Urša Lah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Urša Lah
Portret
Urša Lah
Rojstvo 1968
Ljubljana
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1943–1992).svg SFRJ
Poklic zborovodja, dirigentka

Urša Lah, slovenska zborovodkinja, *6. april 1969, Ljubljana.

Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pevka je sodelovala v nekaterih najboljših slovenskih vokalnih sestavih in bila v letih 1992−1996 članica Slovenskega komornega zbora. Zborovodsko znanje je dopolnjevala kot udeleženka izobraževalnih seminarjev v organizaciji zborovskih združenj IFCM in Europa Cantat.

Njeni dosedanji uspehi so v veliki meri povezani z umetniškim vodenjem Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter, s katerim je prejela številne zlate plakete in prva mesta na tekmovanjih v slovenskem (Zagorje, Celje) in širšem evropskem prostoru (Neerpelt, Belgija; Cork, Irska; Budimpešta, Madžarska; Lindenholzhausen, Nemčija; Preveza, Grčija). Leta 1999 je v nemškem mestu Pohlheim prejela nagrado za posebne dirigentske dosežke, istega leta ji je Rotary Club Ljubljana podelil naziv »Učitelj-mentor leta«. Na mednarodnem tekmovanju v grški Prevezi je leta 2004 prejela nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Zveza kulturnih društev Ljubljana ji je v letu 2002 podelila srebrno priznanje za ustvarjalno umetniško vodenje MeMPZ Veter.

Urša Lah je bila od 1998 do 2002 tudi dirigentka Komornega zbora RTV Slovenija. Z njim je krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja in pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte.

Dejavna je tudi kot predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovodij in članica strokovnih žirij slovenskih zborovskih tekmovanj.

V sezoni 2002/2003 je prevzela umetniško vodstvo APZ Tone Tomšič ŠOU v Ljubljani, s katerim je leta 2003 osvojila zlato plaketo in prvo mesto na mednarodnem pevskem festivalu v kraju Tampere na Finskem. Leta 2004 je na mednarodnem tekmovanju v španskem kraju Cantonigros osvojila dve prvi mesti, in sicer v kategorijah mešanih in ženskih zborov. Zlato pot je nadaljevala tudi v letu 2005, saj je na državnem tekmovanju »Naša pesem« v Mariboru osvojila prvo mesto in prejela zlato plaketo. Svoj evropski sloves pa je potrdila s prvim mestom in prvo nagrado v kategoriji Tematski programi na mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Gorici ter z uvrstitvijo v finale tekmovanja EBU »Let the Peoples Sing« 2005, ki je potekalo v Kölnu. Leta 2007 se je z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič zmago na tekmovanju v Varni, Bolgarija uvrstila na tekmovanje za Veliko nagrado Evrope za zborovsko petje. Marca 2008 pa je v Madžarskem Debrecenu osvojila Veliko nagrado Evrope za zborovsko petje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]