Televizijski napovedovalec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Televizijski voditelj)
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
A man listens to a woman. In the background there are glass displays.
Britanska voditeljica Bettany Hughes (desno) in kustos Ralph Jackson (levo) se pogovarjata med snemanjem ITV-jeve oddaje Britain's Secret Treasures.

Televizijski napovedovalec[1] (ali televizijski voditelj[2]) je oseba, ki vodi televizijske programe in je pogosto posrednik med programom in gledalci. Danes to vlogo pogosto prevzamejo ljudje, ki so zasloveli na drugih področjih, nekateri pa so se uveljavili izključno na področju voditeljstva, na primer v otroških televizijskih serijah ali informativnih oglasnih sporočilih in postali televizijske osebnosti.[3][4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Nekateri voditelji so lahko tudi igralci, modeli, pevci, komiki itd. Drugi so lahko strokovnjaki, kot so znanstveniki ali politiki, ki vodijo oddaje o svojem strokovnem področju. Nekateri so zvezdniki, ki so se uveljavili na enem področju, nato pa svojo slavo izkoristili za sodelovanje na drugih področjih.

Slovenija[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji se taki osebi običajno reče voditelj, kot recimo voditelj pogovorne oddaje ali televizijski voditelj.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "SSKJ". ISJFR ZRC SAZU. Pridobljeno dne 15.6.2022.
  2. "SSKJ". ISJFR ZRC SAZU. Pridobljeno dne 15.6.2022.
  3. "TV presenter Donna Air joins Pippa Middleton's fan club". Daily Telegraph. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2022-01-12. Pridobljeno dne 2013-07-23.
  4. "Dimbleby criticises ageism in TV". itv.com. 2013-05-28. Pridobljeno dne 2013-07-23.