Slovenska Istra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
SlovenianIstriaLocationMap.png

Slovenski del Istre, tako kot tudi ostale dele Istre, nekateri delijo na deželo bližje morju, tako imenovano »modro Istro«, in na deželo bolj v notranjosti, »zeleno Istro«.[navedi vir]

Slovenska Istra obsega približno 120 naselij. Najbolj spremenjeno podobo imajo obmorska središča, kot so Koper, Izola, Piran, Portorož in Lucija, z bližnjimi turističnimi kapacitetami.

Geografija Slovenske istre in polotoka Istre

Poselitev[uredi | uredi kodo]

V preteklosti so se ljudje večinoma naseljevali ob izvirih, ker je bila pitna voda glavni pogoj preživetja. V časih, ko so se naseljevali na območja sedanjih vasi, je bila taka voda redkost. Zato je kmet raje videl, da mu je zmanjkovalo vina kot vode.

Veliko vasi je tudi ob valah. To so doline, okoli katerih se po hribu navzgor razprostirajo terasasti oljčniki. Največ je v njih njiv, ker je tam tudi najbolj rodovitna zemlja. Zato se tja tudi niso naseljevali, saj je bilo takih tal škoda za gradnjo, pogosto pa je tudi poplavljalo. Tla v Istri so iz fliša, kar pomeni, da so za deževnico bolj občutljiva in manj prepustna. Strma pobočja zadržijo le malo vode, ki hitro odteče v dolino.

Primer vasi okoli izvira je Sveti Peter, saj je izvir Lokva kar v središču starega jedra naselja. V bližini so še Kostanjica, Refujek, Mečkujek, Pud Teren, Bezjak, Pud Bando, Na seleh, Tesej in Žbenca. Taka je tudi Nova vas , kjer so izviri Robice, Bajenca, Studenec, Gabrje, in v Cepeh. Prebivalci Krkavč pa niso imeli take sreče in so morali po vodo hoditi v druge okoliške vasi in v bližnje kotanje. Vodo so prinašali iz Studenca, Gabrije in iz Cepa. Le redke vasi so imele vodnjake, ki jih imenovali šterne.

Velik vpliv na priseljevanje so je imele ceste, zato je veliko vasi zgrajenih ob njih. Danes so to stranske ceste, včasih pa so bile glavne prometne poti, kar je razvidno tudi iz razporeditve hiš. Ob cestah so zgrajene večinoma starejše hiše. Bolj se oddaljujemo od ceste, novejše hiše srečujemo. Tako sta nastali tudi Krkavče in Padna.

Geografska delitev[uredi | uredi kodo]

  • Kraški rob,
  • ožji priobalni pas,
  • in daleč največji predel - hribovita Istra.

Ožji priobalni pas[uredi | uredi kodo]

V neposrednem zaledju treh obalnih mest, zasledimo tri vrste poselitve. Poleg razloženih naselij na položnih vzpetinah so dokaj pogosti kolonski zaselki, ob stiku morja in kopnega pa se je skozi stoletja izoblikovalo več solinarskih naselij, ki pa so danes zapuščena.

Hribovita Istra[uredi | uredi kodo]

Enotnega tipa naselja v Istri ni. V reliefno razgibani pokrajini se je oblika naselja prilagajala terenu in drugim naravnim danostim. Istrska naselja so zgrajena v dolinah, na pobočjih, na slemenih in naravnih pomolih. Za istrske vasi so na splošno značilni številni zaselki, ki so največkrat nastali tako, da so sinovi prislonili k očetovi hiši še svoje stavbe.

Kraji, naselja, zaselki[uredi | uredi kodo]

Babiči, Rojci, Bertoki, Arjol, Bržani, Cerej (nad Bertoki), Čežarji, Čikuti, Draguči, Kaližburga, Karankonec, Kornalunga, Kortina, Kostanjevo, Lazaret, Pobegi, Porton, Prade, Rošeti, Srmin/Sermin, Simiči, Sv. Mihael, Žnidarji, Bezovica, Boršt, Bartali, Gorenjci, Jurinčiči/Hrpeljci, Zankoliči, Brezovica, Rosiči, Čentur, Čežarji, Črni Kal, Črnotiče, Dekani, Miši, Bivje, Na Vardi, Robida, Fijeroga, Dilici, Župančiči, Gabrovica, Gažon, Glem, Škarljevec, Gračišče, Galantiči, Gradin, Koromači/Boškini, Pavliči, Belvedur, Sirči, Hrastovlje, Dol, Hrvatini, Barizoni, Božiči, Brageti, Brida, Cerej, Čampore, Fajti, Kolomban, Norbedi, Premančan, Sodniki, Hrvoji, Močunigi, Izola, Dobrava, Jagodje, Livade, Polje, Kastelec, Koper, Bošamarin, Kampel, Manžan, Markovec, Olmo, Šalara, Šantoma, Škocjan, Triban, Žusterna, Korte, Baredi, Cetore, Čedlje, Gocan, Grbči, Kocina, Kašler, Malija, Medljan, Medoši, Morgani, Nožed, Stara vas/Običan, Šared, Koštabona, Krkavče, Abrami, Draga, Glavini, Griči, Hrib, Mačkujek, Pučarji, Rov, Sv. Maver, Škarljevec, Žvabi, Kubed, Labor, Loka, Lopar, Marezige, Bernetiči, Bičanci, Bržani, Burji, Krmci, Marencini, Montinjan, Plahuti, Rokavci, Sabadini in Škrgati, Movraž, Dvori, Nova vas, Kortine, Osp, Padna, Orešje, Piran, Beli Križ, Fiesa, Pacug, Plavje, Badiha, Puberli, Urbanci, Pobegi, Bržani, Cikuti, Kortine, Porton, Rošeti, Podgorje, Brežec, Podpeč, Pomjan, Popetre, Beli Kamen, Poletiči, Portorož, Bernardin, Lucija, Praproče, Predloka, Pregara, Puče, Breci, Dolina, Planjave, Pribci, Križišče Puče, Rakitovec, Rižana, Bižaji, Cepki, Kortine, Krnica, Rožar, Stepani, Sečovlje, Čedola, Gočan, Gorgo, Kastinjol, Košta, Loncan, Krog, Mlini, Paderna, Parecag, Seča, Smokvica, Socerb, Sočerga, Karli, Lukini, Maršiči, Mlini, Olika, Peraji, Pisari, Sokoliči, Šegi, Tuljaki, Strunjan, Sv. Anton, Dvori, Fikoni, Gregoriči, Kavaliči, Kocjančiči, Kortina, Potok, Pečki, Turki, Sv. Peter, Dragonja, Goreli, Ivankovec, Koščiči, Kozloviči, Letišče, Pod Bando, Slami, Špehi, Šterenci, Vuki, Žbenca, Ruda, Rota, Pasjanci, Škofije, Dogani, Elerji, Reber, Rombi, Valmarin, Šmarje pri Kopru, Grinjan, Grintovec, Kaverljag, Križišče Šmarje, Srgaši, Tinjan, Topolovec, Trebeše, Butari, Trsek, Truške, Bočaji, Jurasi, Gonjači, Kortina, Kozloviči, Vršič, Vanganel, Bonini, Sv. Ubald, Žburga, Zabavlje, Zanigrad, Zazid.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Pucer, Alberto. Zbirka slovenske istrske vasi, št. 1 Padna, Koper 1986
  • Pucer, Alberto. Zbirka slovenske istrske vasi, št 3 Krkavče, Ljubljana 1991

Glej tudi[uredi | uredi kodo]