Carmina Slovenica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Carmina Slovenica in Karmina Šilec

Carmina Slovenica je ženski mladinski pevski zbor pod vodstvom Karmine Šilec. S Choregie – vokalnim gledališčem izvaja svojevrsten uprizoritveni koncept, ki vključuje glasbo, gib, igro in druge odrske elemente.

Ugled ansambla Carmina Slovenica potrjujejo številni koncerti po vsem svetu - od Velike dvorane Sanktpeterburške filharmonije, Esplanade v Singapurju preko San Francisco Simphony Hall, Hong Kong Cultural Centre, Jahrhuderthalle Bochum, Tokyo Metropolitan Art Space, Théâtre de la Ville, Pariz do gledališča Teresa Carreño, Auditorium Rome in Teatra Colon v Buenos Airesu.

Carmina Slovenica je prejela vabila na številne pomembne festivale: Svetovni glasbeni dnevi (ISCM), Festival d'Automne à Paris, Europa Cantat, Kunstenfestival Brussels, Holland Festival, Steierischer Herbst, Ruhrtriennale, Svetovni simpozij za zborovsko glasbo (IFCM), Moskovski velikonočni festival, Dresdner Musikfestspiele, Evropski simpozij za zborovsko glasbo (IFCM), Polyfollia, America Cantat, Choir Olympics, Glasbeni september, Festival Radovljica, Slovenski glasbeni dnevi, Mednarodni glasbeni festival Peking …

Med pomembnimi dosežki Carmine Slovenice so tudi številna prva mesta na številnih zborovskih tekmovanjih po svetu ter druge mednarodne nagrade.

Produkcije zadnjih let, kot so Placebo ali Komu potok solz ne lije, Rusalke, CS Light, Perspektiva Vzhod, Musica Inaudita, Scivias, Vampirabile, Prošnja za besede, Slovenski zvoki, Adiemus in drugi so nagrajeni projekti, izvajani na mnogih mednarodnih festivalih in gostovanjih po vsem svetu ter predvajani na EBU in Evroviziji. Carmina Slovenica sodeluje v različnih mednarodnih projektih kot na primer Songbridge ali Preko mostu upanja, snema za domače in tuje radijske ter televizijske postaje, izdala je 15 zgoščenk, 3 vinilne plošče in 5 kaset.

Mnogi izvrstni odzivi glasbenih strokovnjakov in kritikov doma in po svetu govorijo o njenih dosežki ter pričajo o visoki, najvišji ustvarjalni ravni.

Vokalno gledališče[uredi | uredi kodo]

Vsak nov choregie projekt Karmine Šilec je ekspedicija v neznano ali manj znano. Ustvarjalno se spoprijema z raziskovanjem vokalne glasbe, vzporeja raznovrstne čase in glasbe, s spojem starega in sodobnega ustvarja nove, vznemirljive glasbene kontekste. Ves čas razkriva domače sodobne in stare, še neznane avtorje. Ob raziskovanju sodobnega in starejšega repertoarja, domačega in tujega, si nenehno prizadeva za plemenitenje domačega in mednarodnega glasbenega prostora.

Karmina Šilec je že zdavnaj prestopila vse najvišje in najtežje dosegljive meje – z drznostjo, provokativnostjo, eruditstvom, ki mu ni primerjave v tem prostoru, je razširila polje komorne, solistične in zborovske vokalne glasbe v kompleksnejši prostor celostne večzvrstne umetnine. Na podlagi temeljitega raziskovanja je ustvarila celo vrsto slogovno in tematsko zaokroženih, konceptualnih projektov, kot so Vampirabile, Spixody, Scivias, Stripsody, Adiemus, CS Light, Rusalke, Prošnja za besede, Komu potok solz ne lije, itd. Pravo razsežnost jim dajejo kompleksne odrske izvedbe, ki glasbeno tkivo smiselno nadgrajujejo in prežemajo s prvinami glasbenega gledališča in principa, ki ga je vzpostavila – choregie.