Burundi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Republika y'u Burundi
République du Burundi
Zastava Burundija Grb Burundija
Nacionalno geslo: Unite, Travail, Progres (francosko: »Enotnost, delo, napredek«)
LocationBurundi.png
Uradni jeziki kirundščina (uradni), francoščina, svahilščina
Glavno mesto Bujumbura
Predsednik Domitien Ndayizeye
Površina
 - Skupno
 - % voda
142. na svetu
27.830 km²
7,8 %
Prebivalstvo
 - Skupno (2003)
 - Gostota
99. na svetu
6.054.714
206,1/km²
Neodvisnost
 - Date
od Belgije
1. julij 1962
Valuta burundski frank (FBu)
Časovni pas UTC+2
Državna himna Burundi bwacu (Ljubljeni Burundi)
Vrhnja internetna domena .bi
Nacionalna klicna koda 257
Carte du Burundi

Burundi je mala celinska država v Vzhodni Afriki. Na severu meji na Ruando, na vzhodu in jugu na Tanzanijo ter na zahodu na Demokratično republiko Kongo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Kraljevino Burundi ustanovijo v 16. stoletju iz severa doseljeni vojščaki iz plemena Tutsijev, ko si podredijo domorodne Hutujce. V naslednjih stoletjih se širi na račun šibkejših sosedov in tekmuje s sosednjo Ruando. Evropski raziskovalci in misijonarji prispejo na to območje sredi 19. stoletja. Leta 1899, po kolonialni razdelitvi Afrike, Burundi postane skupaj z Ruando del Nemške vzhodne Afrike. Kljub močnejši vojski pa Nemci ne uspejo zlomiti moči kralja Mwezija Gisaba, ki nasprotuje evropskim običajem. Pač pa zaradi izpostavljenosti Evropejcem domače prebivalstvo prizadenejo uničujoče bolezni v letih od 1905 do 1914. Leta 1916, sredi I. svetovne vojne, ozemlje okupirajo belgijske oborožene sile in ga leta 1923 zadrži kot mandatno ozemlje Lige narodov pod nazivom Ruanda - Urundi. Po II. svetovni vojni postane skrbniško ozemlje Združenih narodov pod belgijsko upravo, ki nastavi kralja iz manjšinskega plemena Tutsijev.

Po letu 1948 se z dovoljenjem Belgije ustanovi Stranka narodne enotnosti in napredka (Parti de l'Unité et du Progrès National du Burundi - UPRONA), ki jo vodi Louis Rwagasore, sin kralja Charlesa Mwanbutse, in Krščansko demokratska stranka (PDC), ki jo podpira Belgija. Na prvih parlamentarnih volitvah pod nadzorom Združenih narodov, 16. septembra 1961, zmaga Louis Rwagasore in njegova UPRONA, vendar postane kmalu po oblikovanju vlade žrtev političnega atentata.

1. januarja 1962 Burundi dobi notranjo samoupravo, 1. julija 1962 pa po odločitvi Združenih narodov skupaj z Ruando postane neodvisna država, oblikovana kot ustavna monarhija. 28. novembra 1966 vojaška hunta strmoglavi kralja Ntara V Ndizeya in razglasi republiko.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]