V Chandler, Daniel; Munday, Rod (ur.). A Dictionary of Media and Communication. Oxford University Press. doi:10.1093/acref/9780199568758.001.0001. ISBN 978-0-19-956875-8. Pridobljeno dne 19 August 2016.
 64. Ebrey, Patricia Buckley; Walthall, Anne (1 January 2013). East Asia: A Cultural, Social, and Political History. Cengage Learning. ISBN 978-1-285-52867-0. Pridobljeno dne 19 August 2016.
 65. "World Treasures: Beginnings". Library of Congress. 29 July 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29 August 2016. Pridobljeno dne 15 July 2016.
 66. "Digital Jikji". Digital Jikji. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13 March 2011. Pridobljeno dne 25 April 2010.
 67. Bulliet, Richard; Crossley, Pamela; Headrick, Daniel; Hirsch, Steven; Johnson, Lyman (1 January 2014). The Earth and Its Peoples, Brief: A Global History. Cengage Learning. str. 264. ISBN 978-1-285-44551-9. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 68. Cohen, Warren I. (20 December 2000). East Asia at the Center: Four Thousand Years of Engagement with the World. Columbia University Press. str. 107. ISBN 978-0-231-50251-1. Pridobljeno dne 12 September 2016.
 69. Lee, Kenneth B. (1997). Korea and East Asia: The Story of a Phoenix. Greenwood Publishing Group. str. 61. ISBN 978-0-275-95823-7. Pridobljeno dne 28 July 2016.
 70. Bowman, John (5 September 2000). Columbia Chronologies of Asian History and Culture. Columbia University Press. str. 202. ISBN 978-0-231-50004-3. Pridobljeno dne 1 August 2016. The Mongolian-Khitan invasions of the late tenth century challenge the stability of the Koryo government, but a period of prosperity follows the defeat of the Khitan in 1018..
 71. Yi, Ki-baek (1984). A New History of Korea. Harvard University Press. str. 165. ISBN 978-0-674-61576-2. Pridobljeno dne 19 November 2016.
 72. Koerner, E.F.K.; Asher, R. E. (28 June 2014). Concise History of the Language Sciences: From the Sumerians to the Cognitivists. Elsevier. str. 54. ISBN 978-1-4832-9754-5. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 73. Turnbull, Stephen (20 November 2012). The Samurai Invasion of Korea 1592–98. Osprey Publishing. str. 17. ISBN 978-1-78200-712-8. Pridobljeno dne 25 March 2015. "His naval victories were to prove decisive in the Japanese defeat, although Yi was to die during his final battle in 1598."
 74. Perez, Louis (2013). Japan At War: An Encyclopedia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. str. 140. ISBN 978-1-59884-741-3."Just as a complete Japanese victory appeared imminent, Admiral Yi entered the war and quickly turned the tide."
 75. Perez, Louis (2013). Japan At War: An Encyclopedia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. str. 140–141. ISBN 978-1-59884-741-3."Yi's successes gave Korea complete control of the sea lanes around the peninsula, and the Korean navy was able to intercept most of the supplies and communications between Japan and Korea"
 76. Elisonas, Jurgis. "The inseparable trinity: Japan's relations with China and Korea". The Cambridge History of Japan. Vol. 4. Ed. John Whitney Hall. Cambridge: Cambridge University Press, 1991. p. 278
 77. Lee, Ki-baik. A New History of Korea. Trans. Edward W. Wagner and Edward J. Schultz. Seoul: Ilchokak, 1984. pp. 212
 78. 신형식 (January 2005). A Brief History of Korea. Ewha Womans University Press. ISBN 978-89-7300-619-9. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 79. Beirne, Paul (April 2016). Su-un and His World of Symbols: The Founder of Korea's First Indigenous Religion. Routledge. ISBN 978-1-317-04749-0. Pridobljeno dne 8 November 2016.
 80. "Korea – Korea under Japanese rule | Britannica". www.britannica.com (angleščina). Pridobljeno dne 2022-04-27.
 81. Fry, Michael (5 August 2013). "National Geographic, Korea, and the 38th Parallel" (angleščina). National Geographic. Pridobljeno dne 15 May 2021.
 82. "Republic of Korea". worldbank.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2 May 2014.
 83. "195 (III) The problem of the independence of Korea" Arhivirano 23 October 2013 na Wayback Machine., 12 December 1948, Resolutions Adopted by the General Assembly During its Third Session, p. 25.
 84. Regarding Syngman Rhee (South Korea):
  • Lee, Gil-sang (2005). Korea through the Ages. Seongnam: Center for Information on Korean Culture, the Academy of Korean Studies. str. 166–181.
  • Lee, Hyun-hee; Park, Sung-soo; Yoon, Nae-hyun (2005). New History of Korea. Paju: Jimoondang. str. 584–590.
  Regarding Kim Il-sung (North Korea):
  • Buzo, Adrian (2002). The Making of Modern Korea. London: Routledge. str. 71–91. ISBN 978-0-415-23749-9.
 85. Appleman, Roy E. (1998) [1961]. South to the Naktong, North to the Yalu. United States Army Center of Military History. str. 17. ISBN 978-0160019180. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7 February 2014.
 86. Millett, Allan R. (2007). The Korean War: The Essential Bibliography. The Essential Bibliography Series. Dulles, VA: Potomac Books Inc. str. 14. ISBN 978-1574889765.
 87. Stuecker, William (2004). Korean War: World History. University Press of Kentucky. str. 102–103.
 88. Su-kyoung Hwang, Korea's Grievous War. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2016; pg. 90–95.
 89. Kim, Samuel S. (2014). "The Evolving Asian System". International Relations of Asia. Rowman & Littlefield. str. 45. ISBN 978-1-4422-2641-8. Vzhodna Azija s tremi od štirih glavnih prelomnic hladne vojne - razdeljeno Nemčijo, razdeljeno Korejo, razdeljeno Kitajsko in razdeljenim Vietnamom - je dobila dvomljivo čast, da je med letoma 1945 in 1994 povzročila največje število oboroženih spopadov z več smrtnimi žrtvami kot katera koli druga regija ali podregija. Celo v Aziji, medtem ko je bilo v Srednji in Južni Aziji v regiji skupaj 2,8 milijona smrtnih žrtev, je v Vzhodni Aziji skupaj 10,4 milijona, vključno s kitajsko državljansko vojno (1 milijon), korejsko vojno (3 milijone), vietnamsko vojno (2 milijona) in Pol Potovim genocidom v Kambodži (1 do 2 milijona).
 90. Cumings, Bruce (2011). The Korean War: A History. Modern Library. str. 35. ISBN 978-0-8129-7896-4. Različne enciklopedije navajajo, da so v triletnem konfliktu sodelujoče države skupaj izgubile več kot 4 milijone življenj, od tega vsaj 2 milijona civilistov - kar je večji odstotek kot v drugi svetovni vojni ali Vietnamu. Na korejskem prizorišču je življenje izgubilo 36 940 Američanov; od tega jih je bilo 33 665 ubitih v boju, 3 275 pa jih je umrlo zaradi neagresivnih vzrokov. Približno 92.134 Američanov je bilo ranjenih v boju, desetletja pozneje pa je bilo 8.176 Američanov še vedno razglašenih za pogrešane. Južna Koreja je utrpela 1 312 836 žrtev, od tega 415 004 mrtvih. Med drugimi zavezniki ZN je bilo 16 532 žrtev, od tega 3 094 mrtvih. Po ocenah je bilo severnokorejskih žrtev 2 milijona, od tega približno milijon civilistov in 520.000 vojakov. Ocenjuje se, da je v boju izgubilo življenje 900 000 kitajskih vojakov.
 91. McGuire, James (2010). Wealth, Health, and Democracy in East Asia and Latin America. Cambridge University Press. str. 203. ISBN 978-1-139-48622-4. In Korea, war in the early 1950s cost nearly 3 million lives, including nearly a million civilian dead in South Korea.
 92. Painter, David S. (1999). The Cold War: An International History. Routledge. str. 30. ISBN 978-0-415-15316-4. Korejska vojna je pred koncem zahtevala več kot 3 milijone življenj, od tega več kot 50.000 ameriških vojakov in vojakinj ter veliko več kitajskih in korejskih žrtev. Vojna je sprožila tudi številne spremembe, ki so privedle do militarizacije in zaostritve hladne vojne.
 93. Lewy, Guenter (1980). America in Vietnam. Oxford University Press. str. 450–453. ISBN 978-0-19-987423-1. Za korejsko vojno je edini zanesljiv podatek o smrtnih žrtvah v ameriški vojski, ki je vključeval 33 629 smrtnih žrtev v boju in 20 617 smrtnih žrtev zaradi drugih vzrokov. Severnokorejski in kitajski komunisti niso nikoli objavili statističnih podatkov o svojih žrtvah. Število smrtnih žrtev v južnokorejski vojski naj bi preseglo 400.000; južnokorejsko obrambno ministrstvo navaja število 281.257 ubitih in pogrešanih. Po ocenah je bilo ubitih približno pol milijona komunističnih vojakov. Skupno število korejskih civilistov, ki so umrli v spopadih, zaradi katerih so bila skoraj vsa večja mesta v Severni in Južni Koreji porušena, je ocenjeno na 2 do 3 milijone. To pomeni, da je umrlo skoraj milijon vojakov in morda 2,5 milijona civilistov, ki so bili ubiti ali so umrli zaradi tega izjemno uničujočega spopada. Delež civilistov, ubitih v velikih vojnah tega stoletja (in ne samo v velikih), se je torej stalno povečeval. V drugi svetovni vojni je dosegel približno 42 odstotkov, v korejski vojni pa morda celo 70 odstotkov.  ... ugotavljamo, da se razmerje med številom civilnih in vojaških žrtev [v Vietnamu] ne razlikuje bistveno od razmerja v drugi svetovni vojni in je precej nižje od razmerja v korejski vojni.
 94. "20 years later, father still seeks truth in son's death" Arhivirano 3 March 2016 na Wayback Machine., The Hankyoreh, 15 January 2007. Retrieved 15 July 2010.
 95. "Two Decedes After Seoul Olympics". Korea Times. 30 October 2007.
 96. 행정구역(구시군)별 국토적. Korea Statistical Information Service (korejščina). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17 September 2004. Pridobljeno dne 27 March 2006.
 97. Dinerstein, Eric; et al. (2017). "An Ecoregion-Based Approach to Protecting Half the Terrestrial Realm". BioScience. 67 (6): 534–545. doi:10.1093/biosci/bix014. ISSN 0006-3568. PMC 5451287. PMID 28608869.
 98. Climate data in seoul, 1971 ~ 2000(korejsko), Korea Meteorological Administration.
 99. South Korea climate Arhivirano 30 March 2014 na Wayback Machine., U.S. Library of Congress, Country studies