Lidija Kozlovič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Lidija Kozlovič
Rojstvo 8. oktober 1938
Momjan, Istra, Hrvaška
Smrt 1. junij 2009
Trst, Italija
Druga imena Lidia Coslovich
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of SFR Yugoslavia.svg SFRJ
Flag of the Kingdom of Yugoslavia (state).svg Kraljevina Jugoslavija
Poklic igralka  *

Lidija Kozlovič, slovenska gledališka in filmska igralka, * 8. oktober 1938, Momjan (Hrvaška), † 1. junij 2009, Trst, Italija.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Študirala je na ljubljanskiAkademiji za gledališče, radio, film in televizijo, po diplomi pa se je zaposlila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer je ustvarila tudi večino svojih najpomembnejših vlog[1]. Njegova članica je bila od leta 1965 do 1993, sodelovala pa je tudi z italijanskim gledališčem Teatro stabile iz Trsta[2]. Nastopala je tudi na Radiu Trst (v slovenščini in italijanščini) ter v več italijanskih televizijskih filmih. Kadar je nastopala v italijanščini, je uporabljala ime Lidia Coslovich. Odigrala je tudi nekaj vlog v slovenskih filmih, med katerimi je najbolj znana vloga mame v Sreči na vrvici. Ukvarjala se je tudi s pedagoškim delom[3]. Za vlogo Anne v Brechtovi drami Bobni v noči je leta 1971 dobila nagrado Borštnikovega srečanja, za več vlog v tržaškem gledališču pa leta 1982 nagrado Prešernovega sklada[4].

Gledališke vloge[uredi | uredi kodo]

Odigrala je številne ženske vloge iz klasične svetovne in slovenske, pa tudi moderne dramatike. V svoji karieri je upodobila tako mladostnice, kot tudi zrele ženske like. Med njimi so najpomembnejše stvaritve:

Njen zadnji nastop na odrskih deskah je bil v sezoni 2003/4 v gledališkem konsu Srečko; Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo[4].

Filmske vloge[uredi | uredi kodo]

V slovenskih filmih je bila abonirana na vloge mater. Ta lik je upodobila v filmih Sreča na vrvici (rež. Jane Kavčič, 1977), Ko zorijo jagode (rež. Rajko Ranfl,1978) in Kavarna Astoria (rež. Jože Pogačnik,1989). V manjših vlogah je nastopila tudi v filmih Lažnivka, Zgodba, ki je ni, Veselo gostivanje ter Do konca in naprej[5].

Viri[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Osebnosti. Veliki slovenski biografski leksikon. Od A do L. Mladinska knjiga, Ljubljana 2008. (COBISS)
  2. ^ Teatro da Trieste : 1954-1994 : gli spettacoli prodotti dallo Stabile di prosa in quaranta stagioni. Pordenone 1994.(COBISS)
  3. ^ www.gambrinustrieste.it/files/UserFiles/File/.../TrascrizioneLevi.doc
  4. ^ 4,0 4,1 http://www.delo.si/clanek/82011
  5. ^ Filmografija slovenskih celovečernih filmov. Ur. Silvan Furlan et al. Slovenski gledališki in filmski muzej. Ljubljana 1994.