Burkina Faso

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Burkina Faso
Burkina Faso
Zastava Burkine Faso Grb Burkine Faso
Moto: »Unité, Progrés, Justice«  (francosko)
»Enotnost, napredek, pravica«
HimnaLe ena noč (Une Seule Nuit)
Lega Burkine Faso
Glavno mesto
(in največje mesto)
Ouagadougou
Uradni jeziki francoščina
Demonim Burkinafasec, Burkinafaska
Upravljanje republika
 -  predsednik Ibrahim Traoré
 -  Ministrski predsednik Apollinaire de Tambèla
neodvisnost od Francije 
 -  Datum: 5. avgust 1960 
Površina
 -  skupaj: 274.200 km² (72.
 -  voda (%): 0,1
Prebivalstvo
 -  ocena 2020: 21.510.181 (58.)
Valuta CFA frank (XOF)
Časovni pas GMT (UTC+0)
 -  poletni (DST): ne upoštevajo (UTC+0)
Vrhnja domena (TLD) .bf
Klicna koda +226

Burkina Faso je celinska država v Zahodni Afriki, ki se je včasih imenovala Zgornja Volta. Leta 1984 je bil organiziran proti stotniku Thomasu Sankari neuspeli državni udar, v katerega je bila vpletena tudi CIA. Državo so nato preimenovali tako, da zdaj v jezikih mosi in diula, ki sta glavna domorodna jezika v državi, pomeni »Dežela pokončnih ljudi«. Burkina Faso na zahodu in severu meji na Mali, na vzhodu na Niger, na jugovzhodu na Benin, na jugu na Togo in Gano, ter na jugozahodu na Slonokoščeno obalo. Glavno mesto je Ouagadougou, ki mu domačini, Burkinabé, pravijo »Waga«.

Po neodvisnosti od Francije leta 1960 se je država v 70. in 80. letih 20. stoletja soočala z vladno nestabilnostjo, ki so ji sledile večstrankarske volitve v zgodnjih 90. Vsako leto se več tisoč kmetijskih delavcev odpravlja na jug na sezonsko delo v Slonokoščeno obalo in v Gano.

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Ime države Burkina Faso je sestavljenka mosijske besede burkina, ki bi jo lahko v prispodobi prevedli kot »popoln človek«, in diulske besede faso v pomenu »domovina«, tako da Burkina Faso pomeni »Dežela pokončnih ljudi« oziroma »Dežela poštenih ljudi«.[1] V slovenščini je ime države v moškem spolu in se sklanja po vzorcu Burkina Faso → tož. Burkina Fasa. Ime prebivalca je Burkinafasec in ime prebivalke Burkinafaska (Slovenski pravopis, 2001)[2][3]. V okviru stroke (ePravopis) je podan predlog, da se za Burkina Faso normativno uporabi ženski spol, prebivalci oz. prebivalke pa bi se lahko imenovali tudi Burkinci in Burkinke.[4]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Kladnik, Drago, Perko, Drago, Dobrovoljc, Helena, Volk Bahun, Manca, Urbanc, Mimi, Orožen Adamič, Milan (2013). Slovenska imena držav. URN:NBN:SI:DOC-1YV3KKGP from http://www.dlib.si
  2. http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression=burkina+faso&hs=1, vpogled: 26. 11. 2014.
  3. "Fran". fran.si. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. 2001 - 2014. Pridobljeno 2019-05-13. {{cite web}}: Preveri datumske vrednosti v: |date= (pomoč)
  4. "ePravopis". fran.si. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. 2014 - 2017. Pridobljeno 2019-05-13. {{cite web}}: Preveri datumske vrednosti v: |date= (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]