Edvard Kardelj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Edvard Kardelj
Portret
Osebni podatki
Rojstvo27. januar 1910({{padleft:1910|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:27|2|0}})[1][2][…]
Ljubljana
Smrt10. februar 1979({{padleft:1979|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:10|2|0}})[1][2][…] (69 let)
Ljubljana
NarodnostZastava Slovenije Slovenec
Poklicpolitik, učitelj, partizan
Poznan poNOB

Edvard Kardelj [édvard- kardélj-] (psevdonim Sperans, ilegalna in partizanska imena: Krištof, J. Bevc, Ivan Kovač, Ivan Ukmar, Tone Brodar), slovenski politik, pisatelj, partizan, učitelj in jugoslovanski narodni heroj, * 27. januar 1910, Ljubljana, † 10. februar 1979, Ljubljana.[4]

Kardelj je služil v več funkcijah v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. Leta 2017 je bilo odkrito, da je bil med odgovornimi za izvensodne povojne poboje.[5]

Mladost in začetki političnega delovanja[uredi | uredi kodo]

Rojen je bil v delavski družini v Ljubljani. Leta 1926 se je kot 16-letnik včlanil v mladinsko organizacijo jugoslovanskih komunistov (SKOJ), dve leti kasneje je postal član Komunistične partije Jugoslavije (KPJ). Leta 1929 je končal učiteljišče, a učiteljske službe ni nikoli nastopil. Zaradi aktivnega delovanja v prepovedani stranki KPJ je bil februarja 1930 v Beogradu aretiran in obsojen na dve leti ječe. Po izpustitvi iz zapora se je leta 1932 vrnil v Ljubljano, kjer so ga imenovali za člana novega Pokrajinskega komiteja KPJ za Slovenijo. Po tem, ko so nekateri starejši vodilni slovenski komunisti izstopili ali bili izključeni iz KPJ je Edvard Kardelj skupaj z Borisom Kidričem in Francem Leskoškom postal eden od članov novega vodstva slovenskih komunistov.

Odhod v Sovjetsko zvezo in vrnitev v Jugoslavijo[uredi | uredi kodo]

Kardelj je propagiral boj proti kapitalizmu, imperializmu, parlamentarnim demokracijam in podpiral Stalinovo politiko in politični sistem Sovjetske zveze. Leta 1935 je obiskal Sovjetsko zvezo. Po vrnitvi je aprila 1937 je na Čebinah organiziral sestanek, na katerem so ustanovili Komunistično partijo Slovenije (KPS) kot sestavni del Komunistične partije Jugoslavije (KPJ). Propagiral je tako boj proti kapitalizmu, fašistični Italiji in nacistični Nemčiji. V času po vrnitvi v Jugoslavijo je Kardelj pod psevdonimom Sperans izdal tudi svojo najbolj znano knjigo, Razvoj slovenskega narodnega vprašanja (Ljubljana, 1939). Po vojni je izšlo več ponatisov in popravljenih izdaj. Prevedena je bila v več kot 50 tujih jezikov. Po letu 2000 se je v nekaterih virih pojavila trditev, da je Kardelj prepisal in pod svojim imenom izdal rokopis z naslovom Das nationale Problem der Slowenen, ki ga je leta 1933 v Moskvi napisal predvojni komunist Dragotin Gustinčič.[6] Obtožbe analiza ni potrdila. Nasprotno, zgodovinar France Filipič, ki je prebral oba teksta, trdi, da »gre za dva popolnoma različna teksta. Lahko zatrdim, da so očitki na Kardeljev račun neutemeljeni. In tisti, ki tako pišejo, so v zmoti.«[7]

V 2. svetovni vojni[uredi | uredi kodo]

Po napadu Nemčije in njenih zaveznikov na Jugoslavijo, 6. aprila 1941, se skupaj s Titom po naročilu iz Moskve ni želel opredeliti o okupaciji Jugoslavije. 27. aprila 1941 je bil eden od pobudnikov ustanovitve Protiimperialistične fronte oz. Osvobodilno fronto.

V času druge svetovne vojne je bil politični in ideološki vodja slovenskih partizanskih enot. Bil je član Vrhovnega štaba NOV in POJ. 1943 je postal eden od treh podpredsednikov IO OF (funkcijo ohranil do 1953). Udeležil se je Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju, na 2. zasedanju AVNOJ-a v Jajcu novembra 1943, nato je bil s Titom kot podpredsednik NKOJ (partizanske vlade, imenovane Nacionalni komite osvoboditve Jugoslavije) 1944 v Drvarju in na Visu ter končno v Beogradu.

Odgovornost pri povojnih pobojih[uredi | uredi kodo]

Edvard Kardelj - depeša

Že med samo vojno, kakor po njenem koncu, je bil, skupaj s tedanjim komunističnim vodstvom, med odgovornimi za organizacijo in izvedbo izvensodnih povojnih pobojev.[8] Leta 2017 je bila objavljena Kardeljeva osebna depeša predsedniku takratne slovenske vlade Borisu Kidriču, v kateri je navedel, da ni "razloga, biti tako počasni pri čiščenju kot doslej."[9] Depeša je potrdila, da je bilo za izvensodne poboje v Jugoslaviji odgovorno državno vodstvo, prav tako pa neposredno odgovorne in vpletene tudi slovenske oblasti.[5]

Povojno politično delovanje[uredi | uredi kodo]

Edvard Kardelj je bil neposredno po 2. svetovni vojni podpredsednik jugoslovanske vlade (do 1953), Bil je eden izmed glavnih avtorjev jugoslovanske ustave in vseh njenih naslednjih sprememb, ki so prinašale večjo samostojnost republik in uvedle družbeno lastnino ter samoupravljanje kot novo obliko socialistične demokracije ter izdal veliko knjig, ki so bile temelj teh sprememb. Bil je Titov ideolog in nosilec nove marksistične misli. Njegova najbolj znana iz razprave za 11, kongres ZKJ »Smeri razvoja političnega sistema socialističnega samoupravljanja" v kateri odpira nove dimenzije demokratizacije jugoslovanske poti v socializem »Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Toda ne sam kot posameznik, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi ljudmi. V teh odnosih mora samoupravno in svobodno obvladati svoje posamezne in splošne družbene odnose ter - v ustreznih demokratičnih organizacijskih oblikah - tudi državo, sistem in politično stranko kot instrumente svojega lastnega samoupravljanja. Avantgardne sile socializma in socialistična družba imajo lahko potemtakem samo en cilj - da glede na možnost danega zgodovinskega trenutka ustvarjajo razmere, v katerih bo človek kar najbolj svoboden pri takšnem osebnem izražanju in ustvarjanju, da bo lahko - na podlagi družbene lastnine proizvajalnih sredstev - svobodno delal in ustvarjal za svojo srečo. To je samoupravljanje.«

Opravljal je najpomembnejše politične in državniške funkcije. V letih od 1948 do 1953 zunanji minister Jugoslavije. Ob reševanju tržaškega vprašanja gre prav njemu največ zaslug, za priključitev večjega dela Primorske k matični domovini. Leta 1949 so ga zaradi političnih zaslug imenovali za častnega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). 1953-60 je bil generalni sekretar SZDL Jugoslavije, 1953-63 je bil podpredsednik zveznega izvršnega sveta, 1963-67 predsednik jugoslovanske zvezne skupščine in do smrti zasedal najvišje funkcije v državni oblasti (kot predsednik ustavne komisije skupščine SFRJ v začetku 70. let, nazadnje je bil od 1974 slovenski član Predsedstva SFRJ). Bil je najvišji in najvplivnejši funkcionar Zveze komunistov Slovenije in Zveze komunistov Jugoslavije, v kateri je imel, vsaj od Rankovićevega padca 1966, vodilni položaj takoj za Titovim (kot član politbiroja in sekretar CK KPJ oz. IK CK ZKJ do 1966, kasneje član predsedstva ZKJ in 1969-72 tudi njegovega izvršnega biroja). Leta 1978 ga je Ekonomska fakulteta v Ljubljani izvolila v naslov rednega profesorja za področje marksistične politične ekonomije. KPJ, KPS, jugoslovanske in slovenske oblasti so ga odlikovale z vsemi takrat obstoječimi najvišjimi državnimi odlikovanji, kot so: red narodnega heroja, red junaka socialističnega dela (1955 ter posmrtno 1979), red narodne osvoboditve, red partizanske zvezde I. stopnje, red zaslug za ljudstvo I. stopnje, red bratstva in enotnosti I. stopnje, red za hrabrost in partizanska spomenica 1941. V tem času so v Sloveniji po Kardelju poimenovali mnogo objektov, ustanov, ulic in naselij (mdr. hrvaško luko Ploče). Med letoma 1979 in 1990 je nosila njegovo ime tudi Univerza v Ljubljani, in sicer Univerza Edvarda Kardelja v Ljubljani, ki mu je že 1969 podelila častni doktorat, Ekonomska fakulteta pa tudi naslov rednega profesorja. Po razpadu režima so večino objektov preimenovali, nekateri objekti (npr. Kardeljeva ploščad za Bežigradom v Ljubljani, kjer so locirane družboslovne fakultete) pa so še ohranili njegovo ime. Bil je rezervni generalpolkovnik JLA, častni občan Ljubljane (1955) in vseh občin v Sloveniji. 1960 so ga izvolili za rednega člana Srbske akademije znanosti in umetnosti (SANU), za častnega člana pa poleg slovenske še akademiji znanosti BiH in Makedonije. 1958 je dobil Prešernovo nagrado za delo Razvoj slovenskega narodnega vprašanja, 1968 pa še nagrado Avnoja.

Umrl je zaradi raka na debelem črevesju v Ljubljani 10. februarja 1979. Pokopali so ga v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Poročen je bil s Pepco Kardelj, sestro slovenskega politika Ivana Mačka - Matije. Njun sin je bil pesnik Borut Kardelj. Njegova brata sta bila gledališki igralec Janez Kardelj (padel med vojno) in gospodarski novinar in urednik Bojan Kardelj. Njegova vnuka sta evropski poslanec Igor Šoltes in slikar Janez Kardelj.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.
  2. 2,0 2,1 Brockhaus Enzyklopädie
  3. 3,0 3,1 Proleksis enciklopedija — 2009.
  4. RTVSLO.si - Smrt Edvarda Kardelja
  5. 5,0 5,1 "Vsak dan prvi - 24ur.com". www.24ur.com. Pridobljeno dne 2020-06-06.
  6. Anica Lokar, Od Anice do Ane Antonovne. Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002 (COBISS); Vjekoslav Cenčič, Titova posljedna ispovjest, Orfelin: EWM, Beograd, str. 255.
  7. Alenka Puhar, »Skrivnostna knjiga o Slovencih, ki že sedemdeset let čaka na objavo«, Delo, 3. 10. 2001, str. 26.
  8. Plohl, Andrej (2009). Povojni poboji na Slovenskem 1945 (PDF). Univerza v Ljubljani. COBISS 28724829.
  9. Steinbuch, Dejan (2017-09-04). "Če je Kardeljev ukaz o "čiščenju" pristen, bosta v brezno sramote zgrmela mita o OF in NOB". Časnik. Pridobljeno dne 2020-06-06.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]