Ivo Prančič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ivo Prančič
Rojstvo2. junij 1955({{padleft:1955|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:2|2|0}})[1] (66 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicslikar

Ivo Prančič, slovenski slikar, * 2. junij 1955, Ljubljana.

Končal je akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1982, pri profesorju Gustavu Gnamušu. Dve leti kasneje je pri istem profesorju končal še slikarsko specialko. Kot samostojni umetnik ustvarja in živi v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjeval na številnih potovanjih.

Umetnik ustvarja slike, ki so se iz konvencionalnih abstraktnih platen z značilnimi izbori barv razvile kombinacije kolažev, za tem v triptihe z različnimi tekstilnimi podlagami, v petdelne sestavljene stvaritve, ki so podobe ustvarjalčevega izraza, vedno avtorsko prepoznavne in sveže. Prančič je razvil blazinaste forme ali njihove sestavljene kompozicije in jih predstavil na eni najboljših razstav v Kostanjevici na Krki v vsej zgodovini obstoja likovne galerije v nekdanji cerkvi.

Natrgani platneni trakovi in drugačni kolaži, do časopisnega papirja in intervencij s čopičem ali oblikovanjem so postali soustvarjalci izrazov slik; njihovih ekspresivnih in notranjih pomenov. Slikar se pri tem ni ustavil. Vrnil se je h klasičnemu platnu ali sestavi več okvirjenih platen, ki jih povezujejo elipsaste ali prepletene oblike in oblike, podobne organskim, geometrijskim, črkam ali povsem abstraktnim amebastim barvnim intervencijam. Prančič je ena osrednjih umetniških osebnosti svoje generacije v Sloveniji.

Poleg rednih samostojnih predstavitev v vseh večjih galerija v Sloveniji je reden gost razstavnih prostorov Avstrije, posebej na Koroškem. Razstavljal je na Hrvaškem, v Črni gori, na skupinskih razstavah do Francije in Kitajske, v Galeriji Zala, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Leta 2013 je junija izšla razkošna monografija o njegovem delu, s številnimi reprodukcijami njegovih slik.

Za svojo ustvarjalnost je leta 2001 prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1996 je dobil štipendijo fundacije Pollock-Krasner v New Yorku.

  1. Artists of the World Online, Allgemeines Künstlerlexikon OnlineB: K. G. Saur Verlag, Verlag Walter de Gruyter. — doi:10.1515/AKL