Borut Pahor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Borut Pahor
Portret
4. Predsednik Republike Slovenije
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
23. december 2012
Predhodnik Danilo Türk
6. Predsednik vlade Republike Slovenije
Na položaju
21. november 2008 – 10. februar 2012
Predhodnik Janez Janša
Naslednik Janez Janša
5. Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
Na položaju
2000 – julij 2004
Predhodnik Janez Podobnik
Naslednik Feri Horvat
Osebni podatki
Rojstvo 2. november 1963
Postojna
Politična stranka Socialni demokrati, SD
Poklic politik, politolog
Podpis Accession Treaty 2011 Borut Pahor signature.svg
Spletna stran borutpahor.si

Borut Pahor, slovenski politik, predsednik Republike Slovenije, in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije, * 2. november 1963, Postojna, Slovenija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Borut Pahor je leta 1987 diplomiral iz politologije s temo Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja, za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in Zoretovo nagrado.

Politično delovanje[uredi | uredi kodo]

Pahor ob govoru v parlamentu leta 2010
Pahor s semaforjem leta 2010
Pahor z Jadranko Kosor leta 2010
Pahor s kraljem Haraldom V leta 2011
Pahor z Angelo Merkel leta 2011

Na novogoriški gimnaziji je bil leta 1978 v vodstvu mladinske organizacije (ZSMS). V ZKS je vstopil proti koncu študija mednarodne politologije na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani leta 1986. V tretjem in četrtem letniku je bil na čelu fakultetne ZSMS, v šolskem letu 1986/87 pa je neuspešno kandidiral za predsedstvo univerzitetne konference ZSMS.

Leta 1988 je v enem od člankov v strankinem tedniku Komunist kritiziral koncept avantgardne vloge partije in razmišljal o sestopu z oblasti. Leta 1989 se je znotraj ZKS začel ustanavljati Demokratični forum, podmladek ZKS. Vodenje je prevzel Pahor. S 26 leti je postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato pa še član njegovega predsedstva.

Leta 1990 je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.

Borut Pahor je bil podpredsednik Združene liste socialnih demokratov od njene ustanovitve leta 1993 do tretjega kongresa 15. marca 1997, ko je bil z veliko večino izvoljen za predsednika stranke. Leta 1997 je od Janeza Kocijančiča prevzel vodenje Združene liste socialnih demokratov, sedaj Socialni demokrati. Leta 2004 je postal član Predsedstva PES - Stranke evropskih socialdemokratov. SD je vodil vse do kongresa 2. junija 2012, kjer je v drugem krogu glasovanja z rezultatom 180:190 izgubil proti Igorju Lukšiču. Med kongresom je najavil svojo kandidaturo na jesenskih predsedniških volitvah.

Parlamentarno delovanje[uredi | uredi kodo]

Leta 1990 je bil na listi ZKS-SDP prvič izvoljen v takratno Skupščino Socialistične republike Slovenije. Postal je predsednik komisije za vprašanja mladih. V drugem delu mandata je postal podpredsednik komisije za mednarodno sodelovanje.

Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca v 1. državni zbor Republike Slovenije. V tem mandatu Državnega zbora Republike Slovenije je bil namestnik predsednika odbora za zunanjo politiko, od leta 1995 pa tudi njegov predsednik. V obdobju 1992-1996 je bil član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Od samega začetka je sodeloval in kasneje tudi vodil slovensko parlamentarno delegacijo v Svetu Evrope. Leta 1996 je bil izvoljen za enega od podpredsednikov delegacije. V Parlamentarni skupščini Sveta Evrope v Strasbourgu je bil predsednik ad hoc komiteja za enake možnosti spolov. V letih 1996/1997 je bil član Izvršnega komiteja Mednarodne zveze parlamentarcev. Leta 1998 je bil izvoljen v predsedstvo socialistične skupine v Svetu Evrope.

V letih 1993 do 1997 je bil član Skupščine Zahodnoevropske unije.

Leta 1996 je bil izvoljen v 2. državni zbor Republike Slovenije. Bil je član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije. Leta 1996 je bil izvoljen tudi za podpredsednika Državnega zbora in funkcijo opravljal do aprila 1997. Leta 1997 je kandidiral za ministra za zunanje zadeve, vendar je predlog mandatarja Janeza Drnovška v Državnem zboru dobil en glas premalo.

Po volitvah leta 2000, na katerih je bil izvoljen v 3. državni zbor Republike Slovenije, je postal predsednik Državnega zbora in to funkcijo opravljal skoraj do konca mandata. Leta 2004 je bil kljub zadnjemu mestu na listi ZLSD izvoljen v Evropski parlament. Bil je član Skupine socialdemokratov v evropskem parlamentu, član Odbora za proračunski nadzor, član Odbora za ustavne zadeve, nadomestni član Odbora za zunanje zadeve in podpredsednik Delegacije pri Skupnem parlamentarnem odboru EU-Hrvaška. 15. oktobra 2008 je njegov mandat v Evropskem parlamentu potekel, ker je bil izvoljen v 5. državni zbor Republike Slovenije[1].

Na predsedniških volitvah 2007 je dolgo veljal za kandidata z možnostmi za zmago, vendar se je po dolgotrajnem premisleku in upoštevaje stališča stranke 22. junija odločil, da bo stranko raje popeljal na parlamentarne volitve leto pozneje.

Delovanje v vladi[uredi | uredi kodo]

Pod njegovim vodstvom je stranka Socialnih demokratov na državnozborskih volitvah 21. septembra 2008 dosegla relativno zmago in potrojila število poslanskih mandatov; posledično ga je predsednik republike predlagal za mandatarja. 7. novembra istega leta pa je bil v Državnem zboru potrjen za novega mandatarja. 21. novembra 2008 je bila na njegov predlog v Državnem zboru izvoljena nova koalicijska vlada.

4. novembra 2009 je s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Stockholmu podpisal t. i. arbitražni sporazum, ki določa nadaljnje reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki od osamosvojitve obeh držav leta 1991 še ni določena, pred mednarodnim arbitražnim sodiščem. Arbitražni sporazum je bil kasneje ratificiran v hrvaškem saboru, slovenskem parlamentu in, z večinsko voljo slovenskih volivcev, na naknadnem zakonodajnem referendumu 6. junija 2010.

Julija 2011 je začasno prevzel tudi Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.[2]

20. septembra je državni zbor v paketnem glasovanju zavrnil vse ministrske kandidate (s 36 glasovi za in 51 proti); ker je Pahor na njihovo izvolitev vezal tudi zaupnico vladi, je bila posledično izglasovana tudi nezaupnica.[3] S tem je vlada postala tretja vlada v zgodovini samostojne Slovenije (po 1. in 4. vladi), ki je predčasno končala svoj mandat.[4] Do sestave nove vlade, februarja 2012, je Pahorjeva vlada opravljala le tekoče zadeve.[3]

Med pripravami na državnozborske volitve je Pahor 18. oktobra dejal, da razmišlja o odstopu s položaja predsednika SD po volitvah oz. pred spomladanskim kongresom stranke.[5] Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral in bil izvoljen na listi SD.

Delovanje kot predsednik republike[uredi | uredi kodo]

V drugem krogu volitev za funkcijo predsednika Republike Slovenije leta 2012 premagal protikandidata, dotedanjega predsednika republike Danila Türka. Prejel je 67,37 % vseh glasov.[6] Posebnost njegove kampanje je bilo prostovoljno opravljanje najrazličnejših poklicev, s čemer se je želel približati oziroma bolje spoznati vsakdan povprečnega volilca.[7][8] Prvi predsedniški mandat je nastopil 23. decembra 2012, dan po prisegi pred državnim zborom.

Drugi predsedniški mandat, je po zmagi na novembrskih predsedniških volitvah, prevzel 23. decembra 2017.

Uradni, delovni in drugi obiski v tujini[uredi | uredi kodo]

 1. mandat: 79 obiskov (vseh srečanj: 246)
Datum Država/organizacija Kraj Gostitelji in ostali državniki Opombe Vir
1. PREDSEDNIŠKI MANDAT (od 23. december 2012 do 22. decembra 2017)
2013 - (19; vseh srečanj: 69)
8. in 9. januar 2013 Zastava Belgije Kraljevina Belgija

Zastava Evrope Evropska unija

Bruselj Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta

Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta

Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije

Catherine Ashton, visoka predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko

[9]

[10]

6. februar 2013 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Dunaj Heinz Fischer, zvezni predsednik

Werner Faymann, zvezni kanceler

Barbara Prammer, predsednica Državnega sveta

[11]
2. marec 2013 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Evropska akademija znanosti in umetnosti

Felix Unger, predsednik akademije Slavnostna skupščina Evropske akademije znanosti in umetnosti, predsednik Pahor imenovan za protektorja akademije [12]
Bilateralno srečanje ob robu:

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Ivo Josipović, predsednik

6. - 8. marec 2013 Zastava Japonske Japonsko cesarstvo Njegovo veličanstvo cesar Akihito, japonski cesar

Šinzo Abe, predsednik vlade

Keiji Yamada, guverner Kyota

Kadokawa Daisak, župan Kyota

[13]

[14]

[15]

18. marec 2013 Zastava Italije Italijanska republika Rim Giorgio Napolitano, predsednik [16]
19. marec 2013 Zastava Vatikana Sveti sedež Vatikan Njegova svetost Papež Frančišek Inavguracija njegove svetosti Papeža Frančiška [17]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Kanade Kanada

David Johnston, generalni guverner

Zastava Brazilije Zvezna republika Brazilija

Dilma Rousseff, predsednica

Zastava Vatikana Sveti sedež, Zastava Španije Kraljevina Španija

kardinal Santos Abril y Castelló

Ostala krajša srečanja ob robu:

Flag of the United States Združene države Amerike

Joe Biden, podpredsednik

Zastava Evrope Evropska unija

Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta

Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije

Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Heinz Fischer, zvezni predsednik

Werner Faymann, zvezni kanceler

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Angela Merkel, zvezna kanclerka

Zastava KosovaRepublika Kosovo

Hashim Thaçi, predsednik vlade

Zastava Luksemburga Veliko vojvodstvo Luksemburg

Jean-Claude Juncker, predsendik vlade

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Ivo Josipović, predsednik

Zastava Srbije Republika Srbija

Tomislav Nikolić, predsednik

Zastava Vatikana Sveti sedež, Zastava Slovenije Slovenija

kardinal Franc Rode

17. in 18. april 2013 Zastava Francije Francoska republika Pariz François Hollande, predsednik [18]
25. april 2013 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Berlin Joachim Gauck, zvezni predsednik

Angela Merkel, zvezna kanclerka

[19][20]
8. in 9. maj 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Zagreb Ivo Josipović, predsednik

Zoran Milanović, predsednik vlade

[21]

[22]

10. in 11. junij 2013 Zastava Francije Francoska republika

Zastava Evrope Svet Evrope

Zastava Evrope Evropska unija

Strassbourg Thorbjørn Jagland, generalni sekretar Sveta Evrope

Dean Spielmann, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice

Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta

Obisk ob 20. obletnici članstva Republike Slovenije v Svetu Evrope.

Slavnostni nagovor na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Srečanje s slovenskimi evropskimi poslanci.

[23]

[24]

12. in 13. junij 2013 Zastava Slovaške Slovaška republika Bratislava Ivan Gašparovič, predsednik 18. vrh predsednikov držav srednje Evrope [25]

[26]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Češke Češka republika

Miloš Zeman, predsednik

Zastava Črne gore Črna gora

Filip Vujanović, predsednik

Zastava Poljske Republika Poljska

Bronisław Komorowski, predsednik

Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Nebojša Radmanović, predsednik predsedstva

Ostala krajša srečanja ob robu:

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Heinz Fischer, zvezni predsednik

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Gorge Ivanov, predsednik

Zastava Srbije Republika Srbija

Tomislav Nikolić, predsednik

Zastava Moldavije Republika Moldavija

Nicolae Timofti, predsednik

Zastava Bolgarije Republika Bolgarija

Rosen Plevneliev, predsednik

30. junij in 1. julij 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Zagreb Ivo Josipović, predsednik Slovesnost ob vstopu Republike Hrvaške v EU.

1. julija neformalni zajtrk z voditelji držav regije, ki ga gosti predsednik Hrvaške Ivo Josipović.

[27]

[28]

16. in 17. julij 2013 Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Sarajevo Gorge Ivanov, predsednik

Trajko Veljanovski, predsednik Sobranja

Nikola Gruevski, predsednik vlade

[29]

[30]

20. julij 2013 Zastava Monaka Kneževina Monako Monako Njegova knežja visokost Albert II, monaški princ

Michel Roger, predsednik vlade

Jean Castellini, minister za gospodarstvo in finance

[31]
31. julij 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Dvorec Trakoščani Jadranka Kosor, nekdanja predsednica vlade Odkritje spominske plošče o začetku pogovorov, ki so vodili do sklenitve Arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. [32]
10. in 11. september 2013 Zastava KosovaRepublika Kosovo

Zastava Nato NATO

Zastava Evrope Evropska unija

Priština Atifete Jahjaga, predsednica Republike Kosovo

Jakup Krasniqi, predsednik Skupščine Republike Kosovo

Hashim Thaçi, predsednik vlade Republike Kosovo

generalmajor Salvatore Farina, poveljnik KFOR

polkovnik Pierpaolo Giacomini Tiveron, poveljnik MNBG

Samuel Žbogar, visoki predstavnik EU na Kosovu

Predsednik Pahor je obiskal slovenske vojake na Kosovu in se srečal z visokimi predstavniki Kosova, operacij KFOR in MNBG in misije EU na Kosovu. [33]

[34]

24. - 26. september 2013 Flag of the United States Združene države Amerike

Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

New York Barack Obama, predsednik ZDA

John W. Ashe, predsednik Generalne skupščine OZN

Ban Ki-Moon, generalni sekretar OZN

Predsednik Pahor se je udeležil sprejema za vodje delegacij pri predsedniku ZDA in zajtrka, ki ga je gostil generalni sekretar OZN.

Bilateralna srečanja je imel predsednik tudi z generalnim sekretarjem OZN in predsednikom Generalne skupščine OZN.

26. septembra je predsednik med splošno razpravo nagovoril Generalno skupščino OZN.

[35]

[36]

[37]

[38]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Libije Libija

Nouri Ali Abusahmain, predsednik

Zastava Čila Republika Čile

Sebastian Pińera Echeńique, predsednik

Zastava Turčije Republika Turčija

Abdullah Gül, predsednik

6. december 2013 Zastava Italije Italijanska republika

Dežela Furlanija Julijska krajina

Gorica Debora Serracchiani, predsednica dežele [39]
10. december 2013 Zastava Južne Afrike Republika Južna Afrika Johannesburg / Žalna slovesnost za pokojnim nekdanjim predsednikom Republike Južne Afrike Nelsonom Mandelo.
2014 - (13; vseh srečanj: 47)
15. in 16. januar 2014 Zastava Turčije Republika Turčija Ankara Abdullah Gül, predsednik

Recep Tayyip Erdoğan, predsednik vlade

Ali Babacan, podpredsednik vlade

[40]

[41]

17. marec 2014 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Dunaj Heinz Fischer, zvezni predsednik Trilateralno srečanje slovenskega, avstrijskega in hrvaškega predsednika. [42]
2. april 2014 Zastava Belgije Kraljevina Belgija

Zastava Evrope Evropska unija

Bruselj Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije

Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta

IV. Vrh EU-Afrika [43]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Tunizije Republika Tunizija

Moncef Marzouki, predsednik

Zastava Francije Francoska republika

François Hollande, predsednik

6. maj 2014 Zastava Italije Italijanska republika Rim Giorgio Napolitano, predsednik

Laura Boldrini, predsednica Poslanske zbornice

Ignazio Marino, župan Rima

državniški obisk [44]
29. in 30. maj 2014 Zastava Srbije Republika Srbija Beograd Tomislav Nikolić, predsednik

Maja Gojković, predsednica Narodne skupščine

Aleksandar Vučić, predsednik vlade

Ivica Dačić, prvi podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve

[45]

[46]

[47]

3. in 4. junij 2014 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Sarajevo Bakir Izetbegović, predsednik predsedstva

Nebojša Radmanović, član predsedstva

Željko Komšić, član predsedstva

Vjekoslav Bevanda, predsednik Sveta ministrov

[48]

[49]

[50]

7. junij 2014 Zastava Ukrajine Ukrajina Kiev Petro Porošenko, predsednik Inavguracija novoizvoljenega predsednika. [51]

[52]

Ostala krajša srečanja ob robu:

Flag of the United States Združene države Amerike

Joe Biden, podpredsednik

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Heinz Fischer, zvezni predsednik

Zastava Gruzije Gruzija

Giorgi Margvelašvili, predsednik

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Joachim Gauck, zvezni predsednik

Zastava Švice Švicarska konfederacija

Didier Burkhalter, predsednik, zunanji minister predsedujoči OVSE

Zastava Albanije Republika Albanija

Bujar Nishani, predsednik

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Gorge Ivanov, predsednik

26. in 27. junij 2014 Zastava Belgije Kraljevina Belgija

Zastava Evrope Evropska unija

Bruselj, Ypres Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta Zasedanje Evropskega sveta, predsednik republike se je zavzel za sklic nove Konvencije o prihodnosti Evrope. [53]

[54]

15. in 16. julij 2014 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Dubrovnik Borut Pahor, predsednik

Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvaške

Proces Brdo-Brijoni [55]

[56]

22. in 23. julij 2014 Zastava {{{alias2}}} Turkmenistan Aškabad,

Turkmenbaši

Gurbanguly Berdimuhamedov, predsednik

Rašid Meredov, nemstnik predsednika Kabineta ministrov in zunanji minister

[57]

[58]

24. - 26. september 2014 Flag of the United States Združene države Amerike

Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

New York Barack Obama, predsednik ZDA

John W. Ashe, predsednik Generalne skupščine OZN

Ban Ki-Moon, generalni sekretar OZN

Predsednik Pahor se je udeležil sprejema za vodje delegacij pri predsedniku ZDA in sprejema, ki ga je gostil predsednik Južne Afrike.

Bilateralna srečanja je imel predsednik tudi z generalnim sekretarjem OZN.

Predsednik Pahor je nastopil na vrhu posvečenem podnebnim spremembam, ki ga je organiziral generalni sekretar OZN.

26. septembra je predsednik med splošno razpravo nagovoril Generalno skupščino OZN.

[59]

[60]

[61]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Južne Afrike Republika Južna Afrika

Jacob Zuma, predsednik

Zastava Ukrajine Ukrajina

Pavel Klimkin, zunanji minister

Zastava Nigerije Zvezna republika Nigerija

Goodluck Jonathan, predsednik

Zastava Kostarike Republika Kostarika

Luis Guillermo Solís, predsednik

Zastava Turčije Republika Turčija

Recep Tayyip Erdoğan, predsednik

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Ivo Josipović, predsednik

Zastava Srbije Republika Srbija

Tomislav Nikolić, predsednik

Zastava Egipta Arabska republika Egipt

Abdel Fattah el-Sisi, predsednik

Zastava Irana Islamska republika Iran

Hassan Rouhani, predsednik

Zastava Poljske Republika Poljska

Bronisław Komorowski, predsednik

30. september in 1. oktober 2014 Zastava Irske Republika Irska Dublin Michael D. Higgins, predsednik

Enda Kenny, predsednik vlade

Patrick Honohan, guverner centralne banke

[62]

[63]

11. in 12. december 2014 Zastava Češke Češka republika Praga Miloš Zeman, predsednik Vrh držav višegrajske skupine, Slovenije in Avstrije. [64]

[65]

Bilateralno srečanja ob robu:

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Heinz Fischer, zvezni predsednik

2015 - (16; vseh srečanj: 42)
15. - 17. januar 2015 Zastava Katarja Država Katar Doha Njegova visokost emir šejk Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani [66]

[67]

[68]

Bilateralno srečanja ob robu:

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Gorge Ivanov, predsednik

6. - 8. februar 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija München veleposlanik Wolfgang Ischinger, presedujoči Münchenski varnostni konferenci 51. Münchenska varnostna konferenca

Predsednik Pahor je sodeloval na panelu "Po Ukrajini – nerešeni konflikti v Evropi".

[69]

[70]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Nato NATO

Jens Stoltenberg, geenralni sekretar

Zastava Estonije Republika Estonija

Toomas Hendrik Ilves, predsednik

Zastava Rusije Ruska federacija

Sergej Lavrov, minister za zunanje zadeve

Zastava Ukrajine Ukrajina

Petro Porošenko, predsednik

Zastava Irana Islamska republika Iran

Mohammad Javad Zarif, zunanji minister

Ostala krajša srečanja ob robu:

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Angela Merkel, zvezna kanclerka

Zastava Bavarske Zvezna dežela Bavarska

Horst Seehofer, predsednik deželne vlade

Zastava Turčije Republika Turčija

Abdullah Gül, nekdanji predsednik

Flag of the United States Združene države Amerike

Joe Biden, podpredsednik

John McCain, zvezni senator

Madeleine Albright, nekdanja državna sekretarka

Zastava Egipta Arabska republika Egipt

Sameh Hassan Shoukry, zunanji minister

15. februar 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Zagreb Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Inavguracija novoizvoljene predsednice. [71]
22. maj 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Lovran Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica neformalno srečanje [72]
3. junij 2015 Zastava Srbije Republika Srbija Beograd Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije [73]
8. junij 2015 Zastava Črne gore Črna gora Budva Borut Pahor, predsednik

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

Proces Brdo-Brijoni, gost avstrijski zvezni predsednik Fischer. [74]
16. junij 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Zastava Baden-Württemberga Zvezna dežela Baden-Württemberg

Stuttgart Winfried Kretschmann, predsednik deželne vlade [75]
17. junij 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Zastava Bavarske Zvezna dežela Bavarska

München Horst Seehofer, predsednik deželne vlade

Dieter Reiter, župan Münchna

[76]
30. avgust 2015 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Alpbach Heinz Fischer, zvezni predsednik Udeležba na Evropskem forumu Alpbach.

Trilateralno srečanje predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške.

[77]
3. in 4. september 2015 Zastava Madžarske Madžarska Budimpešta János Áder, predsednik

Viktor Orban, predsednik vlade

[78]

[79]

21. in 22. september 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Wartburg Joachim Gauck, zvezni predsednik Vrh voditeljev 10 evropskih držav na temo begunske krize. [80]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Poljske Republika Poljska

Andrzej Duda, predsednik

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Heinz Fischer, zvezni predsednik

Zastava Italije Italijanska republika

Sergio Mattarella, predsednik

16. oktober 2015 Zastava Italije Italijanska republika

Zastava Združenih narodov Svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Milano José Graziano da Silva, generalni direktor FAO Otvoritvena slovesnosti ob 35. obletnici svetovnega dne hrane in 70. obletnici Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo.

Predsednik se je slovesnosti udeležil z generalnim sekretarjem OZN Ban KI-Moonom, predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarellao, špansko kraljico Letizio in generalnim direktorjem organizacije.

Z generalnim direktorjem je imel predsednik tudi dvostransko srečanje.

[81]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Italije Italijanska republika

Sergio Mattarella, predsednik

Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

Ban Ki-Moon, generalni sekretar OZN

20. in 21. oktober 2015 Zastava Belgije Kraljevina Belgija

Zastava Evrope Evropska unija

Bruselj Njegovo veličanstvo kralj Filip, belgijski kralj

Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta

Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta

Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije

Frans Timmermans, prvi podpredsednik Evropske komisije

Dimitris Avramopulos, evropski komisar za migracije

Xavier Bettel, predsednik vlade

Predsednik se je udeležil tudi večerje, ki sta jo gostila belgijski kralj in luksemburški predsednik vlade. [82][83]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Estonije Republika Estonija

Toomas Hendrik Ilves, predsednik

12. november 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Zagreb Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica [84]
14. november 2015 Zastava Ukrajine Ukrajina Lviv Petro Porošenko, predsednik [85]
25. november 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Zagreb Borut Pahor, predsednik

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

Proces Brdo-Brijoni. Gosti so bili ameriški podpredsednik Joe Biden, Avstrijski predsednik Heinz Fischer in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. [86][87][88]
2016 - (17; vseh srečanj: 56)
12. in 13. februar 2016 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija München veleposlanik Wolfgang Ischinger, presedujoči Münchenski varnostni konferenci 52. Münchenska varnostna konferenca [89]

[90]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Irana Islamska republika Iran

Mohammad Javad Zarif, zunanji minister

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Gorge Ivanov, predsednik

Flag of the United States Združene države Amerike

Victoria Nuland, pomočnica državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve

Zastava Evrope Evropska unija

Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za skupno zunanjo in varnostno politiko

Zastava Rusije Ruska federacija

Dimitrij Medvedjev, predsednik vlade

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Denis Zvizdić, predsednik vlade

Zastava Gruzije Gruzija

Giorgi Kvirikashvili, predsednik vlade

18. in 19. februar 2016 Zastava Češke Češka republika Praga Miloš Zeman, predsednik

Milan Štěch, predsednik Senata

Jan Hamáček, predsednik Poslanske zbornice

Pavel Bĕlobrádek, podpredsednik vlade

Adriana Krnáčova, županja Prage

državniški obisk [91]

[92]

18. marec 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Varaždin Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Trilateralno srečanje predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške. [93]
13. in 14. april 2016 Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Skopje, Gevgelija Gorge Ivanov, predsednik [94]

[95]

22. april 2016 Zastava Poljske Republika Poljska Varšava Andrzej Duda, predsednik

Stanislaw Karczewski, predsednik Senata

[96]
6. maj 2016 Zastava Črne gore Črna gora Budva Filip Vujanović, predsednik Črne gore VI. forum "To Be Secure Forum (2BS Forum)" [97]
29. maj 2016 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Sarajevo Bakir Izetbegović, predsednik predsedstva Proces Brdo-Brijoni

Gosta sta bila predsednik Albanije in predsednik Italijanske republike.

[98]
25. in 26. avgust 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Dubrovnik Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Dubrovnik Forum 2016 "Krepitev Evrope: povezovanje Severa in Juga"

S hrvaško predsednice se je predsednik Pahor sestal tudi na dvostranskem srečanju.

[99]
Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Poljske Republika Poljska

Andrzej Duda, predsednik

14. in 15. september 2016 Zastava Bolgarije Republika Bolgarija Sofija Rosen Plevneliev, predsednik Vrh voditeljev 10 evropskih držav [100]

[101]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Joachim Gauck, zvezni predsednik

19. - 22. september 2016 Flag of the United States Združene države Amerike

Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

New York Barack Obama, predsednik ZDA

Peter Thomson, predsedujoči generalni skupščini

Ban Ki-Moon, generalni sekretar OZN

Predsednik je sodeloval na Visokem zasedanju Generalne skupščine OZN o odzivu na velike premike beguncev in migrantov.

Drugi dan je nagovoril generalno skupščino OZN.

Predsednik je imel tudi dvostransko srečanje z generalnim sekretarjem in predsedujočim Generalni skupščini.

Predsednik se je udeležil sprejemov za vodje delegacij pri generalnem sekretarju OZN, predsedniku Evropskega sveta in predsedniku ZDA.

[102]

[103]

[104]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Slovaške Slovaška republika

Andrej Kiska, predsednik

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD)

Angel Gurria, generalni sekretar

Zastava Ukrajine Ukrajina

Petro Porošenko, predsednik

Zastava Nato NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar

Zastava Evrope Evropska unija

Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta

Johannes Hahn, evropski komisar za sosedsko politiko in širitvena pogajanja

Zastava Paname Republika Panama

Juan Carlos Varela, predsednik

Zastava Irana Islamska republika Iran

Hassan Rouhani, predsednik

Zastava Turčije Republika Turčija

Recep Tayyip Erdoğan, predsednik

Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Bakir Izetbegović, predsednik predsedstva

17. oktober 2016 Zastava Vatikana Sveti sedež Vatikan Njegova svetost Papež Frančišek

Pietro Parolin, državni tajnik

[105]
20. - 22. oktober 2016 Zastava Argentine Argentinska republika Buenos Aires Mauricio Macri, predsednik

Emilio Manzo, predsednik Poslanske zbornice

[106]

[107]

26. oktober 2016 Zastava Italije Italijanska republika Doberdob Sergio Mattarella, predsednik Slovesnost ob odkritju spomenika slovenskim vojakom, padlim na soškem bojišču v letih 1915-1917. [108]
22. in 23. november 2016 Zastava Irana Islamska republika Iran Teheran Hassan Rouhani, predsednik

ajatola Khamenei, vrhovni voditelj

ajatola Akbar Hashemi Rafsanjani, predsednik Kriznega sveta

Ali Larijani, predsednik parlamenta

Predsendik Pahor je nenapovedano nagovoril Iranski parlament.

Skupaj z ministrom Erjavcem je predsednik odprl novo veleposlaništvo RS v Teheranu.

[109]

[110]

4. december 2016 Zastava Jordanije Hašemitska kraljevina Jordanija Aman Abdulah II ibn Al Hussein, jordanski kralj

Faisal Akef El-Fayez, predsednik Senata

Atef Yousif Tarawneh, predsednik Predstavniškega doma

Hani Al Mulki, predsednik vlade

[111]
5. in 6. december 2016 Zastava Egipta Arabska republika Egipt Kairo Abdel Fattah El-Sisi, predsednik

Sherif Ismail, predsednik vlade

Ali Abdel Aal, predsednik parlamenta

[112]

[113]

16. december 2016 Zastava Turčije Republika Turčija Ankara Recep Tayyip Erdoğan, predsednik

Binali Yıldırım, predsednik vlade

İsmail Kahraman, predsednik Velike narodne skupščine

[114]

[115]

2017 - (14; vseh srečanj: 32)
10. januar 2017 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Dunaj Alexander Van der Bellen, zvezni predsednik

Christian Kern, zvezni kancler

[116]
8. februar 2017 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Berlin Joachim Gauck, zvezni predsednik

Angela Merkel, zvezna kanclerka

[117]
11. februar 2017 Zastava Rusije Ruska federacija Moskva Vladimir Putin, predsednik [118]
12. februar 2017 Zastava Ukrajine Ukrajina Kiev Petro Porošenko, predsednik [119]
17. in 18. februar 2017 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija München veleposlanik Wolfgang Ischinger, presedujoči Münchenski varnostni konferenci 53. Münchenska varnostna konferenca [120]

[121]

Bilateralna srečanja ob robu:

Zastava Evrope Evropska unija

Frans Timmermans, prvi podpredsednik Evropske komisije

Zastava Poljske Republika Poljska

Andrzej Duda, predsednik

Zastava Irana Islamska republika Iran

Mohammad Javad Zarif, zunanji minister

Zastava Finske Republika Finska

Sauli Niinstö, predsednik

Zastava Bavarske Zvezna dežela Bavarska

Horst Seehofer, predsednik deželne vlade

Zastava Estonije Republika Estonija

Kersti Kaljulaid, predsednica

Krajša srečanja ob robu:

Flag of the United States Združene države Amerike

Mike Pence, podpredsednik

John McCain, zvezni senator

Amy Klobuchar, zvezna senatorka

Zastava Črne gore Črna gora

Duško Marković, predsednik vlade

21. februar 2017 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica [122]
11. april 2017 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Rt Kamenjak Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Skupna slovensko-hrvaška vojaška vaja [123]
13. maj 2017 Zastava Črne gore Črna gora Budva Filip Vujanović, predsednik Črne gore [124]
Bilateralno srečanje ob robu:

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

23. maj 2017 Flag of the United States Združene države Amerike

Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

New York António Guterres, generalni sekretar OZN

Peter Thomson, predsedujoči generalni skupščini

[125]
12. in 13. junij 2017 Zastava Litve Republika Litva Vilna Dalia Grybauskaitė, predsednica

Saulius Skvernelis, predsednik vlade

Viktoras Pranckietis, predsednik parlamenta

[126]

[127]

23. junij 2017 Zastava Srbije Republika Srbija Beograd Aleksandar Vučić, predsednik Srečanje ob robu inavguracije novoizvoljenega predsednika Srbije [128]
27. junij 2017 Zastava Španije Kraljevina Španija Madrid Njegovo veličanstvo Felipe VI., španski kralj

Njeno veličanstvo Kraljica Letizia, španska kraljica

[129]
6. julij 2017 Zastava Poljske Republika Poljska Varšava Andrzej Duda, predsednik Republike Poljske

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Republike Hrvaške

Pobuda treh morij [130]

[131]

Kratko srečanje ob robu:

Flag of the United States Združene države Amerike

Donald Trump, predsednik

18. julij 2017 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Salzburg Alexander Van der Bellen, zvezni predsednik Trilateralno srečanje predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške. [132]
2. PREDSEDNIŠKI MANDAT (od 23. decembra 2017 do 22. decembra 2022)

Obiski tujih državnikov v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

 1. mandat: 228 gostov
Datum Država Kraj Gosti Gostitelj v Sloveniji Opombe Vir
1. PREDSEDNIŠKI MANDAT (od 23. december 2012 do 22. decembra 2017)
2013
2. april 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Zoran Milanović, predsednik vlade

Vesna Pusić, ministrica za zunanje in evropske zadeve

Alenka Bratušek, predsednica vlade

Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve

[133]
3. maj 2013 Zastava Rusije Ruska federacija Ljubljana Sergej Lavrov, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [134]
14. maj 2013 Zastava Turčije Republika Turčija Ljubljana Cemil Çicek, predsednik Velike nacionalne skupščine Janko Veber, predsednik Državnega zbora [135]
21. maj 2013 Zastava Madžarske Madžarska Ljubljana János Áder, predsednik Borut Pahor, predsednik [136]
29. maj 2013 Zastava Indije Republika Indija Ljubljana Meira Kumar, predsednica Lok Sabhe, spodnjega doma parlamenta Janko Veber, predsednik Državnega zbora [137]
3. junij 2013 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Zvezna dežela Koroška

Ljubljana Peter Kaiser, deželni glavar Borut Pahor, predsednik [138]
14. junij 2013 Zastava Estonije Republika Estonija Ljubljana Toomas Hendrik Ilves, predsednik Borut Pahor, predsednik [139]
27. junij 2013 Zastava Japonske Japonsko cesarstvo Grad Strmol, Ljubljana Njegova cesarska visokost princ Akishino

Njena cesarska visokost princesa Akishino

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[140]
27. junij 2013 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Ljubljana Njegova kraljeva visokost grof Wesseški

Njena kraljeva visokost grofica Wesseškia

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

10. julij 2013 Zastava Italije Italijanska republika

Dežela Furlanija Julijska krajina

Ljubljana Debora Serracchiani, predsednica dežele Borut Pahor, predsednik [141]
25. julij 2013 Zastava Albanije Republika Albanija

Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Zastava Črne gore Črna gora

Zastava KosovaRepublika Kosovo

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Zastava Srbije Republika Srbija

Zastava Francije Francoska republika

Brdo pri Kranju Bujar Nishani, predsednik Republike Albanije

Nebojša Radmanović, predsednik predsedstva BiH

Filip Vujanović, predsednik Črne gore

Atifete Jahjaga, predsednica Republike Kosovo

Gorge Ivanov, predsednik Republike Makedonije

Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije

François Hollande, predsednik Francoske republike

Borut Pahor, predsednik

Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvaške

Proces Brdo-Brijoni

Poseben gost je bil predsednik Francoske republike.

[142]
20. avgust 2013 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Thomas Harkin, ameriški zvezni senator iz Iowe Borut Pahor, predsednik [143]
1. in 2. september 2013 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Ljubljana, Kočevje Heinz Fischer, zvezni predsednik

Margit Fischer, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[144][145]
2. september 2013 Zastava Italije Italijanska republika Bled Enrico Letta, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik Srečanje ob robu Blejskega strateškega foruma [146]
9. september 2013 Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Ljubljana Talat Xhaferi, minister za obrambo Roman Jakič, minister za obrambo [147]
13. september 2013 Zastava Katarja Država Katar Ljubljana Ghaith bin Mubarak Al - Kuwari, minister za vakufe in islamske zadeve Ob robu svečane postavitve temeljnega kamna za Islamski kulturni center v Ljubljani. [148]
14. september 2013 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Ljubljana Bakir Izetbegović, član predsedstva BiH Borut Pahor, predsednik Ob robu svečane postavitve temeljnega kamna za Islamski kulturni center v Ljubljani.
3. oktober 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Jasna Omejec, predsednica Ustavnega sodišča Ernest Petrič, predsednik Ustavnega Sodišča [149]
17. oktober 2013 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Kristalina Georgieva, evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [150]
21. oktober 2013 Zastava Evrope Evropska unija

Zastava Nizozemske Kraljevina Nizozemska

Ljubljana Jeroen Dijsselbloem, minister za finance Kraljevine Nizozemske in šef Evropskupine Uroš Čufer, minister za finance [151]
22. oktober 2013 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Ljubljana Zlatko Lagumdžija, podpredsednik Sveta ministrov in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [152]
3. november 2013 Zastava Monaka Kneževina Monako Ljubljana Njegova knežja visokost Albert II, monaški princ Borut Pahor, predsednik zasebni obisk [153]
5. november 2013 Zastava Romunije Romunija Ljubljana Titus Corlăţean, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [154]
8. november 2013 Zastava Nato NATO Ljubljana general Frank Gorenc, poveljnik zračnih sil zveze Nato Roman Jakič, minister za obrambo

Dobran Božič, načelnik generalštaba

[155]
13. november 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Ivo Josipović, predsednik Borut Pahor, predsednik neformalno srečanje [156]
13. november 2013 Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Ljubljana Nikola Gruevski, predsednik vlade Alenka Bratušek, predsednica vlade [157]
5. december 2013 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Josip Leko, predsednik Sabora Janko Veber, predsednik Državnega zbora [158]
19. december 2013 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Ljubljana Andreas Voßkuhle, predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča [159]
2014
24. januar 2014 Zastava Nato NATO Ljubljana Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar Alenka Bratušek, predsednica vlade [160]
3. februar 2014 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta Alenka Bratušek, predsednica vlade [161]
25. februar 2014 Zastava Luksemburga Veliko vojvodstvo Luksemburg Ljubljana Xavier Bettel, predsednik vlade Alenka Bratušek, predsednica vlade [162]
13. marec 2014 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Ljubljana Sebastian Kurz, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [163]
14. marec 2014 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta Janko Veber, predsednik Državnega zbora [164]
3. april 2014 Zastava Češke Češka republika Ljubljana Miloš Zeman, predsednik

Ivana Zemanová, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[165]
7. april 2014 Zastava Italije Italijanska republika Ljubljana Tamara Blažina, poslanka v poslanski zbornici [166]
8. april 2014 Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov

Organizacija ZN za industrijski razvoj (UNIDO)

Ljubljana Li Yong, generalni direktor [167]
23. april 2014 Zastava Bolgarije Republika Bolgarija Ljubljana Kristian Vigenin, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [168]
24. april 2014 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Ljubljana generalmajor Ante Jeleč, načelnik Združenega štaba oboroženih sil BiH Dobran Božič, načelnik generalštaba [169]
27. maj 2014 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Thomas Harkin, ameriški zvezni senator iz Iowe Borut Pahor, predsednik [170]
6. julij 2014 Zastava Italije Italijanska republika

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Sredipolje Giorgio Napolitano, predsednik

Ivo Josipović, predsednik

Borut Pahor, predsednik 100. obletnica I. svetovne vojne. [171]
7. julij 2014 Zastava Italije Italijanska republika Nova Gorica Giorgio Napolitano, predsednik

Clia Napolitano, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[172]
8. julij 2014 Zastava Rusije Ruska federacija Ljubljana Sergej Lavrov, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [173]
Zastava Nato NATO Ljubljana Philip M. Breedlove, poveljnik zavezništva NATO za operacije  Roman Jakič, minister za obrambo

Dobran Božič, načelnik generalštaba

2. september 2014 Zastava Evrope Evropska unija

Evropska investicijska banka

Bled Werner Hoyer, predsednik Borut Pahor, predsednik Blejski strateški forum [174]
Evropska banka za obnovo in razvoj Sum Chakrabarti, predsednik
Münchenska varnostna konferenca veleposlanik Wolfgang Ischinger, presedujoči Münchenski varnostni konferenci
Zastava Italije Italijanska republika Benedetto Della Vedovo, državni sekretar na zunanjem ministrstvu
Flag of the United States Združene države Amerike Hoyt Yee, namestnik državnega sekretarja
Zastava Ljudske republike Kitajske Ljudska republika Kitajska Wang Chao, namestnik zunanjega ministra za Evropo

Tang Jiaxuan, nekdanji zunanji minister

23. oktober 2014 Zastava Nato NATO Ljubljana general Knud Bartels, predsednik Natovega vojaškega odbora Janko Veber, minister za obrambo

Andrej Osterman, načelnik generalštaba

[175]
28. oktober 2014 Zastava Albanije Republika Albanija Ljubljana Bujar Nishani, predsednik

Odete Nishani, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[176]
30. oktober 2014 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Ray Mabus, minister za vojno mornarico Janko Veber, minister za obrambo [177]
Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija Ljubljana Ana Blatnik, predsednica Zveznega sveta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [178]
5. november 2014 Zastava Črne gore Črna gora Ljubljana admiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba vojske Črne gore Andrej Osterman, načelnik generalštaba [179]
17. november 2014 Zastava Nato NATO Ljubljana general Jean-Paul Paloméros, poveljnik Zavezniškega poveljstva NATO za transformacijo Andrej Osterman, načelnik generalštaba [180]
20. november 2014 Zastava Ljudske republike Kitajske Ljudska republika Kitajska Ljubljana Wang Yang, podpredsednik vlade Dejan Židan, podpredsednik vlade [181]
25. in 26. november 2014 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Ljubljana, Nova Gorica Joachim Gauck, zvezni predsednik Borut Pahor, predsednik [182]

[183]

[184]

[185]

[186]

[187]

27. november 2014 Zastava Romunije Romunija Ljubljana Valeriu Ştefan Zgonea, predsednik Poslanske zbornice Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [188]
18. december 2014 Zastava Evrope Svet Evrope

Evropsko sodišče za človekove pravice

Ljubljana Dean Spielmann, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Borut Pahor, predsednik [189]
23. december 2014 Zastava Evrope Evropska unija

Evropska komisija

Ljubljana Violeta Bulc, evropska komisarska za promer Borut Pahor, predsednik [190]
2015
22. januar 2015 Zastava Slovaške Slovaška republika Ljubljana Peter Pellegrini, predsednik Nacionalnega sveta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [191]
26. januar 2015 Zastava {{{alias2}}} Turkmenistan Ljubljana Rašid Meredov, nemstnik predsednika Kabineta ministrov in zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [192]
2. februar 2015 Zastava Francije Francoska republika Ljubljana Alain Richard, francoski senator in posebni odposlanec za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom Borut Pahor, predsednik [193]
3. februar 2015 Zastava Češke Češka republika Ljubljana Jan Hamáček, predsednik Poslanske zbornice  Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [194]
25. februar 2015 Zastava Malte Republika Malta Ljubljana Maria Luisa Coleira Preca, predsednica Borut Pahor, predsednik [195]
26. februar 2015 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Ljubljana Philip Hammond, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [196]
27. februar 2015 Zastava Francije Francoska republika Ljubljana Michel Sapin, minister za finance Dušan Mramor, minister za finance [197]
1. marec 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Otočec Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Borut Pahor, predsednik [198]
6. marec 2015 Zastava Italije Italijanska republika Ljubljana Roberta Pinotti, ministrica za obrambo Janko Veber, minister za obrambo [199]
10. marec 2015 Zastava Armenije Republika Armenija Ljubljana Edvard Nalbandjan, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [200]
13. marec 2015 Zastava Azerbajdžana Republika Azerbajdžan Ljubljana generalpolkovnik Zakir Hasanov, minister za obrambo Janko Veber, minister za obrambo [201]
18. marec 2015 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Victoria Nuland, pomočnica državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [202]
23. marec 2015 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Ljubljana Mladen Ivanić, predsednik predsedstva

Dragan Čović, član predsedstva

Bakir Izetbegović, član predsedstva

Borut Pahor, predsednik [203]
30. marec 2015 Zastava Turčije Republika Turčija Ljubljana Recep Tayyip Erdoğan, predsednik

Emina Erdoğan, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[204]
8. april 2015 Zastava Belgije Kraljevina Belgija Ljubljana Didier Reynders, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [205]
10. april 2015 Zastava KosovaRepublika Kosovo Ljubljana Hashim Thaçi, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [206]
13. april 2015 Zastava Češke Češka republika Ljubljana Bohuslav Sobotka, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade [207]
17. april 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Logarska dolina Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

Heinz Fischer, zvezni predsednik

Borut Pahor, predsednik Trilateralno srečanje. [208]
22. april 2015 Zastava Italije Italijanska republika Ljubljana Sergio Mattarella, predsednik Borut Pahor, predsednik [209]
23. april 2015 Zastava Francije Francoska republika Brdo pri Kranju Laurent Fabius, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve Ob robu srečanja zunanjih ministrov procesa Brdo-Brijoni. [210]
Zastava Evrope Evropska unija Johannes Hahn, evropski komisar za sosedsko politiko in širitvena pogajanja
1. maj 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Ljubljana Frank-Walter Steinmeier, minister za zunanje zadeve Borut Pahor, predsednik [211]
4. maj 2015 Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Ljubljana Jose Angel Gurria, generalni sekretar Miro Cerar, predsednik vlade [212]
7. maj 2015 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija Ljubljana general Volker Wieker, načelnik generalštaba Andrej Osterman, načelnik generalštaba [213]
11. maj 2015 Zastava Belgije Kraljevina Belgija Ljubljana André Alen, predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča [214]
13. in 14. maj 2015 Zastava {{{alias2}}} Turkmenistan Ljubljana Gurbanguly Berdimuhamedov, predsednik Borut Pahor, predsednik [215]
19. maj 2015 Zastava Ugande Republika Uganda Ljubljana Rebecca Alitwala Kadaga, predsednica parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [216]
31. maj 2015 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Zastava Črne gore Črna gora

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Zastava KosovaRepublika Kosovo

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Portorož Mladen Ivanić, predsednik predsedstva BiH

Filip Vujanović, predsednik Črne gore

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Republike Hrvaške

Atifete Jahjaga, predsednica Republike Kosovo

Gorge Ivanov, predsednik Republike Makedonije

Borut Pahor, predsednik Delovna večerja z voditelji procesa Brdo-Brijoni, pred Summit100. [217]
21. junij 2015 Zastava Monaka Kneževina Monako Nova Gorica Njegova knežja visokost Albert II, monaški princ Borut Pahor, predsednik Udeležba na dobrodelni nogometni tekmi. [218]
13. julij 2015 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Rose E. Gottemoeller, podsekretarka za nadzor nad orožjem in mednarodno varnost Ministrstva za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [219]
Zastava Nato NATO Ljubljana Jens Stoltenberg, generalni sekretar Miro Cerar, predsednik vlade [220]
26. julij 2015 Zastava Rusije Ruska federacija Ljubljana, Vršič Dimitrij Medvedjev, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade Udeležba na slovesnosti pod Vršičem in delovna večerja. [221]
31. avgust in 1. september 2015 Zastava Evrope Evropska unija Bled Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta

Stavros Lambrinidis, posebni predstavnik EU za človekove pravice

Borut Pahor, predsednik Blejski strateški forum [222]

[223]

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica
Zastava Luksemburga Veliko vojvodstvo Luksemburg Xavier Bettel, predsednik vlade
Zastava Srbije Republika Srbija Aleksandar Vučić, predsednik vlade
Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) veleposlanik Lambert Zannier, generalni sekretar
Flag of the United States Združene države Amerike Hoyt Yee, namestnik državnega sekretarja
Zastava Irske Republika Irska Michael Noonan, minister za finance
Zastava Francije Francoska republika Harlem Désir, minister za evropske zadeve
Zastava Slovaške Slovaška republika Miroslav Lajčak, podpredsednik vlade in zunanji minister
Zastava Bolgarije Republika Bolgarija Daniel Mitov, minister za zunanje zadeve
Mednarodna organizacija za migracije William Lacy Swing, generalni direktor
Zastava Italije Italijanska republika Benedetto Della Vedovo, državni sekretar na zunanjem ministrstvu
14. september 2015 Zastava Romunije Romunija Ljubljana Mirce Duşa, minister za obrambo Andreja Katič, ministrica za obrambo [224]
15. in 16. september 2015 Zastava Švice Švicarska konfederacija Ljubljana Simonetta Sommaruga, predsednica Borut Pahor, predsednik [225]

[226]

7. oktober 2015 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Herman van Rompuy, nekdanji predsednik Evropskega sveta Borut Pahor, predsednik Vročitev državnega odlikovanja. [227]
8. in 9. oktober 2015 Zastava Srbije Republika Srbija Ljubljana Tomislav Nikolić, predsednik Borut Pahor, predsednik [228]

[229]

26. oktober 2015 Zastava Črne gore Črna gora Ljubljana Milo Đukanović, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade [230]
11. november 2015 Zastava Srbije Republika Srbija Ljubljana Maja Gojković, predsednica Narodne skupščine Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [231]
22. november 2015 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Borut Pahor, predsednik Pripravljalno srečanje na izredni vrh procesa Brdo-Brijoni. [232]
2016
21. januar 2016 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Zastava Baden-Württemberga Zvezna dežela Baden-Württemberg

Ljubljana Peter Friedrich, minister za Bundesrat, Evropo in mednarodne odnose Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [233]
22. januar 2016 Zastava Maroka Kraljevina Maroko Ljubljana Rachid Talbi Alami, predsednik parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [234]
24. januar 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Otočec Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Borut Pahor, predsednik neformalno delovno kosilo [235]
29. januar 2016 Zastava Slovaške Slovaška republika Ljubljana Miroslav Lajčak, podpredsednik vlade in zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [236]
3. februar 2016 Zastava Vatikana Sveti sedež Ljubljana Pietro Parolin, državni tajnik Miro Cerar, predsednik vlade [237]
16. februar 2016 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Ljubljana baronica Frances D'Souza, predsednica Lordske zbornice Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta [238]
17. februar 2016 Zastava Madžarske Madžarska Ljubljana Lászlo Kövér, predsednik Državnega zbora Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [239]
24. februar 2016 Zastava Francije Francoska republika Ljubljana Alain Richard, francoski senator in posebni odposlanec za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom Borut Pahor, predsednik [240]
29. februar in 1. marec 2016 Zastava Litve Republika Litva Ljubljana, Dobova Dalia Grybauskaitė, predsednica Borut Pahor, predsednik [241]

[242]

21. marec 2016 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Vytenis Andriukaitis, evropski komisar za zdravje in varnost hrane Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje [243]
22. marec 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Miro Kovač, minister za zunanje in evropske zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [244]
31. marec 2016 Zastava Turčije Republika Turčija Ljubljana Volkan Bozkir, minister za zadeve EU Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [245]
15. april 2016 Zastava {{{alias2}}} Mednarodni olimpijski komite Ljubljana Thomas Bach, predsednik OKS [246]
3. maj 2016 Zastava Katarja Država Katar Ljubljana Ahmed bin Jasim al Thani, minister za gospodarstvo in turizem Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo [247]
9. maj 2016 Zastava Nato NATO Ljubljana Alexander Vershbow, namestnik generalnega sekretarja Miro Cerar, predsednik vlade [248]
6. in 7. junij 2016 Zastava KosovaRepublika Kosovo Ljubljana Hashim Thaçi, predsednik Borut Pahor, predsednik [249]
8. junij 2016 Zastava Albanije Republika Albanija Ljubljana Darko Pajović, predsednik Skupščine Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [250]
14. junij 2016 Zastava Italije Italijanska republika Ljubljana Claudio Graziano, načelnik Generalštaba Andrej Osterman, načelnik generalštaba [251]
23. in 24. junij 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Borut Pahor, predsednik [252]
24. junij 2016 Zastava Avstrije Zvezna republika Avstrija

Zastava Italije Italijanska republika

Zastava Hrvaške Republika Hrvaška

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Ljubljana Heinz Fischer, zvezni predsednik

Sergio Mattarella, predsednik

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica

Joachim Gauck, zvezni predsednik

Borut Pahor, predsednik Udeležba na osrednji državni proslavi ob počastitvi dneva državnosti in 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. [253]
18. in 19. julij 2016 Zastava Gruzije Gruzija Ljubljana Giorgi Margvelašvili, predsednik

Maka Chichua, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[254]
25. julij 2016 Zastava Bolgarije Republika Bolgarija Brdo pri Kranju Rosen Plevneliev, predsednik Borut Pahor, predsednik [255]
30. julij 2016 Zastava Rusije Ruska federacija Vršič Vladimir Putin, predsednik Borut Pahor, predsednik Udeležba na slovesnosti pod Vršičem [256]
6. september 2016 Svetovna turistična organizacija (UNWTO) Bled Taleb Rifai, generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Borut Pahor, predsednik Blejski strateški forum [257]
Zastava Kanade Kanada George Furey, predsednik senata
Zastava Albanije Republika Albanija Edi Rama, predsednik vlade
Zastava Francije Francoska republika Harlem Désir, minister za evropske zadeve
Flag of the United States Združene države Amerike Mary Burce Warlick, glavna namestnica pomočnika državnega sekretarja za energetiko

Hoyt Yee, namestnik državnega sekretarja

Michael Carpenter, namestnik pomočnika sekretarja za obrambo

Zastava Turčije Republika Turčija Mevlüt Çavuşoğlu, minister za zunanje zadeve
27. september 2016 Zastava Nato NATO Ljubljana Curtis M. Scaparrotti, poveljnik poveljstva Natovih sil v Evropi (SACEUR)  Andrej Osterman, načelnik generalštaba [258]
8. november 2016 Zastava Ukrajine Ukrajina Ljubljana Petro Porošenko, predsednik

Marina Porošenko, prva dama

Borut Pahor, predsednik

Tanja Pečar, prva dama

[259]
16. november 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana general Mirko Šundov, načelnik generalštaba Andrej Osterman, načelnik generalštaba [260]
25. november 2016 Zastava Hrvaške Republika Hrvaška Ljubljana Davor Ivo Stier, minister za zunanje in evropske zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [261]
2017
12. december 2017 Zastava Črne gore Črna gora Ljubljana Filip Vujanović, predsednik Črne gore Borut Pahor, predsednik [262]
11. januar 2017 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Ljubljana Boris Johnson, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [263]
22. februar 2017 Zastava Srbije Republika Srbija Ljubljana Ivica Dačić, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [264]
3, marec 2017 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Antonio Tajani, predsednik Evropskega parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [265]
Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije Miro Cerar, predsednik vlade [266]
8. marec 2017 Zastava Črne gore Črna gora Ljubljana Srđan Darmanović, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [267]
29. november 2016 Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina Ljubljana Mladen Bosić, predsednik Predstavniškega doma Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [268]
16. marec 2017 Flag of the United States Združene države Amerike

Zastava Kolorada Zvezna država Kolorado

Ljubljana generalmajor Michael Edwards, poveljnik Nacionalne garde Andrej Osterman, načelnik generalštaba [269]
22. marec 2017 Zastava Evrope Svet Evrope Ljubljana Nils Muižnieks, komisar za človekove pravice [270]
27. marec 2017 Zastava Švedske Kraljevina Švedska Ljubljana Stefan Löfven, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade [271]
26. in 27. marec 2017 Zastava Poljske Republika Poljska Ljubljana Andrzej Duda, predsednik Borut Pahor, predsednik [272]

[273]

3. april 2017 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta Miro Cerar, predsednik vlade [274]
8. april 2017 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana John McCain, zvezni senator (Arizona) Borut Pahor, predsednik [275]
14. april 2017 Zastava Ljudske republike Kitajske Ljudska republika Kitajska Ljubljana Zhang Gaoli, podpredsednik vlade Dejan Židan, podpredsednik vlade [276]
3. maj 2017 Zastava Nato NATO Ljubljana Paolo Ali, predsednik Parlamentarne skupščine Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [277]
5. maj 2017 Zastava Belgije Kraljevina Belgja Ljubljana Charles Michel, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade [278]
2. junij 2017 Zastava Kosova Republika Kosovo Ljubljana Hashim Thaçi, predsednik Borut Pahor, predsednik [279]
3. junij 2017 Zastava Albanije Republika Albanija

Zastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina

Zastava Črne gore Črna gora

Zastava KosovaRepublika Kosovo

Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija

Zastava Srbije Republika Srbija

Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Brdo pri Kranju Bujar Nishani, predsednik Republike Albanije

Dragan Čović, predsednik predsedstva BiH

Filip Vujanović, predsednik Črne gore

Hashim Thaçi, predsednik Republike Kosovo

Gorge Ivanov, predsednik Republike Makedonije

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije

Frank-Walter Steinmeier, Zvezni predsednik Zvezne republike Nemčije

Borut Pahor, predsednik

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Republike Hrvaške

Proces Brdo-Brijoni [280]
6. junij 2017 Zastava Finske Republika Finska Ljubljana Maria Lohela, predsednica parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [281]
15. junij 2017 Zastava Portugalske Portugalska republika Ljubljana Eduardo Ferra Rodrigues, predsednik parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [282]
22. junij 2017 Zastava Nemčije Zvezna republika Nemčija

Zastava Bavarske Zvezna dežela Bavarska

Ljubljana Horst Seehofer, predsednik deželne vlade Borut Pahor, predsednik [283]
24. julij 2017 Zastava Belorusije Republika Belorusija Ljubljana Vladimir Makei, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [284]
7. avgust 2017 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Devin Nunes, zvezni poslanec Predstavniškega doma

Frank LoBiondo, zvezni poslanec Predstavniškega doma

Borut Pahor, predsednik [285]
15. avgust 2017 Flag of the United States Združene države Amerike Ljubljana Roy Blunt, zvezni senator (Misuri)

John Cornyn, zvezni senator (Teksas)

Thad Cochran, zvezni senatoe (Misisipi)

Susan Collins, zvezna senatorka (Maine)

Thom Tillis, zvezni senator (Severna Karolina)

Tom Cotton, zvezni senator (Arkansas)

Borut Pahor, predsednik [286]
31. avgust 2017 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo Ljubljana general Sir Stuart Peach, načelnik Obrambnega štaba Andrej Osterman, načelnik generalštaba [287]
4. in 5. september 2017 Zastava Vatikana Sveti sedež Bled Richard Gallagher, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Borut Pahor, predsednik Blejski strateški forum [288]

[289]

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, generalni sekretar
Zastava Evrope Evropska unija Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za skupno zunanjo in varnostno politiko

Frans Timmermans, prvi podpredsednik Evropske komisije

Zastava Francije Francoska republika Natalie Loiseau, ministrica za evropske zadeve
Zastava Združenih narodov Organizacija združenih narodov Zeid Ra´ad Al Hussein, visoki komisar za človekove pravice
Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Radmila Šekerinska, ministrica za obrambo
Flag of the United States Združene države Amerike Hoyt Yee, namestnik državnega sekretarja
27. september 2017 Zastava Poljske Republika Poljska Ljubljana Witold Waszczykowski, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [290]
3. oktober 2017 Zastava Estonije Republika Estonija Ljubljana Eiki Nestor, predsednik parlamenta Milan Brglez, predsednik Državnega zbora [291]
17. oktober 2017 Zastava Egipta Arabska republika Egipt Ljubljana Sameh Hassan Shoukry, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [292]
24. oktober 2017 Zastava Luksemburga Veliko vojvodstvo Luksemburg Ljubljana Jean Asselborn, zunanji minister Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [293]
14. november 2017 Flag of the Republic of Macedonia Republika Makedonija Ljubljana Zoran Zaev, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik vlade [294]
22. november 2017 Zastava Albanije Republika Albanija Ljubljana Ilir Meta, predsednik Borut Pahor, predsednik [295]
19. december 2017 Zastava KosovaRepublika Kosovo Ljubljana Behgjet Isa Pacolli, prvi podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve [296]
21. december 2017 Zastava Evrope Evropska unija Ljubljana Koen Lenaerts, predsednik Sodišča EU Jadranka Sovdat, predsednica Ustavnega sodišča [297]
2. PREDSEDNIŠKI MANDAT (od 23. decembra 2017 do 22. decembra 2022)

Osebno življenje[uredi | uredi kodo]

Z odvetnico Tanjo Pečar ima sina Luko.[298]

V prostem času se ukvarja s športom; še posebej v maratonu, kolesarstvu, plavanju,... Med drugim se je udeležil 15. ljubljanskega maratona (21 km; čas: 1:46:24)[299], maratona treh src leta 2011 (21 km; čas: 1 h 48 min).[300]

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

27. novembra 1998 je prejel strokovnega viktorja za najbolj elegantno oblečeno medijsko osebnost leta 1997.[301]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Dnevnik.si - http://www.dnevnik.si/novice/eu/1042216111
 2. ^ RTVSLO.si - Pahor tudi uradno predlagal začasne ministre
 3. ^ 3,0 3,1 Siol.net - Borut Pahor odhaja s čela vlade
 4. ^ Delo.si - Zgodovina slovenskih vlad in Pahorjeva politična pot
 5. ^ Siol.net - Pahor kmalu nič več predsednik SD?
 6. ^ Državna volilna komisija - končni rezultati predsedniških volitev 2012
 7. ^ "Borut Pahor je kmet". Časopis Slovenske novice. Pridobljeno dne 2.4.2013. 
 8. ^ "Predsednik Pahor za božič kot natakar". www.slovenskenovice.si. Pridobljeno dne 25. marec 2013. 
 9. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem". Predsednik republike Borut Pahor. 8. januar 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 10. ^ "http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/1811C9E18BFE3C6FC1257AEE00522F74?OpenDocument". Predsednik republike Borut Pahor. 9. januar 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017.  Zunanja povezava v |title= (pomoč)
 11. ^ "Predsednik na uradnem obisku v Avstriji". Predsednik republike Borut Pahor. 6. februar 2013. Pridobljeno dne 18. november 2013. 
 12. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti". Predsednik republike Borut Pahor. 2. marec 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 13. ^ "Predsednik republike Pahor prvi dan na Japonskem s predsednikom vlade Japonske Šinzom Abejem". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 6. marec 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 14. ^ "Predsednik republike Borut Pahor na Japonskem tudi s cesarjem Akihitom". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 7. marec 2017. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 15. ^ "Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 8. marec 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 16. ^ "Predsednik republike Borut Pahor na obisku v Italiji in pri Svetem sedežu". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 18. marec 2013. Pridobljeno dne 17. november 2017. 
 17. ^ "Predsednik republike Borut Pahor na slovesni inavguraciji Njegove svetosti papeža Frančiška v Vatikanu". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 19. marec 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 18. ^ "Predsednik Francoske republike Hollande: "Verjamem v Slovenijo"". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 17. april 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 19. ^ "Predsednika Gauck in Pahor o prihodnosti Evrope". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 25. april 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 20. ^ "Predsednik republike Borut Pahor in kanclerka Angela Merkel predvsem o gospodarskem sodelovanju". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 25. april 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 21. ^ "Predsednik republike v Zagrebu: Slovenija in Hrvaška nista samo sosedi ampak tudi prijateljici". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 9. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 22. ^ "Drugi dan uradnega obiska v Republiki Hrvaški v znamenju gospodarskega sodelovanja". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 10. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 23. ^ "Predsednik republike v Strasbourgu: "Svet Evrope je unikatna institucija, ki skrbi za vrednote, na katerih počiva sodobna Evropa"". Predsednik republike Borut Pahor. 10. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 24. ^ "Predsednik republike v Evropskem parlamentu: "Potrebujemo več Evrope, da bomo vsi živeli bolje"". Predsednik republike Borut Pahor. 11. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 25. ^ "Predsednik republike na 18. Vrhu predsednikov držav Srednje Evrope z Zemanom, Vujanovićem in Komorowskim". Predsednik republike Borut Pahor. 12. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 26. ^ "Predsednik Pahor na zasedanju srednjeevropskih predsednikov v Bratislavi". Predsednik republike Borut Pahor. 13. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 27. ^ "Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo". Predsednik republike Borut Pahor. 30, junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 28. ^ "Naslednje srečanje v okviru Brdo Procesa bo v Sloveniji". Predsednik republike Borut Pahor. 1. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 29. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor začel uradni obisk v Republiki Makedoniji". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 16. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 30. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je zaključil uradni obisk v Republiki Makedoniji". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 17. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 31. ^ "Predsednik republike na delovnem obisku v Kneževini Monako". Predsednik republike Borut Pahor. 20. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 32. ^ "Predsednik republike Borut Pahor: Trakoščani so kraj, kjer sta Slovenija in Hrvaška zgradili trden most zaupanja". Predsednik republike Borut Pahor. 31. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 33. ^ "Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Kosovo: "Našli ste pot, ki ljudem vliva optimizem za boljšo prihodnost"". Predsednik republike Borut Pahor. 10. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 34. ^ "Predsednik republike slovenskim vojakom na Kosovu: "Tudi zaradi vašega odličnega dela je Kosovo stabilnejše in varnejše"". Predsednik republike Borut Pahor. 11. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 35. ^ "Predsednik republike na zasedanju splošne razprave Generalne skupščine OZN". Predsednik republike Borut Pahor. 24. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 36. ^ "Predsednik Pahor: "Razlike med revnimi in bogatimi so največja grožnja svetovnemu miru in varnosti"". Predsednik republike Borut Pahor. 25. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 37. ^ "Predsednik republike Borut Pahor v imenu Republike Slovenije nastopil na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov". Predsednik republike Borut Pahor. 26. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 38. ^ "Govor predsednika republike Boruta Pahorja na 68. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov". Predsednik republike Borut Pahor. 26. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 39. ^ "Predsednik republike: Trgovskemu domu, simbolu slovenske navzočnosti v Gorici, je vdihnjeno novo poglavje čezmejnega sožitja.". Predsednik republike Borut Pahor. 6. december 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 40. ^ "Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Turčiji za nadaljnje poglabljanje odnosov med državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 15. januar 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 41. ^ "Predsednik republike Pahor na investicijski konferenci v Istanbulu: "Slovenija je pomembna za Turčijo in Turčija je pomembna za Slovenijo"". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 16. januar 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 42. ^ "Trije predsedniki na Dunaju poudarili pomen regionalnega sodelovanja za gospodarsko rast". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 17. marec 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 43. ^ "Predsednik republike Pahor na vrhu EU-Afrika tudi s francoskim predsednikom Hollandom". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 2. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 44. ^ "Predsednika Pahor in Napolitano poudarila pomen skupnih vrednot". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 6. maj 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 45. ^ "Prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Srbiji predstavlja zgodovinski mejnik v odnosih med državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 29. maj 2014. Pridobljeno dne 18. novemberr 2017.  Preveri vrednosti datuma v: |access-date= (pomoč)
 46. ^ "Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Narodni skupščini Republike Srbije". Predsednik republike Borut Pahor. 29. maj 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 47. ^ "Predsednik republike Borut Pahor danes sklenil uradni obisk v Republiki Srbiji". Predsednik republike Borut Pahor. 30. maj 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 48. ^ "Predsednik republike Borut Pahor prejel prestižno mednarodno nagrado 'Isa beg Ishaković'". Predsednik republike Borut Pahor. 3. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 49. ^ "Predsednik republike Borut Pahor bo prejel mednarodno nagrado 'Isa beg Ishaković' 2014". Predsednik republike Borut Pahor. 3. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 50. ^ "Drugi dan obiska o slovenski humanitarni pomoči Bosni in Hercegovini". Predsednik republike Borut Pahor. 4. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 51. ^ "Predsednik republike se danes udeležuje inavguracijske slovesnosti novoizvoljenega predsednika Ukrajine". Predsednik republike Borut Pahor. 7. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 52. ^ "Predsednik republike Borut Pahor v Ukrajini opravil več bilateralnih srečanj". Predsednik republike Borut Pahor. 7. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 53. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se danes udeležuje zasedanja Evropskega sveta, kjer bodo voditelji razpravljali o strateški agendi EU". Predsednik republike Borut Pahor. 26. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 54. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se zavzema za sklic nove Konvencije o prihodnosti Evrope". Predsednik republike Borut Pahor. 27. junij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 55. ^ "Predsednik republike Pahor in hrvaški predsednik Josipović bosta v Dubrovniku gostila voditelje Brdo Process". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 10. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 56. ^ "Predsednik Pahor in predsednik Josipović v Dubrovniku gostila voditelje Brdo Process". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 15. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 57. ^ "V Turkmenistanu sklenjenih več uspešnih dogovorov za slovensko gospodarstvo". Predsednik Republike Borut Pahor. 22. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2014. 
 58. ^ "Predsednik republike zaključuje uradni obisk v Turkmenistanu". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 23. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2014. 
 59. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se udeležuje 69. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku". Predsednik republike Borut Pahor. 23. september 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 60. ^ "Začetek splošne razprave Generalne skupščine OZN, predsednik Pahor tudi s predsednikom Rouhanijem". Predsednik republike Borut Pahor. 24. september 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 61. ^ "Predsednik Borut Pahor v imenu Republike Slovenije na splošni razpravi 69. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 26. september 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 62. ^ "Predsednik Pahor začel delovni obisk na Irskem". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 30. september 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 63. ^ "Predsednik Pahor z irskim predsednikom Higginsom in z irskim predsednikom vlade Kennyjem". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 1. oktober 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 64. ^ "Predsednik Pahor v Pragi: "Današnje srečanje ponuja vsem udeleženkam ne le velike, marveč tudi nove priložnosti."". Predsednik republike Borut Pahor. 11. december 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 65. ^ "Srednjeevropska šesterica za fleksibilnost pri iskanju ustrezne energetske oskrbe prihodnosti". Predsednik republike Borut Pahor. 12. december 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 66. ^ "Predsednik Pahor in katarski emir za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 15. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 67. ^ "Predsednik Pahor v Dohi otvoril Slovensko središče - I feel Slovenia". Predsednik republike Borut Pahor. 16. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 68. ^ "Predsednik Pahor katarskim poslovnežem: Obiščite Slovenijo, lepo in pametno.". Predsednik republike Borut Pahor. 17. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 69. ^ "Predsednik Pahor prvi dan Münchenske varnostne konference tudi z generalnim sekretarjem NATO Stoltenbergom". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 6. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 70. ^ "Predsednik Pahor drugi dan udeležbe na Münchenski varnostni konferenci vodi panel o nerešenih konfliktih v Evropi ter razpravlja s predsednikom Porošenkom in ministrom Lavrovom o razmerah v Ukrajini". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 7. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 71. ^ "Predsednik Republike Slovenije na inavguraciji nove predsednice Republike Hrvaške". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 15. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 72. ^ "Predsednik Pahor se je v Lovranu sestal s hrvaško predsednico Grabar Kitarović". 22. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 73. ^ "Predsednik Pahor danes v Beogradu pri predsedniku Nikoliću". 3. junij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 74. ^ "Predsednik Pahor na srečanju voditeljev Brdo-Brijuni Process: "Edina prava pot je evropska pot."". 8. junij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 75. ^ "Predsednik Pahor na obisku v Stuttgartu: "Slovenija želi sodelovanje z nemško zvezno deželo Baden-Württemberg še okrepiti"". 16. junij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 76. ^ "Predsednik Pahor in predsednik deželne vlade Bavarske Seehofer za krepitev vsestranskega sodelovanja". 17. junij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 77. ^ "Predsednik Pahor se je udeležil Evropskega foruma Alpbach". 30. avgust 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 78. ^ "Slovenski in madžarski predsednik za skupno evropsko politiko do problematike migracij". 3. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 79. ^ "Predsednik Pahor zaključil uradni obisk na Madžarskem". 4. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 80. ^ "Predsednik Pahor z drugimi evropskimi predsedniki o enotni politiki do begunske krize". 21. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 81. ^ "Predsednik Pahor na EXPO o hrani in globalnih izzivih". 16. oktober 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 82. ^ "Predsednik Pahor s predsednikom ES Tuskom in predsednikom EK Junckerjem o migracijski krizi". 20. oktober 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 83. ^ "Migrantska kriza osrednja tema tudi v pogovorih s predsednikom EP Schulzem". 21. oktober 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 84. ^ "Predsednik Pahor se je v okviru priprav na skorajšnji vrh voditeljev Brdo Brijuni Process delovno sestal s hrvaško predsednico Grabar Kitarović". 12. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 85. ^ "Predsednik Pahor na delovnem obisku pri ukrajinskem predsedniku Porošenku". 14. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 86. ^ "Udeležbo na izrednem vrhu voditeljev Brdo Brijuni Process tudi uradno potrdil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk". 16. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 87. ^ "Udeležbo na izrednem vrhu voditeljev Brdo Brijuni Process uradno potrdil tudi predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer". 18. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 88. ^ "Voditelji Brdo Brijuni Process podpisali skupno deklaracijo". 25. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 89. ^ "Predsednik Pahor ob otvoritvi Münchenske varnostne konference". 12. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 90. ^ "Predsednik Pahor drugi dan Münchenske varnostne konference tudi z ruskim predsednikom vlade Medvedjevom". 13. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 91. ^ "Migracije v ospredju pogovorov na državniškem obisku predsednika Pahorja pri češkem predsedniku Zemanu". 18. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 92. ^ "Predsednik Pahor sklenil državniški obisk v Češki republiki". 19. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 93. ^ "Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške". 18. marec 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 94. ^ "V okviru mandata voditeljev Brdo Brijuni Process slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović na obisku v Makedoniji". 13. april 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 95. ^ "Predsednik Pahor, hrvaška predsednica Grabar-Kitarović in makedonski predsednik Ivanov obiskali začasni tranzitni center v Gevgeliji". 13. april 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 96. ^ "Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda za vsestransko krepitev prijateljstva med Slovenijo in Poljsko". 22. april 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 97. ^ "Predsednik Pahor na VI. forumu "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Črni gori". 6. maj 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 98. ^ "Predsednik Pahor na srečanju voditeljev Brdo Brijuni v Sarajevu". 29. maj 2016. Pridobljeno dne 19, november 2017. 
 99. ^ "Predsednik republike v Dubrovniku zagovarjal stališče, da potrebujemo več Evrope in dal podporo pobudam, ki ne bodo vnašale novih delitev, ampak krepile evropsko idejo". 26. avgust 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 100. ^ "Predsednik Pahor v Bolgariji poudaril potrebo po ohranitvi zaupanja v Evropsko unijo". 14. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 101. ^ "Predsednik Pahor v Sofiji: "Evropska perspektiva mora ostati navdih za Zahodni Balkan, kljub upočasnitvi procesa širitve."". 15. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 102. ^ "Predsednik Pahor nastopil kot govornik na otvoritvi Visokega zasedanja GS OZN in sopredsedujoči na okrogli mizi na temo naslavljanja vzrokov migracij". 19. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 103. ^ "Predsednik Pahor s pogovori z iranskim predsednikom Rouhanijem in turškim predsednikom Erdoğanom nadaljuje obisk v New Yorku". 21. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 104. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se je v New Yorku sestal s predsedujočim predsedstva Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem". 22. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 105. ^ "Po 20. letih prvi uradni obisk predsednika republike pri Svetem sedežu, z vabilom za obisk Slovenije". 17. oktober 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 106. ^ "Predsednik Pahor začel prvi slovenski uradni obisk v Argentini". 20. oktober 2016. Pridobljeno dne 19. oktober 2017. 
 107. ^ "Predsednik Pahor nadaljuje prvi predsedniški obisk v Argentinski republiki z obiskom Kongresa". 21. oktober 2017. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 108. ^ "Predsednik Pahor in italijanski predsednik Mattarella skupaj na slovesnosti ob odkritju spomenika slovenskim vojakom, padlim na soškem bojišču v letih 1915-1917". 26. oktober 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 109. ^ "Predsednik republike ob uradnem obisku v Iranu odprl novo poglavje prijateljskih odnosov med državama". 22. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 110. ^ "Izjemna čast za predsednika republike, nenapovedano nagovoril iranski parlament". 23. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 111. ^ "Predsednik Pahor in jordanski kralj Abdulah II skupaj o nujnosti politične rešitve krize v regiji". 4. december 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 112. ^ "Predsednik Pahor začel prvi uradni predsedniški obisk v Egiptu". 5. december 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 113. ^ "Zahtevna, a koristna turneja predsednika Pahorja po bližnjevzhodnih državah". 6. december 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 114. ^ "Z obiskom Velike narodne skupščine Turčije v Ankari in položitvijo venca žrtvam terorističnega napada v Istanbulu predsednik Pahor zaključuje uradni obisk v Turčiji". 16. december 2016. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 115. ^ "Dialog je potreben ravno zato, ker gredo stvari na slabše in ne na boljše". 15. december 2016. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 116. ^ "Prvo srečanje predsednika Pahorja in novoizvoljenega predsednika Avstrije Van der Bellna". 10. januar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 117. ^ "Predsednik Pahor v Berlinu z nemškim predsednikom Gauckom in kanclerko Merkel". 8. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 118. ^ "V okviru uradnega obiska predsednika Pahorja v Moskvi podpisali pogodbe, vredne 3/4 celotne lanske blagovne menjave". 11. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 119. ^ "Predsednik Pahor turnejo Nemčijo-Rusija-Ukrajino sklenil v Ukrajini". 12. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 120. ^ "Predsednik Pahor drugi dan udeležbe na Münchenski varnostni konferenci tudi s podpredsednikom ZDA Pencem". 18. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 121. ^ "Predsednik Pahor: "Glede varnosti se lahko zanesemo na zaveznike, ampak se moramo bolj tudi nase."". 17. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 122. ^ "Predsednik Pahor in predsednica Grabar-Kitarović na neformalnem delovnem kosilu na Hrvaškem". 21. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 123. ^ "Predsednik Pahor na skupni slovensko-hrvaško vojaški vaji poudaril pomen sodelovanja". 11. april 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 124. ^ "Predsednik Pahor na mednarodni varnostni konferenci v Črni gori poudaril nujnost sodelovanja za mir in stabilnost sosednje regije Zahodnega Balkana". 13. maj 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 125. ^ "Predsednik Pahor ob 25. obletnici članstva Slovenije v OZN: "Ni bistveno, kako velika je država, ampak kako velike ideje ima."". 23. maj 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 126. ^ "Predsednik Pahor zaključil uradni obisk v Republiki Litvi". 13. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 127. ^ "Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Litvi". 12. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 128. ^ "Predsednik Pahor na delovnem srečanju s srbskim predsednikom Vučićem na dan njegove inavguracije". 23. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 129. ^ "Predsednik Pahor in španski kralj Felipe VI. sta v Madridu odprla razstavo "Neue Slowenische Kunst: Od Kapitala do kapitala"". 27. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 130. ^ "Predsednik Pahor na vrhu Pobude treh morij predsedniku Trumpu izrazil pričakovanje napredka v odnosih med Zahodom in Rusko federacijo, pred njegovim jutrišnjim srečanjem s predsednikom Putinom". 6. julij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 131. ^ "Predsednik Pahor in predsednik Trump o obisku v Sloveniji". 6. julij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 132. ^ "Četrto trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške v Salzburgu". 18. julij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 133. ^ "Predsednik republike Borut Pahor pozdravil ratifikacijo pristopne pogodbe Republike Hrvaške". Predsednik republike Borut Pahor. 2. april 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 134. ^ "Predsednik republike Borut Pahor in ruski zunanji minister Sergej Viktorovič Lavrov za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 3. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 135. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika Velike nacionalne skupščine Republike Turčije Cemila Çiçka". Predsednik republike Borut Pahor. 14. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 136. ^ "Številne priložnosti za poglobitev prijateljstva in sodelovanja". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 21. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 137. ^ "Predsednik republike in predsednica spodnjega doma parlamenta Indije predvsem o nadgraditvi sodelovanja med državama". Predsednik republike Borut Pahor. 29. maj 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 138. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel koroškega deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja". Predsednik republike Borut Pahor. 3. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 139. ^ "Predsednik republike v Ljubljani gostil estonskega predsednika Toomasa Hendrika Ilvesa". Predsednik republike Borut Pahor. 14. junij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 140. ^ "Sprejem Njunih cesarskih visokosti japonskega princa in princeso Akishino". Predsednik republike Borut Pahor. 27. junij 2013. Pridobljeno dne 18. novemebr 2017.  Preveri vrednosti datuma v: |access-date= (pomoč)
 141. ^ "Predsednik republike Borut Pahor gostil predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani". Predsednik republike Borut Pahor. 10. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 142. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je danes gostil srečanje voditeljev Brdo Process". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 25. julij 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 143. ^ "Predsednik republike sprejel ameriškega senatorja Harkina: "Pri ukrepanju za izhod iz krize je sedaj odločilen čas."". Predsednik republike Borut Pahor. 20. avgust 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 144. ^ "Slovenski in avstrijski predsednik sta se v Kočevju srečala s pripadniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 1. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 145. ^ "Predsednika Pahor in Fischer ocenjujeta, da so med državama še neizkoriščeni potenciali skupnega interesa". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 2. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 146. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu Strateškega foruma Bled srečal tudi s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto". Predsednik republike Slovenije Borut Pahor. 2. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 147. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ministra za obrambo Republike Makedonije Talata Xhaferija". Predsednik republike Borut Pahor. 9. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 148. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra Države Katar za vakufe in islamske zadeve Dr. Ghaitha bin Mubaraka Al - Kuwarija in muftija dr. Nedžada Grabusa". Predsednik republike Borut Pahor. 13. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 149. ^ "Predsednik republike sprejel predsednico Ustavnega sodišča Republike Hrvaške". Predsednik republike Borut Pahor. 3. oktober 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 150. ^ "Predsednik republike sprejel evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje". Predsednik republike Borut Pahor. 17. oktober 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 151. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel šefa evroskupine in nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema". Predsednik republike Borut Pahor. 21. oktober 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 152. ^ "Predsednik republike sprejel namestnika predsedujočega Svetu ministrov in ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine". Predsednik republike Borut Pahor. 22. oktober 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 153. ^ "Predsednik republike Borut Pahor in Njegova knežja visokost Albert II., monaški knez sta si ogledala staro mestno jedro Ljubljane". Predsednik republike Borut Pahor. 3. november 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 154. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Romunije Titusa Corlăţeana". Predsednik republike Borut Pahor. 5. november 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 155. ^ "Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor sprejel generala Franka Gorenca". Predsednik republike Borut Pahor. 8. november 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 156. ^ "Predsednik republike Pahor na neformalni pogovor sprejel hrvaškega predsednika Josipovića". Predsednik republike Borut Pahor. 13. november 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 157. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel makedonskega premiera Nikolo Gruevskega". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 13. september 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 158. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika Hrvaškega sabora Josipa Leka". Predsednik republike Borut Pahor. 5. december 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 159. ^ "Predsednik republike sprejel predsednika Ustavnega sodišča Zvezne republike Nemčije". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 19. december 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 160. ^ [24. januar 2014 "Predsednik republike sprejel generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena"] Preveri |url= vrednost (pomoč). Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 24. januar 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 161. ^ "Predsednik Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta z mladimi o prihodnosti Evrope". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 3. februar 2013. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 162. ^ "Predsednik republike sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela". Predsednik republike Borut Pahor. 25. februar 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 163. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza". Predsednik republike Borut Pahor. 13. marec 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 164. ^ "Predsednik republike Pahor, predsednik državnega zbora Veber in predsednik Evropskega parlamenta Schulz z mladimi o prihodnosti Evrope". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 14. marec 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 165. ^ "Številne priložnosti za poglobitev dobrega sodelovanja med Slovenijo in Češko". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 3. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 166. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel poslanko v poslanski zbornici Italijanske republike Tamaro Blažina". Predsednik republike Borut Pahor. 7. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 167. ^ "Predsednik republike sprejel generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yonga". Predsednik republike Borut Pahor. 8. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 168. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Bolgarije". Predsednik republike Borut Pahor. 23. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 169. ^ "Predsednik republike sprejel načelnika Združenega štaba oboroženih sil Bosne in Hercegovine". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 24. april 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 170. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ameriškega senatorja slovenskega rodu Thomasa Harkina". Predsednik republike Borut Pahor. 27. maj 2014. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 171. ^ "Slavnostni koncert ob obeležitvi 100. obletnice prve svetovne vojne v Sredipolju". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 6. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 172. ^ "Predsednika Pahor in Napolitano: Klop miru za prijateljstvo". Predsednik republike Borut Pahor. 7. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 173. ^ "Predsednik republike Pahor z Lavrovom in Breedlovom o Ukrajini". Predsednik republike Borut Pahor. 8. julij 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 174. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 2. september 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 175. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Natovega vojaškega odbora generala Knuda Bartelsa". Predsednik republike Borut Pahor. 23. oktober 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 176. ^ "Številne priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja". Predsednik republike Slovenije Borut Pahor. 28. oktober 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 177. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za vojno mornarico ZDA Raya Mabusa". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 30. oktober 2017. Pridobljeno dne 19. oktober 2017. 
 178. ^ "Predsednik republike Borut Pahor gostil predsedujočo avstrijskemu Zveznemu svetu Ano Blatnik". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 30. oktober 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 179. ^ "Predsednik Pahor z načelnikom Generalštaba vojske Črne gore". Predsednik republike Borut Pahor. 5. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2014. 
 180. ^ "Predsednik republike sprejel vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva NATO za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 17. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 181. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel podpredsednika kitajske vlade Wanga Yanga". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 20. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 182. ^ "Predsednik Pahor bo na uradnem obisku v Sloveniji gostil nemškega predsednika Gaucka". Predsednik republike Borut Pahor. 10. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 183. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka". Predsednik republike Borut Pahor. 25. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 184. ^ "Nemčija in Slovenija - spoštovanje in sodelovanje". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 25. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 185. ^ "Na okrogli mizi "Dialog za spremembe: oblikovanje družbenega soglasja" poudarjen pomen socialnega dialoga pri sprejemanju sturkturnih reform". Predsednik republike Borut Pahor. 25. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 186. ^ "Zdravici nemškega in slovenskega predsednika na svečani večerji v čast predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka". Predsednik republike Borut Pahor. 25. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 187. ^ "Slovenski in nemški predsednik izrekla podporo mladim in izpostavila izobraževanje kot ključno za nadaljni razvoj". Predsednik republike Slovenije Borut Pahor. 26. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 188. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika Poslanske zbornice Romunije". Predsednik republike Borut Pahor. 27. november 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 189. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice Deana Spielmanna". Predsednik republike Borut Pahor. 18. december 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 190. ^ "Predsednik republike s komisarko Bulc o pomenu prometne infrastrukture za razvoj in konkurenčnost EU". Predsednik republike Borut Pahor. 23. december 2014. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 191. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika slovaškega parlamenta Petra Pellegrinija". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 22. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 192. ^ "Predsednik republike Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve in podpredsednika Vlade Turkmenistana Rašida Meredova". Predsednik republike Borut Pahor. 26. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 193. ^ "Predsednik Pahor se je srečal s francoskim senatorjem Richardom". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 2. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 194. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predsednika Poslanske zbornice Češke republike Jana Hamáčka z delegacijo". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 3. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 195. ^ "Predsednik Pahor na uradnem obisku gosti predsednico Republike Malte Mario Luiso Coleiro Preca". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 25. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 196. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Velike Britanije Philipa Hammonda". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 26. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 197. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel ministra za finance in javne račune Francoske republike Michela Sapina". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 27. februar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 198. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se je srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 1. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 199. ^ "Predsednik Pahor sprejel italijansko ministrico za obrambo Roberto Pinotti". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 6. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 200. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Armenije Edvarda Nalbandjana". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 10. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 201. ^ "Predsednik Pahor sprejel azerbajdžanskega obrambnega ministra Hasanova". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 13. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 202. ^ "Predsednik republike sprejel Victorio Nuland, pomočnico državnega sekretarja Združenih držav Amerike zadolženo za evropske in evrazijske zadeve". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 18. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 203. ^ "Uradni obisk članov Predsedstva Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 23. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 204. ^ "Slovenski in turški predsednik za poglobitev partnerskega sodelovanja med državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 30. marec 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 205. ^ "Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade in ministra za zunanje ter evropske zadeve Kraljevine Belgije Didierja Reyndersa". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 8. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 206. ^ "Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Republike Kosovo Hashima Thaçija". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 10. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 207. ^ "Predsednik Pahor sprejel češkega premierja Sobotko". Predsednik republike Borut Pahor. 13. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 208. ^ "Predsednik Pahor v Logarski dolini gosti trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 17. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 209. ^ "Predsednika Pahor in Mattarella poudarila vrednoti miru in spoštovanja med dvema sosednjima narodoma in državama". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 22. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 210. ^ "Predsednik Pahor se je udeležil srečanja zunanjih ministrov Brdo Process". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 23. april 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 211. ^ "Predsednik republike na delovnem pogovoru gostil nemškega ministra za zunanje zadeve dr. Franka-Walterja Steinmeierja". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 1. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 212. ^ "Predsednik Pahor in generalni sekretar OECD Gurria: "Nadaljevanje z reformami v Sloveniji je nujno"". Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 4. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 213. ^ "Predsednik Pahor sprejel načelnika Generalštaba oboroženih sil Zvezne Republike Nemčije". 7. maj 2015. Pridobljeno dne 18. november 2017. 
 214. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Ustavnega sodišča Kraljevine Belgije Andréja Alena in dr. Jana Spreutelsa z delegacijo". 11. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 215. ^ "Predsednik Pahor in turkmenistanski predsednik Berdimuhamedov za krepitev vsestranskega sodelovanja med državama". 13. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 216. ^ "Predsednik republike sprejel predsednico parlamenta Republike Ugande". 19. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 217. ^ "Predsednik Pahor na delovni večerji gostil voditelje Brdo procesa". 31. maj 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 218. ^ "Predsednik Pahor in monaški knez Albert II. na dobrodelni nogometni tekmi v Biljah pri Novi Gorici". 21. junij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 219. ^ "Predsednik Pahor sprejel podsekretarko za nadzor nad orožjem in mednarodno varnost Združenih držav Amerike". 13. julij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 220. ^ "Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je sprejel generalnega sekretarja Zveze Nato Jensa Stoltenberga". 13. julij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 221. ^ "Predsednik Pahor na spominski slovesnosti pri Ruski kapelici". 26. julij 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 222. ^ "Predsednik Pahor in predsednik ES Tusk o največjih izzivih, s katerimi se sooča EU". 31. avgust 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 223. ^ "Predsednik Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj". 1. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 224. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel ministra za obrambo Romunije Mircea Duşo". 14. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 225. ^ "Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga". 15. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 226. ^ "Skupen poziv predsednika Pahorja in švicarske predsednice Sommaruga voditeljem vlad in držav k oblikovanju enotne evropske politike pri reševanju begunske krize". 15. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 227. ^ "Predsednik Pahor vročil red za izredne zasluge nekdanjemu predsedniku ES Hermanu Van Rompuyu". 7. oktober 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 228. ^ "Slovenija iskrena zaveznica Srbije na njeni evropski poti". 8. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 229. ^ "Predsednik Pahor: "Mihajlo Pupin je pomembna zgodovinska osebnost, ki povezuje slovenski in srbski narod"". 9. september 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 230. ^ "Črna gora si zasluži naslednji korak k evroatlantskim integracijam". 26. oktober 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 231. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković". 11. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 232. ^ "Delovni sestanek predsednika Pahorja s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović". 22. november 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 233. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za Zvezni svet, Evropo in mednarodne odnose vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Friedricha". 21. januar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 234. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika maroškega parlamenta Alamija". 22. januar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 235. ^ "Predsednik republike Borut Pahor se je srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović". 24. januar 2015. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 236. ^ "Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade ter ministra za zunanje zadeve Slovaške republike Lajčáka". 29. januar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 237. ^ "Predsednik Pahor ob otvoritvi nunciature v Ljubljani poudaril pomen sprave in strpnosti med ljudmi". 3. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 238. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednico britanske lordske zbornice baronico D'Souza". 16. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 239. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Državnega zbora Madžarske Lászla Kövérja". 17. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 240. ^ "Predsednik Pahor je sprejel francoskega senatorja Alaina Richarda, posebnega odposlanca zadolženega za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom.". 24. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 241. ^ "Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti litovsko predsednico Dalio Grybauskaitė". 29. februar 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 242. ^ "Predsednik Pahor in litovska predsednica Dalia Grybauskaitė danes obiskala sprejemni center za begunce Dobova". 1. marec 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 243. ^ "Predsednik Pahor sprejel Evropskega komisarja za zdravje in varnost hrane Vytenisa Andriukaitisa". 21. marec 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 244. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Mira Kovača". 22. marec 2016. Pridobljeno dne 19. februar 2017. 
 245. ^ "Predsednik Pahor je sprejel ministra za EU zadeve Republike Turčije Volkana Bozkirja". 31. marec 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 246. ^ "Predsednik republike sprejel predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja". 15. april 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 247. ^ "Predsednik republike sprejel katarskega ministra Ahmeda bin Jasima al Thanija". 3. maj 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 248. ^ "Predsednik Pahor sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Vershbowa". 9. maj 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 249. ^ "Predsednik republike na uradnem obisku gosti kosovskega predsednika Thaçija". 6. junij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 250. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predsednika črnogorske skupščine Darka Pajovića". 8. junij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 251. ^ "Predsednik republike sprejel načelnika obrambnega štaba italijanskih oboroženih sil generala Claudia Graziana". 14. junij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 252. ^ "Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović na uradnem obisku v Republiki Sloveniji". 23. junij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 253. ^ "Predsednik republike in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav". 24. junij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 254. ^ "Na povabilo predsednika Pahorja in gospe Pečar na prvem uradnem obisku v Sloveniji gruzijski predsednik Margvelašvili s soprogo". 18. julij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 255. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Bolgarije Rosen Plevneliev za močnejšo in uspešnejšo Evropo". 25. julij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 256. ^ "Slavnostni govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na slovesnosti ob 100. obletnici tragičnih dogodkov pod Vršičem, na katere spominja Ruska kapelica". 30. julij 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 257. ^ "Predsednik Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj". 6. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 258. ^ "Predsednik Pahor sprejel poveljnika poveljstva Natovih sil v Evropi (SACEUR) generala Curtisa M. Scaparrottija". 27. september 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 259. ^ "Predsednik Ukrajine Porošenko na povabilo predsednika republike Pahorja obiskal Slovenijo". 8. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 260. ^ "Predsednik Pahor sprejel načelnika generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške generala dr. Mirka Šundova". 16. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 261. ^ "Predsednik Pahor je sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške Stiera". 25. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 262. ^ "Predsednik Pahor ob uradnem obisku predsednika Črne gore Vujanovića: Črna gora je pozitiven zgled za sosednjo regijo Zahodnega Balkana". 12. december 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 263. ^ "Predsednik Pahor sprejel britanskega zunanjega ministra Johnsona". 11. januar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 264. ^ "Predsednik republike Borut Pahor sprejel srbskega zunanjega ministra Ivico Dačića". 22. februar 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 265. ^ "Predsednik Pahor sprejel novoizvoljenega predsednika Evropskega parlamenta". 3. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 266. ^ "Predsednik Pahor in predsednik Evropske komisije Juncker o evropski prihodnosti". 3. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 267. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Črne gore dr. Srđana Darmanovića". 8. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 268. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsedujočega Predstavniškemu domu Parlamentarne skupščine BiH". 29. november 2016. Pridobljeno dne 19. november 2017. 
 269. ^ "Predsednik Pahor sprejel generalmajorja Michaela Edwardsa, poveljnika Nacionalne garde Kolorada". 16. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 270. ^ "Predsednik Pahor sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice". 22. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 271. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Vlade Kraljevine Švedske Stefana Löfvena". 27. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 272. ^ "Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda potrdila odlične odnose med Slovenijo in Poljsko". 27. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 273. ^ "Predsednik republike: »Širitev Evropske unije na Zahodni Balkan je najpomembnejši vzvod za mir, varnost in blaginje v tej regiji«". 26. marec 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 274. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska". 3. april 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 275. ^ "Predsednik Pahor in senator McCain poudarila zavezanost nadaljnjemu odličnemu sodelovanju med državama". 8. april 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 276. ^ "Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade Ljudske republike Kitajske". 14. april 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 277. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Parlamentarne skupščine Nato". 3. maj 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 278. ^ "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predsednika Vlade Kraljevine Belgije Charlesa Michela". 5. maj 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 279. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija". 2. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 280. ^ "Srečanje voditeljev Brdo - Brijuni Process". 3. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 281. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednico Parlamenta Republike Finske". 6. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 282. ^ "Predsednik Pahor sprejel predsednika Parlamenta Portugalske Eduarda Ferra Rodriguesa". 15. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 283. ^ "Predsednik Pahor in ministrski predsednik bavarske vlade Seehofer za vsestransko poglobitev odnosov med Slovenijo in Bavarsko". 22. junij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 284. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Vladimirja Makeja". 24. julij 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 285. ^ "Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kongresnika Združenih držav Amerike". 7. avgust 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 286. ^ "Predsednik Pahor sprejel senatorje Združenih držav Amerike". 15. avgust 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 287. ^ "Predsednik Pahor sprejel načelnika Obrambnega štaba Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske". 31. avgust 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 288. ^ "Predsednik Pahor sklenil blejski Strateški forum s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom". 5. september 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 289. ^ "Predsednik Pahor na otvoritvi 12. Strateškega foruma Bled 2017 (BSF): Z dialogom do uveljavitve arbitražne razsodbe". 4. september 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 290. ^ "Predsednik Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Poljske Waszczykowskega". 27. september 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 291. ^ "Predsednik Pahor je sprejel predsednika Parlamenta Republike Estonije Eikija Nestorja". 3. oktober 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 292. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Arabske republike Egipt". 17. oktober 2017. Pridobljeno dne 22. oktober 2017. 
 293. ^ "Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Velikega vojvodstva Luksemburg". 24. oktober 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 294. ^ "Predsednik Republike Slovenije je sprejel predsednika Vlade Republike Makedonije". 14. november 2017. Pridobljeno dne 22. november 2017. 
 295. ^ "Predsednik Pahor se je sestal z albanskim predsednikom Meto". 22. november 2017. Pridobljeno dne 26. november 2017. 
 296. ^ "Predsednik Republike Slovenije | Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Kosovo". www.up-rs.si. Pridobljeno dne 2017-12-22. 
 297. ^ "Predsednik Republike Slovenije | Predsednik Pahor sprejel predsednika Sodišča Evropske unije". www.up-rs.si. Pridobljeno dne 2017-12-22. 
 298. ^ Siol.net - Borut Pahor - premier, ki je predčasno sklenil mandat
 299. ^ 24ur.com - Rekordna udeležba na maratonu
 300. ^ Zurnal24.si - "Razočaran sem nad sabo"
 301. ^ Viktorji.si - Viktorji 1997: Zlati kipec za Simono Weiss

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Funkcije v političnih strankah
Predhodnik: 
Janez Kocijančič
Predsednik Združene lista socialnih demokratov
1996–2012
Naslednik: 
Igor Lukšič
Politične funkcije
Predhodnik: 
Janez Podobnik
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
2000–2004
Naslednik: 
Feri Horvat
Predhodnik: 
nihče
Poslanec Evropskega parlamenta
2004–2008
Naslednik: 
Aurelio Juri
Predhodnik: 
Janez Janša
Predsednik Vlade Republike Slovenije
2008–2012
Naslednik: 
Janez Janša
Predhodnik: 
Irma Pavlinič Krebs
Minister za javno upravo Republike Slovenije
2011
Naslednik: 
Boris Koprivnikar
Predhodnik: 
Danilo Türk
Predsednik Republike Slovenije
2012–present
Trenutni nosilec naziva