Vanganel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vanganel
Cerkev Device Marije Pomočnice Vanganel.jpg
Vanganel se nahaja v Slovenija
Vanganel
Vanganel
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 45°31′1.63″N 13°46′40.7″E / 45.5171194°N 13.777972°E / 45.5171194; 13.777972Koordinati: 45°31′1.63″N 13°46′40.7″E / 45.5171194°N 13.777972°E / 45.5171194; 13.777972
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaObalno - kraška regija
Tradicionalna pokrajinaPrimorska
ObčinaKoper
Površina
 • Skupno2,57 km2
Nadm. višina
33,9 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno702
 • Gostota270 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
Poštna številka
6000 Koper
ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si

Vanganel je naselje v slovenski Istri[2], ki upravno spada pod Mestno občino Koper. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je konec leta 2020 štelo 702 prebivalca[3].

Lega[uredi | uredi kodo]

Pretežno ravninsko naselje vaškega tipa se na približno 34 metrih nadmorske višine nahaja v bližnjem zaledju Kopra, 2 kilometra cestne razdalje od mestnega območja (Šalara). Leži ob vznožju slemena Čentur in na robu vanganelske doline (doline reke Badaševice), ki jo domačini imenujejo Vala. Na južni strani Vanganela se razprostira hrib Pomjan z višino nekaj nad 400 m. Sosednje vasi soː Bonini – katerih ravninski, na Vanganel mejoči del domačini včasih še vedno imenujejo s starim imenom Šombalda (Sv. Ubald) –, Čentur, Guci, Manžan, Montinjan in Triban. Streljaj stran od naselja, na območju Čenturja, je umetno Vanganelsko jezero[4], ki je nastalo z zajezitvijo Bavškega potoka za zaščito pred poplavami.

Skozi Vanganel teče reka Badaševica, ki razmejuje Vanganel, Bonine in Triban, ter prej omenjeni Bavški potok, ki izvira iz Čenturja, poteka skozi Vanganelsko jezero, kjer se mu vodostaj regulira, in se naprej izliva v reko Badaševico v okolici vanganelskega zadružnega doma.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Izvor imena Vanganel ni povsem pojasnjen. Govori se, da naj bi izviralo iz besede 'vanga', ki označuje kopanje oz. lopato, poljedelsko orodje. Vanganel je namreč zaradi svoje nižinske lege in bližine reke Badaševice ter Bavškega potoka skozi zgodovino bil pretežno poljedelsko območje.

Druga teorija pravi, da naj bi ime kraja izhajalo iz italijanske besede »fango«, kar pomeni blato in namiguje na to, da je bila Vanganelska dolina v svoji zgodovini velikokrat poplavljena[5].

Šport[uredi | uredi kodo]

Kolesarstvo[uredi | uredi kodo]

Od mostu, ki povezuje Vanganel z Bonini, je vzdolž reke Badaševice in nato ob desni strani ceste v smeri proti Kopru speljana urejena dvopasovna kolesarska pot skozi vse naselje. Od središča vasi Vanganel do središča mesta Koper je potrebnih približno 30 min na kolesu s sproščenim tempom. Na poti ni vzpetin.

Tenis[uredi | uredi kodo]

V smeri proti Vanganelskemu jezeru se nahajajo pokrita in odkrita teniška igrišča, ki jih upravlja Ta Los Vanganelos[6].

Pohodništvo[uredi | uredi kodo]

Okoli Vanganelskega jezera je speljana pohodniška pot, imenovana Pot za srce[7], ki jo označujejo markacije v obliki srca iz dveh polovic, leve rdeče in desne modre. Namenjena je vsem, tudi oz. zlasti tistim, ki imajo težave s srcem in z ožiljem, saj je namreč nastala v sodelovanju skupine prijateljev planincev in istrske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja z namenom, da bi bila primerna tudi za ljudi, ki jim zdravje ne dovoljuje pretiranih naporov.[8]

nogometna tekma igrišče Vanganel
vanganelsko igrišče med potekom nogometne tekme

Nogomet in košarka[uredi | uredi kodo]

Nasproti zadružnega doma se nahaja asfaltirano, zarisano nogometno-košarkarsko igrišče, obdano z visoko žičnato ograjo, opremljeno z dvema košarkarskima košema in dvema nogometnima goloma ter 4 lesenimi klopcami. Do igrišča je možno dostopati skozi tri vhode. Igrišče je opremljeno s štirimi reflektorskimi lučmi, ki omogočajo vidnost tudi v mraku.

Ob igrišču se nahaja tudi manjše travnato otroško igrišče z igrali v zavetju dreves. Med igriščema levo od kamina gostilne Nimis lahko najdemo javno pipo, ki služi tudi kot pitnik.

Cerkev Device Marije Pomočnice Kristjanov[uredi | uredi kodo]

Pročelje cerkve Device Marije pomočnice, pred katero je mogoče na desni opaziti senco metajočo golo lipo, ki še danes stoji. Cerkev je bila obdana s kamnitim zidkom in vhodnima stebroma, ki jih danes nima več.

V Vanganelu se nahaja cerkev Device Marije Pomočnice Kristjanov, enoladijska cerkev z zvonikom na preslico, ki naj bi nastala v 19. stoletju. V drugi polovici 20. stoletja je bila cerkev prenovljena, pred tem pa je nekaj let služila kot skladišče[9].

stari vodnjak pri cerkvi

Na desni strani pred vhodom v cerkev stoji mogočna lipa, ki v toplih mesecih cerkvi ponuja senco. Na zelenici za cerkvijo se nahaja manjši oljčni nasad, levo od cerkve pa starinski vodnjak, ki ni v uporabi.

V cerkvi maše redno ne potekajo že mnogo let, krajani tako na mašo običajno hodijo v bližnje Marezige, v cerkev sv. Križa.

Vanganelska cerkev, ki je sicer opremljena z zvonom, ne zvoni, razen ob posebnih okoliščinah, kot so bile na primer v letu 2022 smrti treh dolgoletnih krajanov, ki so se zvrstile v dveh tednih. Maša se izjemoma v cerkvi izvaja zvečer ob krajevnem prazniku po imenu majnica.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Zadružni dom[uredi | uredi kodo]

Središče naselja predstavlja vanganelski zadružni dom, v katerem delujejo različne dejavnosti, npr. živilska trgovina Fama[10], gostilna Nimis[11], zasebna zobozdravstvena ordinacija Medicadens[12] in Moto klub Kondor Slovenija[13]. V zadružnem domu ima sedež krajevna skupnost Vanganel[14], ki pokriva območja Vanganela, Boninov in Čenturja, sam objekt pa ima tudi lasten večnamenski prostor.

V zadružnem domu so nekoč delovali mladinski pevski zbor, godba in gledališka skupina.

Krajevni praznik - majnica[uredi | uredi kodo]

Širše območje Vanganela je imelo svoj krajevni praznik, ki se je obeleževal vsako leto v mesecu maju, natančneje zadnjo nedeljo v mesecu (premičen praznik). Sprva se je imenoval majnica oz. majn'ca. Pričel se je z mašo v Cerkvi Device Marije Pomočnice in se nadaljeval s kulturno-kulinaričnim dogajanjem, kjer sta mladinski pevski zbor in godba imela koncert, gledališka skupina pa občasno kakšno igro, na stojnicah so kmetje prodajali svoje pridelke, zlasti češnje, ki so takrat dozorele, otroci pa so nosili majsko cvetje. Praznik je pozneje izgubil svoje prvotno ime in se približal tako imenovanim vaškim šagram s koncerti, ringišpilom, ponudniki sladkorne pene in pokovke na asfaltiranem igrišču nasproti zadružnega doma. Dogodek se je kasneje imenoval praznik češenj v prizadevanju, da bi se Vanganel uveljavil kot sadjarska vas, znana po češnjah. Praznik češenj se že več let ne praznuje, medtem ko so češnje ostale prepoznavni znak kot glavni motiv v božično-novoletni okrasitvi naselja.

Spomenik[uredi | uredi kodo]

spomenik padlim borcem
Spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja, na svoji zahodni strani nosi imena in priimke padlim krajanom iz Vanganela.

Čez most proti Boninom se obdan s cipresami nahaja spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja iz vasi Vanganel, Čentur in Bonini[15]. Na svoji čelni, tj. južni strani, ima vklesane besede Cirila Zlobca, ki pravijoː "Ni res, tovariši, da ni vas več. V nas mladi, kot ste padli, ste ostali in v noči še nam boste kot bleščeč utrinek, kakor kažipot sijali," nad njimi pa rdečo peterokrako zvezdo.

Javni promet[uredi | uredi kodo]

Skozi Vanganel vozi medkrajevni avtobus, ki povezuje mesto Koper s podeželjem, in sicer iz smeri Trseka do Vanganela in naprej do Kopra ter nazaj. Vozi od ponedeljka do petka, med vikendi in prazniki pa ne. V času šolskih počitnic ima okrnjen vozni red. Prevoznik je Nomago[16], pred tem Avrigo.

Avtobusna postajališča v Vanganelu so iz smeri Kopra po vrstiː Vanganel Guci K, Vanganel in Vanganel zadružni dom.

Šolski otroci, ki obiskujejo Osnovno šolo Koper ali Osnovno šolo Marezige, imajo svojo posebno linijo avtobusa, ki ustavlja na postajališču Vanganel zadružni dom. Prevoznik je lucijsko podjetje Street Tour[17].

Od otvoritve vinske fontane v bližnjih Marezigah priložnostno vozi skozi Vanganel tudi vinski turistični avtobus[18], ki pa nima rednega postajališča v Vanganelu.

Krajevna skupnost Vanganel si že več let prizadeva za podaljšanje linije 1 mestnega avtobusa (prevoznik Arriva)[19], ki sicer vozi iz Kopra do Šalare in Kampela, do Vanganela, vendar do sedaj pri tem še ni bila uspešna.[20]

Ostalo[uredi | uredi kodo]

Na boninski strani se nahaja vanganelska enota Vrtca Koper, imenovana Pikapolonica, ki šteje štiri oddelke[21].

V Vanganelu najdemo priljubljeno Gostilno Oljka[22], ki je popularizirala jed ombolo v testu, tj. svinjska ribica v testu, podobnemu testu za pico, s poljubnim nadevom, ki se je tako uveljavila kot značila jed kraja Vanganel. V isti hiši se nahaja tudi oljarna - torkla.

Zunanji avtomatski defibrilator se nahaja pred vhodom trgovine Fama. Poleg njega je tudi poštni nabiralnik za oddajo pošte. Za agrarnim skladiščem se nahaja GLS paketomat, ki je bil postavljen septembra 2022, in sicer kot prvi prostostoječi paketomat v Mestni občini Koper zunaj mesta, ki ni v sklopu OMV bencinskih črpalk.[23]

GLS paketomat Vanganel


Spletni viri[uredi | uredi kodo]

 1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.
 2. "Sklep koordinacije županov št. 1-XXXII/2019 o poimenovanju območja štirih obmorskih občin" (pdf). Pridobljeno dne 15. marec 2022.
 3. "Prebivalstvo po: SPOL, OBČINA/NASELJE, LETO , STAROSTNE SKUPINE". PX-Web. Pridobljeno dne 2022-05-16. od dne oktober 2022[slepa povezava]
 4. "Vanganelsko jezero". Visit Koper. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 5. "Skriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero". e-Kopercapodistria. 2016-09-11. Pridobljeno dne 2022-05-19.
 6. "Tenis klub Los Vanganelos – Obiščite nas tudi vi". Pridobljeno dne 2022-05-16.
 7. "Pot za srce in ožilje (P8)". Visit Koper. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 8. "Skriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero". e-Kopercapodistria. 2016-09-11. Pridobljeno dne 2022-05-19.
 9. "Vanganel". Visit Koper. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 10. "Fama Market Vanganel • Fama Vipava". Fama Vipava. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 11. "Gostilna Nimis Vanganel". www.facebook.com. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 12. Aljosa. "MEDICADENS - Zobozdravstvena ordinacija Vanganel". medicadens. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 13. "Motoristi v Vanganelu dobili svoj klubski prostor". e-Kopercapodistria. 2016-10-26. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 14. "Krajevna skupnost Vanganel • Koper". www.koper.si. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 15. Šmajdek, Primož (2020-04-16). "Simboli polpretekle zgodovine: BONINI - Spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja". Simboli polpretekle zgodovine. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 16. "Nomago". www.nomago.si. Pridobljeno dne 2022-05-19.
 17. "Domov". Domov | Street tour. Pridobljeno dne 2022-05-19.
 18. "Vsak dan prvi - 24ur.com". www.24ur.com. Pridobljeno dne 2022-05-19.
 19. "Timetables and Price list". Arriva Slovenija (angleščina). Pridobljeno dne 2022-05-19.
 20. Sejarić, Armin (14. 7. 2017). "Primorske novice". Primorske novice. Pridobljeno dne 22. 5. 2022.
 21. "Vrtec Koper". www.vrteckoper.si. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 22. "Gostilna Oljka Vanganel". www.facebook.com. Pridobljeno dne 2022-05-16.
 23. "GLS Paketno trgovino ali GLS Paketomat | GLS Slovenia". gls-group.com. Pridobljeno dne 2022-10-18.

Knjižni viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]