Big Band RTV Slovenija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, saj deluje nepretrgano že od leta 1945. Za začetke njegovega delovanja je v veliki meri zaslužen Bojan Adamič, ki je vodil orkester do začetka 60. let 20. stoletja, ko je za dirigentsko palico prijel mladi Jože Privšek. Privšek je že prej pokazal veliko spretnosti na klavirju in vibrafonu. Njegove največje kvalitete pa so se pokazale v komponiranju, aranžiranju in vodenju orkestra. Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je takrat imenoval Big Band, je popeljal v najvišji kakovostni razred. Da je dominiral v prostoru nekdanje Jugoslavije, ni dvoma, prav tako pa je bil PORL cenjen tudi zunaj naših meja. Tako je v Nemčiji prejel nagrado za najboljšo ploščo v konkurenci orkestrov, čeprav sta bila med njimi tudi orkestra Jamesa Lasta in Maxa Gregerja. Po Privšku so imeli dirigentsko palico v rokah Lojze Krajnčan, Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi. V goste so prihajali tudi dirigenti in solisti iz tujine (Mercer Ellington, Maria Schneider, Carla Bley, Herb Pomeroy, Mathias Rüegg, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, David Murray, Ed Partyka, George Lewis, Bill Holman, Michael Abene itd.).

Danes (2005) je Big Band RTV Slovenija močno pomlajen. Povprečna starost njegovih članov je nekaj več kot 30 let. Večina jih je z jazzovskih akademij v tujini, vsi po vrsti pa so virtuozi na svojih inštrumentih. Med letoma 2002 in 2014 je skrb za umetniško vodstvo orkestra in menedžment prevzel sicer dolgoletni član saksofonske sekcije Hugo Šekoranja.

Ena od kvalitet Big Banda je tudi raznovrstnost. Zapolnjuje potrebe radijskih in televizijskih programov na zelo različnih glasbenih področjih, kot so filmska, plesna, zabavna in resna glasba. Njegovo največje zanimanje in ljubezen pa sta namenjena seveda jazzu. V povezavi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tvori revijski orkester, ki je spremljevalec vsakoletne prireditve Slovenska popevka.