Ivo Prančič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ivo Prančič
Rojstvo2. junij 1955({{padleft:1955|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:2|2|0}})[1] (68 let)
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicslikar

Ivo Prančič, slovenski slikar, * 2. junij 1955, Ljubljana.

Prančič je v rodnem mestu končal akademijo za likovno umetnost. V Ljubljani je diplomiral leta 1982, pri profesorju Gustavu Gnamušu. Dve leti kasneje je pri istem profesorju končal še slikarsko specialko. Kot samostojni umetnik ustvarja in živi v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjeval na številnih potovanjih.

Umetnik ustvarja slike, ki so se iz konvencionalnih abstraktnih platen z značilnimi izbori barv razvile kombinacije kolažev, za tem v triptihe z različnimi tekstilnimi podlagami, v petdelne sestavljene stvaritve, ki so podobe ustvarjalčevega izraza, vedno avtorsko prepoznavne in sveže. Prančič je razvil blazinaste forme ali njihove sestavljene kompozicije in jih predstavil na eni najboljših razstav v Kostanjevici na Krki v vsej zgodovini obstoja likovne galerije v nekdanji cerkvi.

Natrgani platneni trakovi in drugačni kolaži, do časopisnega papirja in intervencij s čopičem ali oblikovanjem so postali soustvarjalci izrazov slik; njihovih ekspresivnih in notranjih pomenov. Slikar se pri tem ni ustavil. Vrnil se je h klasičnemu platnu ali sestavi več okvirjenih platen, ki jih povezujejo elipsaste ali prepletene oblike in oblike, podobne organskim, geometrijskim, črkam ali povsem abstraktnim amebastim barvnim intervencijam. Njegovim vesoljskim vizijam sledijo pretehtane gestualno slikane, premišljeno zasnovane površine, kjer se strukture rojevajo iz temin vedno bolj samozavestno napolnjenih velikih površin ali tkanja na risbah. Prančič je ena osrednjih umetniških osebnosti svoje generacije v Sloveniji.

Poleg rednih samostojnih predstavitev v vseh večjih galerijah v Sloveniji je reden gost razstavnih prostorov Avstrije, redno razstavlja na Koroškem. Samostojno je bil pogosto predstavljen na Hrvaškem, zlasti v Zagrebu in v Črni gori. Na skupinskih razstavah je bil viden od Francije do Kitajske. V zadnjih letih so njegove serije razstavili v Galeriji Zala, v Cankarjevem domu v Ljubljani in v galeriji Hest. Leta 2013 je junija izšla razkošna monografija o njegovem delu, s številnimi reprodukcijami njegovih slik. Nov prodor je razstava njegovih 30 del, večinoma velikih olj pod naslovom Paratimija v novembra 2021 odprti galeriji Bažato za Bežigradom v Ljubljani.

Za svojo ustvarjalnost je leta 2001 prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1996 je dobil štipendijo fundacije Pollock-Krasner v New Yorku.


Prančičevo ustvarjalnost so natančno predstavili v monografiji Slike, objekti = Paintings, objects : 1987-2013 / Ivo Prančič ; [avtorji besedil Nadja Gnamuš ... [et al.] . Knjigo je uredil Andrej Smrekar.

  1. Artists of the World Online, Allgemeines Künstlerlexikon Online, AKL OnlineB: K. G. Saur Verlag, Verlag Walter de Gruyter, 2009. — ISSN 2750-6088doi:10.1515/AKL