Partizani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Partizan)
Skoči na: navigacija, iskanje
Četrta črnogorska proletarska brigada

Partizán (francosko partisan - partisan, pristaš, prostovoljni udeleženec, privrženec) je splošni naziv za ljudskega borca, gverilca, borca v uporniških enotah, lahko pa označuje tudi udeležence narodnoosvobodilnega boja sploh: francoski, italijanski, jugoslovanski, slovenski partizani.

Partizanske enote so hitro gibljive gverilske enote v sovražnikovem zaledju, različne moči in oborožitve, ki uporabljajo taktiko vojskovanja s hitrimi in nenadnimi napadi na dele sovražnikove vojske, transport, infrastrukturo ipd.


Partizani v Jugoslaviji med 2. svetovno vojno[uredi | uredi kodo]

V slovenski zgodovini je partizan udeleženec narodnoosvobodilne vojne 1941-1945. Jugoslovanska partizanska vojska se je najprej imenovala Narodnoosvobodilni partizanski odredi Jugoslavije ali skrajšano NOPOJ (prva proletarska brigada NOPOJ je bila ustanovljena 22. decembra 1941 v vasi Rudo v Bosni in Hercegovini), od januarja 1942 Narodnoosvobodilna partizanska in prostovoljna vojska Jugoslavije (NOP in PVJ), od novembra 1942 pa Narodnoosvobodilna vojska in partizanski odredi Jugoslavije (NOV in POJ). 1. marca 1945 so se partizanske enote preimenovale v Jugoslovansko ljudsko armado (JLA), ki je svoje čase veljala za eno največjih evropskih armad.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]