Žižola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Žižola
ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpg
Ziziphus zizyphus
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Rhamnaceae (krhlikovke)
Rod: Ziziphus (čičimak)
Vrsta: Z. zizyphus
Znanstveno ime
Ziziphus zizyphus
(L.) H.Karst.
Sinonimi

Ziziphus sativa - Gaertn.
Ziziphus vulgaris - Lam.
Ziziphus jujuba - (L.)Karsten.

Ziziphus zizyphus

Žižola (znanstveno ime Ziziphus zizyphus) je trnat grm ali drevo, ki lahko zraste tudi do 10 m. To drevo izhaja iz Severne Kitajske poznamo pod imenom navadni čičimak ali kitajski datelj. Veje, ki so upognjeno navzdol so poraščene s trni srpaste oblike, za katerimi se izraščajo listne vejice z manjšimi podolgovatimi listi, ki so usnjati, bleščeči in rahlo nazobčani s tremi vzdolžnimi žilami.

Deblo je značilno rjavo-rdeče barve. Je zelo trpežno drevo saj prenese v času mirovanja temperaturo tudi do -25º Celzija, ter je odporna proti suši in raznim boleznim.

Žižola cveti od maja do avgusta. Njeni cvetovi so majhni, šopasti ter rumene barve. Plodovi so zeleni, jajčasto podolgovati ali hruškaste oblike glede na sorto. V septembru pričnejo spreminjati barvo v rjavo-rdečkasto. Na Slovenskem so užitni v oktobru, ko popolnoma dozorijo ter se zmehčajo. Plodove lahko uživamo sveže ali posušene.

Sadež[uredi | uredi kodo]

sadež

Žižola je sladek sadež, ki hrani neobičajno veliko vitamina C (okoli 70 mg v 100g sadeža, kar je več kot v limoni).

Zrele, še čvrste žižole vsebujejo približno četrtino sladkorjev, delno osušene pa še več, in do 5 % beljakovin. Običajno jih jemo surove, namočene v dober tropinovec, pa pridobijo svojstven, prijeten sladek okus.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]