Mate Bekavac

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mate Bekavac
Rojstvo14. maj 1977({{padleft:1977|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:14|2|0}}) (42 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicklarinetist, skladatelj, dirigent

Mate Bekavac, slovenski klarinetist, skladatelj in dirigent, * 14. maj 1977, Ljubljana.

Bekavac velja za vodilnega slovenskega klarinetista, preizkuša se tudi v kompoziciji in dirigiranju. Leta 2005 je Simfoničnem orkestru RTV Slovenija dirigiral Bernsteinov muzikal Wonderful town. Sodeluje z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni in je dobitnik številnih mednarodnih nagrad glasbenih tekmovanj.

Mate Bekavac je začel igrati klarinet z devetimi leti pri profesorju Francu Tržanu in Darku Brleku v Ljubljani in Mariboru. Študij je najprej nadaljeval v Gradcu, kasneje na Mozarteumu v Salzburgu, v New Yorku na sloviti Glasbeni šoli Juilliard, v Parizu na nacionalnem konservatoriju (v razredih Bele Kovácsa, Aloisa Brandhoferja, Charlesa Neidicha in Michela Arrignona). Magistriral je v Salzburgu. Ob koncu študija je od avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost prejel nagrado za posebne umetniške dosežke (Würdigungpreis).

Bekavac je dobitnik prvih nagrad na tekmovanjih v Lizboni (1994), Sevilji (1995), Beogradu (1997), bil je edini zmagovalec v New Yorku leta 1994, kot tudi na 7. evrovizijskem tekmovanju v Varšavi istega leta. Kot komorni glasbenik sodeluje s flavtistko Ireno Grafenauer, Kvartetom Tartini, violistom Jurijem Bašmetom, hornistom Radovanom Vlatkovićem, fagotistom M. Turkovićem, ter člani Berlinskih filharmonikov, Bavarskega Radia in Münchenskih filharmonikov. Solistično pa je nastopil z vsemi slovenskimi orkestri, Komornim orkestrom »Franza Liszta« iz Budimpešte, Cappela Istropolitana, Salzburškimi, Münchenskimi, Zagrebškimi in Moskovskimi solisti, orkestrom Frankfurtske opere, orkestroma Saarskega in Portugalskega Radia, orkestrom Philharmonie der Nationen idr. Za glasbeni arhiv Radia Slovenija je snemal s Simfoniki RTV Slovenija in dirigentom Antonom Nanutom, pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenije pa je že izšla njegova samostojna zgoščenka (1997) z nekaterimi temeljnimi klarinetnimi deli (z orkestrom): Mozartov Koncert v A-duru, Debussyjeva Prva rapsodija, Françaixov Koncert in Ante Grginov Concertino. Februarja 2004 je za koncertne dosežke na festivalu Svetovni glasbeni dnevi 2003 in solistične nastope v zadnjih letih bil nagrajenec Prešernovega sklada. Mate je eden prvih varovancev Gallusovega sklada, današnje Ustanove Gallus.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]