Lidija Kozlovič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Lidija Kozlovič
Rojstvo 8. oktober 1938
Momjan, Istra, Hrvaška
Smrt 1. junij 2009
Trst, Italija
Druga imena Lidia Coslovich
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic igralka  *

Lidija Kozlovič, slovenska gledališka in filmska igralka, * 8. oktober 1938, Momjan (Hrvaška), † 1. junij 2009, Trst, Italija.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Študirala je na ljubljanskiAkademiji za gledališče, radio, film in televizijo, po diplomi pa se je zaposlila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer je ustvarila tudi večino svojih najpomembnejših vlog[1]. Njegova članica je bila od leta 1965 do 1993, sodelovala pa je tudi z italijanskim gledališčem Teatro stabile iz Trsta[2]. Nastopala je tudi na Radiu Trst (v slovenščini in italijanščini) ter v več italijanskih televizijskih filmih. Kadar je nastopala v italijanščini, je uporabljala ime Lidia Coslovich. Odigrala je tudi nekaj vlog v slovenskih filmih, med katerimi je najbolj znana vloga mame v Sreči na vrvici. Ukvarjala se je tudi s pedagoškim delom[3]. Za vlogo Anne v Brechtovi drami Bobni v noči je leta 1971 dobila nagrado Borštnikovega srečanja, za več vlog v tržaškem gledališču pa leta 1982 nagrado Prešernovega sklada[4].

Gledališke vloge[uredi | uredi kodo]

Odigrala je številne ženske vloge iz klasične svetovne in slovenske, pa tudi moderne dramatike. V svoji karieri je upodobila tako mladostnice, kot tudi zrele ženske like. Med njimi so najpomembnejše stvaritve:

Njen zadnji nastop na odrskih deskah je bil v sezoni 2003/4 v gledališkem konsu Srečko; Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo[4].

Filmske vloge[uredi | uredi kodo]

V slovenskih filmih je bila abonirana na vloge mater. Ta lik je upodobila v filmih Sreča na vrvici (rež. Jane Kavčič, 1977), Ko zorijo jagode (rež. Rajko Ranfl,1978) in Kavarna Astoria (rež. Jože Pogačnik,1989). V manjših vlogah je nastopila tudi v filmih Lažnivka, Zgodba, ki je ni, Veselo gostivanje ter Do konca in naprej[5].

Viri[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Osebnosti. Veliki slovenski biografski leksikon. Od A do L. Mladinska knjiga, Ljubljana 2008. (COBISS)
  2. ^ Teatro da Trieste : 1954-1994 : gli spettacoli prodotti dallo Stabile di prosa in quaranta stagioni. Pordenone 1994.(COBISS)
  3. ^ www.gambrinustrieste.it/files/UserFiles/File/.../TrascrizioneLevi.doc
  4. ^ 4,0 4,1 http://www.delo.si/clanek/82011
  5. ^ Filmografija slovenskih celovečernih filmov. Ur. Silvan Furlan et al. Slovenski gledališki in filmski muzej. Ljubljana 1994.