Sabina Cvilak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sabina Cvilak
Portret
Sabina Cvilak, fotograf: Matjaž Vezonik
Rojstvo 1977
Maribor
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic sopranistka
Nagrade

nagrada Prešernovega sklada

Glazerjeva listina 2018
Spletna stran
sabinacvilak.si

Sabina Cvilak, slovenska sopranistka, * 1977, Maribor.

Petje je študirala pri profesorjih Annemarie Zeller in Kurtu Widmerju. Osvojila je več nagrad na pevskih tekmovanjih in kmalu so sledila povabila koncertnih in opernih organizatorjev. Pela je v zagrebški Operi (Ilia v Idomeneju), Operi v Gradcu (Pamina in Papageno v Čarobni piščali, Barbarina v Figarovi svatbi), v Deutschlandsbergu (Michaela v operi Carmen) in v dunajski operni hiši Klangbogen (lady Mcduff v Blochovem Macbethu). Leta 2003 je debitirala v hamburški operi kot Liu v Puccinijevi operi Turandot. Leta 2004 je bila povabljena na operni festival v Savonlinni, v gledališču Klangbogen je pela Aminto v operi Re pastore in v tržaški operi Michaelo v Carmen. V sezoni 2004-2005 je bila štipendistka sklada Herberta von Karajana in postala članica dunajske Državne opere.

Leta 2018 je postala prejemnica Glazerjeve listine za izjemne umetniške dosežke v zadnjem obdobju. Iz utemeljitve Glazerjevih listin: "Med resnično vrhunskimi opernimi kreacijami Sabine Cvilak v zadnjem obdobju velja izpostaviti njeno interpretacijo vloge Sestre Blanche v prvi slovenski uprizoritvi Poulencove opere Pogovori karmeličank. V zadnjih dveh letih pa je z enako prepričljivo pevsko ekspresijo in igralsko intenzivnostjo pevka upodobila tudi vlogo sužnje Liù v Puccinijevi operi Turandot, boginjo Freio iz Wagnerjeve operne drame Rensko zlato, nazadnje pa je zablestela v naslovni vlogi Mimi iz Puccinijeve operne mojstrovine La bohème, ki jo je slovenska operna kritika označila kot pevkin antološki dosežek in doslej njeno največjo operno kreacijo ..." (vir: Večer, četrtek, 15.3.2018, Petra Vidali)[1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. ^ "Glazerjeva nagrada in listine: Ludvik Pandur, Cvilak, Vlaškalić, Žuraj". Časnik Večer d.o.o. Pridobljeno dne 2018-03-16.