Jože Možina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jože Možina
Rojstvo7. april 1968({{padleft:1968|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:7|2|0}}) (55 let)
Šempeter pri Gorici
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Pokliczgodovinar, sociolog, novinar
Domači krajDobravlje, Ajdovščina

Jože Možina, slovenski zgodovinar, avtor dokumentarnih filmov, sociolog, novinar in televizijski voditelj, * 7. april 1968, Šempeter pri Gorici, SFRJ.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

V mandatu 2006–2010 je bil direktor Televizije Slovenija, prej pa novinar notranje politične redakcije TVS.[1] Znan je kot avtor dokumentarnih filmov med katerimi so najbolj odmevni Zločin, ki ne zastara, ki govori po povojnih pobojih na Slovenskem, Zamolčani – moč preživetja[2], o revolucionarnem nasilju med drugo svetovno vojno, Dosje: Slobodan Milošević,[3] o vzponu in padcu srbskega komunističnega voditelja, Škof Rožman – zločinec ali žrtev,[4] o ljubljanskem škofu Gregoriju Rožmanu. Možina je avtor več dokumentarnih oddaj iz Afrike; Angole, Konga, Burundija, Ruande. Med njimi je najbolj prepoznaven film o slovenskem misijonarju z naslovom Pedro Opeka – dober prijatelj.[5] Možina je tudi avtor dokumentarnih filmov iz obdobja slovenskega osamosvajanja in novejše slovenske zgodovine. Slovenski plebiscit je dokumentarni film o odločitvi Slovencev 23. decembra 1990, da želijo živeti v samostojni in neodvisni državi. Film Domovina in država govori o vojni za Slovenijo, ki se je začela že ob prvih demokratičnih volitvah maja 1990 z razorožitvijo slovenske Teritorialne obrambe in trajala do odhoda zadnjega vojaka jugoslovanske armade 25. oktobra 1991. Urok Depale vasi je dokumentarec, v katerem avtor rekonstruira vpliv preddemokratičnih struktur na strmoglavljenja obrambnega ministra Janeza Janše leta 1994.[6]

Od leta 2014 pripravlja serijo dokumentarnih pričevanj z naslovom Pričevalci.[7] V njej se je zvrstilo že več kot 100 oseb povečini starejše generacije, ki so spregovorili o svojem življenju in osebnih spominih na travmatična obdobja slovenske zgodovine. Je tudi voditelj oddaje Intervju.[4] Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je pridobil doktorat znanosti s področja zgodovine. Raziskuje zlasti vzroke za med slovenski konflikt v času druge svetovne vojne ter povojno revolucionarno nasilje.[8] Na to temo je leta 2019 izšla strokovna knjiga Slovenski razkol - Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora, ki je razširitev njegovega doktorskega dela.[9][4]

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Z ženo in otroki živi v Ljubljani.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Možina je dvakrat prejel Jurčičevo nagrado,[10] ki jo podeljujeta Društvo slovenskih pisateljev in Nova revija ter gong ustvarjalnosti in gong popularnosti časnika Delo.

Leta 2012 je za film Pedro Opeka – dober prijatelj prejel nagrado za najboljšega režiserja dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu.[11] Za isti film je leta 2014 prejel nagrado Prešernovega sklada, zmagal v kategoriji dokumentarnih filmov, ter pridobil nagrado za odličnost na mednarodnem filmskem festivalu International Film Festival Peace - Inspiration - Equality v Džakarti. Med drugim je prejel tudi posebno nagrado žirije in priznanje za odličnost na filmskem festivalu International film festival Environment - Health - Culture, ter bil nominiran za najboljšega režiserja na festivalu St. Tropez v Nici.[12] Leta 2013 je prejel Nagrado za odličnost v filmskem ustvarjanju na filmskem festivalu Canada Film Festival. 10. februarja 2023 mu je Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino kot prvemu podelilo nagrado Historia moderna viva za delo Slovenski razkol.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Možina in Vasle prevzela funkciji«. rtvslo.si. Pridobljeno 27. decembra 2022.
  2. Slovenija, Multimedijski center RTV. »Zamolčani - Moč preživetja, dokumentarna oddaja«. RTV 4D. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  3. Slovenija, Multimedijski center RTV. »Dosje: Slobodan Milošević«. RTV 4D. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 »O avtorju – Jože Možina«. jozemozina.si. Pridobljeno 3. januarja 2021.
  5. Slovenija, Multimedijski center RTV. »Pedro Opeka, dober prijatelj, dokumentarni film«. RTV 4D. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  6. Slovenija, Multimedijski center RTV. »Urok Depale vasi«. RTV 4D. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  7. »Pričevalci«. www.rtvslo.si. Pridobljeno 18. decembra 2018.
  8. »Jože Možina o komunistično-Kocbekovi revoluciji | Dnevnik«. www.dnevnik.si. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  9. »SLOVENSKI RAZKOL«. Celjska Mohorjeva družba. Pridobljeno 10. junija 2020.
  10. »Jurčičeva nagrada Možini«. Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  11. »Jože Možina prejel nagrado v Los Angelesu«. Pridobljeno 11. novembra 2017.
  12. »B. Štefanič, Družina: Novi izbruhi primitivizma«. Časnik. Pridobljeno 11. novembra 2017.[mrtva povezava]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]