Gabon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
République Gabonaise
Zastava Gabona Grb Gabona
Nacionalno geslo: -
Uradni jezik francoščina
Glavno mesto Libreville
Koordinate glavnega mesta 0°30' S, 9°32' V
Umestitev Gabona v Afriki
Predsednik Ali Bongo Ondimba
Predsednik vlade Rose Christiane Ossouka Raponda
Površina
 - Skupno
 - % voda
74. na svetu
267.667 km²
xx% / zanemarljivo
Prebivalstvo
 - Skupno (ocena iz leta 1995)
 - Gostota
148. na svetu
1.155.749
4,6/km²
Neodvisnost
 - Razglašena
 - Priznana
(od Francije)
17. avgust 1960
(leta)
Valuta CFA frank
Časovni pas UTC+1 (poletni čas)
Državna himna La Concorde
Vrhnja internetna domena .GA
Nacionalna klicna koda 241

Gabonska republika (ali le Gabon) je obmorska država v zahodni Srednji Afriki, ki na severu meji na Ekvatorialno Gvinejo in Kamerun, na vzhodu in jugovzhodu na Republiko Kongo, na jugozahodu in zahodu pa na Južni Atlantski ocean.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Zgodovina Gabona.

Pred prihodom Evropejcev so ozemlje naseljevala bantujska ljudstva. Portugalski trgovci, za njimi pa še nizozemski, britanski in francoski trgovci, prispejo na to območje v 16. in 17. stoletju. Obala postane center trgovine s sužnji.

Francozi vzpostavijo protektorat s podpisom sporazumov z lokalnimi poglavarji v letih 1839, 1841, ter se tako učvrstijo v Gabonskem zalivu. Ameriški misijonarji osnujejo misijon pri sedanjem glavnem mestu Librevillu leta 1842. Francoski raziskovalci prodrejo v notranjost v letih 1862 - 1887. Savorgnan de Brazza s pomočjo vodnikov razišče porečje Konga. Kolonija Gabon je leta 1910 vključena v sestav Francoske Ekvatorialne Afrike, leta 1946 pa vstopi v francosko unijo.

Gibanje za neodvisnost se razvije po II. svetovni vojni z leta 1946 ustanovljenim Demokratskim blokom Gabona in Demokratsko in socialno zvezo Gabona dve leti kasneje. Kolonialna oblast je leta 1956 prisiljena v ustanovitev teritorialne skuščine svetovalnega značaja. Leta 1957 je ustanovljena Vlada, v kateri so zastopani domačini, vendar pod predsedništvom francoskega komisarja. Po referendumu 28. novembra 1958 in zmagi Demokratskega bloka Gabona se vzpostavi avtonomna republika Gabon v sklopu francoske skupnosti. Neodvisnost Gabona je razglašena 17. avgusta 1960.

Upravna delitev[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Upravna delitev Gabona.

Gabon je upravno razdeljen na devet provinc:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]