Kočevski zbor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kočevski zbor

Kočevski zbor odposlancev slovenskega naroda ali na kratko Kočevski zbor je potekal v Kočevju v tamkajšnjem Sokolskem (danes Šeškovem) domu od 1. do 3. oktobra 1943, kmalu po septembrski kapitulaciji fašistične Italije. Pod geslom »Narod si bo pisal sodbo sam«, iz Cankarjevega dela Hlapci, se je zbralo 572 neposredno izvoljenih in 78 delegiranih predstavnikov osvobodilne fronte.

Kočevski zbor je izvolil 120-članski Slovenski narodnoosvobodilni odbor za najvišji organ v Sloveniji, 10-člansko predsedstvo SNOO in 42-člansko delegacijo za novembrsko II. zasedanje AVNOJ-a v bosanskem Jajcu. Zbor je sprejel priključitev slovenske Primorske Sloveniji in se zavzel za nadaljevanje boja proti okupatorju in domačim izdajalcem tudi po kapitulaciji Italije.

Nekateri zgodovinarji imajo Kočevski zbor za prvi izvoljeni parlament v slovenski zgodovini in temelj slovenske državnosti. Zgoraj omenjeno Cankarjevo geslo je tudi na steni parlamentarne dvorane slovenske skupščine, čeprav je bilo med prenovo leta 2001 delno poškodovano.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]