Kemijski inštitut

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Znak Kemijskega inštituta: Atomi

Kemijski inštitut (kratica KI) je slovenski javni raziskovalni zavod, ki deluje na področju kemije, s sedežem na Hajdrihovi ulici 19 v Ljubljani. Ima ~350 zaposlenih, od tega je več kot 260 raziskovalcev, s čimer je Kemijski inštitut za Institutom "Jožef Stefan" druga največja raziskovalna organizacija na področju naravoslovja v Sloveniji.

Ustanovljen je bil leta 1946 pod vodstvom Maksa Samca kot del Slovenske akademije znanosti in umetnosti in je bil kasneje preoblikovan v samostojno inštitucijo Kemijski inštitut Boris Kidrič. Ta je bila leta 1992 preoblikovana v sedanji zavod.[1] Raziskovalci inštituta izvajajo temeljne in aplikativne raziskave v kemiji in sorodnih področjih, pri čemer posvečajo veliko pozornost uporabni znanosti in sodelovanju z gospodarstvom. Tako je Kemijski inštitut na nacionalni ravni ena vodilnih organizacij po številu prijavljenih patentov na leto.[2]

Z inštitutom upravljata upravni odbor in direktor, znanstveno usmeritev pa določa desetčlanski znanstveni svet. Raziskovalna dejavnost je organizirana v 11 odsekih. Trenutni direktor je biokemik Gregor Anderluh.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Odlok o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Kemijski inštitut". Uradni list RS št. 20/1992. 24.4.1992. Pridobljeno dne 26.5.2011.
  2. "Krka, IJS in Kemijski inštitut z največ prijavami patentov, Slovenija po inovacijah pod povprečjem EU". Dnevnik. 1.2.2011. Pridobljeno dne 26.5.2011.
  3. "Organizacijska shema". Kemijski inštitut. Pridobljeno dne 14.12.2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]