Zahodna Sahara

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zahodna Sahara
الصحراء الغربية
As-Ṣaḥrā' al-Ġarbiyyah
Sahara Occidental
Lega Zahodne Sahare
Glavno mestoN/A
Največje mestoEl Aaiún/Laâyoune
Uradni jezikiN/A
Priznani regionalni jezikiarabščina, španščina [1]
Demonim(i)Saharec, Saharka
Sporna suverenost1
• Odstop Španije
14. november 1975
Površina
• skupaj
266.000 km2 (77.)
• voda (%)
zanemarljivo
Prebivalstvo
• ocena julij 2007
382.617 (177.)
• gostota
1,3/km2 (238.)
Valutamaroški dirham (MAD)
Časovni pasUTC +0 (UTC)
• poletni
GMT
Klicna koda+212
Internetna domenaRezervirana je domena .eh, vendar se ne uporablja.
1 Večinoma pod oblastjo Maroka kot del Južnih pokrajin. Mejna območja za mejnim zidom v imenu Demokratične arabske republike Sahare nadzoruje Fronta Polisario kot Prosto cono.
2 Številka Maroka; Mednarodna telekomunikacijska zveza ni izdala nobene posebej za Zahodno Saharo rezervirane številke.

Zahodna Sahara (arabsko الصحراء الغربية; prečrkovano as-Ṣaḥrā' al-Gharbīyah; špansko Sahara Occidental) je ozemlje v Severni Afriki, ki na severu meji na Maroko, na severovzhodu na Alžirijo, na vzhodu in jugu na Mavretanijo in na zahodu na Atlantski ocean. Sestoji predvsem iz puščavskih nižin in je eno od najredkeje poseljenih ozemelj na svetu. Največje mesto, v katerem živi čez polovica prebivalstva, je El Aaiún/Laâyoune.

Zahodna Sahara je od 1960. let, ko je bila še španska kolonija, na Seznamu nesamoupravnih ozemelj Združenih narodov.[2] Po odhodu španskih kolonizatorjev leta 1976 je Zahodna Sahara proglasila samostojnost, ki je bila že naslednje dni oskrunjena z vpadom maroške vojske na severu ter mavretanske vojske na jugu. V maroški invaziji leta 1976 je bila pregnana večina Sahark in Saharcev v sosednjo Alžirijo, kjer še vedno živijo kot begunke in begunci. Saharke in Saharci, ki so ostali pod maroško okupacijo, doživljajo eno najhujših kršitev človekovih pravic na svetu. Nadzor nad njo si lastita tako Kraljevina Maroko kot tudi gibanje za neodvisnost Fronta Polisario (in vlada Demokratične arabske republike Sahare - DARS).

Odkar je bilo pod sponzorstvom Združenih narodov leta 1991 sklenjeno premirje, nadzoruje večino ozemlja Maroko, preostanek pa je v rokah Polisaria/DARS, ki ju podpira Alžirija.[3] V mednarodnem okviru so velike sile, kot so Združene države Amerike, zavzele na splošno dvoumen in nevtralen odnos do stališč posameznih strani, in pritisnile na obe strani, da skleneta mirno rešitev. Tako Maroko kot Polisario sta poskušala utrditi svoj položaj s kopičenjem formalnih priznanj, večidel iz afriških, azijskih in latinskoameriških držav sveta v razvoju. Polisario je za DARS zbral formalno priznanje okrog 46 držav in si pridobil članstvo v Afriški uniji, stališče Maroka pa so podprle države Arabske lige.[4][5] V obeh primerih so se v preteklih dveh desetletjih ob spremembah mednarodnih tokov priznanja podeljevala in umikala.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Instituto Cervantes«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. januarja 2017. Pridobljeno 20. avgusta 2008.
  2. Whitfield, Teresa. Friends Indeed?: The United Nations, Groups of Friends, and the Resolution of Conflict. 2007, str. 191.
  3. Baehr, Peter R. The United Nations at the End of the 1990s. 1999, str. 129.
  4. Arab League supports Morocco's Territorial Integrity Arhivirano 2013-10-22 na Wayback Machine., Arabic News, Morocco-Regional, Politics, 8. januar 1999. Pridobljeno 24. avgusta 2006.
  5. Arab League Withdraws Inaccurate Moroccan maps Arhivirano 2013-10-22 na Wayback Machine., Arabic News, Regional-Morocco, Politics, 17. december 1998. Pridobljeno 24. avgusta 2006.