Karmina Šilec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Karmina Šilec
Rojstvo 1967
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of SFR Yugoslavia.svg SFRJ
Poklic dirigentka

Karmina Šilec, slovenska dirigentka, * 1967, Slovenija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Karmina Šilec je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. Z inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večvrstnim umetniškim dogodkom. S »Choregie – glasbenim teatrom« uvaja nov koncept, vključujoč glasbo, gib, igro in druge odrske elemente. Pri snovanju projektov je provokativna, drzna, s svojimi idejnimi zasnovami razbija tabuje, tako družbene kot glasbene. Karmina Šilec projekte oblikuje kot zaokroženo sliko, ki nanizane podobe spaja v enovito celoto. Tak širši lok povezuje vse njeno snovanje – od koncertov glasbe srednjega veka do glasbeno scenskih produkcij.

Odrske produkcije zadnjih let, kot so Toxic Psalms, Placebo, Fauvel, Prošnje za besede, Spixsody, Kaj imate proti kmetom, gospa?, Rusalke, Perspektiva Vzhod, Miracles, CS Light, Scivias, Vampirabile, Stripsody, Iz veka vekov ..., Navpične misli, Prasonata, Slovenski zvoki in Adiemus, so nagrajeni projekti, izvajani na mnogih mednarodnih festivalih in predvajani na EBU in Eurovision.

Temeljno sestavino repertoarja predstavlja tudi razumevanje slovenske glasbene in širše duhovne dediščina ter njeno apliciranje v sodobno ustvarjalnost, pojavnost. Z interpretacijsko sintezo, ki vključuje dediščino ljudske pesmi, plesov, glasbe, Karmina Šilec ne vstopa v tako pogosto romantično nostalgiranje in celo »živi« muzej, ampak mu ta dediščina predstavlja le model za oblikovanje sodobnega ustvarjanja. Prav zato združuje to ustvarjanje značilnosti, razpoznavnosti, posebnosti in drugačnosti, torej sestavine, ki so potrebne za načrtovanje sodobnega življenja z razsežnostjo dediščine … V Mariboru, v Sloveniji in v svetu.

Ugled njenega dela potrjujejo številni koncerti po vsem svetu – od Cankarjevega doma v Ljubljani, Tokio Art Space Centre, Theatre dela Ville, preko San Francisco Simphony Hall, gledališča Teresa Careño, Caracas, Teatra Colon, Buenos Aires, pa vse do Sanktpeterburške filharmonije in Hong Kong Cultural Centra. Koncertne turneje v skoraj vseh evropskih državah, v Združenih državah Amerike, Kanadi, Afriki, Avstraliji, Srednji in Južni Ameriki, na Japonskem in Kitajskem, najvišje nagrade na pomembnih mednarodnih tekmovanjih, kot so »Kathaumixw« v Kanadi, »Golden Gate« in »Des Moines« v Združenih državah Amerike, »Neerpelt« v Belgiji, Kalundborg na Danskem … , udeležba v mnogih mednarodnih projektih, številna snemanja za radijske in televizijske postaje, 16 izdanih zgoščenk, izvrstni odzivi glasbenih strokovnjakov in kritikov – vse to so dosežki, ki pričajo o njenem delu.

Ob rednem umetniškem delovanju z zborom Carmina Slovenica, ansamblom Kebataola ter kot gostujoča dirigentka, je tudi članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na seminarjih, mednarodnih konferencah kongresih ter univerzah v tujini. Leta 2001 je Karmina Šilec prejela nagrado Prešernovega sklada za projekt Vampirabile, leta 2004 pa ugledno mednarodno nagrado za prispevek stroki v svetovnem merilu - Robert Edler Prize. Leta 2008 je prejela nagrado Mednarodnega gledališkega inštituta (International theatre institut – ITI) na tekmovanju New music theatre v kategoriji »Glasba onkraj opere« za predstavo Lojzeta Lebiča: »Iz veka vekov ...«, leta 2016 pa gledališko nagrado Zlata maska.


Redna dejavnost:

Umetniška voditeljica zbora Carmina Slovenica Umetniška voditeljica Choregie- novoglasbeno gledališče Umetniška voditeljica ansambla !Kebatola! Umetniška voditeljica Attacca Umetniška voditeljica festivala Choregie, Pedagoška in umetniška voditeljica Pevske šole CSGlej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]