Boris Kidrič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Portret
Rojstvo 10. april 1912({{padleft:1912|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:10|2|0}})[1]
Dunaj
Smrt 11. april 1953({{padleft:1953|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:11|2|0}})[1] (41 let)
Beograd  *
Državljanstvo Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavija
Poklic politik, politični komisar

Boris Kidrič, slovenski komunist, partizan, politik, prvoborec in narodni heroj, * 10. april 1912, Dunaj, Avstro-Ogrska, † 11. april 1953, Beograd.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Boris Kidrič se je rodil na Dunaju kot sin znanega slovenskega liberalnega intelektualca in literarnega zgodovinarja Franceta Kidriča (1880–1950). Gimnazijo je obiskoval in zaključil v Ljubljani, nakar je nekaj časa študiral kemijo na ljubljanski univerzi in v Pragi. Študija ni zaključil. Na začetku 30. let se je na prigovarjanje Vlada Kozaka včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije, kjer se je hitro vzpenjal na visoke partijske položaje v takratni Dravski banovini. Ob Kardelju je postal eden najvidnejših slovenskih komunistov predvojnega obdobja.

Komunistična partija je bila zaradi svojih pogostih terorističnih aktivnosti v takratni Kraljevini Jugoslaviji prepovedana, zato se je v predvojnem obdobju nekajkrat znašel v zaporu. Kasneje je nekaj časa živel v Pragi in Parizu, kjer se je pod zaščito Kominterne zbirala glavnina jugoslovanskih komunistov. Leta 1937 je bil Kidrič eden od ustanoviteljev Komunistične partije Slovenije. 1940 je v imenu KPS je dosegel sporazum o sodelovanju s krščanskimi socialisti in levim krilom Sokola ter na 5. državni konferenci v Zagrebu postal član CK KPJ.

Po paktu Ribbentrop-Molotov in nacistično-komunističnem razkosanju Poljske se je skupaj z drugimi komunisti vrnil v Jugoslavijo in začel s pripravami na organizacijo revolucije po sovjetskem stalinističnem vzoru.

Kmalu po napadu okupacijskih sil na kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941 je bil 26. aprila sklical sestanek za ustanovitev OF (oz. Protiimperialistične fronte). Po napadu Tretjega rajha na Stalinovo Sovjetsko zvezo se je organizacija preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda, Kidrič pa je v njej zavzel eno ključnih funkcij in kmalu postal njen de facto vodja (od aprila 1943 formalno politični sekretar IO OF, kar je ostal do odhoda v Beograd 1946; na 2. kongresu OF 1948 pa je bil izvoljen za enega izmed štirih podpredsednikov).

V teku vojne je postal junija 1941 prvič, nato pa še 4-krat politični komisar glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet. Maja 1942 je z ostalim partizanskim vodstvom odšel na Dolenjsko, kjer je usmerjal razvoj "ljudske oblasti" in kritiziral negativne pojave na terenu, vendar ostro nastopil proti vaškim stražam, ki so sodelovale z okupatorjem. V začetku leta 1943 je bil v Polhograjskem hribovju skupaj z E. Kardeljem eden od avtorjev t.i. Dolomitske izjave.

Poleg Kardelja je bil del najožjega vodstva slovenske KPS in znan po obračunavanju z vsemi nekomunističnimi elementi tako znotraj kot izven OF. Zavzemal se je za popolno podreditev vseh ostalih pridruženih skupin (krčanskih socialistov, liberalcev in Sokolov) Komunistični partiji Slovenije. Iz nekaterih dokumentov takratnega časa, na katerih je njegov podpis, sledi, da je bil glavni cilj komunistov znotraj OF izvedba revolucije po sovjetskem vzoru. Zato so aktivisti (VOS) pod njegovim vodstvom izvajali t. i. likvidacije (umore) slovenskih predvojnih demokratičnih politikov, duhovnikov, podjetnikov, protikomunistično usmerjenih intelektualcev in študentov ter lastnih sodelavcev iz Osvobodilne fronte, pa tudi usmrtitve narodnih izdajalcev in okupatorjevih sodelavcev.

Kot odposlanec se je udeležil Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Postal je član Predsedstva SNOO oz. SNOS v Črnomlju naslednje leto (1944).

Po koncu 2. svetovne vojne maja 1945 je Slovenski narodnoosvobodilni svet imenoval Kidriča za prvega predsednika vlade federalne Slovenije (kasneje Ljudske republike Slovenije). To funkcijo je opravljal med 5. majem 1945 in 1. junijem 1946. Kidrič je torej predsedoval slovenski vladi ravno v času povojnih pobojev repatriiranih domobrancev in množičnega izgona štajerskih in kočevarskih Nemcev s Slovenskega. Znano je, da je v svojem javnem govoru v Mariboru junija 1945 zahteval izgon nemško govorečega prebivalstva, in to "brez odvečne sentimentalnosti". [2] [3] Naselje Strnišče (Šterntal), kjer se je nahajalo osrednje zbirno taborišče za pregon štajerskih in kočevarskih Nemcev, je bilo kasneje po njem preimenovano v Kidričevo. Kidrič je bil decembra 1945 imenovan tudi za (političnega) sekretarja CK KPS, kar je ostal le pol leta.

Po letu 1946 je Kidrič opravljal funkcijo jugoslovanskega ministra za gospodarstvo (predsednik zveznega gospodarskega sveta) in bil odgovoren za izvedbo tako imenovanega "1. petletnega plana". V ekonomski politiki se je zgledoval po stalinističnih načelih, ki so bila tradicionalnemu gospodarstvu slovenskega in jugoslovanskega prostora tuja[4] . Zavzemal se je za čimprejšnjo industrializacijo dežele, izgradnjo velikih tovarn, energetskih objektov, nacionalizacijo zasebnih podjetij in kolektivizacijo kmetijstva. Zaradi vsega tega je Jugoslavijo v prvih povojnih letih začelo pestiti hudo pomanjkanje osnovnih dobrin - hrane, blaga in obleke. Prebivalstvo je bilo tako dolga leta povsem odvisno od pomoči, ki so jo pošiljali zahodni zavezniki (UNRRA)[5] .

1948 je bil na 5.kongresu KPJ izvoljen v politbiro CK KPJ (de facto član že od 1946), na 6. kongresu 1952 pa v sekretariat IK CK ZKJ. Redni član SAZU je postal 6. decembra 1949.

Bil je rezervni generalpodpolkovnik. Umrl je leta 1953 v Beogradu za levkemijo.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Poročen je bil z Zdenko Kidrič. Njegov oče je bil slovenski literarni zgodovinar in znanstvenik France Kidrič.

Obeležja[uredi | uredi kodo]

Po njem so bili poimenovani vojašnica Boris Kidrič v Šentvidu pri Ljubljani, Kemijski inštitut, Ekonomska fakulteta v Ljubljani ter Sklad Borisa Kidriča. Za časa SFRJ se je po Kidriču imenovala državna nagrada za širjenje tehnične kulture. Naselje Strnišče se po njem še danes imenuje Kidričevo. Leta 1959 so na trgu pred stavbo slovenske vlade postavili masiven Kidričev spomenik, ki še danes stoji, navkljub protestom žrtev komunističnega režima.


Odlikovanja[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 data.bnf.fr: open data platform — 2011.
  2. ^ http://www.parlament.gv.at/PG/DE/XXIII/J/J_01108/fname_081943.pdf
  3. ^ http://www.8ung.at/untersteirer/html/body_englisch.html
  4. ^ Dr. Ljubo Sirc, Brezpotja socializma
  5. ^ Dr. Ljubo Sirc, Dolgo življenje po smrtni obsodbi
  • Nenad Bjeloš, "Odlikovani Slovenci 1944-1950". V Vojnozgodovinski zbornik, št. 8 (2002), s. 97-102.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]