Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Akademski pevski zbor Tone Tomšič)
Jump to navigation Jump to search
Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
Portret
Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom (1935)
Osnovni podatki
IzvorLjubljana
Slogiklasična glasba, resna glasba, ljudska glasba
Leta delovanja92
Spletna stranapz-tt.si
Članištudentje Univerze v Ljubljani

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je sestavljen iz študentk in študentov vseh fakultet Univerze v Ljubljani. Ustanovljen je bil kot moški sestav leta 1926 z imenom Akademski pevski zbor v Ljubljani, njegov ustanovitelj je bil France Marolt. Kasneje je dobil ime po narodnem heroju Tonetu Tomšiču. Spada med najpomembnejše zbore na Slovenskem. Posebno pozornost posveča sodobni zborovski literaturi. Dvakrat je zmagal na tekmovanju Grand Prix (Arezzo 2002, Debrecen 2008).[1] Od oktobra 2015 ga vodi dirigentka Jerica Bukovec.[2][3]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zbor leta 2010 z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom

Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. V letih 1938-39 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

APZ že od svojega nastanka šteje med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnično plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno- zgodovinskih stilnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. APZ z naročili in natečaji spodbuja nastanek novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev in z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, sodeluje pri izvedbah vokalno- inštrumentalnih projektov (C. Orff: Carmina Burana, G. Verdi: Requiem, G. Puccini: Messa di Gloria, J. Brahms: Nemški Requiem, A. Nordheim: Wirklicher Wald, L. Lebič: Zgodbe/Fables …), snema za arhiv RTV Slovenija, sodeluje s tujimi dirigenti pri zborovodskih seminarjih (mentorji: Peter Hanke, Jesper Grove Jørgensen in Ragnar Rasmussen), koncertih in festivalih.

Nekdanji dirigent Stojan Kuret

Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na mnogih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Največji mednarodni uspehi APZ so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours: 1980 pod vodstvom Jožeta Fürsta, 1984 pod vodstvom Jerneja Habjaniča ter 1999 pod vodstvom Stojana Kureta; Gorica: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta; Varna: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta in 2007 pod vodstvom Urše Lah) in osvojena prva nagrada na tekmovanju za Grand Prix Evrope 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah. Še pred uvedbo tekmovanj Grand Prix pa zmage na tekmovanjih C. A. Seghizzi v Gorici 1963 pod vodstvom Lojzeta Lebiča, 1965 in 1967 pod vodstvom Marka Muniha in 1980 kot absolutni zmagovalec pod vodstvom Jožeta Fürsta.

Nekdanja dirigentka Urša Lah

Od jeseni 2002 do sredine oktobra 2009 je zbor vodila Urša Lah. Pod njenim vodstvom je zbor dosegel prvo mesto na Mednarodnem pevskem festivalu v finskem mestu Tampere leta 2003, julija 2004 pa je osvojil dve prvi mesti in prvi nagradi v kategorijah mešanih in ženskih zborov na tekmovanju v španskem Cantonigrosu. Zlato pot je zbor nadaljeval tudi v letu 2005, saj je na državnem tekmovanju NAŠA PESEM v Mariboru osvojil prvo mesto in prejel zlato plaketo, ter »priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja do danes« za izvedbo skladbe »Libera me« Nane Forte, prvo nagrado pa je osvojil tudi na tekmovanju Čist’ druga pesem 2005. Svoj evropski sloves je potrdil s prvim mestom in prvo nagrado v kategoriji Tematski program na 44. mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Gorici julija 2005 in z uvrstitvijo v finale tekmovanja EBU »Let the Peoples Sing« 2005, ki je potekal v Kölnu.

Leta 2006 je zbor praznoval visoki jubilej, 80-letnico ustanovitve.[4] Poleg številnih koncertov in nastopov se je APZ v tem letu udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v Mariboru in se uvrstil v tekmovanje za veliko nagrado ter prejel zlato plaketo. Izdal je zgoščenko s slovenskimi ljudskimi pesmimi Zmiərom moram bondrati, ob obletnici pa je pripravil tudi razstavo Mladi že 80 let, ob kateri je izšel zbornik, ki prikazuje zgodovino zbora od leta 1926 vse do danes. Jubilejno leto so apezejevci slovesno zaključili 12. decembra 2006 s koncertom v Unionski dvorani ob 65-letnici znamenitega koncerta leta 1941 v okupirani Ljubljani.

V letu 2007 se je zbor udeležil dveh mednarodnih tekmovanj, in sicer je na 29. mednarodnem zborovskem tekmovanju “Prof. G. Dimitrov” v Varni, Bolgarija, osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, dosegel najvišje število točk na tekmovanju ter osvojil Grand Prix Varna 2007, Urša Lah pa je dobila nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Na 46. mednarodnem zborovskem tekmovanju “C. A. Seghizzi” v Gorici, Italija je APZ Tone Tomšič osvojil 1. mesto v kategoriji Sakralno večzborje in Grand Prix Basilica di Aquileia, 2. mesto v kategoriji Zgodovinski prerez, 2. mesto v kategoriji Tematski programi ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo sakralne skladbe, Urša Lah pa je prejela posebno nagrado za izbiro programa najvišje umetniške vrednosti.

Dosežen uspeh v Varni je zbor uvrstil na najelitnejše zborovsko tekmovanje na svetu – tekmovanje za Grand Prix Evrope. Udeležili so se ga marca 2008 v madžarskem Debrecenu. Tam so pokazali najvišjo stopnjo odličnosti in med najvišjo svetovno konkurenco, že drugič, osvojili Grand Prix Evrope.[1] Aprila 2009 so se pevci APZ Tone Tomšič udeležili mednarodnega zborovskega tekmovanja v Olomoucu na Češkem, kjer so osvojili dve zlati medalji, in sicer v dveh kategorijah – mešani zbori in ženski zbori.

V letu 2010 se zbor udeležil mednarodnega zborovskega festivala Cantonigros v Španiji ter zasedel 2. mesto v kategoriji umetnih pesmi ter 2. mesto v kategoriji ljudskih pesmi. Jeseni istega leta je na mednarodnem tekmovanju v italijanskem Riminiju osvojil 1. mesto v kategoriji ljudskih pesmi ter 1. mesto v kategoriji mešanih zborov. Pevci se ponašanjo tudi z Veliko nagrado mesta Rimini.

APZ Tone Tomšič leta 2018 z dirigentko Jerico Gregorc Bukovec
APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani leta 2018 z dirigentko Jerico Bukovec

Sezona 2010/11 je zaznamovana z zmago na prestižnem mednarodnem zborovskem tekmovanju Fleischmann International Trophy competition v Irskem Corku. Zbor je dosegel 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado Heinrich Schütz Perpetual Trophy za izvedbo skladbe Heinricha Schütza »Die Mit Tränen Säen, Psalm 126«. Julija 2011 so pevci izvedli mednarodno turnejo po Filipinih, Tajvanu in Kitajski.

Zbor je leta 2012 na mednarodnem tekmovanju v Špitalu ob dravi dosegel prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in dobil posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe. Prav tako v letu 2012 je prejel nagrado za izvedbo zgodovinskega prereza in zgodovinske skladbe na tekmovanju v Arezzu kjer je osvojil tudi veliko nargrado Arezza. Posledica tega je, da je zbor v letu 2013 bil že četrtič s svoji zgodovini finalist tekmovanja za Grand Prix Evrope, ki se je prav tako odvilo v Arezzu.

V zadnjih letih je zbor prejel nagrade in priznanja na tekmovanjih v Splitu, Prijedoru, Riminiju in Vicu, kjer je prejel nagrade v kategorijah mešanih zborov, ljudske in sodobne glasbe.

Zbor je leta 2016 obeleževal dva visoka jubileja, in sicer 90. obletnico delovanja in 75. letnico zadnjega koncerta pred kulturnim molkom. Zbor je pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec obeležil 90 let svojega delovanja s koncertom Zvenenja Slovenije - Mladi že 90 let v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer je izvedel nove stvaritve mladih slovenskih skladateljev in koncertiral pod vodstvom svojih nekdanjih dirigentov.[5] V spomin 75. obletnice zadnjega koncerta pred kulturnim molkom se je APZ Tone Tomšič zbral v Unionski dvorani Hotela Union v Ljubljani skupaj z zborom nekdanjih pevcev Lipa zelenela je ... in Akademsko folklorno skupino France Marolt. Ob priložnosti obletnice je zbor izdal dvojno zgoščenko In memoriam Pavle Merkù / Zvenenja Slovenije.

Zbor je v letu 2018 nastopil na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel zlato priznanje, skupno 3. mesto in dve posebni nagradi.[6] V aprilu je zbor gostoval v Nemčiji in na Švedskem.

Seznam zborovodij, ki so vodili zbor[uredi | uredi kodo]

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

 • 2003 • Zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti
 • 2000 • Srebrna plaketa Sklada RS za kulturne ljubiteljske dejavnosti in Plaketa mesta Ljubljana Mestne občine Ljubljana
 • 1996 • Zlati častni znak svobode Republike Slovenije
 • 1991 • Priznanje za sodelovanje ob počastitvi Gallusovega leta
 • 1987 • Nagrada mesta Ljubljane za zagotavljanje tradicije in potrjevanje visoke kvalitete ljubiteljskega zborovskega petja ter številna priznanja za dosežene uspehe doma in v tujini
 • 1984 • Zlata plaketa Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani za dolgoletno delo in izredne dosežke na kulturnem področju
 • 1981 • Nagrada Društva slovenskih skladateljev: nagrada najzaslužnejšemu izvajalcu slovenskih skladb za leto 1981
 • 1976 • Srebrna spominska plaketa Univerze v Ljubljani za izredne uspehe pri izvajanju in širjenju slovenske pesmi
 • 1975 • Priznanje Zveze kulturno-prosvetnih organizacij občine Ljubljana-Center za požrtvovalno in uspešno delo na področju glasbenega poustvarjanja
 • 1970 • Gallusova plaketa
 • 1966 • Red bratstva in enotnosti z zlatim vencem
 • 1934 • Častno pokroviteljstvo Njenega veličanstva kraljice Marije
 • 1930 • Red jugoslovanske krone V. stopnje

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

 • Enciklopedija Slovenije, zvezek 1, str. 34; Mladinska knjiga, Ljubljana 1987

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


 1. 1,0 1,1 BrojJedan. "EGP WINNERS 1989-". EGP Choral (angleščina). Pridobljeno dne 2019-03-18.
 2. "APZ Tone Tomšič, Cankarjev dom, 21. maj 2016 | SIGIC". www.sigic.si. Pridobljeno dne 2019-03-18.
 3. "Ljubezen in skopost- letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani | Študentska organizacija univerze v Ljubljani". www.sou-lj.si. Pridobljeno dne 2019-03-18.
 4. "APZ Tone Tomšič letos praznuje 80-letnico ustanovitve". Dnevnik. Pridobljeno dne 2019-03-18.
 5. ""Mladi že 90 let": slavje Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič". RTVSLO.si. Pridobljeno dne 2019-03-18.
 6. "Javni sklad RS za kulturne dejavnosti". www.jskd.si. Pridobljeno dne 2019-03-18.