Jože Privšek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Jože Privšek
Jože Privšek.jpg
Osnovni podatki
Rojstno ime Jože Privšek
Znan(a) tudi kot Jeff Conway, Simon Gale
Rojstvo 19. marec, 1937
Ljubljana, Slovenija
Smrt 11. junij, 1998 (61 let)
Ljubljana, Slovenija
Glasbeni slog klasika, pop, jazz, filmska glasba
Poklic skladatelj, dirigent, aranžer
Glasbilo klavir, vibrafon

Jože Privšek (psevdonima: Jeff Conway, Simon Gale), slovenski jazzovski pianist, skladatelj in dirigent, * 19. marec 1937, Ljubljana, † 11. junij 1998, Ljubljana.

Izobraževal se je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, tri leta privatnega študija kompozicije pa je prejel v Ljubljani pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Izpopolnjeval se je na ustanovi Berklee College of Music v Bostonu (ZDA) pri slovitem profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil sicer mentor slavnih mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.

Profesionalno glasbeno pot je začel kot vibrafonist in pianist, odlikoval pa se je s pridnostjo in natančnostjo, najbolj pa je postal prepoznaven kot vodja nacionalnega jazzovskega orkestra, Big Band-a RTV Slovenija, kot skladatelj brezštevilnih skladb ali pa aranžmajev zabavne in jazzovske glasbe. Privšek je med svojim več kot tridesetletnim (1961–95) dirigentskim stažem v Big Bandu pa je ustvaril veliko popevk - uspešnic (Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Silvestrski poljub, Mati bodiva prijatelja). Med njegove najboljše jazzovske skladbe spadajo: Porednež, Ognjemet, Zeleni pekel, Privid, We Need Time, Rožnik, Križanke, That’s For Ending itd.

Uspešnice[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]